Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών
Θρεπτικά μέσα των μο Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις Θρεπτικό μέσο πρέπει να περιέχει επαρκώς και σε πρόσφορη μορφή όλες τις χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για: τη σύνθεση των κυτταρικών συστατικών την παραγωγή ενέργειας (σύνθεση ATP) Μεγάλη ποικιλία μο ποικιλία θρεπτικών υλικών
Απαραίτητα συστατικά Νερό (70-90% κυτ. Νωπού Βάρους) C, N, O, H, P, S, K, Na, Ca, Mg, Fe, Cl:~95% ξηρού βάρους Πηγή C (όλα τα βιομόρια του μικροβιακού κυττάρου) CO 2 : αυτότροφοι οργανικές ενώσεις: ετερότροφοι Πηγή Ν (αμινοξέα, πρωτείνες, νουκλεϊκά οξέα) Μοριακό Ν 2 : αζωτοδεσμευτικά βακτήρια ΝΟ 3 ¯, ΝΟ 2 ¯ : ανόργανες πηγές Ν, βακτήρια, μύκητες, ζύμες μύκητες, ζύμες ΝΗ 4 + : οργανικές πηγές Ν, βακτήρια, ζύμες
Απαραίτητα συστατικά Οξυγόνο o Δεν υπήρχε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πλανήτη o Απαραίτητο για τη ζωή, αλλά τοξικό για τα κύτταρα λόγω των προϊόντων που διασπάται o Οι μο διακρίνονται, ανάλογα της χρήσης του σε: υποχρεωτικά αερόβιους, προαιρετικά αερόβιους, υποχρεωτικά αναερόβιους, αεροανθεκτικούς ανερόβιους, μικροαερόφιλους
Κατηγορίες μο ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε οξυγόνο
Οξυγόνο –τοξικές παρενέργειες o Οι μο που χρησιμοποιούν το οξυγόνο πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα ένζυμα για να διασπούν τα τοξικά παραπροϊόντα του: ελεύθερη ρίζα του υπεροξειδίου (Ο 2 - ), υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η 2 Ο 2 ) o 2 Ο Η + Ο 2 + Η 2 Ο 2 (δισμουτάση του υπεροξειδίου) o 2Η 2 Ο 2 2 Η 2 Ο+Ο 2 (καταλάση)
Οξυγόνο Στους αερόβιους μο είναι ο τελικός αποδέκτης των e-, κατά την οξειδωτική φωσφορυλίωση (κυτ. αναπνοή), σύνθεση ακόρεστων λιπαρών οξέων, στερολών, καταβολισμό των αλκανίων κλπ Μικρή διαλυτότητα στο νερό υδρόβιοι μο ρυθμίζουν το βάθος που ζουν ανάλογα με την απαίτησή τους σε Ο 2. Μείωση της συγκέντρωσης ανάλογα με το βάθος. Αναερόβιες ζώνες, κυρίως προκαρυωτικοί μο. Υγρές καλλιέργειες αερόβιων μο: ενίσχυση σε οξυγόνο
Λοιπά θρεπτικά συστατικά Πηγή Φωσφόρου (νουκλεϊκά οξέα, φωσφολιπίδια): ανόργανα φωσφορικά άλατα Πηγή θείου (S) (κάποια αμινοξέα, βιταμίνες): ανόργανα θειϊκά άλατα, ή ανηγμένες μορφές (κυστείνη) Αυξητικοί παράγοντες: οργανικές ενώσεις, πρόδρομες ενώσεις για τη σύνθεση κάποιων βιομορίων, που ο μο έχει χάσει την ικανότητα να συνθέτει. Προμηθεύεται από το περιβάλλον δηλ. θρεπτικό υλικό (αμινοξέα, πουρίνες, πυριμιδίνες, βιαταμίνες) Ιχνοστοιχεία: μεταλλικά ιόντα (ελάχιστη ποσότητα). Παίρνουν μέρος στις ενζυμικές αντιδράσεις
