ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΓΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ YΔΡΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Φύλλο εργασίας 4 Μετρήσεις θερμοκρασίας- η βαθμονόμηση
8.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Βασικές Αρχές Μέτρησης
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Θεωρητικό μέρος Πυκνότητα ενός σώματος είναι η μάζα που περιέχεται στη μονάδα του όγκου του σώματος και δίνεται από τη σχέση d=m/V, όπου m η μάζα και.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 5: Σταθμικός Προσδιορισμός Υγρασίας (Εφαρμογές: (I) Προσδιορισμός Υγρασίας σε Χαρτί (ΙΙ) Προσδιορισμός Στερεών Συστατικών.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ.
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής.
Πρακτική άσκηση Eργαστήριο Εδαφολογίας τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής μηχανικής ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ.:Ζ
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Προσδιορισμός Νοθειών στο γάλα και τα προϊόντα του. Ελένη Μαλισσιόβα,
6 ο -7 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναλύσεις γλεύκους οινοστάφυλων ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Γ): Προσδιορισμός Χημικής σύστασης γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμοκρασία- Σχετική & Απόλυτη Θερμ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
11/12/20171 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ.
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑ ΖΑΧΑΡΩΤΑ.
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο

ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση του καρπού, άρα ο προσδιορισμός τους είναι ένδειξη ωριμότητας του καρπού για συγκομιδή αλλά και της οινικής του ποιότητας

Προσδιορίζονται με χημικές και με φυσικές μεθόδους

Στην παρούσα άσκηση θα χρησιμοποιηθούν φυσικές μέθοδοι (αραιομετρία) που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι εύκολες και γρήγορες. Ο προσδιορισμός γίνεται με χρήση αραιομέτρων που μετράνε το ειδικό βάρος ή τα ολικά διαλυτά στερεά

Αραιόμετρο που μετράει ειδικό βάρος Δίνει ένδειξη της πυκνότητας του γλεύκους και εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Είναι βαθμονομημένο σε κάποια θερμοκρασία (συνήθως 20 ο C) και οποιαδήποτε μέτρηση ανάγεται και διορθώνεται σε αυτή τη θερμοκρασία με χρήση μαθηματικών τύπων ή πινάκων

Αραιόμετρο Baume Είναι αυθαίρετα βαθμονομημένο στους 20 ο C. 1 ο Baume ισούται περίπου με 1.8 g σακχάρου ανά 100 g γλεύκους. Επίσημα δεν γίνεται αποδεκτό αλλά χρησιμοποιείται ευρύτατα γιατί οι βαθμοί του είναι περίπου οι αλκοολικοί βαθμοί του οίνου που θα προκύψει όταν ζυμωθεί το γλεύκος (δυναμικός αλκοολικός τίτλος), κυρίως για την περιοχή ο Βe.

Υλικά και εξοπλισμός Αραιόμετρο Baumé (βαθμονομημένο στους 20 ο C) - Ογκομετρικός κύλινδρος των 250 mL - Θερμόμετρο -Πίνακες διόρθωσης βαθμών Be, θερμοκρασίας, μετατροπής βαθμών Βe σε σάκχαρα.

Διαδικασία προσδιορισμού Το γλεύκος διηθείται (για να απομακρυνθούν τυχόν στερεά) και προστίθεται ποσότητα 200 mL σε ογκομετρικό κύλινδρο 250 mL υπό γωνία 45 o προς αποφυγή σχηματισμού φυσαλίδων. Ο κύλινδρος τοποθετείται κατακόρυφα και βυθίζεται σε αυτόν το αραιόμετρο. Αφού αυτό ισορροπήσει, παίρνεται η ένδειξη (ανάγνωση κάτω μέρος μηνίσκου). Ταυτόχρονα βυθίζεται το θερμόμετρο και λαμβάνεται η ένδειξη της θερμοκρασίας του γλεύκους.

