Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου
Advertisements

Μεταπτυχιακή διατριβή τ ο υ Χ ρ ή σ τ ο υ Τ σ α δ ή μ α
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ.
Τεχνικές για την ανάλυση της κίνησης και την αξιολόγηση της μάθησης
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
AΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Σχεδιασμός προγραμμάτων ενδυνάμωσης στις αναπτυξιακές ηλικίες
Χρυσοστόμου Χρυσόστομος (MSc)
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 2Ο
ΕΙΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 7 ΕΩΣ 15 ΧΡΟΝΩΝ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ (Β!)
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Φυσιολογική Κίνηση: Εισαγωγή
Αρχές εμβιομηχανικής Γιαννης Καλουδης.
Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1-A2
ΑΠΟΔΟΣΗ σε ΚΡΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κλασσικός αθλητισμός στο Γυμνάσιο
ΓΕΛ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Β2) Θέμα :Η φυσική κατάσταση και οι τρόποι βελτίωσης POWER RANGERS
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
MYΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στις μεγαλύτερες ηλικίες
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πετοσφαίριση Ι Ενότητα 7η: Η Προπόνηση Δύναμης στο Βόλεϊ
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D.
KINHTIKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 5: Αρχές Ανάπτυξης της Φυσικής Κατάστασης Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ η φυσική προετοιμασία των παικτών η ψυχοπνευματική τους προετοιμασία η εκμάθηση της βασικής τεχνικής η θεμελίωση.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ” Κίνηση, επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές.
Ετήσιος προγραμματισμός του αθλητή της σφυροβολίας Mιχάλη Αναστασάκη ( )
Ο σύγχρονος Τερματοφύλακας του ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΠΠΑ Προ π ονητή Τερματοφυλάκων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΜΑΔΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Προγραμματισμός – προετοιμασία. Η περίοδος προετοιμασίας πρέπει να περιλαμβάνει βελτίωση: όλων των μορφών της αντοχής.
Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 024 ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ Διδάσκοντες.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Κίνηση,επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Υδατάνθρακες. Διάσπαση υδατανθράκων Γλυκόλυση = Διάσπαση της γλυκόζης (αναερόβια - αερόβια) Γλυκογονόλυση = Διάσπαση του γλυκογόνου (ηπατικού - μυϊκού)
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Άσκηση και Ποιότητας Ζωής»
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Δ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – 2 η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» ΜΑΡΙΑ.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ.
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ Γαλαζούλας Χρήστος Phd. Λέκτορας Προπονητικής της Καλαθοσφαίρισης.
Ονοματεπώνυμο: Καρακόλια Αναστασία ΑΕΜ: 912/2012 Κομοτηνή 2013
Φάσεις της κινητικής ανάπτυξης  Συνήθως χωρίζονται βάσει της χρονολογικής ηλικίας. Αυτό όμως δεν είναι επαρκές γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται και οι παράμετροι:
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. Βασικός στόχος κάθε προπονητή είναι: Να μπορεί η ομάδα του να παρουσιάζει και να διατηρεί χωρίς διακυμάνσεις μια ιδανική αγωνιστική.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ
Δήμητρα Κουτσούκη, Καθηγήτρια Ασωνίτου Κατερίνα, ΕΔΙΠ
Αρχές Προγράμματος Η οργάνωση προγράμματος ενεργητικής κίνησης βασίζεται στις αρχές που χαρακτηρίζουν την άσκηση: Υπερ-φόρτιση Εξειδίκευση Εξατομίκευση.
Κινητική Μάθηση Ενότητα 2: Διαδικασία πληροφόρησης και λήψης αποφάσεων
Κουφός Αντώνης Καθ.Φ.Α.- Δρομέας
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ)
ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μάθημα 059 Εξατομικευμένη άσκηση
Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.Sc., Ph.D
Βιβλιογραφία Εργοφυσιολογία Κλεισούρα 2(ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ λειτουργία )
ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ ΤΡΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
N148 Εργαστήριο Αξιολόγησης Αθλητικής Απόδοσης
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΕΦΗΒΩΝ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σχεδιασμός προγραμμάτων αναερόβιας προπόνησης στην κολύμβηση.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα με ή χωρίς εξωτερικές αντιστάσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα  Παράγοντες που εξαρτώνται από την κληρονομικότητα, την ανάπτυξη και τη μάθηση ( φύλο, ταλέντο, σωματότυπος, τεχνική, ικανότητα πρόβλεψης )  Αισθητηριακοί, γνωστικοί, ψυχικοί παράγοντες ( συγκέντρωση, λήψη & επεξεργασία πληροφοριών, καθοδήγηση & ρύθμιση, κίνητρα, δύναμη θέλησης  Νευρικοί παράγοντες ( ενδομυϊκός συντονισμός, μεσομυϊκός συντονισμός, ταχύτητα αγωγής ερεθίσματος, προνεύρωση, αντανακλαστική νεύρωση )  Μυοτενόντιοι παράγοντες ( τύπος μυϊκών ινών, επιφάνεια διατομής των FT- ινών, ταχύτητα μυϊκής συστολής, ελαστικότητα, διατατικότητα, μήκος μυών & σχέσεις μοχλών άκρων - κορμού, παραγωγή ενέργειας, θερμοκρασία.  Δρομική ταχύτητα = μήκος x συχνότητα διασκελισμού Η σχέση του μήκους και της συχνότητας διασκελισμού καθορίζει την πορεία της ταχύτητας. Είναι γνωστό ότι στους δρομείς ταχυτήτων χαμηλότερου επιπέδου η αύξηση της μέγιστης ταχύτητας συντελείται συνήθως εξαιτίας της αύξησης του μήκους διασκελισμού, ενώ στους δρομείς υψηλού επιπέδου, από την αύξηση της συχνότητας των διασκελισμών

