Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
Advertisements

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
14. ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» Χριστοπούλου.
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Η εξέλιξη των εργαλείων της Εκπαίδευσης. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ
Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
Στατιστική Επιχειρήσεων Ενότητα 4: Αναλογικοί Αριθμοί και Αριθμοδείκτες. Σαντουρίδης Ηλίας Καθηγητής, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Τεχνολογία Ξύλου 1 Ενότητα 13: Ποιότητα και Πιστοποίηση Ξυλείας Διδάσκων: Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 8: Στοιχεία Ιολογίας και Παρασιτολογίας. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ενότητα 12: Γεωχημική αξιολόγηση μητρικών πετρωμάτων ΙΙ Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Στοιχεία Μηχανών ΙΙ Ενότητα 3: Μετωπικοί τροχοί με κεκλιμένη οδόντωση – Κωνικοί οδοντωτοί τροχοί Δρ Α. Δ. Τσολάκης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 12: Οδηγίες δημιουργίας φυτολογίου Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής Άρτα,
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 3: Προσέλκυση Ανθρώπινου Δυναμικού. Διδάσκων: Γεώργιος Ασπρίδης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(2)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων (Εργαστήριο)
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 7: Παρακολούθηση Κινδύνων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 3: Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(3)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΔΙΚΤΥΩΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕνΟτητα # 8: Ms Word V CLAUDIA BOETTCHER ΤμΗμα ΙστορΙαΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 3

Σκοποί ενότητας Εξοικείωση των φοιτητών με τη Μικροβιολογική ανάλυση νερού και ειδικότερα τη μέθοδο μεμβρανών για την ανίχνευση των μικροοργανισμών-δεικτών του νερού. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 4

Περιεχόμενα ενότητας  Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών για την ανίχνευση total coliforms, Escherichia coli, Enterococcus, Clostridium θειο αναγωγικά, Pseudomonas aeruginosa) Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 5

Μικροβιολογική ανάλυση νερού (1 από 2) Το νερό στη βιομηχανία τροφίμων έχει ευρεία χρήση ως συστατικό τροφίμων και ποτών, αλλά και ως μέσο καθαρισμού και έκπλυσης μηχανημάτων, συσκευασιών, τραπεζών εργασίας, κλπ. Επειδή το μη χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχει διάφορους αλλοιογόνους ή και παθογόνους μικροοργανισμούς, το νερό στη βιομηχανία τροφίμων πρέπει να είναι πάντα ποιότητας πόσιμου νερού, δηλαδή χλωριωμένο ή επεξεργασμένο με άλλο απολυμαντικό μέσο (π.χ. όζον). Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 6

Μικροβιολογική ανάλυση νερού (2 από 2) Για τον έλεγχο της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού ενδιαφέρον παρουσιάζουν κυρίως οι μικροοργανισμοί εντερικής/κοπρανώδους προέλευσης, η παρουσία των οποίων μπορεί να σημαίνει ανεπαρκή χλωρίωση, ή επιμόλυνση του πόσιμου νερού με νερό αποχέτευσης ή άλλα υγρά απόβλητα. Σε ότι αφορά το εμφιαλωμένο νερό, οι ενδεχόμενοι μικροβιολογικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, καθώς αυτό συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, και άρα οι σχετικές προδιαγραφές είναι ακόμα πιο αυστηρές. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 7

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (1 από 11) Ως μικροβιολογικοί δείκτες ποιότητας του νερού χρησιμοποιούνται: Τα ολικά και τα θερμοάντοχα κολοβακτηριοειδή (coliforms), H Escherichia coli (η οποία είναι παθογόνος και έχει ως φυσικό βιότοπο τα κόπρανα), Ο συνολικός πληθυσμός Enterococcus κοπρανώδους προέλευσης (E. faecalis, E. faecium), Η ολική αερόβια χλωρίδα στους 37  C και στους 22  C, Το ψυχρόφιλο, παθογόνο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa, Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 8

