Π ΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ A SPERGILLUS NIGER ΚΑΙ A SPERGILLUS CARBONARIUS ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΠΑ ΜΠΕΡΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ. Α17240 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ;
Advertisements

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιοτεχνολογία.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA AΠΟ ΦΥΤΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α.
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
Απομόνωση DNA Mια πλήρης σειρά όλης της γενετικής πληροφορίας ενός ιού ή ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμα. Στα σωματικά κύτταρα ενός ευκαρυωτικού οργανισμού.
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εργαστήριο Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου Πρακτική Εξάσκηση μέσω ΕΣΠΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΙΖΑΜΠΕΛΑ 1101.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Αξιολόγηση Ζεολίθου και Agri-fos 600 στην αντιμετώπιση του.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΠΑ  Σωτηρία Φούσια  Α17310  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  Επιβλέπων καθηγητής: Τσιτσιγιάννης Δημήτριος.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 8 η Βελτίωση φυτών Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
Μάθημα: Υγιεινή Τροφίμων
Κουλυμπούδη Λ.1, Ορφανουδάκης Μ.2 και Σιναπίδου Ε.1
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
ΚΥΤΤΑΡΟ.
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Π ΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ A SPERGILLUS NIGER ΚΑΙ A SPERGILLUS CARBONARIUS ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΠΑ ΜΠΕΡΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ. Α17240 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δ.Ι. ΤΣΙΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα γένη Aspergillus όπως το Aspergillus niger (Aspergillus section Nigri ) αποτελούν σημαντικά μοντέλα για τη μελέτη της έκκρισης ευκαρυωτικών πρωτεϊνών, τις επιδράσεις των διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στην καταστολή ή στην ενεργοποίηση της εξαγωγής των διαφόρων ενζύμων αποδόμησης βιομάζας, των μοριακών μηχανισμών κρίσιμ ω ν για την ανάπτυξη της διαδικασίας ζυμώσεως, και των μηχανισμών που εμπλέκονται στον έλεγχο των μυκητoλογικών μορφολογιών. Υψηλής ποιότητας γονιδιωματική αλληλουχία του Α. carbonarius θα επιτρέψει την εφαρμογή των παγκοσμίως υψηλής απόδοσης πρωτεομικής, καθώς και μια ποικιλία από βιοπληροφορικές αναλύσεις σε αυτόν τον σημαντικό ασκομύκητα. Επιπλέον, η σύγκριση της αλληλουχίας του Α. carbonarius με Α. niger θα χρησιμοποιηθούν για 1) τη βελτίωση της γονιδιακής πρόβλεψης του μοντέλου και σχολιασμό, 2) την ανακάλυψη διατήρησης ρυθμιστικών περιοχών, 3) να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις σχετικά με την ταξινόμηση του Aspergillus τμήμα Nigri, και 4) τη διαλεύκανση της γενετικής βάσης για μεταβολική ποικιλότητα μεταξύ συγγενικών ειδών.

A SPERGILLUS CARBONARIUS Ο Α. carbonarius χαρακτηρίζεται από κεφαλές με δύο σειρές στηρίγματα τα οποία διακρίνονται σε πρωτεύοντα μήκους μ και σε δευτερεύοντα, μήκους 8-15μ. Ο Aspergillus carbonarius είναι ένα από τα παθογόνα που συμμετέχουν στην ασθένεια της όξινης σήψης. Παράγει μια μυκοτοξίνη την ωχροτοξίνη Α η οποία έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνος και νεφροτοξική, και έχει συνδεθεί με όγκους στο ανθρώπινο ουροποιητικό σύστημα

A SPERGILLUS NIGER Ο Aspergillus niger είναι ένα από τα πιο κοινά είδη του γένους Aspergillus. Είναι παντού στο έδαφος αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Ο μύκητας Aspergillus niger χαρακτηρίζεται από πλούσιο μυκήλιο αποτελούμενο από υφές με σαφή εγκάρσια χωρίσματα και είναι υαλώδους ή λευκού χρώματος. Έχει κονιδιοφόρους υαλώδεις οι οποίοι προς το επάνω τους μέρος γίνονται πιο σκούρου χρώματος και καταλήγουν σε μία σφαιρική κεφαλή διαμέτρου 30-75

