ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ Αναστασιάδης Ιωάννης ΑΜ:201234.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Advertisements

10 Σεπτεμβρίου 2002Ευστάθιος Κ. Στεφανίδης1 ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ ΓΑΜΜΑ (Gamma Ray Bursts )
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Ι. Διάγραμμα Ελεύθερου σώματος
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Περιοδική τάση των στοιχείων
ΓΑΛΑΞΙΕΣ - ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: Συστήματα αστέρων: σμήνη- γαλαξίες: ομοιότητες και διαφορέςομοιότητες.
Γαλαξίες Μια εργασία στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας από την μαθήτρια Μηλιάδου Αθανασία. Υπεύθυνος Καθηγητής: Ελευθέριος Τιάκας.
Φάσματα Διπλών Αστέρων
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Η γένεση και ο «θάνατος» των αστέρων Λουκάς Βλάχος
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Δυνάμεις του 10: κοσμικό ταξίδι, από το Σύμπαν των γαλαξιών μέχρι το άτομο.
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι ο πρόεδρος Clinton και ο αντιπρόεδρος Gore. Τι βλέπετε; Λάθος. Είναι δύο φορές ο Clinton με διαφορετικά χτενίσματα.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
QUANTUM CROMODYNAMICS -QCD- Χρήστος Παπούλιας
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Περιοδική τάση των στοιχείων Σε μια περίοδο του Π.Π. Οι ιδιότητες των στοιχείων και των ενώσεων τους μεταβάλλονται προοδευτικά από την αρχή ως το τέλος.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
ΑΣΤΕΡΙΑ.
Διάλεξη 19 Οι θερμοκρασιακές διαταραχές του CMB Βοηθητικό Υλικό: Liddle A5.4 Ryden κεφ. 9.4, 9.5.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Advanced Data Indexing (Προηγμένη ευρετηρίαση δεδομένων) Ροές Δεδομένων (3 ο Μέρος)
Εισαγωγικά στοιχεία Ο Γαλαξίας μας. Ο γαλαξιακός δίσκος σε διαφορετικά μήκη κύματος.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Ο Γαλαξίας μας - ι Συστήματα συντεταγμένων Μέτρηση αποστάσεων
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Στην Ανδρομέδα Arp 65 = NGC Έτη Φωτός SRGb 063 Group.
Καμπύλη Περιστροφής του Γαλαξία Καμπύλη Περιστροφής του Γαλαξία Ο Γαλαξίας μας - V Τρίτη 27/11/2012.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
Γαλαξιακή και Εξωγαλαξιακή Αστρονομία
Κωνσταντίνος Βελαλής & Παναγιώτης Πατατούκος
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της σπουδάστριας ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΣΟΥΣΩΝΗ
Βαρυτικοί Φακοί Καρπαθόπουλος Λεωνίδας.
Εισαγωγή στην Στατιστική
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
Ερευνητική εργασία των μαθητών του Α1 του 3ου ΓΕΛ. Γλυφάδας
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
ΓΑΛΑΞΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Λίγγρη Δήμητρα
Θέαμα από το τηλεσκόπιο Hubble
Παρατηρήσεις Ουδέτερου Υδρογόνου
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
Ηλιακό Σύστημα.
Κέντρο του Γαλαξία Μαγνητικό πεδίο Κοσμικές ακτίνες
11 Ο Γαλαξίας μας.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Στοιχεία Γαλαξιακής Δυναμικής και Μορφολογίας γαλαξιών
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ Αναστασιάδης Ιωάννης ΑΜ:201234

Πότε θεωρούμε ότι δυο ή περισσότεροι γαλαξίες αλληλεπιδρούν; Μπορούμε να ορίσουμε σαν αλληλεπιδρώντες γαλαξίες ένα τέτοιο ζεύγος, όταν οι παλιρροϊκές (tidal forces) δυνάμεις που δέχεται ένας από αυτούς κατά μέσο όρο στο δυναμικό χρόνο του συστήματος, είναι τουλάχιστον ένα ποσοστό της βαρυτικής δύναμης που ασκείται στην εξωτερική περιοχή του γαλαξία. ( Δύσκολο να μετρηθούν οι δυνάμεις) Εναλλακτικά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ένα ζευγάρι αλληλεπιδρά όταν η βαρυτική επιρροή του ενός στον άλλον έχει παρατηρήσιμα αποτελέσματα σε μία προτιμητέα κατεύθυνση.