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (2 από 11) Το αναερόβιο, σπορογόνο και παθογόνο βακτήριο Clostridium perfringens (ανθεκτικό σε θερμικές και χημικές επεξεργασίες όπως η χλωρίωση), H παρουσία βακτηριοφάγων ιών. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 9

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (3 από 11) Γενικά χαρακτηριστικά κολοβακτηριδίων : Οικογένεια Enterobacteriaceae, Gram- βακτήρια εντερικής προέλευσης (Escherichia, Citrobacter, Εnterobacter, Κlebsiella), Gram­-, μη σπορογόνοι βάκιλλοι, αναπτύσσονται παρουσία αλάτων χολής, οξειδάση αρνητικοί, Πολλαπλασιάζονται στους 37ºC ζυμώνοντας την λακτόζη (παραγωγή β-γαλακτοξειδάσης) με παραγωγή αερίου σε h. Επιπλέον, η E. coli παράγει και β-γλουκουρονιδάση, Χρησιμοποιούνται σαν δείκτης αποτελεσματικότητας των επεξεργασιών και σαν δείκτης περιβαλλοντικής ρύπανσης από χώματα κλπ. Η E.coli αποτελεί ασφαλή δείκτη πρόσφατης ρύπανσης κοπρανώδους προέλευσης, Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 10

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (4 από 11) Προσοχή: Τα περισσότερα στελέχη Ε. coli από κόπρανα υγιών ανθρώπων και ζώων δεν είναι παθογόνα, αλλά το στέλεχος 0:157:Η7 προκαλεί αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (10%). Γενικά χαρακτηριστικά Εντεροκόκκων: Οικογένεια Streptococcacae, θερμοάντοχοι Gram+ κόκκοι εντερικής προέλευσης, Eχουν αντοχή στο NaCl και στο αλκαλικό και όξινο pH, ανθεκτικότεροι από την Ε.coli στην χλωρίωση, Θεωρούνται ασφαλέστερος δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης από ότι η Ε. coli για θερμά νερά, θαλάσσια νερά, υπόγεια νερά, νερό πισίνας. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 11

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (5 από 11) Γενικά χαρακτηριστικά ολικής αερόβιας χλωρίδας: Δεν έχει σχέση με την προέλευση της ρύπανσης. Σχετίζεται με την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της απολύμανσης (πόσιμα νερά), και της διαδικασίας εμφιάλωσης (εμφιαλωμένα νερά), Δεν ενδιαφέρει τόσο η συγκέντρωσή τους (δεν υπάρχει όριο στη νομοθεσία του πόσιμου νερού) αλλά η σταθερότητα της συγκέντρωσης, Σε ορισμένες περιπτώσεις μετράμε μόνο τα σπορογόνα μετά από θέρμανση στους 60-70ºC. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 12

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (6 από 11) Γενικά χαρακτηριστικά P. Aeruginosa: Gram-, οξειδάση θετικός, μη σπορογόνος βάκιλλος Mεγάλη εξάπλωση στο περιβάλλον (νερό, έδαφος, λύματα) όπου πολλαπλασιάζονται παρουσία λίγων οργανικών ουσιών (ολιγοτροφικά). Δεν αποτελούν δείκτες κοπρανώδους ρύπανσης, Στο νερό αλλοιώνουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες Είναι δυνητικά παθογόνα (πληγές, μάτια) και θέλουν προσοχή στην εργαστηριακή πρακτική, Έχουν ιδιαίτερη αξία στην αξιολόγηση της ποιότητας των εμφιαλωμένων νερών και της κατάστασης υγιεινής των δικτύων ύδρευσης, των υδατοδεξαμενών και των κολυμβητηρίων. 13 Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών)

