Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Πέψη και Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Υδατάνθρακες.
Τα δόντια μας.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Υδατάνθρακες & Διατροφή
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
Το ταξίδι της τροφής Το πεπτικό μας σύστημα ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Καραματσούκη Αγγελική
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
Τρώτε μια σοκολάτα Προσπαθήστε να φανταστείτε τι πορεία θα ακολουθήσει μέσα στο σώμα σας από την στιγμή που θα δαγκώσετε το πρώτο κομμάτι.
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Π ΕΨΗ ΚΑΙ Α ΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Άντρη Τζιωνή. Γ ΕΝΙΚΑ Οι θρεπτικές ουσίες πρέπει πρώτα να υποστούν πέψη (μηχανική και χημική διάσπαση) για να καταλήξουν.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λιπίδια. Βασικά λιπίδια αίματος Τα βασικά λιπίδια του αίματος είναι τα τριγλυκερίδια (tryglicerides) και η χοληστερόλη (cholesterol), τα οποία προέρχονται.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες Ανδρέα Παόλα Ρόχας Χιλ Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Βιοχημείας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος 2013
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Διατροφή-Διαιτολογία
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ Η πέψη είναι η χημική διάσπαση των θρεπτικών συστατικών των τροφών σε απλούστερες μορφές για να μπορέσουν να απορροφηθούν. ΥδατάνθρακεςΜονοσακχαρίτες ΠρωτείνεςΑμινοξέα ΛίπηΛιπαρά οξέα + γλυκερόλη

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ Η διάσπαση των θρεπτικών ουσιών της τροφής σε απορροφήσιμες μορφές γίνεται με την διαδικασία της υδρόλυσης δηλαδή με την επίδραση των πεπτικών ενζύμων. Η πέψη των τροφών γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Εκεί γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ Τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται στο λεπτό έντερο από τις λάχνες του εντέρου. Οι λάχνες είναι επικαλυμμένες από επιθηλιακά κύτταρα (επιθήλιο) τα οποία μεταφέρουν τις ουσίες από τον αυλό του εντέρου στο αίμα και αντίστροφα.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ Απλή ή παθητική διάχυση Η μετακίνηση ουσιών από μια περιοχή υψηλής συγκέντρωσης σε μια περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης. Ενεργή μεταφορά Είναι η κίνηση ουσίας διαμέσου μεμβρανών που γίνεται με την βοήθεια μεταφορέα(π.χ. ενζύμου) το οποίο περισυλλεγει την ουσία και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΡΟΦΗΣ  Κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα  Επιφάνεια επαφής  Παραμονή της τροφής στο έντερο  Μείξη της τροφής στο έντερο

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  Άμυλο (φυτικός πολυσακχαρίτης)  Γλύκογόνο (ζωικός πολυσακχαρίτης)  Λακτόζη (δισακχαρίτης)  Σακχαρόζη ή σουκρόζη (δισακχαρίτης)  Γλυκόζη (απλό σάκχαρο)  Φρουκτόζη (απλό σάκχαρο)  Γαλακτόζη (απλό σάκχαρο)

ΠΕΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Στόμα: σίελος (πτυαλίνη) Στομάχι: πτυαλίνη, αδρανοποιείται όταν αναμιχθεί πλήρως η τροφή με το γαστρικό υγρό. Λεπτό έντερο: α-αμυλάση (παγκρεατικό υγρό) Δισακχαρίτες: Λακτάση λακτόζη(γλυκόζη+γαλακτόζη) Σακχαράση σακχαρόζη(γλυκόζη+φρουκτόζη) Μαλτάση, ισομαλτάση μαλτόζη(γλυκόζη+γλυκόζη)

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτείνες έχουν ως δομικό συστατικό τους τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας πεπτιδικούς δεσμούς.

ΠΕΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Πέψη στο στομάχι:  Πεψίνη(διασπά πεπτιδικούς δεσμούς)  Υδροχλωρικό οξύ(πέψη πρωτεϊνών,πεψινογόνο-πεψίνη)  Ρεννίνη(πήξη γάλακτος,υδρόλυση καζείνης) Πέψη στο λεπτό έντερο: Δράση πρωτεολυτικών ενζύμων του παγκρεατικού υγρού Ενδοπεπτιδάσες: θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, ελαστάση Εξωπεπτιδάσες:καρβοξυπεπτιδάση Α και Β

ΠΕΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Εντεροκινάση: θρυψινογόνο θρυψίνη υπόλοιπα αδρανή προένζυμα Πεψίνη: πέπτει το κολλαγόνο που είναι συστατικό των συνδετικών ιστών του κρέατος. Μόνο έτσι μπορούν να διεισδύσουν και να δράσουν τα υπόλοιπα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα στο κρέας για την πέψη των πρωτεϊνών του.

ΛΙΠΗ Περιλαμβάνουν:  Τριγλυκερίδια(ουδέτερα λίπη)  Χοληστερόλη  Φωσφολιπίδια  Λιποδιαλυτές βιταμίνες

ΠΕΨΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ Στόμα: λιπάση (τριγλυκερίδια) Στομάχι: γαστρική λιπάση Λεπτό έντερο: κύρια πέψη λίπους Λίπος στο δωδεκαδάκτυλο:  Καθυστέρηση κένωσης στομάχου  Έκκριση παγκρεατικών ενζύμων  Έκκριση χολής και χολικών αλάτων

ΠΕΨΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ Λεπτό έντερο: Γαλακτοματοποίηση του λίπους με την επίδραση των χολικών αλάτων και της λεκιθίνης (μικύλλια). Παγκρεατική λιπάση τριγλυκερίδια  Ελεύθερα λιπαρά οξέα  Γλυκερόλη  2-μονοακυλογλυκερόλες Επανασύνθεση τριγλυκεριδίων σχηματισμός χυλομικρών