Τύποι αλληλεπιδράσεων Γαλαξίες που συγχωνεύονται (Merging galaxies ) Γαλαξίες που συγκρούονται και δεν έχουν την απαραίτητη ορμή για να συνεχίσουν να κινούνται μετά τη σύγκρουση τελικά συγχωνεύονται σε ένα νέο γαλαξία. Ο γαλαξίας με τη μεγαλύτερη μάζα θα επηρεαστεί το λιγότερο. Γαλαξιακός κανιβαλισμός μέσω παλιρροϊκών δυνάμεων (Galactic cannibalism through tidal interactions). Οι περισσότεροι μεγάλοι γαλαξίες συνοδεύονται από μικρότερους δορυφόρους γαλαξίες σε δέσμιες τροχιές γύρω τους. Η τροχιά τους εκφυλίζεται, ο κύριος γαλαξίας «αφαιρεί» άστρα από τις εξωτερικές περιοχές του και τελικά «τρώει» τον γαλαξία δορυφόρο.

NGC 4676, ή Mice Galaxies, δύο σπειροειδείς γαλαξίες στον αστερισμό της κόμης της Βερενίκης (290Mly) που βρίσκονται στη διαδικασία της συγχώνευσης. Φωτογραφία από το Hubble Space Telescope 2002.

Περίπτωση μεγάλου γαλαξία που αλληλεπιδρά με ένα δορυφόρο γαλαξία του. Whirlpool Galaxy (M51a). Βρίσκεται στον αστερισμό Canes Venatici (23±4Mly)

Οι αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών καθώς και η ευρύτερη περιοχή που «ανήκουν» έχουν καθοριστική επίδραση στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του, όπως ( μορφολογία, χρώμα, ρυθμός γένεσης άστρων, περιεκτικότητα σε αέριο κτλ.) Παρατηρήσεις και αναλύσεις υποδεικνύουν το ρόλο που παίζει το περιβάλλον που βρίσκεται ο γαλαξίας στις αλληλεπιδράσεις αυτές. Οι Lambas et al. (2003) δείχνουν ότι σε ζεύγη γαλαξιών ( projected distance, r p < 25kpch -1 και σχετική ακτινική ταχύτητα ΔV<100 Km/s ) παρουσιάζεται μεγαλύτερη δραστηριότητα σχηματισμού άστρων σε σχέση με απομονωμένους γαλαξίες, στο ίδιο περιβάλλον με παρόμοιες κατανομές φωτεινότητας και ερυθρομετατόπισης (redshift).

Επίδραση πυκνού περιβάλλοντος στην αλληλεπίδραση γαλαξιών Τα δεδομένα συλλέγονται από το Sloan Digital Sky Survey Data Release 7 (SDSS-DR7) Alonso et al. (2011) Ανάλυση κοντινών ζευγών γαλαξιών που ανήκουν σε ομάδες ή σμήνη γαλαξιών. Επιλογή 660 ζευγών γαλαξιών σε 615 ομάδες με z<0.1 Καθορισμός δείγματος ελέγχου από 1320 γαλαξίες με r p <100Kpc/h και ΔV<350km/s. Κατάταξη των γαλαξιών. Σύγκριση με αδιατάρακτους γαλαξίες. Πίνακας 1. Ποσοστά ζευγών από το δείγμα του SDSS.

Κατανομή των γαλαξιών σε σχέση με την απόσταση από το κέντρο της ομάδας. Μ ( merging galaxies μπλε γραμμή), Τ (tidal ροζ γραμμή), Ν (non disturbed κόκκινη γραμμή) και η πράσινη γραμμή αναπαριστά όλους τους γαλαξίες που δεν έχουν άλλο κοντινό. Sol Alonso et al.(2011)

Επάνω: Κατανομή της φωτεινότητας για διαφορετικά ζευγάρια M,T,N, σε όλες τις ομάδες με πάνω από 4 μέλη. Κάτω: Ομοίως για φωτεινότητα Lum Group > L ʘ Ο αριθμός 1 δείχνει τον πιο φωτεινό γαλαξία κτλ. Sol Alonso et al.(2011) Πίνακας 2: Πιθανότητα για κάθε διαφορετικό ζευγάρι να είναι το φωτεινότερο του σμήνους.

Αριστερά: Διαγράμματα χρώματος-μεγέθους για Μ,Τ,N ζευγάρια Δεξιά: Ένδειξη ηλικίας γαλαξιών με χρήση της γραμμής D n (4000) σε σχέση με το μέγεθος. Οι μαύρες έντονες γραμμές εσωκλείουν ποσοστά 14%, 28%, 57%, 71%, 85% των απομονωμένων γαλαξιών αντίστοιχα. Sol Alonso et al.(2011)

Κατανομές u-r, log(SFR/M*), D n (4000), για διαφορετικές κατηγορίες M,T,N και το δείγμα ελέγχου Sol Alonso et al.(2011)

