1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Φραγκιαδάκης Γ. Α.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
GRAM (+) ΣΠΟΡΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ BACILLUS CLOSTRIDIUM Ε.Θ.Πιπεράκη.
Advertisements

Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΦΡΥΔΙΩΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ F.D.T. ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΖ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Η’ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
1 Κονσερβοποίηση και Θρεπτική Αξία των Τροφίμων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 7: Mυϊκή ενδυνάμωση κορμού & άνω άκρων Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΤΩΝ Μεσογειακό κλίμα επικρατεί σε πέντε παραθαλάσσιες περιοχές της γης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, Μεσόγειος,
ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης.
Είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με δύο κύρια ερωτήματα που αφορούν τις χημικές αντιδράσεις. Το πρώτο είναι το πως γίνεται μια αντίδραση, δηλαδή.
Αγγέλα Καλκούνη1 Ξύλινα Δάπεδα Διαδικασία Κατασκευής Ξύλινων Καρφωτών Δαπέδων.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΓΡΑΒΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΣΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 5 Η ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ & ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 3: Δομή και σύσταση μικροβιακού κυττάρου. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Περιορισμός της μικροβιακής αύξησης  Επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:  Περιορισμό της μικροβιακής αύξησης  Θανάτωση των μικροβιακών κυττάρων  Αποστείρωση:
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 8: Mυϊκή ενδυνάμωση κοιλιακών και ποδιών Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
Άσκηση 2 (2α Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
…στη Χώρα των Αισθήσεων…
Συστήματα θέρμανσης - Κατανομή της θερμότητας
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ επεξεργασία θέματος 2015
Άσκηση 3 (4η Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
Μελέτη της Κίνησης μιας Φυσαλίδας σε Γυάλινο Σωλήνα
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
ΔΥΝΑΜΕΙΣ αν.
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
Εργαστήριο 5 «Παραγωγή φυταρίων - Φυτώρια»
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Εργαστηριακή Άσκηση 13 Γ′ Γυμνασίου
Κρέατα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΜΥΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ
ΠΤΥΧΕΣ ΜΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ - ΙΙ
Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ Α.Μ:Δ201603
Μήκος κύκλου & μήκος τόξου
Δείκτες Ποιότητας Λειτουργίας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Παρακολούθηση επιπλοκών της εντερικής θρέψης
Τροφική αλυσίδα: Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής.
ΑΜΠΕΛΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με προβλήματα από το ουροποιητικό
Равномерно убрзано праволинијско кретање
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΓΙΣΤΟΥ - ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ
Қайнау. Меншікті булану жылуы
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Μέτρηση εμβαδού Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
Ενότητα 8: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία κονσερβοποιημένων τροφίμων
Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Φραγκιαδάκης Γ. Α.

2 ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ

3 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ, ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΤΗΣΙΑ, ΤΟΞΙΝΗ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ CLOSTRIDIUM BOTULINUM, ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΛΩΣΤΡΗΔΙΟΥ: A, B, C1, C2, D, E, F, G, ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΤΡΟΦΙΚΗ, ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ, ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΒΡΕΦΙΚΗ – ΠΑΙΔΙΚΗ.

4

5 Clostridium botulinum ΧΡΩΣΗ ΜΕ ΙΩΔΕΣ ΓΕΝΤΙΑΝΗΣΧΡΩΣΗ ΚΑΤΑ GRAM ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

6 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ BOTULUS = ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΑΠΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1875, ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΛΥΣΗ, Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ), ΙΔΕΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΤΕΛΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ.

7 Η ΤΟΞΙΝΗ Η ΤΟΞΙΝΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΥΨΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

8 ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ

9 ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

10 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

11

12 ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΆΛΛΕΣ ΝΟΣΟΥΣ

13

14

15

16 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ/ΠΡΟΛΗΨΗ

17 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑ

18 Το pH και η πρόληψη του βοτουλισμού. Απαιτεί pH > 4,6

19 ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

20 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

21 ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

22 ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

23

24 ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΓΩ ΑΝΩΡΙΜΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ, ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-14 ΜΗΝΩΝ, ΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 1,5 - 2 ΕΤΩΝ.

25 ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟ

26 Η ΠΛΗΡΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΒΛΕΝΟΓΓΟΝΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 3,5 -4 ΕΤΗ ΖΩΗΣ

27 ΤΟ «ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ

28 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΚΙΛΟΥ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ ΔΙΝΕΙ 800 ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΞΙΝΗΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ (HOME-PACKED) ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 120 οC. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΕΛΙΕΣ, ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ Κ.ΛΠ.)

29 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός

30 ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙ- ΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

31 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός Πλατύστομα καθαρά βάζα είναι ευκολότερο να γεμίσουν και να εξυγιανθούν. Τα βάζα δεν πρέπει να έχουν ατέλειες στα χείλη, μη λείες περιοχές, ή ρωγμές. Καπάκια με πλαστικό εσωτερικό κάλυμμα που σταθεροποιούνται. Πλύνετε καλά φρέσκα-υγιή λαχανικά. Αποφύγετε εντελώς, λαχανικά που έχουν σάπια μέρη. Εξυγιάνετε τα καπάκια σε καυτό νερό χωρίς να τα βράσετε. Γεμίστε τα βάζα χωρίς κενό μεγαλύτερο από 3 cm. Να μην μείνουν κενά στη μάζα της κονσέρβας.

32 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός Βιδώστε και τοποθετήστε σε μπάνιο με νερό που καλύπτει τα βάζα με τουλάχιστον 1-2 εκατοστά. Βράστε τα κλειστά βάζα για 45 – 60 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά τα καυτά βάζα, αφήνοντας τα να κρυώσουν σε μια καθαρή πετσέτα. Θα ακούγονται θόρυβοι συστολής για 0, ώρες. Αποθηκεύστε τα βάζα σε κρύο μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Πριν να καταναλώσετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά βράστε τα για τουλάχιστον 15 λεπτά, εάν είναι δυνατόν 30 λεπτά. Πετάξτε όσα βάζα δεν έμειναν αεροστεγή.

33 ΤΑ ΒΑΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ

34 Να γυρίζουμε τις οικιακές κονσέρβες ανάποδα όσο κρυώνουν; Πρακτική που χρησιμοποιείται εμπειρικά. Οδηγεί σε μεταφορά θερμότητας από το περιεχόμενο προς το πώμα, το οποίο ψύχεται πιο αργά, άρα μικρότερος κίνδυνος επιμόλυνσης μέσω του πώματος. Το περιεχόμενο καλύπτει πιθανά μικρά κενά μεταξύ πώματος και φιάλης, σφραγίζοντας τα. Ο αέρας που μένει στέλνεται στον πυθμένα της κονσέρβας, άρα λόγω της ψύξης και συστολής του δεν δημιουργείται ρεύμα εισόδου αέρα στο εσωτερικό, από το πώμα. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ πώματος και φιάλης, εμφανίζεται προειδοποιητική διαρροή.

35 ΕΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

36 Ετοιμότητα για το πρόβλημα Τα αρχικά συμπτώματα του βοτουλισμού μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, προβλήματα άρθρωσης, διπλωπία (δύο είδωλα) και θολή όραση, βλεφαρόπτωση, δυσκολίες κατάποσης, μυϊκή αδυναμία, δυσχέρεια αναπνοής, εμετός, ακράτεια ούρων και διάρροια. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ιδίως 6 – 36 ώρες μετά την κατανάλωση κονσέρβας, ζητήστε ιατρική βοήθεια ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο άμεσα.