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (7 από 11) Γενικά χαρακτηριστικά C. perfringens Αναερόβιοι, σπορογόνοι, παθογόνοι Gram+ βάκιλλοι. Υπάρχουν σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση στα κόπρανα και στο χώμα, Έχουν μεγάλη αντοχή στο περιβάλλον και επιβιώνουν στην απολύμανση, Αν ανιχνευθούν απουσία E.coli και εντεροκόκκων υποδεικνύουν παλιά ρύπανση, Χρησιμοποιούνται σαν δείκτες παρουσίας πρωτοζώων και ειδικά του εντεροπαθογόνου Cryptosporidium parvum. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 14

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (8 από 11) Βακτηριοφάγοι: Ιοί που χρησιμοποιούν κύτταρα βακτηρίων ως ξενιστές. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από αστικά/βιομηχανικά λύματα. Ορισμένες ομάδες φάγων, κυρίως οι κολιφάγοι και οι φάγοι του Bacteroides spp χρησιμοποιούνται σαν δείκτες μόλυνσης του νερού κυρίως από εντεροϊούς και σαν δείκτες αποτελεσματικότητας της απολύμανσης μονάδων επεξεργασίας. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 15

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (9 από 11) Μικροβιολογικά Κριτήρια Νομοθεσίας. 1. Πόσιμο νερό δικτύου ύδρευσης: Ιοί που χρησιμοποιούν κύτταρα βακτηρίων ως ξενιστές. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από αστικά/βιομηχανικά λύματα, Ολικά κολοβακτηριοειδή/100ml : απουσία, Ε.coli/ 100 ml : απουσία, Εντερόκοκκοι/ 100 ml : απουσία, Clostridium perfringens /100ml απουσία, Ολική ψυχρόφιλη (22  C/48h ) χλωρίδα : όχι ασυνήθιστη μεταβολή. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 16

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (10 από 11) 2. Εμφιαλωμένα (επιτραπέζια) νερά: Ε.coli/ 250 ml : απουσία, εντερόκοκκοι/ 250 ml : απουσία, Clostridium perfringens /100ml απουσία, Pseudomonas aeruginosa/250 ml: απουσία, Ολική ψυχρόφιλη (22  C/48h ) χλωρίδα :100cfus/ml, Ολική μεσόφιλη (37  C/48h ) χλωρίδα (ενδεικτικό όριο): 20cfus/ml. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 17

Μικροβιολογικοί δείκτες – κριτήρια (11 από 11) 3. Θαλάσσια νερά: Το 95% των δειγμάτων σε μια περιοχή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα κάτωθι όρια: Ολικά κολοβακτηριοειδή/100 ml: , Κοπρανώδη κολοβακτηριοειδή/ 100ml: 500, Σαλμονέλλα /λίτρο: απουσία. 4. Κολυμβητικές Δεξαμενές: Ολική μεσόφιλη (37  C/24h ) χλωρίδα : 200cfus/ml, Ολικά κολοβακτηριοειδή/100 ml: 15, Κοπρανώδη κολοβακτηριοειδή/ 100ml: απουσία. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 18

Μέθοδοι ανάλυσης (1 από 7) 1.Μέθοδος ενσωμάτωσης 1ml ή επίστρωσης 0,1ml σε στερεό θρεπτικό υπόστρωμα (όταν τα κριτήρια αφορούν ποσότητα 1ml δείγματος νερού). Μέτρηση έως και 300 αποικιών (ενσωμάτωση) ή 200 αποικιών (επίστρωση) ανά τρυβλίο. 2.Μέθοδος μεμβρανών: διήθηση υπό κενό 100 ή 250, ή 500ml δείγματος νερού μέσω αποστειρωμένων μεμβρανών με πορώδες 0,45mμ, οι οποίες κατακρατούν τα μικροβιακά κύτταρα. Οι μεμβράνες επιστρώνονται αντεστραμμένες σε τρυβλία με στερεό θρεπτικό υπόστρωμα. Μέτρηση έως 200 αποικιών ανά τρυβλίο. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 19

