Εισαγωγή Ιωάννης Ε. Βρεττός. από το χθες στο σήμερα…

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
“…ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΗ”
Advertisements

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Κ ΕΊΜΕΝΑ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉΣ Λ ΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ Μ ΑΡΊΑ Μ ΟΥΡΚΟΚΏΣΤΑ Τ ΜΉΜΑ Α'2 Το σοφό σπουργίτι.
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ
Στην ταινία: Το κύμα. Ο καθηγητής αναλαμβάνει να διδάξει την απολυταρχία αλλά ταυτίζει τους μαθητές με αυτό το πολίτευμα και τους δημιουργεί την.
Δασκάλες: Βούλα Τζιαούρη
7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
1 ο Σεμινάριο Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης Διαιτητών Η Α.Ε.Π. “Ακαδημία των Σπορ”, η Ε.Σ.Σ.Π. και η Ε.Σ.Ο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’/θμιας.
O γέρος και τα τρία αδέλφια
Διαχείριση της σχολικής τάξης
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Διαφορετικότητα 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού Ομάδα: Δανάη Φαλέκα
Ορισμός εκφοβισμού Πότε εμφανίστηκε;
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Κ.Σ.Β. ΚΑΤΑ της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ!!! Καλώς ήρθατε στην πρώτη μας εκπομπή!
Ο Πέτρος ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ήταν γυμνασμένος και σοβαρός. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν σε άφηνε να καταλάβεις πόσο ευαίσθητος και συναισθηματικός.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Χωροταξία και διαρρύθμιση της Σχολικής τάξης ως κοινωνικό υποσύστημα
ΑΠΟΦΥΓΗ ΘΥΜΟΥ Σχολική Κοινωνική Ζωή 2ο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων Τάξη:Α’3
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
Ενότητα 4 Σκουπίδια στη θάλασσα Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Κατερίνα Θεοδοσέλη, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής
Πως πέρασα το καλοκαίρι
Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Εμπιστεύομαι – Δεν εμπιστεύομαι” Μαθαίνω να ζω με τους άλλους 6 ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου Τάξεις Δ1 & Δ2 Σχολικό έτος
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επηρεάζοντας έμμεσα το πρόβλημα
Δημιουργία διδακτικού συμβολαίου- συμβολαίου τάξης Κανείς -ούτε οι ενήλικες, ούτε τα παιδιά- δεν επιθυμεί να διατάσσεται. Σε κανένα δεν αρέσει η υποταγή,
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δρ. Μόνικα Σιακού Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Προς μια αποτελεσματικότερη συνεργασία Αναστασία Χ’ Γιαννακού Σύμβουλος Ειδικής Εκπαίδευσης Επαρχίας Λευκωσίας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
25 Σεπτεμβρίου 2015 ΣΤ΄1 Γιωργοσ Λυγουρησ.
ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
«Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι» ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Ανοικτόγλου Γιώργος Αϊβαλιώτης Χρήστος.
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι. Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι οι μαθητές.
Φύλο εργασίας :στο σώμα του ανθρώπου, έκοψαν και κόλλησαν εικόνες ,όπου το σώμα λέει ΝΑΙ (ευχάριστα αγγίσματα)
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
1.Βλέπω στα μάτια σου τη θλίψη. Νοιώθω την τελευταία σου χαρά.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής 2o Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης Πέλλας “Η Τάξη του Μέλλοντος” Ηλεκτρονική Εφημερίδα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Ο Ιησούς και οι μαθητές του
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄1
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΡΕΤΣΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΥΣΙΚΟΣ, ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, MSc.
3Ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου (Αγίου Μάρκου)
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
4 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Κεφ. 12 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

εισαγωγή Ιωάννης Ε. Βρεττός

από το χθες στο σήμερα…

Στην Ελλάδα, ήταν μια συνηθισμένη τιμωρία, μέχρι τη δεκαετία του 1980, που οι γονείς έλεγαν ακόμη τη γνωστή φράση «δάσκαλε το κόκκαλα δικά μου το κρέας δικό σου». Εν ολίγοις, ο γονιός έλεγε «δείρε το αλλά μη σπάσεις και κανένα κόκαλο». Αυτό ήταν το όριο. Άλλη γνωστή φράση για όσους έκαναν αταξίες: «από το αυτί και στο δάσκαλο». Χιλιάδες μαθητές έτρωγαν καθημερινά σφαλιάρες και τέντωναν τα χέρια, για να φάνε ξύλο με το χάρακα στην παλάμη. Παιδιά στη γωνία με το «πόδι πελαργό», τραβηγμένα αυτιά, τράβηγμα από την κοτσίδα και άλλες ευφάνταστες τιμωρίες.

