Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
Advertisements

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Χολινεργικοί Αγωνιστές. Φάρμακα που επιδρούν στο Αυτόνομο ΝΣ Δρουν διεγείροντας ή αποκλείοντας νευρώνες του αυτόνομου ΝΣ Χολινεργικά (επιδρούν σε υποδοχείς.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
Στον πλανήτη μας απαντώνται 92 χημικά στοιχεία ελεύθερα στο περιβάλλον. Από αυτά, 27 είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Χημικά στοιχεία όπως.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 39-40, 28 Μα ΐ ου 2015 Π.Παπαζαφείρη Βασικοί μηχανισμοί προσαρμογής Προσαρμογή σε μοριακό και γονιδιακό επίπεδο Επίπεδα ελέγχου.
Διαιτητική αξία οπωροκηπευτικών Οι φαινολικές ουσίες συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Αντωνία Σγούρα Ζωή Δερματοπούλου Κλεόπας Ρώσσος Βασίλης Δρουγούτης Στα πλαίσια του μαθήματος : βιωματικές δράσεις.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
1 1 Slide Διαδικασίες Markov. 2 2 Slide Διαδικασίες Markov n Οι διαδικασίες Markov είναι χρήσιμες στη μελέτη της εξέλιξης συστημάτων με επανειλημμένες.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος
Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες μαθητές.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Καρδιαγγειακά προβλήματα Επείγουσες υπερτασικές καταστάσεις
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΤΟΞΙΝΩΝ
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
ΥΠΑΣΒΕΣΤΙΑΙΜΙΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β
Η βιολογική εξέλιξη- O κόσμος του RNA
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Τα μόρια της ζωής.
Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος
ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Κύτταρο-πυρήνας-χρωμοσώματα-γονίδια-DNA
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
Αναιμία Fanconi Μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτήρα Αρχικά εκλεκτική μυελική ανεπάρκεια (αναιμία, αργότερα λευκοπενία) που καταλήγει.
Ερευνητική Εργασία «Εφηβεία και προβλήματα»
Διατήρηση και μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Η θεμελιώδης μονάδα ζωής
Κινητό: Επιπτώσεις στην υγεία.
Απορρυπαντική δράση σαπώνων
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
Φυσική Β΄ Λυκείου Άσκηση 2 (άσκηση 8, εργ. οδ. Α΄ Λυκείου)
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Μάθημα 8ο, ΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ
« به نام خدا» 1-جايگاه ايران در توزيع جهاني درآمد
ΕΚΘΕΣΗ –ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η ΤΑΣΗ + -.
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ
1- محلول در چربي: A, D, E, K 2 - محلول در آب: B complex, C
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ.
Του Αντωνίου Περιπατητή Πρακτικού Φιλοσόφου *1*
Διατροφικές Συστάσεις - Ομάδες Τροφίμων & Σύνθεση τροφίμων
Παρατήρηση των χρωμοσωμάτων - καρυότυπος
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Λειτουργίες του γενετικού υλικού
Μεταμορφωμένα πετρώματα
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ.
Архимед күші”.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την φυσιολογική ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του οργανισμού. Επίσης είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή των ζωντανών οργανισμών. Η ονομασία τους δόθηκε από το λατινικό vita-= ζωή και τη λέξη αμίνες, γιατί αρχικά πίστευαν ότι οι βιταμίνες είναι αμίνες.

Βιταμίνες Υποβιταμίνωση ορίζεται η ύπαρξη μιας ή περισσότερων βιταμινών στον οργανισμό σε συγκεντρώσεις αρκετά χαμηλότερες των απαιτούμενων. Αβιταμίνωση είναι ασθένεια και αναφέρεται σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμινών. Υπερβιταμίνωση : υπάρχουν βιταμίνες που σε υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζουν σοβαρές τοξικές δράσεις στον οργανισμό.

