ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Ίδρυμα και παιδική προστασία στην Ελλάδα σήμερα»
Advertisements

Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας – Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Βόλου Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Προσφοράς του Δ.Ο.Υ.Κ “ Volo”
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
ΨυχολΟγος.
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Επιστ. Υπεύθυνη: Καθηγ. Ράνυ Καλούρη,
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ο εθελοντισμός αποτελεί εξαιρετική μορφή κοινωνικής δράσης για την εξυπηρέτηση ανώτερων σκοπών, είτε για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, είτε.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΜΕΡΟΣ ΜΑΙΟΣ 2011 Δυνατότητες Ανάπτυξης.
Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Βενετσάνος Μαυρέας Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
160 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Φιλοξενία Οικοτρόφων Φιλοξενoύνται: Αγόρια και κορίτσια σχολικής ηλικίας σωματικώς αρτιμελή και νοητικώς υγιή Παρέχονται:
Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» ιδρύθηκε από την Σ. Σλήμαν το 1902 ως πρώτο «λαϊκό» Σανατόριο της Ελλάδας και έκτοτε έχει συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Μοντέλο Μακροχρόνια Φροντίδας κατά H.E. Wagner
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
KEN ΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ – « ΕΡΓΑΛΕΙΟ » ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ν.Π.Δ.Δ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΑΓ.Ι ΡΕΝΤΗ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε. Ακαδ. έτος :
Π ΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Πλυτά Μαρίνα ΑΜ Χειμερινό εξάμηνο
Παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα Το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ιδρύθηκε το 1896 και τέθηκε σε λειτουργία το Είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκη Βουδούρη Συντονίστρια Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΚΟ PRAKSIS
Διεπιστημονική Προσέγγιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη Ιατρός, Βιοπαθολόγος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ Δρ. ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ-AΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
Πρακτική άσκηση στην κοινότητα «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμος Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κορομπόκης Α.Μ.:
Σύστημα ικανοποίησης χρηστών και εκτίμησης αναγκών: Στόχος να αξιολογήσουμε τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενή και να εντοπίσουμε τις πιθανές μελλοντικές.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Στόχοι Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Διαφορές μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων (Ψυχανάλυση, Υπαρξισμός, Συμπεριφορισμός,
Σωματοποίηση του άγχους σε παιδί πρώτης σχολικής ηλικία. Ο ρόλος της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας στην Οικογένεια. Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
Συνέντευξη Τύπου: ένας χρόνος δράσης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας
Γ.ν.π: ενα νοσοκομειο κοντα στον ασθενη
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
1.
Κοινωφελής Απασχόληση
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ arsisathina.
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ PRAKSIS
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (K.E.A)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ
Πρόταση Έργου: «ΣτοχευμενεΣ ΠαρεμβασειΣ ΠαροχηΣ Υπηρεσιων ΥγειαΣ για την υποστηριξη ασθενων ευαλωτων κοινωνικων ομαδων με ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ» 9/20/2018.
Μοντέλο Καθοδηγούμενης Φροντίδας - Guided Care
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Ηλεκτρονική διεύθυνση:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου. Το 1949 την επιχορήγηση αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας οπότε έκτοτε λειτούργησε ως Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού ( Κ.Α.Π.Α.Ψ). Μέχρι και το 1961 ήταν Ν.Π.Ι.Δ. Με καινούργιο νομοθετικό διάταγμα η μορφή του γίνεται Ν.Π.Δ.Δ. και υπάγεται στη Γ’ ΠΕΣΥΠ Αττικής. Από το 2012 διασυνδέεται με το ΚΑΤ, μετονομάζεται από Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, υπάγεται στη Α’ ΥΠΕ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας είναι το μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο για κινητική αποκατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Αναλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών μετά την οξεία φάση παρέχοντας υπηρεσίες πλήρους αποκατάστασης αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά ολιστικά. Στο Κέντρο μας αντιμετωπίζονται πληθώρα παθήσεων και τραυματικών καταστάσεων του νευρικού, μυοσκελετικού και κυκλοφορικού συστήματος.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Νοσοκομείο παρέχει τις υπηρεσίες του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης και φύλου. Στην περίπτωση των αλλοδαπών ασθενών θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για να μπορούν να καλυφτούν τα έξοδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή του ασθενούς στο Κέντρο μας είναι: α) να έχει ξεπεράσει την οξεία φάση της ασθένειας, β) να μην υπάρχει τραχειοστομία, γ) και να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή ικανότητα επικοινωνίας.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α' Κλινική Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (Α' Φ.Ι.Α.Π.) – Ειδικά Ιατρεία Β' Κλινική Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (Β' Φ.Ι.ΑΠ.) – Ειδικά Ιατρεία Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Μικροβιολογικό Εργαστήριο Νοσηλευτική Υπηρεσία Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τμήμα Εργοθεραπείας Τμήμα Λογοθεραπείας Τμήμα Διαιτολογίας Μονάδα Βιοϊατρικής και Τεχνολογίας Αποκατάστασης (ΒΙΤΑ) Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Κέντρο αξιολόγησης και προετοιμασίας οδήγησης για οδηγούς ΑμεΑ ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Το τμήμα μας απευθύνεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς των κλινικών. Αντιμετωπίζονται επίσης περιπτώσεις εξωτερικών ασθενών που προσέρχονται στο χώρο του Ε.Κ.Α., σε επίπεδο αξιολόγησης κοινωνικών αναγκών, πληροφόρησης και παραπομπής σε άλλες υπηρεσίες.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Αρχική επαφή, επικοινωνία με το φορέα παραπομπής του νέου περιστατικού. Υποδοχή νέας περίπτωσης, αποσαφήνιση του προβαλλόμενου προβλήματος, λήψη κοινωνικού ιστορικού, διάκριση επείγουσας παρέμβασης. Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση του ατόμου με κινητικά προβλήματα, στοιχεία που αφορούν τη δυναμική της οικογένειας, τη στάση της απέναντι στο άτομο που ασθενεί. Συμμετοχή στις εβδομαδιαίες ιατρικές επισκέψεις των κλινικών. Συμμετοχή στην ομάδα αποκατάστασης. Συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειας του καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης. Πληροφόρηση- ενημέρωση για τις υπάρχουσες πηγές της κοινότητας, για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, επαγγελματικής αποκατάστασης, κοινωνικής επανένταξης και τα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις αξιοποίησής τους (παροχές, συνταξιοδοτικά, επιδοματική πολιτική).