«…. Με διόρθωνε απότομα, με θυμό, κάθε φορά που έκανα λάθος και στο τρίτο ή στο τέταρτο - τα είχα χάσει κι έκανα πολλά – μου άστραψε κι ένα μπάτσο. Όχι τόσο ο πόνος όσο η προσβολή και προπάντων η μοχθηρία που είδα στα μάτια της τη στιγμή που κατάφερε τα νευρικό της χέρι στο μάγουλό μου, μ έκαναν έξω φρενών…» « Μ’ έβρισε αυθάδη, αναιδέστατο και τα ρέστα. Δεν είπα τίποτε· αλλά το ίδιο βράδυ που τον απάντησα στην πλατεία, έκρινα καλό να κάμω πως δεν τον είδα, για να μην τον χαιρετήσω. Το παρατήρησε και για να βεβαιωθεί πέρασε από πολύ κοντά μου κοιτάζοντάς με καλά. Και πάλι έκανα πως δεν τον είδα. Την άλλη μέρα με κατάγγειλε στο «Σύλλογο των καθηγητών» και ζήτησε την τιμωρία μου. Με απόβαλαν για τρεις μήνες». Το σύστημα ποινών και πειθαρχίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα Πηγή:

Το Παιδαγωγικό Περιβάλλον στη Σχολική Τάξη Παιδαγωγική Σχέση Διαπροσωπική Επικοινωνία Τάξη στη Σχολική Τάξη Αταξία στη Σχολική Τάξη Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος στη Σχολική Πειθαρχία

School Kuramo Junior, Lagos Nigeria

Δημοτικό Σχολείο στην Γκαμπέλα της Αιθιοπίας, κοντά στην Αντίς Αμπεμπα

Δημοτικό Σχολείο Akamat Al Me’gab, στην Υεμένη

Σχολείο στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας

Σχολείο Escolar Secundaria στου Tiracanchi του Περού

Εκπαιδευτικό Συγκρότημα στη Ντόχα, Κατάρ

Νιγηρία

Σχολείο για “high class” μαθητές στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Σχολείο στη Μαδρίτη της Ισπανίας

Σχολείο Escuela Primaria Angela Landa στην Παλιά Αβάνα, Κούβα

Ένας πρωτοπόρος δάσκαλος, 27 ετών, θέλει να επαναφέρει την τιμωρία και την πειθαρχία στο σχολείο Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί ένας νεαρός δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο της περιοχής Ντρανσί της Γαλλίας και τη συνδυάζει με τιμωρίες και αποβολή από τα μαθήματα, όταν παρατηρούνται προβλήματα πειθαρχίας στην τάξη. «Η τεμπελιά είναι η καρδιά του προβλήματος. Όταν λείπει η προσπάθεια, τότε γινόμαστε μάρτυρες της αυτοκαταστροφής νεαρών παιδιών 15 ετών» λέει ο δάσκαλος Ζερεμί Φοντανιέ, για τον οποίο μιλάει όλη η Γαλλία εσχάτως, λόγω των πεποιθήσεών του. Στους περισσότερους αρέσει η μέθοδός του γιατί ο δάσκαλος έχει αποφασίσει να βάλει τους μαθητές στη δουλειά, με στόχο όλη η τάξη του να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις για το μπακαλορεά. Για να επιβάλλει τη μέθοδό του, ο νεαρός δάσκαλος, δεν αρκείται στα λόγια ή στις συμβουλές, αλλά χρησιμοποιεί τα τεχνάσματα του old school, τις παλιές καλές μεθόδους της τιμωρίας: αποβολή από το μάθημα όταν λείπει η πειθαρχία, έλεγχοι σε εβδομαδιαία βάση των γνώσεων, μικροί βαθμοί. Όταν βλέπει ότι ένας μαθητής δεν τα πάει καλά, στέλνει SMS στους γονείς. Τις θέσεις του τις συζητά με τους νεαρούς του σχολείου ή και με άλλους στο facebook. Πηγή:

Η πειθαρχία δεν επιβάλλεται, αλλά καλλιεργείται σταδιακά, ώστε μέσω της κατάλληλης αγωγής να κατακτήσουν οι μαθητές την αυτοπειθαρχία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών στην τάξη είναι η ενθάρρυνσή τους με την προβολή των θετι­κών συμπεριφορών που αναμένονται από αυτούς.