Μέθοδοι ανάλυσης (2 από 7) 2.1. Μέθοδος μεμβρανών για Ε. coli: Διήθηση 100/250/500ml νερού, σε προ-αποστειρωμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, τοποθέτηση μεμβράνης σε τρυβλία με θρεπτικό υπόστρωμα Lactose TTC με sodium heptadecylsulfate (Tergitol), επώαση στους 37  C για 24h (coliforms). Για καταμέτρηση χωριστά της E. coli, κάνουμε επώαση στους 44  C και επιβεβαίωση με τεστ ινδόλης. H καταμέτρηση κολοβακτηριδίων μπορεί να γίνει επίσης σε MacConkey agar στους 37  C για 24h. Εναλλακτικά, επώαση στο χρωμογόνο υπόστρωμα Rose Gal-BCIG agar στους 37  C για 24h. Η E. coli εμφανίζει μωβ αποικίες, ενώ τα κολοβακτηρίδια εμφανίζονται ροζ. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 20

Μέθοδοι ανάλυσης (3 από 7) 2.2. Μέθοδος μεμβρανών για Enterococcus: Διήθηση 100/250/500ml νερού, σε προ-αποστειρωμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, τοποθέτηση μεμβράνης σε τρυβλία με θρεπτικό υπόστρωμα Slanetz & Bartley agar, επώαση στους 37  C για 48h. Εμφάνιση αποικιών: σκούρες κόκκινες. Τελική επιβεβαίωση αποικιών σε Bile Aesculine Azide agar όπου οι αποικίες εμφανίζονται σκούρες καφέ με μαύρη ζώνη Μέθοδος μεμβρανών για P. aeruginosa: Διήθηση 100/250/500ml νερού, σε προ-αποστειρωμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, τοποθέτηση μεμβράνης σε τρυβλία με θρεπτικό υπόστρωμα Pseudomonas agar base με CN supplement (cetrimide) και επώαση στους 35  C για 48 h. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 21

Μέθοδοι ανάλυσης (4 από 7) Εμφάνιση μπλε-πράσινων αποικιών που φθορίζουν στο υπεριώδες φως. Εναλλακτικά, επώαση σε Cetrimide agar στους  C για 48 h και εμφάνιση πράσινων αποικιών που φθορίζουν. Για επιβεβαίωση, ανακαλλιέργεια σε Τryptone Soy agar και επιβεβαιωτικές δοκιμές οξειδάσης (θετική), φθορισμού σε King’s medium παραγωγής αμμωνίας από acetamide broth μετά από προσθήκη αντιδραστηρίου Nessler (αλλαγή χρώματος σε κίτρινο έως καφεκόκκινο). Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 22

Μέθοδοι ανάλυσης (5 από 7) 2.4. Μέθοδος μεβρανών για C. perfringens: Επώαση σε θρεπτικό υπόστρωμα Τryptone-Sulfite Cycloserine agar (TSC) και επώαση υπό αναερόβιες συνθήκες στους 44  C για 24 και 48h. Η εκλεκτικότητα βελτιώνεται αν προστεθεί ένα λεπτό στρώμα βασικού υλικού (χωρίς cycloserine) πάνω από την μεμβράνη. Καταμέτρηση των γκρί- μαύρων αποικιών. Επιβεβαίωση θετικών αποικιών με τεστ κινητικότητας σε δοκιμαστικό σωλήνα με στερεό υπόστρωμα (θετικό), τεστ αναγωγής νιτρικών σε νιτρώδη (θετικό), τεστ υδρόλυσης λακτόζης και ζελατίνης (θετικό). Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 23

Μέθοδοι ανάλυσης (6 από 7) Συστοιχία διήθησης υπό κενό για μικροβιολογική ανάλυσης νερού. Coliforms σε Τergitol agar +TTC supplement. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 24

Μέθοδοι ανάλυσης (7 από 7) Enteroccocus σε Slanetz & Bartley agar. Pseudomonas aeruginosa σε Cetrimide (CN) agar. Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών) 25

Τέλος Ενότητας