Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία
1 Πληθυσμός Δείκτης γεννητικότητας : γεννήσεις επί τοις χιλίοις του πληθυσμού Δείκτης θνησιμότητας: θάνατοι επί τοις του πληθυσμού Δείκτης φυσικής αύξησης; Διαφορά μεταξύ του δείκτη γεννητικότητας και του δείκτη θνησιμότητας (μετράται ως ποσοστό)
πληθυσμός Ειδικοί δείκτες κατά ηλικία γονιμότητας και θνησιμότητας Παιδική θνησιμότητα Προσδοκώμενη διάρκεια ζωής Γονιμότητα αναφέρεται στην ροπή του πληθυσμού να κάνει παιδιά Ολική γονιμότητα άθροισμα των ειδικών κατά ηλικία δεικτών γονιμότητας που αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα γυναικών που είναι στην αναπαραγωγική ηλικία
πληθυσμός Δημογραφική μετάβαση (αρχικά παρατηρείται υψηλός δείκτης γεννητικότητας και θνησιμότητας, μετά μείωση του δείκτη θνησιμότητας και άνοδος του δείκτη φυσικής αύξησης και μετά μείωση του δείκτη γεννητικότητας.
Πληθυσμός 3 είδη δημογραφικής αλλαγής (μείωσης της γεννητικότητας) Αλλαγή στα τμήματα του πληθυσμού που αποτελούνται από διαφορετικές ηλικίες και φύλα Μεταβολή του ποσοστού των ατόμων αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν παντρευτεί Έγγαμη γονιμότητα
Εργασία Οφέλη διαθέσιμης προσφοράς εργασίας Αύξηση παραγωγής μέσω πολιτικών για καλύτερη διαχείριση εργασίας και υιοθέτηση τεχνολογιών Απασχόληση φτωχών ανθρώπων ισοδυναμεί με χαμηλό κόστος εργασίας έτσι μετριάζεται η φτώχεια και η ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος
Εργασία Τυπικός αστικός τομέας (τράπεζες, επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, μεγάλοι εμπορικοί οίκοι) Άτυπος αστικός τομέας (μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις κλπ.)
Εργασία Ποιότητα και ποσότητα της διαθέσιμης εργασίας Παράγοντες που επηρεάζουν την εργατική παραγωγικότητα Στάσεις και αξίες ανθρώπων Ικανότητες των ατόμων Υγεία και διατροφή
Υγεία Νοσηρότητα και θνησιμότητα Σχέση εισοδήματος και προσδοκώμενη ζωή Περιβαλλοντική υγιεινή Εθνικά ισοζύγια τροφίμων (εκθέσεις που υπολογίζεται η κατανάλωση τροφής των ατόμων δηλαδή συνολική προσφορά τροφής – άλλες χρήσεις (π.χ. εξαγωγές, απώλειες, κλπ.) ότι περισσεύει καταναλώνεται λογικά από τους ανθρώπους. Οι προκύπτουσες ποσότητες μετατρέπονται σε διατροφικές αξίες και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο μπορεί να διατηρήσει καλή υγεία (διαμέσου των θρεπτικών ουσιών) Διατροφική εκπαίδευση