Βιταμίνες Ο οργανισμός των ζώων δεν μπορεί να συνθέσει τις βιταμίνες ή τις συνθέτει σε μικρότερα ποσά από αυτά που απαιτούνται. Προβιταμίνες είναι οι ενώσεις που παραλαμβάνονται από τις τροφές και τις μετατρέπουν οι οργανισμοί σε βιταμίνες

Ταξινόμηση Βιταμινών Με βάση την διαλυτότητά τους στο νερό ή στα λιπίδια διακρίνονται σε :  Λιποδιαλυτές : Α, D, Ε & Κ (βρίσκονται στις λιπαρές κυρίως τροφές)  Υδατοδιαλυτές : βιταμίνες Β (θειαμίνη- Β 1, ριβοφλαβίνη- Β 2, βιταμίνη PP, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη- Β 6, η βιοτίνη, το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β 12 ), η βιταμίνη C- ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα είτε αυτούσια είτε με την μορφή πρόδρομων ενώσεων (καροτενοειδή ή προβιταμίνες Α. Είναι παράγωγο του ισοπρενίου. Βιταμίνη Α ή ρετινόλη Αυτούσια η βιταμίνη Α βρίσκεται μόνο σε ζωικούς ιστούς (συκώτι ψαριών και θηλαστικών), στον κρόκο του αυγού, στο λίπος του γάλακτος. Παράγεται στους ζωικούς οργανισμούς και στον άνθρωπο από τα καροτένια μέσω ενζυμικών αντιδράσεων. Στα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχεται βιταμίνη Α, περιέχονται όμως καροτένια (κατανάλωση περίπου 100 g λαχανικών). Έλλειψη της προκαλεί ξηροφθαλμία, που μπορεί να οδηγήσει και σε τύφλωση

Βιταμίνη Α ή ρετινόλη Οι δραστικές μορφές της βιταμίνης D 2 (εργοκαλσιφερόλη) και D 3 (χοληκαλσιφερόλη) δεν απαντούν στα τρόφιμα. Παράγονται από την επίδραση υπεριωδών ακτινών σε ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται προβιταμίνες D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την πρόληψη Ca και P από τα οστά. Εργοκαλσιφερόλη Χοληκαλσιφερόλη

Βιταμίνη Ε Η βιταμίνη Ε περιλαμβάνει δύο ομάδες λιποδιαλυτών ενώσεων τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Βρίσκονται κυρίως στα πράσινα μέρη των φυτών.

Βιταμίνη Ε Δεν μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό των ανθρώπων ή των ζώων γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Η πιο διαδεδομένη μορφή είναι η α-τοκοφερόλη, που περιέχεται κυρίως στο σπανάκι, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα καρύδια. Βιολογική Σημασία :  Ισχυρά αντιοξειδωτικά  Είναι αναγκαίες για την κυτταρική αναπνοή ιστών, όπως ο καρδιακός και οι σκελετικοί μύες  Παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη βιοσύνθεση άλλων απαραίτητων ενώσεων του οργανισμού  Εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Βιταμίνη Κ Θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Επίσης θεωρείται απαραίτητη για την διατήρηση σε καλή κατάσταση των οστών σε συνεργασία με την βιταμίνη D. Περιέχεται στα πράσινα λαχανικά τα δημητριακά και τα σπορέλαια, αρκεί να μην είναι υδρογονωμένα. Η βιταμίνη Κ καταστρέφεται παρουσία φωτός και αλκάλεων, ενώ είναι σταθερή κατά την έκθεσή της στο οξυγόνο και σε υψηλές θερμοκρασίες (σταθερή στο μαγείρεμα).

Βιταμίνες Β Στο σύμπλεγμα Β περιλαμβάνονται οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν διάφορα ένζυμα στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του DNA και την ανάπτυξη νέων κυττάρων του οργανισμού.

Βιταμίνη Β 1 Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και τη παραγωγή ενέργειας από υδατάνθρακες, βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Τρόφιμα πλούσια σε Β 1 είναι τα μη επεξεργασμένα προϊόντα (δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι), τα όσπρια, οι πατάτες, τα καρύδια, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και το χοιρινό κρέας. Η έλλειψη της Β 1 οδηγεί στην ασθένεια «μπέρι – μπέρι» που οδηγεί σε αδυναμία των νεύρων και παράλυση.