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βασικές μορφές ταχύτητας  Ταχύτητα αντίδρασης : χρόνος αντίδρασης, λανθάνων χρόνος  Ταχύτητα ενέργειας : άκυκλη ταχύτητα, ταχύτητα μεμονωμένης κίνησης  Ταχύτητα συχνότητας : κυκλική ταχύτητα Σύνθετες μορφές ταχύτητας  Ταχυδύναμη  Αντοχή στην ταχύτητα  Αντοχή στην ταχυδύναμη

1, Ταχύτητα αντίδρασης Είναι η ικανότητα να αντιδρά κανείς στο μικρότερο δυνατό χρόνο σε ένα ερέθισμα. Κατά συνέπεια η ταχύτητα αντίδρασης στον αθλητισμό είναι η μορφή έκφρασης του χρόνου αντίδρασης και συγκεκριμένα του χρόνου ο οποίος περνά από την παροχή ενός σήματος μέχρι την εμφάνιση της απαιτούμενης μυϊκής κίνησης.  Λανθάνων χρόνος Είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που εκδηλώνεται το ερέθισμα στη μυϊκή ίνα και τη σύσπαση του μυ. Η καθυστέρηση αυτή κυμαίνεται από 0,004 μέχρι 0,01sec και εξαρτάται από τον τύπο των μυϊκών ινών, το βαθμό τάσης, τη γλοιότητα και τη θερμοκρασία του μυ.  Απλή αντίδραση Συγκεκριμένη απάντηση σ΄ ένα γνωστό, ικανό να προβλεφθεί σήμα.

2, Ταχύτητα ενέργειας ή κίνησης ( άκυκλη ταχύτητα ): Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων που γίνονται μια φορά ( άκυκλων κινήσεων ) με πάρα πολύ υψηλή ταχύτητα και μηδενική ή πολύ μικρή εξωτερική αντίσταση. 3, Ταχύτητα συχνότητας ( κυκλική ταχύτητα ): Είναι η ικανότητα εκτέλεσης επαναλαμβανόμενων και ίδιων κινήσεων ( κυκλικών κινήσεων ) με πάρα πολύ υψηλή ταχύτητα ( π. χ. σκίπινγκ, τάπινγκ, 30 μ σπριντ με φορά ). Όταν κατά την εκτέλεση της άσκησης ή της κινητικής δραστηριότητας έχουμε μετακίνηση ( π. χ. τρέξιμο ) σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συχνότητα και το μήκος διασκελισμού. Όταν δεν υπάρχει μετακίνηση ( π. χ τρέξιμο επιτόπου, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ) η συχνότητα κίνησης αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα απόδοσης.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. 1.Ταχύτητα αντίδρασης ( Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΥΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ Η ’ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ) 2.Επιτάχυνση ( ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ) 3.Μέγιστη δρομική ταχύτητα ( ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ) 4.Αντοχή στη ταχύτητα ( Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΎΝΣΕΙΣ ΥΠΟΜΈΓΙΣΤΗΣ ΕΩΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ )

Προπόνηση ταχύτητας o Προπόνηση δύναμης o Καλλιέργεια γενικής συναρμογής μέσα από δρομικές ασκήσεις. o Βελτίωση της ικανότητας εκκίνησης και αντίδρασης. o Προπόνηση μέσα από ποδοσφαιρικά εξειδικευμένες ασκήσεις με μπάλα. Μεθοδικές αρχές προπόνησης της ταχύτητας  Μέγιστη, υπερμέγιστη ταχύτητα εκτέλεσης για αποστάσεις 5 έως 60 μ και για διάρκεια μέχρι 8 δευτ. Ενδείξεις κόπωσης είναι το σήμα για λήξη της προπόνησης.  Η ποιότητα εκτέλεσης προηγείται της ποσότητας : ο αθλητής “ μαθαίνει “ και προπονείται στην ταχύτητα.  Η προπόνηση ταχύτητας τοποθετείται στην αρχή μιας προπονητικής μονάδας και εκτελείται σε ξεκούραστη κατάσταση.  Η αυστηρή τήρηση της σειράς προθέρμανση - διάτηση - προάσκηση - επιβάρυνση είναι εγγύηση για προφύλαξη από τραυματισμούς. Μέθοδοι προπόνησης της ταχύτητας ενέργειας και συχνότητας  Χρησιμοποιείται η επαναληπτική μέθοδος