Ο ΚΥΚΛΟΣ. Θυμάμαι ότι: Κύκλος είναι μια κλειστή καμπύλη γραμμή της οποίας όλα τα σημεία απέχουν εξίσου από το κέντρο Ο. Ο Ακτίνα (α) είναι ένα ευθύγραμμο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να μπορεί να διχοτομεί ευθεία γραμμή και γωνία.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Πώς είναι ένα τάνγκραμ;
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
Τ ρ ί γ ω ν α Ιωάννης Τάσιου.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Οι πλευρές αυτές ονομάζονται
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Άσκηση 4 Αν η πλευρά α ενός τετραγώνου αυξηθεί κατά 20%, τότε να υπολογίσετε το ποσοστό που θα αυξηθεί το εμβαδόν του.
Άσκηση 5 Το τρίγωνο με πλευρές 3,4,5 είναι ορθογώνιο. Αν πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του με έναν οποιοδήποτε φυσικό αριθμό λ ( ), το τρίγωνο που.
ΤΡΙΓΩΝΑ. ΤΡΙΓΩΝΑ Το σχήμα που προκύπτει είναι το τρίγωνο ΑΒΓ Το τρίγωνο Α Β Γ Ορίζουμε τρία σημεία Α, Β, Γ πάνω στο επίπεδο 2. Ενώνουμε τα σημεία.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ΄: ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΣ
03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Λόγος εμβαδών Όμοια τρίγωνα Όμοια πολύγωνα Τρίγωνα με Α = Α΄
Δίνεται συρμάτινο πλέγμα μήκους 10 μέτρων. Να περιφράξετε με αυτό ένα οικόπεδο, (με το μεγαλύτερο εμβαδόν), σχήματος ορθογωνίου! Ορίζουμε ως: X: Μήκος.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Καθηγητής : CV Τμήμα : Γ ‘ 5
ΚΥΚΛΟΣ B4XP20 Σχολικό Έτος:
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:ΚΥΚΛΟΣ Β΄ ΤΑΞΗ B4CE23.
4.6 Η Σφαίρα.
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Χρυσh τομh.
ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( )
Στατικός Ηλεκτρισμός (έννοιες-τύποι-παραδείγματα ) Μήτρου Ιωάννης, Φυσικός.
Η έννοια του εμβαδού. Ο κύριος Γιώργοςείχε δύο τετράγωνα χωράφια. Το κόκκινο χωράφι Το κόκκινο χωράφι το έδωσε στο μεγαλύτερο γιό του το Φάνη Το πράσινο.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Ορίζει και να υπολογίζει
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Εμβαδόν τραπεζίου Τραπέζιο λέγεται το τετράπλευρο που έχει τις δύο απέναντι πλευρές του παράλληλες. Οι πλευρές αυτές ονομάζονται μεγάλη βάση (Β) και μικρή.
Περιστροφική κίνηση Κυκλική κίνηση Ροπή αδράνειας Ροπή δύναμης
Κύκλος.
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Βρίσκω το εμβαδό τριγώνου
Newtonian Τηλεσκόπια Υπολογισμός Δευτερεύοντος
Ζώα και μαθηματικά.
Ξέρουν οι μέλισσες μαθηματικά ; Για ποιο λόγο κατασκευάζουν εξαγωνικά κελιά στις κηρήθρες ; ? Βασίλης Παπαθεοδοσίου Μαθηματικός Γυμνασίου Ψαχνών.
Κινητική θεωρία των αερίων
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟΥ
Άσκηση 1: Ιδιότητες των νεύρων
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Αργότερα χρειάστηκε να μετρήσουν την επιφάνεια των χωραφιών τους:
Δραστηριότητα - απόδειξη
Ωχ… Πως θα τα λύσω;.
Εμβαδόν Παραλληλογράμμου
Μαθηματικά: Γεωμετρικοί τόποι
Κινητική θεωρία των αερίων
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Εμβαδομέτρηση Το εμβαδόν ενός κλειστού σχήματος μπορεί να υπολογιστεί με τις εξής μεθόδους: Αναλυτική μέθοδος Γραφική μέθοδος Μηχανική μέθοδος (εμβαδόμετρο)
ΤΡΙΓΩΝΑ.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Να μπορείτε να Δίνετε τον ορισμό της Εφαπτομένης
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΚΥΚΛΟΣ

Θυμάμαι ότι: Κύκλος είναι μια κλειστή καμπύλη γραμμή της οποίας όλα τα σημεία απέχουν εξίσου από το κέντρο Ο. Ο Ακτίνα (α) είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα ΑΟ που ενώνει το κέντρο με ένα από τα σημεία του κύκλου. Υπάρχουν άπειρες ακτίνες σε ένα κύκλο. Διάμετρος (δ) είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα ΒΓ που ενώνει δύο σημεία του κύκλου και περνάει από το κέντρο Ο. Υπάρχουν άπειρες διάμετροι σε ένα κύκλο. Α Κυκλικός δίσκος ονομάζεται η επιφάνεια που περικλείεται από τον κύκλο. α ΒΓ δ Συγκρίνοντας το μήκος της ακτίνας με το μήκος της διαμέτρου προκύπτει ότι η διάμετρος είναι διπλάσια της ακτίνας (δ = 2.α) και η ακτίνα είναι το μισό της διαμέτρου (α = δ:2)

Πώς υπολογίζουμε το μήκος του κύκλου ΒΑΒΑΒΑ ,14= 3,14 Έχουμε τον κύκλο Ο με διάμετρο ΑΒ. Ο Ας πάρουμε το μήκος του σε ευθεία γραμμή. Συγκρίνουμε το μήκος της διαμέτρου με το μήκος του κύκλου. Παρατηρούμε ότι το μήκος του κύκλου είναι 3,14 φορές μεγαλύτερο από το μήκος της διαμέτρου. Ο αριθμός 3,14 είναι σταθερός και συμβολίζεται με το γράμμα π Άρα για να υπολογίσουμε το μήκος του κύκλου, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της διαμέτρου δ επί 3,14. Κ = π ∙ δ

Πώς υπολογίζουμε το εμβαδόν του κυκλικού δίσκου Στους παραπάνω κυκλικούς δίσκους παρατηρούμε ότι ο ένας έχει διπλάσια ακτίνα από τον άλλον. Άραγε έχουν και διπλάσιο εμβαδόν; Σχηματίζουμε στον καθένα το τετράγωνο της ακτίνας του, δηλαδή ένα τετράγωνο που έχει πλευρά ίση με την ακτίνα του. Και στις δυο περιπτώσεις για να καλύψουμε την επιφάνεια του κυκλικού δίσκου χρειαζόμαστε λιγότερα από 4 και περισσότερα από 3 τετράγωνα της ακτίνας. Άρα το εμβαδόν ενός κυκλικού δίσκου είναι ίσο με το γινόμενο του αριθμού π επί το τετράγωνο της ακτίνας του. 3,14 Αυτός ο αριθμός ο «μικρότερος του 4 και μεγαλύτερος του 3» είναι ο γνωστός π = Ε (κυκλικού δίσκου) = π ∙ α 2 Ε κ.δ. = π ∙ α 2 =3,14 ∙ 4 2 =3,14∙16=50,24τ.εκ. Ε κ.δ. = π ∙ α 2 =3,14 ∙ 2 2 =3,14∙ 4=12,56τ.εκ. Κυκλικός δίσκος με διπλάσια ακτίνα έχει τετραπλάσιο εμβαδόν. Δηλαδή για να καλύψουμε την επιφάνεια του κυκλικού δίσκου χρειάζονται 3,14 τετράγωνα τηςακτίνας του.