Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια παρουσίαση για την Α` Λυκείου Του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
Υδατάνθρακες.
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
“ΠΤΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ ΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Oι βάσεις.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ζυμώσεις – Ένζυμα Αλκοολική ζύμωση Αλκοολούχα ποτά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
2.2 Κορεσμένες μονοσθενείς αλκοόλες – Αιθανόλη
Χημική αντίδραση.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τομέας Γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος
8ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ Μετάγγιση – Διαύγαση
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
7 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ MHΛΟΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ κ.α. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
6 ο -7 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναλύσεις γλεύκους οινοστάφυλων ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Οίνος & Αποστάγματα Δρ Αθανάσιος Μανούρας Χημικός.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προσδιορισμός σε κρασί 1) του Θειώδους και 2) της Πτητικής Οξύτητας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΑΣΚΗΣΗ Προσδιορισμός τέφρας στο κρασί
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
H ελευθέρωση της ενέργειας
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οινολογία Εργαστήριο 1 ο

Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι ή του γλεύκους αυτών (ορισμός της Ε.Ε)

Πρώτη ύλη Το σταφύλι

Αποτελείτε Βόστρυχο (συγκρατεί, μεταφέρει ) 3-6,5% κβ Ράγες (φλοιός, σάρκα, γίγαρτα-κουκούτσια) 93,5-97% κβ.

Χημική σύσταση βόστρυχου Νερό65-85% Σάκχαρα1% Ταννίνη2-4% Αζωτούχες ουσίες1-1,5% Ανόργανες ουσίες2-2,5% Ρητίνες1% Διάφορα οργανικά οξέα0,5-2,0% Ανόργανα συστατικά : άλατα φωσφορικά, ασβεστίου και καλίου

Αναλογία μερών ράγας Φλοιός7-12% Πολτός ή σάρκα83-87% Γίγαρτα (κουκούτσια)2-6%

Χημική σύσταση του φλοιού Νερό45-80% Όξινα συστατικά1-1,5% Ανόργανες ενώσεις1,5-2% Τανίνες1-2% Αζωτούχες ενώσεις1,5-2% Διάφορες ουσίες10-15% Ο φλοιός χαρακτηρίζει την «οινική ποιότητα» λόγω των αρωματικών και των χρωστικών ουσιών που περιέχει. Ακόμη όμως η «οινική ποιότητα» εξαρτάται Ακόμη από την ωριμότητα, την υγεία και το φορτίο ανά πρέμνο.

Χημική σύσταση των γιγάρτων Νερό36-40% Ελαιώδεις ουσίες10-20% Τανίνες5-8% Αζωτούχες ουσίες% Όξινα συστατικά1% Υδατάνθρακες34-36% Ανόργανες ουσίες2-4%

Κύριο συστατικό του γλεύκους Η σάρκα : χυμός κυττάρων 99,5% και κυτταρικές μεμβράνες 0,5% Η Σάρκα : Νερό65-80% Ζυμώσιμα σάκχαρα17-25% Ακόμη : οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, ανόργανα άλατα, πηκτινικές ουσίες, τανίνες και αρωματικές ουσίες (λιγότερες από τον φλοιό). Τα ζυμώσιμα σάκχαρα και τα οργανικά οξέα προσδίδουν στο κρασί την γευστική ισορροπία

Στάδια ανάπτυξης σταφυλιού Καρπόδεση Στάδιο αύξησης Γυάλισμα ή περκασμός Ωρίμανση

βιομηχανική ωρίμανση: το max των σακχάρων και η στάση της αύξησής τους, ενώ οξέα, φαινολικά και αρωματικά συστατικά βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα τεχνολογική ωρίμανση :όταν υπάρχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για ένα τύπο κρασιού φυσιολογική ωρίμανση :όταν τα κουκούτσια είναι σε τέτοια κατάσταση που μπορούν να βλαστήσουν και να δώσουν νέα φυτά

Δείκτης ωρίμανσης σχέση περιεκτικότητας σε σάκχαρα εκφρασμένη σε γραμμάρια προς την ολική ογκομετρούμενη οξύτητα σε γραμμάρια τρυγικού οξέως ανά χίλια γραμμάρια γλεύκους επιθυμητός δείκτης 20-35

αποδόσεις γλεύκος το % της σταφυλομάζας 10% μείωση κατά την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά την μετατροπή σακχάρων σε αλκοόλη 5-10% ακόμη από την παραγωγή οινολάσπης

γλεύκος νερό :65-80% σάκχαρα : 17-25% οργανικά οξέα :τρυγικό, κιτρικό,μηλικό ανόργανα οξέα : ανθρακικό φωσφορικό ανόργανες ύλες :άλατα οξέων με μέταλλα ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου σιδήρου, αργίλου, νατρίου.

αζωτούχες ενώσεις πηκτινικές ύλες χρωστικές ουσίες αρωματικές ουσίες διάφορα ένζυμα και βιταμίνες όλα τα παραπάνω 5-6% σάκχαρα : γλυκόζη και φρουκτόζη με πηλίκο 0,95 κατά την ωρίμανση και γύρω στα γρ ανά λιτ γλεύκους

οξέα / σάκχαρα είναι αντιστρόφως ανάλογα οργανικά οξέα κυρίως το τρυγικό και το μηλικό και λιγότερο το κιτρικό το τρυγικό παράγεται μόνο από τα πρέμνα στην Ευρώπη το τρυγικό στις μεσημβρινές και το μηλικό στις βόρειες χώρες λόγο κλίματος

ολική οξύτητα τρυγικό οξύ μηλικό οξύ άλατά τους (ειδικά όξινου τρυγικού καλίου) μειώνεται λόγω της μείωσης του τρυγικού κατά την αλκοολική ζύμωση και την μετατροπή του σε όξινο τρυγικό κάλιο το οποίο και καθιζάνει

προσδιορισμός του τρύγου ωριμότητα σε βαθμό ο βόστρυχος έχει ξυλοποιηθεί η ράγα αποχωρίζεται εύκολα η γεύση είναι γλυκιά τα κουκούτσια ξεχωρίζουν εύκολα

λευκά κρασιά Be Brix Ειδικό βάρος1,083-1,087

ερυθρά ξηρά κρασιά Be12-12,5 Brix21,8-22,8 Ειδικό βάρος1,091-1,095

οξύτητα ενεργή όξύτητα (ph) :3,2-3,5 ολική οξύτητα :6-8γρ/λιτ

μέθοδοι πυκνομετρική (πυκνόμετρα, Be, 15 oc ) σακχαροδιαθλασιμετρική (διαθλασίμετρα, 20 oc ) 1-2 σταγόνες γλεύκους από 1 ράγα από το κάθε πρέμνο αφού το καθαρίσουμε με διήθηση

σε θερμά κλίματα συγκομίζουμε πιο γρήγορα για να έχουμε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οξέα οι βροχές ξεπλένουν μεγάλο μέρος των ζυμομηκύτων και μειώνονται και τα σάκχαρα αποφεύγουμε την χρήση φυτοφαρμάκων κοντά στον τρύγο πολλά μυκητοκτόνα προκαλούν επιβράδυνση της ζύμωσης

ο τρύγος πραγματοποιείται νωρίς το πρωί σε ένα χέρι δεν συγκομίζονται τα άρρωστα σταφύλια