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ASPERGILLUS Οι απομονώσεις αρχικά αναπτύχθηκαν σε θρεπτικό υπόστρωμα, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά (άγαρ και νερό) και αφού αναπτύχθηκαν μετά από 3 ημέρες, σε επωαστικό θάλαμο με σταθερή θ=27°C, μικρό κομμάτι από την περιφέρεια της αποικίας μεταφέρθηκε υπό ασηπτικές συνθήκες σε τρυβλία με θρεπτικό υπόστρωμα Czapek (CDA) όπου προστέθηκαν διάφορες μυκητοκτόνες ουσίες. Τρυβλία χωρίς μυκητοκτόνο χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ CDA Czapek- Dox agar 2gr NaNO 3, 1gr K 2 HPO 4 0,5gr MgSO 4 *7H 2 O 0,5gr KCl, 0,01gr FeSO 4 *7H 2 O 30gr sucrose 20gr agar/1L διπλά απεσταγμένου νερού

Ανάδευση ανόργανων αλάτων και οργανικών ουσιών ώστε να ομογενοποιηθεί το διάλυμα Προσθήκη 100mL διαλύματος και 2gr άγαρ σε κωνική φυάλη των 250mL Αποστείρωση στον κλίβανο για 20λεπτά σε θ=120°C

Ακολουθεί μεταφορά σε τριβλία, υπό ασηπτικές συνθήκες, είτε με προσθήκη δραστικής ουσίας σε διάφορες συγκεντρώσεις είτε χωρίς για τη διεξαγωγή των πειραμάτων.

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ fludioxonil 0,01ppm, 0,05 ppm, 0,1ppm και 0,5ppm cyprodinil 0,01ppm, 0,05 ppm, 0,1ppm και 0,5ppm azoxystrobin 0,01ppm, 0,1ppm, 1ppm και 10ppm και για το SHAM 100ppm

MΕΤΑΦΟΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΜΥΚΗΛΙΟΥ ΣΕ CDA

AΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΣΕ ΕΠΩΑΣΤΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΕΣ ΣΕ Θ=27°c ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 3 Η -6 Η ΜΕΡΑ Η μέτρηση που γίνεται αφορά στην ανάπτυξη του μυκηλίου στους μάρτυρες(CDA χωρίς δραστική ουσία) και στα τριβλία με τις δραστικές ουσίες. Στα τριβλία αυτά μετριέται η διάμετρος της αποικίας του μύκητα και υπολογίζεται η αντίστοιχη παρεμπόδιση.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ FLUDIOXONIL 6 Η ΜΕΡΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ CYPRODINIL 6 Η ΜΕΡΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ AZOXYSTROBIN 6 Η ΜΕΡΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ AZOXYSTROBIN+SHAM 6 Η ΜΕΡΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Οι δραστικές ουσίες fludioxonil και cyprodinil σύμφωνα με τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά παρεμπόδισης ανάπτυξης του μυκηλίου σε σχέση με το μάρτυρα. Το fludioxonil παρεμπόδισε την ανάπτυξη μυκηλίου στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πείραμα (0,5ppm) από 61-93%, ενώ το cyprodinil από % στην ίδια συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει πως το cyprodinil μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα την ανάπτυξη του μύκητα. Το azoxystrobin δεν έδειξε υψηλά ποσοστά παρεμπόδισης ανάπτυξης του μύκητα στο CDA, δηλαδή από 9-30%, ενώ μετά την προσθήκη του SHAM η παρεμπόδιση κυμαίνεται από 76% έως και 100% κατά την 6 η μέρα των μετρήσεων στη μεγαλύτερη εδώ συγκέντρωση (10ppm) σχεδόν σε όλες τις επιλεχθέντες απομονώσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε η απομόνωση 315(A.carbonarius)(Τρίκαλα Κορινθίας-Κορινθιακή Σταφίδα), η οποία σημείωσε μικρή παρεμπόδιση και στις τέσσερις επεμβάσεις fludioxonil, cyprodinil, azoxystrobin και azoxystrobin+SHAM.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΣΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΑΠΟ ASPERGILLUS sp.