Με την χρήση ειδικών πινάκων γίνεται διόρθωση των βαθμών Be στην θερμοκρασία του γλεύκους και ακολούθως μετατροπή των βαθμών Be σε g σακχάρων /L γλεύκους ή σε δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

Πίνακας διόρθωσης διαφόρων αραιομέτρων στη θερμοκρασία αναφοράς (20 ο C) Θερμοκρασία γλεύκους ( ο C)Μέτρηση αραιομέτρουΔιορθωμένη τιμή (στους 20 ο C) o BaumeΕιδικό βάρος 15xx-0.25x xx-0.20x xx-0.15x xx-0.10x xx-0.05x xxx 21xx+0.05x xx+0.10x xx+0.15x xx+0.20x xx+0.25x

Πίνακας μετατροπής του ειδικού βάρους και των ο Baume του γλεύκους σε συγκέντρωση σακχάρων και δυναμικού αλκοολικού τίτλου. Ειδικό βάροςΒαθμοί Baume g σακχάρων /L γλεύκους Αλκoόλη (% v/v) 1,0517,001066,2 1,0527,131086,3 1,0537,261116,5 1,0547,391146,7 1,0557,521166,8 1,0567,651197,0 1,0577,781227,2 1,0587,911247,3 1,0598,061277,5 1,0608,161307,6 1,0618,291327,8

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΜΕ ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΙΑ Επειδή για τη μέτρηση απαιτείται μια μικρή μόνο ποσότητα δείγματος (μερικές σταγόνες) και τα διαθλασίμετρα (οπτικά ή ηλεκτρονικά) είναι φορητά, η μέθοδος αυτή προτιμάται για τον προσδιορισμό των σακχάρων του γλεύκους στο εργαστήριο, στο οινοποιείο ακόμα και στον αμπελώνα. Από την σακχαρομέτρηση προσδιορίζεται ο χρόνος του τρυγητού αλλά και ο δυναμικός αλκοολικός τίτλος του γλεύκους

Υλικά και εξοπλισμός - Διαθλασίμετρο χειρός (βαθμονομημένο στους 20 ο C) - Θερμόμετρο - Πίνακες διόρθωσης θερμοκρασίας

Διαδικασία προσδιορισμού

Ρύθμιση του οργάνου Συνήθως γίνεται με αποσταγμένο νερό θερμοκρασίας 20 ο C, που είναι και η θερμοκρασία βαθμονόμησης της κλίμακας του οργάνου. Για το σκοπό αυτό τοποθετούνται 1-2 σταγόνες νερού πάνω στο καθαρό και στεγνό πρίσμα. Στη συνέχεια το πρίσμα σκεπάζεται με το κάλυμμα του και το όργανο είναι έτοιμο για παρατήρηση με τον αντικειμενικό φακό απέναντι από μια φωτεινή πηγή. Στο οπτικό πεδίο του οργάνου εμφανίζονται δυο τμήματα, ένα σκοτεινό και ένα φωτεινό, που χωρίζονται από μια διαχωριστική γραμμή. Πρέπει η γραμμή να συμπίπτει ακριβώς με το μηδέν της κλίμακας του οργάνου. Σε αντίθετη περίπτωση, με απλή περιστροφή του ρυθμιστικού κοχλία ρυθμίζουμε το όργανο έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραπάνω σύμπτωση.

Στη συνέχεια γίνεται η μέτρηση του δείκτη διάθλασης του δείγματος (γλεύκους). Στο πρίσμα του διαθλασιμέτρου τοποθετούνται 1-2 σταγόνες από το γλεύκος και διαβάζεται η μέτρηση με κλειστό το κάλυμμα. Επειδή στο διαθλασίμετρο χρησιμοποιούνται μόνο μερικές σταγόνες δείγματος, θα πρέπει για την αποφυγή σφάλματος, η δειγματοληψία να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψει δείγμα αντιπροσωπευτικό του συνόλου. Επίσης, πρέπει να ληφθεί η θερμοκρασία του δείγματος (θερμοκρασία περιβάλλοντος). Αν είναι διαφορετική των 20 ο C θα πρέπει να γίνει διόρθωση της παρατηρούμενης μέτρησης.

Μέτρηση των διαλυτών στερεών με διαθλασίμετρο

Μετά από κάθε μέτρηση το πρίσμα και το κάλυμμα του διαθλασιμέτρου καθαρίζονται με απεσταγμένο νερό και σκουπίζονται με καθαρό χαρτί.

Πίνακας διόρθωσης των βαθμών Brix στη θερμοκρασία αναφοράς (20 ο C) Θερμοκρασία γλεύκους ( ο C)Μέτρηση ο Brix Διορθωμένη τιμή ο Brix (στους 20 ο C) 15xx xx xx xx xx xx 21xx xx xx xx xx+0.35

Μετατροπή των ενδείξεων του διαθλασίμετρου σε πιθανή περιεκτικότητα σακχάρων ανά λίτρο γλεύκους (*) και δυναμικό αλκοολικό τίτλο. o BrixΣάκχαρα (g/L) Σχετική πυκνότηταΔΑΤ