Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές
Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές Καζάρα Ελένη Εκπ/κός ειδικής αγωγής (ΠΕ 71) Δημοτικό σχολείο Ποταμιάς Θάσου

2 Πλαίσιο: Εντός σχολικής τάξης, εν ώρα μαθήματος Μεσημέρι Παρασκευής Ο Γιώργος κάνει φασαρία και ενοχλεί τους συμ- μαθητές του. Ποιος είναι ο ρόλος του δασκάλου;

3 Αναζήτηση αιτιών: Ψυχολογικό πρόβλημα Επιζητά την προσοχή
Υπερκινητικότητα Δεν καταλαβαίνει το μάθημα Το μάθημα είναι βαρετό Χαρισματικός μαθητής κτλ

4 Τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει ο εκπ/κός:
Αγνόηση της συμπεριφοράς Βλεμματική επαφή Φυσική επαφή Απλές λεκτικές παρατηρήσεις Ανάθεση εργασίας – κάλεσμα προς την έδρα Διακοπή μαθήματος – συζήτηση κανόνων τάξης – συνέπεια Στάδιο επανόρθωσης

5 Σημαντικά στοιχεία προβληματισμού:
Συμπεριφορά εκπαιδευτικού και διαταρακτική συμπεριφορά Γνωστικό αντικείμενο και διαταρακτική συμπεριφορά

6 Καλές πρακτικές: Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς στο σχολείο
Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς στο σπίτι Κοινές πρακτικές από εκπ/κούς και γονείς Συναισθηματική νοημοσύνη

7 Η μέθοδος του ‘time-out’
Αντιδρώ εγκαίρως, προτού φτάσει στο απροχώ-ρητο η κατάσταση… Στόχος η μείωση της ανεπιθύμητης συμπερι-φοράς Δεν είναι ‘τιμωρία’ Είμαστε συνεπείς στην επιβολή της Δεν δίνουμε πολλές προειδοποιήσεις

8 Η τεχνική της μικρής χελώνας…
Πηγή: Κολιάδης Ε. (2010). Συμπεριφορά στο σχολείο: αξιοποιούμε δυνατότητες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα, Αθήνα, Εκδόσεις Γρηγόρη.

9 «Το μικρό χελωνάκι, κάθε φορά που πήγαινε στο σχολείο έμπλεκε σε καβγάδες με τα άλλα μικρά χελωνάκια, που το πείραζαν και το χτυπούσαν. Ο δάσκαλος το τιμωρούσε. Μια μέρα συνάντησε τη μεγάλη χελώνα, η οποία του είπε πως η απάντηση στο πρόβλημά του ήταν το καβούκι του. Το συμβούλευσε να κρύβεται στο καβούκι του κάθε φορά που θύμωνε, μέχρι να αισθανθεί καλύτερα. Το χελωνάκι εφάρμοσε τη συμβουλή της χελώνας, και όλα βελτιώθηκαν: σταμάτησε τους καβγάδες, ο δάσκαλος δεν το μάλωνε πια και άρχισε να του αρέσει το σχολείο».

10 Το παιδί εξασκείται στις παρακάτω ασκήσεις:
1. να μαζεύει κοντά στο σώμα του τα χέρια και τα πόδια, 2. να ακουμπά το κεφάλι του στο θρανίο, 3. να φανταστεί πως είναι το χελωνάκι που κρύβεται μέσα στο καβούκι του και να σκεπάζει το κεφάλι με τους βραχίονες ή τις παλάμες του, 4. να χαλαρώνει τους μύες του σώματός του και να παραμείνει στην ίδια θέση για λίγο.

11 Τεχνικές χαλάρωσης: Εκτός από την τεχνική της χελώνας που χρησιμοποιούμε τον λαιμό και τους ώμους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: την τεχνική «Μασάω το καρότο» που χρησιμοποιούμε τα δόντια μας. Δαγκώνουμε με πολλή δύναμη τα δόντια μας μετρώντας μέχρι το δέκα σαν να μασάμε ένα πολύ σκληρό καρότο. την τεχνική «Ο Φράκτης» χρησιμοποιώντας τους μύες της κοιλιάς μας. Ρουφάμε την κοιλιά μας μετρώντας μέχρι το δέκα σαν να θέλουμε να περάσουμε ανάμεσα από έναν φράκτη. την τεχνική «Στύβω το λεμόνι» χρησιμοποιώντας τα δάκτυλα των χεριών μας. Σφίγγουμε τα χέρια μας σαν να κρατάμε ένα λεμόνι που θέλουμε να στύψουμε μετρώντας μέχρι το δέκα. την τεχνική  «Λακκούβα με λάσπες» χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα δάκτυλα των ποδιώνμας. Πιέζουμε τα πόδια μας και τα δάκτυλά μας σαν να βρισκόμαστε σε μια λακκούβα με λάσπες και προσπαθούμε να μην πέσουμε, μετρώντας μέχρι το δέκα. Πηγή:

12 3 βασικά βήματα: Στάσου Σκέψου Πράξε

13 Παιχνίδια διαχείρισης θυμού
Η ηρεμία θα βοηθήσει…. Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί…. Πηγή: Γεωργιάδου Νένα, «Θεραπευτικά Παιχνίδια», Εκδόσεις Οξυγόνο paixnidia-diaxeirisis-thymoy.html

14 Πηγή: http://www.kindykids.gr
Πηγή:

15 Πηγή: http://omadakardias.blogspot.gr/

16 Μέσα και δραστηριότητες ανάπτυξης συναισθηματικής αγωγής στη σχολική τάξη:
Δραματοποίηση Παιχνίδια ρόλων Γραπτή έκφραση Καλλιτεχνική έκφραση Προβολή ταινίας Συζήτηση Ομαδικά παιχνίδια (π.χ. παντομίμα)

17 Χρήσιμες συμβουλές: Κανόνες της τάξης
Πίνακας παρακολούθησης της συμπεριφοράς από το ίδιο το παιδί Γωνιά χαλάρωσης (θέλω να με κάνω παρέα; κουτί θυμού και κουτί παραπόνων… Αξιοποίηση κινήτρων!!!

18 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!!
kazaraeleni.blogspot.gr blogs.sch.gr/dipotam


Κατέβασμα ppt "Μελέτες περίπτωσης Πρακτικές συμβουλές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google