Προμήθεια ενέργειας (το ενεργειακό!!!) Φως (φωτοσύνθεση) φωτότροφοι Οξείδωση οργανικών ή ανόργανων μορίων χημειότροφοι Ανόργανα μόρια χημειολιθότροφοι Οργανικές ενώσεις χημειοοργανότροφοι
Φωτοσύνθεση στους προκαρυωτικούς Οξυγονική φωτοσύνθεση (φύκη & κυανοβακτήρια). Φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στο ορατό μέρος του φωτεινού φάσματος ( nm) CO 2 +2H 2 O (CH 2 O)+H 2 O+O 2 ATP 2H 2 O 4[H]+O 2
Φωτοσύνθεση στους προκαρυωτικούς Ανοξυγονική φωτοσύνθεση (πράσινα- πορφυρά βακτήρια).Αναερόβια βακτήρια. Διαθέτουν φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στην υπέρυθρη περιοχή ( nm) Ανοξυγονική φωτοσύνθεση (πράσινα- πορφυρά βακτήρια).Αναερόβια βακτήρια. Διαθέτουν φωτοδεσμευτικές χρωστικές που απορροφούν στην υπέρυθρη περιοχή ( nm) CO 2 +2H 2 S (CH 2 O)+H 2 O+2S CO 2 +2H 2 S (CH 2 O)+H 2 O+2S ATP ATP Δεν γίνεται φωτολυτική διάσπαση του νερού Δεν γίνεται φωτολυτική διάσπαση του νερού
Πηγές Η/e στους μικροοργανισμούς Ανηγμένες ανόργανες ενώσεις (H 2, H 2 S, NH 3, Fe 2+ ) λιθότροφοι Οργανικές ενώσεις οργανότροφοι
Συνοψίζοντας… Πηγή C:αυτότροφοι, ετερότροφοι Πηγή ενέργειας:φωτότροφοι, χημειοότροφοι Πηγή H/e:λιθότροφοι, οργανότροφοι Χημειοοργανοτροφικοί ετερότροφοι
…Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες Θερμοκρασία pH Οσμωτική πίεση
θερμοκρασία Ελάχιστη θερμοκρασία αύξησης Άριστη θερμοκρασία αύξησης Μέγιστη θερμοκρασία αύξησης o C: οι περισσότεροι μο Ψυχρόφιλοι (0-20 o C), ψυχρότροφοι Μεσόφιλοι (20-45 o C) Θερμόφιλοι (45-60 o C) Υπερθερμόφιλοι (>60 o C)
Ψυχρόφιλα
Υπερθερμόφιλα
Υπερθερμόφιλα
pH : οι περισσότεροι μο <4.0 οξεόφιλοι Μύκητες προτιμούν ελαφρά όξινο pH >8.0 βασεόφιλοι ή αλκαλόφιλοι
Οσμωτική πίεση Υψηλή οσμωτική πίεση περιβάλλοντος έξοδος νερού από το κύτταρο (πλασμόλυση) Αρχή συντηρήσεως τροφίμων (προσθήκη άλατος, ζάχαρης) Προαιρετικά αλόφιλα βακτήρια (2% συγκ. αλάτων) Αλόφιλα (30%)
Αλόφιλα
Μικροβιολογικές μέθοδοι
Ανάγκη απομόνωσης μικροοργανισμών από το περιβάλλον Τα μικρόβια είναι παντού Οι μικροβιακοί πληθυσμοί στη φύση είναι μικτοί Ανάγκη μελέτης στο εργαστήριο ενός συγκεκριμένου μ.ο. μικροβιολογικές τεχνικές R. Koch (19 ος αιώνας) εισήγαγε τη μεθοδολογία
Robert Koch
Τι είναι μικροβιακή καλλιέργεια; Το σύνολο: δοχείο καλλιέργειας, θρεπτικό υπόστρωμα, εμβόλιο μ.ο., αποτελεί μία μικροβιακή καλλιέργεια ενός συγκεκριμένου μικροοργανισμού Δοχείο καλλιέργειας: γυάλινη κωνική φιάλη, τρυβλίο Petri, δοκιμαστικός σωλήνας, σωλήνας universal με βιδωτό πώμα κ.α. Εμβόλιο μικροοργανισμού: μικρή ποσότητα εναιωρήματος κυττάρων του μ.ο. η οποία μπορεί να μεταφερθεί με κάποια μέθοδο εμβολιασμού σε ένα θρεπτικό υπόστρωμα Αξενική ή καθαρή καλλιέργεια Αποικία
Αποικίες μικροοργανισμών
Ευχαριστώ!!!