ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Advertisements

ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Διαμοριακές δυνάμεις ή δυνάμεις Van der Waals.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Μια χημική ένωση Με ξεχωριστές ιδιότητες
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Υδατάνθρακες.
Μια πρόταση παρουσίασης με το PowerPoint
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
Ηλεκτρολύτες ιοντικά υδατικά διαλύματα.
μέταλλα αμέταλλα K, Na, Ag, Mg, Ca, Zn, Al, Cu, Fe H, F, Cl, Br, I,
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου Μη πολικά και πολικά μόρια
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Τύποι διαμοριακών δυνάμεων
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
Καύση Μεθανίου.
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Μείγματα.
ΟΡΓΑΝΟΑΡΓΙΛΟΙ Θ. ΠΕΡΡΑΚΗ. Οργανοάργιλοι... Με τον όρο “οργανοάργιλοι” (organoclays) εννοούμε οργανόφιλα συστήματα, τα οποία προκύπτουν από σμεκτιτικές.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Στόχος ενότητας Στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση της θεωρίας γύρω από την φύση των χημικών δεσμών, της έννοιας της πολικότητας των μορίων, της.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Καύση Μεθανίου. Μίγμα μορίων οξυγόνου και μεθανίου Μόριο Οξυγόνου Μόριο Μεθανίου Ανοιχτός λύχνος Bunsen.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διαχωρισμός μειγμάτων
Τεχνολογία Πετρελαίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Χ η μ ι κ ο ί Δ ε σ μ ο ί Το μόριο του Η2 Λιόντος Ιωάννης e e p p Lio.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Μεταβολισμός και ορμόνες
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.
μέταλλα αμέταλλα K, Na, Ag, Mg, Ca, Zn, Al, Cu, Fe H, F, Cl, Br, I,
Μείγματα.
H ελευθέρωση της ενέργειας
Βιολογίας Συμπεριφοράς
Μείγματα.
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Χημική σύσταση του κυττάρου
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΧΗΜΕΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ) ΚΕΦ.1: 1.1 (α) ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ 1) ΕΝΔΟΜΟΡΙΑΚΟΙ 2) ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΚΑ ΜΟΡΙΑ: Εμφανίζουν.
Βιολογίας Συμπεριφοράς
ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ενδομοριακές δυνάμεις Είναι οι δυνάμεις που συγκρατούν τα άτομα στα μόρια και στα πολυατομικά ιόντα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους βιοχημικών αντιδράσεων.  Λόγω της υψηλής θερμοχωρητικότητάς του έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.  Αποτελεί βασικό συστατικό αρκετών τροφίμων  Λόγω των φυσικοχημικών του ιδιοτήτων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργικές ιδιότητες καθώς και στη διάρκεια ζωής των τροφίμων

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΝΕΡΟΥ Όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα το οξυγόνο συνδέεται με τα δύο άτομα του υδρογόνου με δύο ομοιοπολικούς δεσμούς. Λόγω της ηλεκτραρνητικότητας του οξυγόνου οι ομοιοπολικοί δεσμοί είναι πολωμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μόριο του νερού να είναι δίπολο. Στο μόριο του νερού αναπτύσσονται και δεσμοί υδρογόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάθε μόριο νερού το άτομο του οξυγόνου να συνδέεται με δύο άτομα υδρογόνου με ομοιοπολικό δεσμό καθώς και άλλα δύο άτομα Η διαφορετικών μορίων με δεσμό υδρογόνου. Κατά συνέπεια προκύπτει ένα τετράεδρο στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το οξυγόνο.

Μείωση της ενεργότητας επιτυγχάνεται και με αφυδάτωση αλλά και κατάψυξη των τροφίμων. Ελεύθερο νερό : είναι αυτό που μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα (π.χ. στύψιμο ή πίεση) Δεσμευμένο νερό : είναι αυτό που δεν απομακρύνεται εύκολα Εγκλωβισμένο νερό : Είναι μόρια νερού ενωμένα με τις πηκτινικές ουσίες (ακινητοποιημένα μέσα στα κύτταρα). Μπορούν δε να απομακρυνθούν όταν οι ιστοί διαραγούν.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Το νερό διαλύει κατά κυρίως μικρού μεγέθους μόρια και δημιουργεί τα διαλύματα. Τα διαλύματα διακρίνονται σε μοριακά και ιοντικά. Κολλοειδή συστήματα διασποράς είναι αυτά στα οποία τα διασπαρμένα σωματίδια είναι αρκετά μεγάλα (1 – 100 nm). Ως αιώρημα χαρακτηρίζεται το σύστημα εκείνο στο οποίο τα διασπαρμένα σωματίδια είναι πάνω από 100 nm. Βασική διαφορά μεταξύ αιωρημάτων και κολλοειδών συστημάτων είναι ότι στα αιωρήματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται διαχωρισμός των δύο φάσεων. Παράδειγμα αιωρήματος αποτελεί το μίγμα αμυλόκοκκων (αλεύρι) σε νερό, όπου έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα το αλεύρι καθιζάνει στον πυθμένα του δοχείου.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Το νερό διατίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό ως εξής :  Από το νερό και τα ποτά που καταναλώμει  Από τα τρόφιμα  Από τον σχηματισμό του στον οργανισμό Το νερό που προκύπτει στον ανθρώπινο οργανισμό ως προϊόν βιοχημικής διεργασίας μπορεί να αποδοθεί απλουστευμένα ως εξής : C 6 H 12 O 6 + 6O 2 → 6CO 2 + 6H 2 O Ανάλογες καύσεις γίνονται διαρκώς στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν περίπου 120 g νερού.

Τα ποτά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες :  Πόσιμο νερό  Αλκοολούχα ποτά  Μη αλκοολούχα ποτά Τα μη αλκοολούχα διακρίνονται σε : o Φυσικούς χυμούς που παρασκευάζονται από αυτούσιους χυμούς φρούτων και λαχανικών ή από αραίωση των χυμών με νερό. o Τεχνητά μη αλκοολούχα ποτά ή αεριούχα τα οποία παρασκευάζονται με διάλυση φυσικών ή τεχνιτών πρώτων υλών ( εκτός φρούτων – λαχανικών) και αιθυλικής αλκοόλης. Μπορεί να προστεθεί και CO 2 υπό πίεση. o Ροφήματα παρασκευάζονται με εκχύλιση ή διάλυση στο νερό διαφόρων φυτικών προϊόντων. Διακρίνονται σε αφεψήματα, όταν το φυτικό προϊόν βράζει για λίγα λεπτά στο νερό. Εκχυλίσματα ή εγχύματα όταν το φυτικό υλικό εμβαπτίζεται λίγα λεπτά σε βραστό νερό.