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Συνεργάζεται με δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας (Νομαρχίες, ΚΕΦΙΑΠ, Νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, Ειδικά Σχολεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια κ. α.) και παραπέμπει ασθενείς μας σε αυτά. Ενημέρωση για τη λειτουργία του Ε.Κ.Α. σε εκπαιδευτικούς φορείς, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Διεκπεραίωση διαδικασίας επιδόματος σε φοιτητές ΑΕΙ- ΤΕΙ, άτομα με κινητικά προβλήματα. Εκπαίδευση σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας. Διεκπεραίωση αλληλογραφίας για εισαγωγή ασθενών από επαρχία. Αναλαμβάνει την διαδικασία εισαγωγής σε Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων ή Κλινικές Χρονίων Παθήσεων του ΕΟΠΥΥ, συνήθως απόρων και μοναχικών ασθενών κ.α. Χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων σε απόρους νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς του Ε.Κ.Α, όταν είναι εφικτό. Εξυπηρέτηση οικότροφων του ΚΕΑ για ανανεώσεις βιβλιαρίων απορίας, ανανεώσεις επιδομάτων κ.ά

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Η παρέμβαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας αφορά σε τρεις φάσεις: – Τη φάση της κρίσης – Τη φάση της ανάρρωσης – Τη φάση της αποκατάστασης

Η φάση της κρίσης είναι άμεσο επακόλουθο τυχόν τραυματισμού ή ασθένειας και χαρακτηρίζεται από φόβο, σύγχυση, αγωνία, ανασφάλεια και πανικό. Στόχος του Κοινωνικού Λειτουργού είναι η ελάττωση του άγχους του ασθενούς και της οικογένειάς του. Βοηθά τον ασθενή και το οικογενειακό περιβάλλον του να αποδεχθούν τη νέα κατάσταση και τις συνέπειές της. Τους στηρίζει, προτρέποντάς τους για ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο συντελεί στη γρηγορότερη θεραπεία.

Στη φάση της ανάρρωσης, ο ασθενής συνειδητοποιεί περισσότερο την κατάστασή του και παλεύει με τον φόβο, την αντίληψη του εαυτού του και τις αντιδράσεις των άλλων. Εδώ, ο Κοινωνικός Λειτουργός βοηθά τον ασθενή να ξαναποκτήσει τον έλεγχο και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, θέτοντας στόχους ανάλογα με : – α)την ηλικία του, – β)την προσωπικότητά του – γ)το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική του κατάσταση – δ)οικογενειακό του περιβάλλον – ε)την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση και τον τόπο διαμονής του, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη κι αυτοεκτίμηση. Δουλεύουμε πάντα με τον ίδιο, την οικογένειά του και πάντα σε συνεργασία με την ομάδα αποκατάστασης. Ακόμη κατευθύνει και βοηθά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους όπου είναι εφικτό και ενημερώνει για οικονομικές και κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι ασθενείς.

Προχωρώντας στη φάση της αποκατάστασης, όλη η εργασία του Κοινωνικού Λειτουργού και της Ομάδας Αποκατάστασης συγκλίνει στην έξοδο-αποκατάσταση. Εδώ, ο Κοινωνικός Λειτουργός βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του και τις συναισθηματικές του καταστάσεις μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο Στοχεύει στο να ενεργοποιηθούν οι στόχοι που ετέθησαν και να προσαρμοστεί ο ασθενής εκ νέου στη καινούργια κατάσταση. Τα προβλήματά του κατά την έξοδο, αφορούν την οικονομική και επαγγελματική αποκατάσταση, τις δυσλειτουργικές διαπροσωπικές του σχέσεις κ.ά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως: – ανάλογα με το περιστατικό ο Κοινωνικός Λειτουργός θα υλοποιήσει διαφορετική μορφή παρέμβασης,  για έναν ενήλικα ασθενή  για ένα μοναχικό ασθενή  για ένα ανήλικο ασθενή κ.ά. Ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή έξοδό του και την επανένταξή του στο οικογενειακό και εργασιακό-σχολικό ή και πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου είναι εφικτό. Οφείλει να ενημερώσει για τις υπάρχουσες δομές της κοινότητας και να διασυνδεθεί ο ασθενής με αυτές.