Βιταμίνη Β 2 (ριβοφλαβίνη) Διατηρεί υγιή τα μαλλιά και το δέρμα και διεγείρει την παραγωγή ορμονών του αναπαραγωγικού μας συστήματος. Βρίσκεται στα ίδια τρόφιμα που υπάρχει και η Β 1. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β 2 είναι η ζυθοζύμη, το συκώτι, τα νεφρά, το κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Η έλλειψή της δημιουργεί ερεθισμό του δέρματος της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Βιταμίνη PP Περιλαμβάνει δύο ενώσεις το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο Η βιταμίνη PP περιέχεται σε μεγάλα ποσά στους φλοιούς του σιταριού και του ρυζιού, στο γάλα, στα ψάρια και σε μικρά ποσά στα φρούτα και λαχανικά. Έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται πελλάγρα.

Βιταμίνη Β 5 (παντοθενικό οξύ) Τροφές πλούσιες σε Β 5 είναι τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά, η ζύμη, το βούτυρο γάλακτος, ο βασιλικός πολτός και τα φρέσκα λαχανικά. Καταστρέφεται κατά την επεξεργασία με οξέα & αλκάλια και με την θέρμανση. Η έλλειψη της προκαλεί δερματίτιδα, ανορεξία, κούραση και ανωμαλίες στην ανάπτυξη

Βιταμίνη Β 6 Είναι ένα μίγμα τριών συγγενών ουσιών: της πυριδοξάλης, της πυριδοξίνης και της πυριδοξαμίνης. Απαντά σε μπανάνες, ροδάκινα, φασόλια, πατάτες, συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τον κρόκο αυγών, το γάλα. Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πιστεύεται ότι καταπολεμά την κατάθλιψη. Πυριδοξίνη

Φολικό η Φυλλικό οξύ Πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα πράσινα φύλλα των λαχανικών, το συκώτι και η ζυθοζύμη. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση νέων κυττάρων και ιδιαίτερα για την παραγωγή γενετικού υλικού γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψή του κατά την εγκυμοσύνη

Βιταμίνη Β 12 Η βιταμίνη B 12 βρίσκεται μόνο στα ζώα και σε ορισμένους μικροοργανισμούς, στα φυτά δεν υπάρχει. Πλούσιες πηγές της είναι το συκώτι και τα νεφρά. Η έλλειψη της προκαλεί ανωμαλίες στην ανάπτυξη και αναιμία.

Βιοτίνη Πλούσιες πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, το γάλα, η ζυθοζύμη, ο κρόκος του αυγού και τα διάφορα λαχανικά. Η έλλειψη της από τον οργανισμό είναι αρκετά σπάνια αλλά εάν συμβεί τότε προκαλεί στον άνθρωπο δερματίτιδα, γαστρεντερίτιδα και μυϊκούς πόνους.

Βιταμίνη C H βιταμίνη C είναι γνωστή και ως ασκορβικό οξύ. Ήταν η πρώτη βιταμίνη η οποία συμμετείχε στον συσχετισμό ασθενειών και της πρόληψης τους με κατάλληλη δίαιτα. Η ασθένεια «σκορβούτο» είναι γνωστή για αιώνες και η πρόληψη της μπορεί να γίνει με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Το ασκορβικό οξύ είναι ένας πολύ ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Βιταμίνη C Η βιταμίνη C δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και κατά συνέπεια πρέπει να προσλαμβάνεται από τη δίαιτα (πχ εσπεριδοειδή, μπρόκολο, γλυκές πιπεριές, τομάτες) ή με την πρόσληψη συνθετικής βιταμίνης C (πχ δισκία βιταμίνης C, ποτά και άλλα τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη C). Η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για την πρόληψη του σκορβούτου είναι τα 60 mg