Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Η Σόγια» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Αιμιλία Φλώρου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/01/2013

2 Σόγια Γένος ετήσιων ποώδων φυτών της οικογένειας των «ψυχανθών»
Σόγια Γένος ετήσιων ποώδων φυτών της οικογένειας των «ψυχανθών». Το επιστημονικό όνομα της σόγιας είναι γλυκίνη και περιλαμβάνει 25 είδη. Οι ρίζες της είναι πυκνές και διακλαδίζονται ικανοποιητικά μέσα στο έδαφος. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος μέχρι και 2μ. Και περιβάλλεται από αδρές τρίχες. Τα φύλλα της είναι σύνθετα και μακρόμισχα και αποτελούνται από 3 ινοειδή φυλλαράκια, δηλαδή είναι τρίφυλλα. Τα άνθη της είναι μικρά και βγαίνουν από τις μασχάλες των φύλλων. Έχουν χρώμα άσπρο ή μενεξεδένιο και είναι αρσενο-θηλυκά. Οι καρποί της είναι χέδροπες ή λόβοι και περιέχουν μέσα λευκωματώδη, λιπαρά και αζωτούχα σπέρματα. Χάρη σ’ αυτή τη σύνθεσή τους είναι από τα ποιο θρεπτικά όσπρια. Η σόγια πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και για να αναπτυχτεί, χρειάζεται συχνά σκάλισμα και βοτάνισμα. Το φυτό αυτό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και χρήσιμα. Από τα σπέρματά του βγαίνει, εκτός από σογιέλαιο, γάλα ειδικό για την παρασκευή τυριού. Επίσης όταν καβουρνιστούν, μας δίνουν καλής ποιότητας σοκολάτα και καφέ. Με το αλεύρι της φτιάχνεται ψωμί για διαβητικούς, γιατί δεν περιέχει άμυλο, καθώς και αρτύματα. Ακόμα τρώγεται σαν όσπριο, ενώ το χόρτο, το σανό και τα υπολείμματά της μας δίνουν πολύ θρεπτικές πτηνοτροφές.

3 Η παραγωγή της σόγιας Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας παρουσίασε αύξηση, από το 1961 μέχρι το Είναι εαρινή καλλιέργεια με συγκομιδή περίπου την ίδια εποχή με το βαμβάκι. Είναι μικρού βιολογικού κύκλου που έχει όμως πολύ μικρότερη στρεμματική απόδοση (περίπου 250 κιλά το στρέμμα). Συνήθως η σπορά σόγιας γίνεται μετά τη σπορά και τη συγκομιδή σιτηρών. Δύο είναι τα αρνητικά σημεία στην καλλιέργεια, χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Τρεις είναι οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

4 Προϊόντα Σόγιας Γάλα σόγιας
Προϊόντα Σόγιας Γάλα σόγιας. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό. Συνήθως έχει μια γεύση που θυμίζει όσπριο. Γιαούρτι σόγιας. Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή ένζυμα στο γάλα σόγιας. Tόφου. Mοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Mίζο. Oι γιαπωνέζοι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα πιάτο σούπας μίζο. Είναι αρκετά αλμυρό και μοιάζει με πυκνή αλοιφή. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι. Σογιέλαιο. Mε χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, το σογιέλαιο είναι πιο υγιεινό από άλλα σπορέλαια και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Πρωτεϊνη σόγιας. Δίνει υφή σε διάφορα προϊόντα, όπως ντρέσινγκ για σαλάτες, σούπες, υποκατάστατα κρέατος. Tη βρίσκουμε και σε μορφή μικρών κομματιών ή νιφάδων σόγιας, που χρησιμοποιούνται σε χορτοφαγικές συνταγές. Σάλτσα σόγιας. Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό και αλάτι και νοστιμίζει τα φαγητά.

5 Tα οφέλη της σόγιας Yψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη
Tα οφέλη της σόγιας Yψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη. Tα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου ή το γάλα σόγιας, έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Προστατεύει από καρδιοπάθειες. Η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και την πίεση, ενώ είναι πιθανό να αποτρέπει την αθηροσκλήρωση. Προστατεύει από την οστεοπόρωση. Aνακουφίζει στην εμμηνόπαυση. Bοηθά τα «καλά» βακτήρια. H κατανάλωση τέτοιων τροφών λίγες φορές την εβδομάδα αποτρέπει την ανάπτυξη ζημιογόνων μικροοργανισμών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Eίναι θρεπτική. Eκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια είναι καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου Προσοχή: • Δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα σόγιας που είναι πολύ επεξεργασμένα και να προτιμάμε τα «κλασικά» προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το τόφου, το μίζο.

