ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Advertisements

Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ανίχνευση αμύλου στα φυτά
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
«Η οργάνωση της γνώσης»
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ YΔΡΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μείγματα.
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
Θεωρητικό μέρος (1 από 2) Επιλέγουμε τον κατάλληλο διαλύτη ενός συστήματος. Στην άσκηση που ακολουθεί είναι το νερό (απλό στη χρήση, ακίνδυνο, εύκολα.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 5: Σταθμικός Προσδιορισμός Υγρασίας (Εφαρμογές: (I) Προσδιορισμός Υγρασίας σε Χαρτί (ΙΙ) Προσδιορισμός Στερεών Συστατικών.
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός Χ Η Μ Ε Ι Α Σ 2010 ( ΕΚΦΕ Χαλανδρίου – Ν. Ιωνίας )
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΙΝΟΥ Εργασία για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από τους φοιτητές Παρασκευάς Ζουμής.
Ματθαίου Μαρία Μίμη Έλενα ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΙΣΚΛΗΡΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Διαχωρισμός μειγμάτων
Καλλιέργεια βακτηρίων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Διαχωρισμός μειγμάτων
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Απομόνωση και ταυτοποίηση A. Φωτεινοπούλου, Α. Μαρμάρη
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ρ. Τσιτσιλώνη, Π. Παπαζαφείρη
Μείγματα.
11/12/20171 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
επιπλέει στον κουβά με το νερό.
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΡΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΠΗΚΤΕΣ ΖΕΛΑΤΙΝΗΣ 1

Αρχικά,φτιάχνουμε δείγματα πηκτών με αρωματική ύλη (λιμονίνη) μέσα σε αυτά. Σκοπός μας είναι να παρατηρήσουμε το ποσοστό του αρωματικού που παρέμεινε ή χάθηκε στα δείγματα μας και να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. 1.Εικόνες από το εργαστήριο χημείας και ανάλυσης τροφίμων 2

Τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι ζέσεως 99.2 gr H20. Το μπουκάλι ζέσεως το βάζουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο με νερό και το θερμαίνουμε μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους Το μπουκάλι ζέσεως με το νερό θερμαίνονται. 3

4 Στη συνέχεια ζυγίζουμε τη gellan (0.5 gr) και το άλας (KCL ή CaCl 2 ) σε διαφορετικές αναλογίες σε κάθε η δείγμα.Η ποσότητα της gellan μένει σταθερή. 3.Μπροστά είναι τοποθετημένο το ζυγισμένο αλάτι και πίσω η gellan που χρησιμοποιούμε.

5 Όταν η θερμοκρασία φτάσει την επιθυμητή,τότε τοποθετούμε σταδιακά τη gellan και ταυτόχρονα αναδεύουμε.Όταν ρίξουμε όλη τη ποσότητα αυτής στο νερό και διαλυθεί καλά με τη βοήθεια της ανάδευσης τότε ρίχνουμε και όλη τη ποσότητα του αλατιού στο νερό και αναδεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια και ενώ έχουν διαλυθεί καλά οι ουσίες στο νερό, βγάζουμε το μπουκάλι με το δείγμα μας και το κρυώνουμε για λίγο. Έπειτα, βάζουμε την αρωματική ουσία στο δείγμα (λιμονίνη, 1000 μL),κλείνουμε αμέσως με πώμα το μπουκάλι ζέσεως και αναδεύουμε για ένα λεπτό. Τέλος τοποθετούμε σε 3 διαφορετικά τρυβλία 30 gr δείγματος στο καθένα ξεχωριστά, τα κλείνουμε αμέσως και τα βάζουμε στη κατάψυξη για 24 ώρες.

Μετά τη κατάψυξη, τα τρυβλιά μπαίνουν στο freezer για ξήρανση, όπου και παραμένουν για 24 ώρες. 4.Στη παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται το μηχάνημα freezer(κάνει τη ξήρανση). 6

7 5.Τοποθετούμε τα τρυβλία στο freezer, κλείνουμε τα τρυβλία υπό κενό στο δοχείο και ξεκινάμε τη ξήρανση.

Όταν περάσουν οι 24 ώρες, βγάζουμε τα ξεραμένα πια δείγματα από το freezer και τα ζυγίζουμε για να δούμε πόση ποσότητα χάθηκε κατά τη διαδικασία της ξήρανσης. 6.Ζυγίζουμε τα τρυβλία μας μετά τη ξήρανση σε ζυγαριά ακριβείας. 8

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μύλου αλέθουμε πλήρως τα ξεραμένα δείγματα στα τρυβλια.Σε 3 μικρά ποτηράκια ζυγίζουμε 0.1 gr σκόνης από τα δείγματα που έχουμε αλέσει και τοποθετούμε 20 ml εξάνιο.Αναδεύουμε για 5 λεπτά. 7.Μύλος με τον οποίο αλέθουμε τα ξεραμένα δείγματα.. 9

10 8.Απεικόνιση δείγματος μετά τη ξήρανση και την άλεση με το μύλο.

Ακολουθεί διήθηση με απορροφητικό χαρτί. Το υγρό που προκύπτει από τη διήθηση μπαίνει στο φασματοσκόπιο στα 252 nm και μετράμε την απορρόφηση. 9.Απεικόνιση της διήθησης με απορροφητικό χαρτί.. 11

12 10.Φασματοσκόπιο.Εδώ υπολογίζουμε την απορρόφηση.

Στα ποτηράκια με τη σκόνη βάζουμε 20 ml νερό και 10 ml εξάνιο και αναδεύουμε για 1 λεπτό.Ακολουθεί υδατόλουτρο για λεπτά σε θερμοκρασία στους 45 βαθμούς. 11.Ποτήρι σε ανάδευση. 13

Όταν τα ποτηράκια βγουν από το υδατόλουτρο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο τους σε μπουκαλάκια για να κάνουμε φυγοκέντρηση για 20 λεπτά στο 60% της φυγοκέντρου. 12.Υδατόλουτρο. 14

Με το τέλος της φυγοκέντρησης, παρατηρούμε ότι το εξάνιο έχει διαχωριστεί από το νερό( βρίσκεται πάνω από αυτό). Τέλος μετράμε την απορρόφηση του εξανίου που έχει διαχωριστεί από το νερό στο φασματοσκόπιο στα 252 nm. 15