Ποσοστό γαλαξιών με D n (4000) <1.5(πάνω) και (u-r)<2.0 σε συνάρτηση με την απόσταση από το κέντρο του σμήνους. Ποσοστό γαλαξιών με D n (4000) <1.5(πάνω) και (u-r)<2.0 σε συνάρτηση με την ολική φωτεινότητα Sol Alonso et al.(2011)

Κατανομή του log(Σ GR ) για διαφορετικά ζεύγη Ποσοστό γαλαξιών με D n (4000) <1.5(πάνω) και (u-r)<2.0 σε συνάρτηση με log(Σ GR ). Όπου Σ GR =5/π *(d 5 GR ) 2, και d 5 GR είναι η απόσταση της 5 ης πλησιέστερης γειτονικής ομάδας, μεταξύ των κέντρων των ομάδων Sol Alonso et al.(2011).

Συμπεράσματα Από την κατανομή των διαταραγμένων γαλαξιών βλέπουμε ότι οι Μ (mergers) είναι πιο πιθανόν να συμβούν σε λιγότερο πυκνά περιβάλλοντα. Τα Μ, Τ, και Ν ζευγάρια είναι πιο πιθανό να είναι πλησιέστερα στο κέντρο σε σχέση με άλλα μέλη του σμήνους και πιθανότατα είναι οι πιο λαμπροί γαλαξίες στο σμήνος σε σχέση με τους μη διαταραγμένους γαλαξίες. Ενώ η σχέση χρώματος-μεγέθους για το σμήνος είναι προς το ερυθρό, για τα Μ ζευγάρια υπάρχει ταυτόχρονα περισσότερα μπλε και κόκκινα αντικείμενα. Υπάρχει μια τάση που δείχνει ότι αυτά τα ζευγάρια έχουν μια πιο γρήγορη μετάβαση από το μπλε στο κόκκινο. Στα Μ,Τ,Ν ζεύγη η κατανομή του SRF καθώς και του νεαρού αστρικού πληθυσμού σε σχέση με το δείγμα ελέγχου είναι μεγαλύτερη. Αυτό είναι πιο έντονο στα Μ ζεύγη. Η δημιουργία νέων άστρων μειώνεται προς το κέντρο, αλλά τα ζεύγη γαλαξιών έχουν μεγαλύτερη SFR (κυρίως τα Μ) σε σχέση με τους γαλαξίες που δεν έχουν ζευγάρι. Η αριθμός νέων αστεριών που δημιουργούνται αυξάνεται προς τα σμήνη με τη μικρότερη φωτεινότητα. Τέλος τα ζεύγη των γαλαξιών «προτιμούν» να είναι σε περιβάλλοντα χαμηλής πυκνότητας σε σχέση πάντα με το δείγμα ελέγχου.

Η εισερχόμενη ροή αερίου λόγω αλληλεπίδρασης γαλαξιών πυροδοτεί δραστηριότητα στον πυρήνα; Παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των AGN σε κοντινά ζευγάρια γαλαξιών με r p <40kpc/h 70 σχέση με απομονωμένους γαλαξίες. Ποσοστό γαλαξιών ΑGN σε σχέση με την προβαλλόμενη απόσταση. Οι ανοιχτοί κύκλοι αφορούν στους γαλαξίες του δείγματος ελέγχου Ellison et al.(2012)

Υπεροχή ποσοστού AGN για z<0.1 (μαύροι κύκλοι) και z≥0.1 κόκκινοι κύκλοι σε σχέση με τη προβαλλόμενη απόσταση Το φαινόμενο είναι πιο ελαφρώς έντονο όταν οι μάζες του ζεύγους είναι περίπου ίσες. Ellison et al.(2012)

Ποσοστό γαλαξιών AGN(κόκκινο), Star Forming(μπλε), σύνθετο (πράσινο), σε σχέση με την προβαλλόμενη απόσταση. Ellison et al.(2012) Παρατηρούμε ότι ενώ το ποσοστό των Star forming γαλαξιών μεγαλώνει κατά 20%, των «καθαρών» AGN αυξάνεται κατά 50%, αλλά των σύνθετων γαλαξιών σε μικρές αποστάσεις γίνεται περίπου 2.5 φορές μεγαλύτερο. Η αύξηση αυτή σε όλες τις γραμμές εκπομπής υποδηλώνει ότι κάποιοι «ήσυχοι» γαλαξίες έχουν μεταμορφωθεί κατά την αλληλεπίδραση.

Αναφορές 1.Ellison et al.(2012). :Galaxy pairs in the Sloan Digital Sky Survey - IV: Interactions trigger AGN. 2.Sol Alonso et al.: Galaxy interactions II: High density environments 3.Binney J,Tremaine S. : Galactic Dynamics. 4.Kevin R.V. et al. (2012) :Galaxy Zoo: Quantifying Morphological Indicators of Galaxy Interaction