6 Oι κίνδυνοι της σόγιας Kαρκίνος του μαστού
Oι κίνδυνοι της σόγιας Kαρκίνος του μαστού. Δεν είναι σαφές αν η σόγια μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τα δύο. Mελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες, αποφαίνεται ότι η σόγια ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αυτό για τις γυναίκες που δεν έχουν ασιατική καταγωγή. Kίνδυνος από τα φυτο-οιστρογόνα. H υψηλή περιεκτικότητα της σόγιας σε φυτο-οιστρογόνα την καθιστά πιθανώς επικίνδυνη όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από βρέφη. Oπωσδήποτε, το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα είναι προτιμότερα από το γάλα σόγιας. Aλλεργίες. Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Bρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες συχνότερα από ό,τι η συμβατική ή η βιολογική σόγια. O καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν έχει αλλεργία στη σόγια είναι να τρώει αρχικά μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια.

7 Κεμπάπ σόγιας φρικασέ Υλικά για 3 άτομα Εκτέλεση
100 γρ. κεμπάπ σόγιας ,4 κουταλιές της  σούπας σόγια σος ,1 κρεμμύδι ,1 σκελίδα σκόρδο ,3 μαρούλια, 1 ματσάκι άνiθο ,1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος λιωμένο ,1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη ,3 φρέσκα κρεμμύδια, ελαιόλαδο ,2 βιολογικά αυγά ,χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι ,αλάτι – πιπέρι Εκτέλεση 1. Μουλιάζουμε την σόγια και την στραγγίζουμε. 2. Την βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με την σόγια σος, το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα) , την ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο λαδί και το βούτυρο ,ανακατεύουμε καλά και μαρινάρουμε για μια ώρα. 3. Το βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά ,κάθε 10 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο και ανακατεύουμε για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές. 4. Κόβουμε τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια με τα χεριά και τα φρέσκα  κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. 5. Σε μία ρηχή και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε λαδί μέχρι να σκεπάσει όλη την επιφάνεια της , ρίχνουμε τα μαρούλια ,τα κρεμμυδάκια και τον μισό άνηθο (για πιο υγιεινό μαγείρεμα μαραίνουμε τα λαχανικά σε μισό ποτήρι νερό με μια κουταλιά λάδι). 6. Μόλις κάψουν ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. 7. Χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από τον ζωμό του φαγητού, ρίχνουμε το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού ,αφήνουμε στη φωτιά για 1 λεπτό και κατεβάζουμε . 8. Βάζουμε  τον υπόλοιπο άνηθο και το κεμπάπ ,ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά  πριν σερβίρουμε για να ενωθούν οι γεύσεις.

8 Πικάντικη Σούπα με Τόφου
Εκτέλεση: 1. Τυλίγουμε τα κομμάτια του τόφου σε χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω για να τα στραγγίξουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίζουν για μισή ώρα και κατόπιν τα κόβουμε σε λωρίδες σαν σπίρτα στο μέγεθος. 2. Ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το νερό καλά. 3. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 20 λεπτά και κατόπιν τα ψιλοκόβουμε Ζεσταίνουμε το κοτόζουμο Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και το τόφου και ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει το ζουμί Ρίχνουμε τη σάλτσα Worcesteshire, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το πιπέρι, το αλάτι και το σουσαμέλαιο Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα για να μην σβολιάσει. Μόλις πήξει η σούπα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά Προσθέτουμε το χτυπημένο αβγό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια για να πήξει και να γίνει σαν κλωστούλες μέσα στη σούπα. Για 6 άτομα 500 γρ. τόφου κομμένο σε λεπτές λωρίδες 2 κτσ κορνφλάουρ 1/4 της κούπας νερό 6 κούπες κοτόζουμο, στο οποίο έχουμε ρίξει 2 κτγ κομμένο τζίντζερ 10 αποξηραμένα μαύρα κινέζικα μανιτάρια 1 ½ κούπες πράσο κομμένο σαν λεπτές κλωστές 4 σάλτσα Worcesteshire 2 κτσ σάλτσα σόγιας 2 κτσ ψιλοκομμένο τζίντζερ λίγο μαύρο πιπέρι 1 κτγ σουσαμέλαιο λίγο αλάτι 1 μεγάλο αβγό, χτυπημένο ελαφρώς

9 Πηγές εγκυκλοπέδια http://www. vita. gr/html/ent/986/ent. 1986
Πηγές εγκυκλοπέδια  

10 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας Αιμιλία Φλώρου


Κατέβασμα ppt "4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ 2ο ΣΧ. ΕΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google