ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Για να μπορεί να λειτουργεί ο μεταβολισμός του κολύβριου σε πλήρη ανάπτυξη για τόσες πολλές ώρες συνεχώς,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Οι Βιταμίνες.
ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιολογική Χημεία Ι.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Λιπαρά οξέα, λιπίδια και βιολογικές μεμβράνες: Πώς δημιουργούνται φραγμοί ώστε να ορίζονται υδατικά διαμερίσματα μέσα και έξω από κάθε.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έλεγχος και ρύθμιση της ενζυμικής δραστικότητας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Λιπαρά οξέα, λιπίδια, βιολογικές μεμβράνες: Πώς δημιουργούνται
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Διατροφή- Διαιτολογία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον Μεταβολισμό
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Για να μπορεί να λειτουργεί ο μεταβολισμός του κολύβριου σε πλήρη ανάπτυξη για τόσες πολλές ώρες συνεχώς, πρέπει ν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συνένζυμα ώστε τα συναφή ένζυμα να μην χάνουν «ούτε μια στροφή» !!!

Τί είναι οι βιταμίνες; Απαραίτητοι θρεπτικοί παράγοντες για τα ζώα, τα οποία και δεν μπορούν να τους συνθέσουν αλλά πρέπει να τους προσλάβουν έτοιμους στη τροφή τους, άμεσα ή έμμεσα, από αυτότροφους οργανισμούς (φυτά). Χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές (Β, C) και λιποδιαλυτές (A, D, E, Κ).

Στη μνήμη του Joseph Goldberger ( ), που ανακάλυψε ότι η πελλάγρα ήταν διατροφικό και όχι κληρονομικό νόσημα Οι προσπάθειές του να πείσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να εισαγάγει παράγωγα μαγιάς ως φτηνές και αποτελεσματικές πηγές βιταμινών για τους φτωχούς, προσέκρουσαν στη καθολική αντίθεση των βιομηχανιών στο ζήτημα αυτό!!

Καλύτερες πηγές βιταμινών Για τη μεγάλη πλειοψηφία των βιταμινών: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, αυγά Βιταμίνη Β 12 (σημαντική για αιμοποίηση): συκώτι Βιταμίνη D: γάλα με λιπαρά (καλύτερα να έχει προστεθεί επιπλέον), μουρουνέλαιο. Απαιτεί έκθεση στον ήλιο (UV ακτινοβολία) για ενεργοποίηση. Βιταμίνη Ε: ξηροί καρποί

Λειτουργίες των βιταμινών Υδατοδιαλυτές (B, C): είτε οι ίδιες ή παράγωγά τους είναι συνένζυμα ή συμπαράγοντες Λιποδιαλυτές (A, D, E, Κ): πολυσχιδείς λειτουργίες, από χρωστικές της όρασης (Βιτ Α), σε ορμόνες (Βιτ Α, Βιτ D) με λειτουργίες από την ανοσοανοχή (Βιτ Α, Βιτ D), τον σχηματισμό και καλή λειτουργία των οστών (Βιτ D), μέχρι τις αντιοξειδωτικές λειτουργίες (Βιτ Ε) και την πήξη του αίματος (Βιτ Κ)

* *

Κατ’ εξοχήν βιταμίνες για την εγκυμοσύνη Στη προηγούμενη διαφάνεια σημειώθηκαν με αστερίσκο (*) δύο βιταμίνες: Φυλλικό οξύ, και Βιταμίνη Β 12 : Δύο βιταμίνες απαραίτητες για τη σύνθεση δεοξυριβονουκλεοτιδίων, των συστατικών του DNA. Στο αναπτυσσόμενο έμβρυο διαρκώς διαιρούνται κύτταρα, άρα γίνεται συνεχώς σύνθεση νέου DNA, που απαιτεί δεοξυριβονουκλεοτίδια.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

Οι Βιτ Α και D, αποδεδειγμένα πια, έχουν και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

Οι γιατροί συνταγογράφουν βιταμίνες συνέχεια, απαιτείται όμως πολύ καλή γνώση της βιοχημείας για να κατανοήσουμε τί λειτουργίες επιτελεί η κάθε βιταμίνη στον οργανισμό. Fritz Lipmann, Βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας και Ιατρικής, 1953

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Γλυκόλυση: η πρώτη μεταβολική πορεία στην οποία ταυτοποιήθηκαν συνένζυμα Επίσης, τα ένζυμα ταυτοποιήθηκαν με την επίδειξη αλκοολικής ζύμωσης απουσία ζωντανών κυττάρων ζύμης.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Οι οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις των καύσεων επιτελούνται με την απαραίτητη παρουσία συνενζύμων, όπως τα NAD + και FAD.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Πιο λεπτομερής παρουσίαση των οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων των καύσεων που επιτελούνται με την απαραίτητη παρουσία συνενζύμων, όπως τα NAD +, FAD, παντοθενικό οξύ (στο Συνένζυμο Α, CoA), πυριδοξάλη/πυριδοξαμίνη και πυροφωσφορική θειαμίνη.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

Παράδειγμα αντίδρασης οξειδοαναγωγής με το NAD + ως συνένζυμο Κύκλος του κιτρικού οξέος (ή του Krebs)

Ιχνοστοιχεία Τα συγκεκριμένα μεταλλικά κατιόντα (κυρίως) που είδαμε στη προηγούμενη διάλεξη ότι είναι απαραίτητοι συμπαράγοντες σε πολλά ένζυμα, αποτελούν μέρος του συνόλου των χημικών στοιχείων που ονομάζονται ιχνοστοιχεία: διαιτητικώς απαραίτητοι παράγοντες για φυτά και ζώα, σε μικρές ποσότητες (ίχνη). Κάποια άλλα ιχνοστοιχεία έχουν διαφορετικούς ρόλους και θα τα δούμε σε μεταγενέστερα κεφάλαια

Ανακεφαλαίωση Οι βιταμίνες είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες για όλα τα ζώα. Λειτουργούν είτε ως συνένζυμα, ή ως ορμόνες και παράγοντες για άλλες σημαντικές διεργασίες. Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητοι (κυρίως μεταλλικοί) συμπαράγοντες σε ένζυμα ή άλλες βιολογικές διεργασίες. Η πιο πλούσια πηγή της μεγάλης πλειοψηφίας των βιταμινών και των ιχνοστιχείων είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά (Μεσογειακή διατροφή).