ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
Ελεγκτικό Συνέδριο Δημοσιονομική ευθύνη αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού Δημοσιονομική ευθύνη αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού Μαρία – Ευαγγελία Καλλιτσιώτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο : Δασοκομίας και Δασικής.
Χολινεργικοί Αγωνιστές. Φάρμακα που επιδρούν στο Αυτόνομο ΝΣ Δρουν διεγείροντας ή αποκλείοντας νευρώνες του αυτόνομου ΝΣ Χολινεργικά (επιδρούν σε υποδοχείς.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
 ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (2008): «Η κοινοτική εργασία αποτελεί μια συγκεκριμένη μορφή επιστημονικής και επαγγελματικής παρέμβασης στην κοινωνική και πολιτική σφαίρα.»
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 4 η : ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη: Ισοστατικότητα – υπερστατικότητα – κινητότητα φορέων. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
Η μαντινάδα είναι ένα ξεχωριστό ποιητικό είδος, ιδιαίτερα γνωστό στην Κρήτη αλλά και σε άλλες ελληνικές περιοχές κυρίως του νησιωτικού χώρου.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
ΥΓΕΙΑ ΒΛΑΒΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ WHO (Καταστατικό, 1946): ‘Η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνον.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
1 ΝΕΟΠΛΑΣΙEΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος IV Εξάμηνο Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας 12.I.’10 Δ. Παπαγόρας.
Κατάρτιση δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Ν.3852/2010 "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Νικ.-Κομν. Χλέπας Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ. Περιλαμβάνει τον ρόλο του νοσηλευτή στις τρεις φάσεις μιας χειρουργικής επέμβασης: το χειρουργικό περιβάλλον απαιτεί γνώση, κρίση.
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Παράδοση 2 4/3/2016. Πριν από την κύρια επική διήγηση ο ραψωδός προέτασσε έναν ύμνο στους θεούς, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους. Το προοίμιο της Θεογονίας.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
«Πολιτικές της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος - Παρεμβάσεις Διαρθρωτικών Ταμείων και ΕΚΤ του Θ.Σ. 9 για την κοινωνική ένταξη των Ρομά» Ελισάβετ Πρέζα ΕΥΔΕΠ Στερεάς.
NERCO - Ν. ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ. ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε. ΞΥΛΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α.Ε.
Προεγχειρητική φάση χειρουργικού ασθενούς
28η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, Άρτα 01 & 02 Ιουνίου 2017
Κοινωνικό Φροντιστήριο «ΖΗΝΩΝ» Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Βασικές αρχές διαχείρησης του πόνου
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
5ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ Η Νοσοκομειακή Υποδομή της Αχαΐας και Δυτ. Ελλάδας
Απορρόφηση , κατανομή και απέκκριση φαρμάκων
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
Καρκίνος χοληδόχου κύστεως
Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος
ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ (Γενικά)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Σύγκρουση και διαπραγμάτευση
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Σκοπός και λειτουργία νοσοκομείων
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου Στέλλα Γιαννέλα Ελένη Ζωγραφίδου Σχ. έτος
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Ι.Ευρωπαϊκός χώρος και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
Хичээлийн сэдэв: « Молекул кинетик онол»
МИЛ. АВВ. V АСРДА АФИНАДАГИ ДЕМОКРАТИЯ ВА СПАРТАДАГИ ОЛИГАРХИЯ–ИККИТА СИЁСИЙ ТИЗИМ. МИЛ.АВВ. IV АСРНИНГ БИРИНЧИ ЯРМИДА ЮНОНИСТОН гурух Мисрбекова.
Ανταγωνιστεσ ασβεστιου
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ Μητράκας Π. Λάμπρος MD,MSc, PhD Ουρολόγος, FEBU
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
Қан тобын анықтау.Резус фактор анықтау,қан тобының сәйкестігін анықтау.Қан құю техникасы . Қан кетуді тоқтату.Қан кетудің анықтаудың барлық түрлері. Қабылдаған:
Παιδοψυχιατρική Dr. Μαρία Παπαδημητρίου, MD, PhD
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009

ΑΣΘΕΝΗΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (1) Οι συγγενείς/ φροντιστές πρέπει να γνωρίζουν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το σύνολο των αναγκών του ασθενή για να μπορέσουν να είναι αποδοτικοί στα προβλήματά του. Είναι αναγκαίο επίσης η συμβολή τους να είναι όχι μόνο αποτελεσματική αλλά και όσο γίνεται λιγότερο τραυματική και ψυχοφθόρα για τους ίδιους.

ΑΣΘΕΝΗΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (2) Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει, ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Μπορεί να εντοπίσει το πιο πρόθυμο, το πιο ικανό, το πιο αποτελεσματικό άτομο, το οποίο θα σηκώσει το περισσότερο βάρος. Το άτομο αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε απλές πρακτικές της οικιακής νοσηλείας και στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα του αρρώστου

ΑΣΘΕΝΗΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (3) Την εκπαίδευση αυτή, με απλό και κατανοητό τρόπο θα πρέπει να ασκήσει το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Λόγω δε της μεγάλης συχνότητας του νοσήματος, της χρονιότητας της νόσου, των θεραπευτικών επιτευγμάτων αλλά και των επιπτώσεων της θεραπείας είναι αναγκαία η εκπαίδευση όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

ΡΟΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ Η οικογένεια ενδέχεται να παρεμβαίνει στις καρκινογενετικές διαδικασίες σε πολλές χρονικές στιγμές: κατά τη σύλληψη, κατά την οποία μεταβιβάζεται το γενετικό υλικό και μαζί, πιθανώς, αρκετά ογκογονίδια κατά την πρώιμη παιδική ηλικία με θετικά και αρνητικά βιώματα την ανατροφή και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα με χαλαρό ή αυστηρό υπερεγώ τις έξεις και τους τρόπους ζωής την ανάπτυξη της νέας οικογένειας και το κλίμα που θα δημιουργηθεί για το ίδιο το άτομο και τα άλλα μέλη

Ειδικά θέματα Σε ψυχολογικές δοκιμασίες ασθενών με Ca τραχήλου μήτρας βρέθηκε ότι προέρχονταν από οικογένεια με μητρική επικράτηση Σε γυναίκες με καρκίνο μαστού διαπιστώθηκαν διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις ή σημαντική απώλεια (5ετία πριν τη νόσηση) Σε διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις διαπιστώθηκε καθυστερημένη προσφυγή στο γιατρό σε γυναίκες με καρκίνο μαστού Συμμετοχή στις ομάδες αποκατάστασης Σχέσεις της οικογένειας του αρρώστου με τους υγειονομικούς λειτουργούς

Ανάγκες εκπαίδευσης συγγενών Για να επισημαίνουν εγκαίρως εκδηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο ή χαμηλώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών τους Για να υποστηρίζουν κατευθυνόμενα Για να είναι πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες τους Για να είναι λιγότερο ψυχοτραυματική η ενασχόληση Για να μάθουν ότι υπάρχουν τρόποι και φορείς για την πολύπλευρη ατομική ή ομαδική υποστήριξη αρρώστων και συγγενών Για να μάθουν ότι υπάρχουν δικαιώματα και προσπάθειες αποκατάστασης

Εκπαίδευση του κοινωνικού σώματος Η κοινωνία πρέπει να μάθει μερικές σύγχρονες πραγματικότητες και να απαγκιστρωθεί από έμμονες ιδέες, αγκυλώσεις και στερεότυπα. Ο οικογενειακός - γενικός γιατρός είναι στο επίπεδο της κοινότητας ένας αξιόπιστος φορέας είτε για ατομική ενημέρωση, είτε για πιο οργανωμένες δράσεις. Η κοινωνική αναγνώριση και η αποφυγή περιθωριοποίησης του αρρώστου θα βοηθήσει και το ρόλο της οικογένειας/των φροντιστών

Τι μπορεί να διδαχθεί το κοινωνικό σώμα Ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί Ότι ο καρκίνος θεραπεύεται σε μεγάλα ποσοστά Ότι ο καρκίνος δεν ταυτίζεται με τον πόνο και το θάνατο Ότι οι θεραπευμένοι καρκινοπαθείς μπορούν να επανενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία, να εργαστούν κοντά μας, να δημιουργήσουν οικογένεια, να βρουν νόημα για τη ζωή και να προσφέρουν πολλά σε πολλούς

Προβλήματα συγγενών Ίδια με εκείνα των αρρώστων Προβλήματα από τη φύση της νόσου, ως γενικής εικόνας Προβλήματα βιολογικά, ψυχολογικά, κοινωνικά Τα πρώτα ο ασθενής τα βιώνει και ο συγγενής τα συμμερίζεται και βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Τα ψυχολογικά οφείλονται στη φόρτιση που προκαλεί η διάγνωση, η θεραπεία, με τις επιπτώσεις της, οι διαδικασίες επανένταξης, η αγωνία των παρακολουθήσεων, οι υποτροπές, το τελικό στάδιο κλπ. Τα κοινωνικά άπτονται οικογενειακών, επαγγελματικών, οικονομικών κ.α. ζητημάτων και βαρύνουν ίσως κάποτε σημαντικότερα τους συγγενείς από τους ίδιους τους ασθενείς.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ  Στάδιο Ι: Άρνηση της πραγματικότητας (κάτι λάθος έγινε … δεν είναι δυνατό)  Στάδιο ΙΙ: Οργή ή εξέγερση (γιατί σ’ εμένα;)  Στάδιο ΙΙΙ: Διαπραγμάτευση ή παζάρεμα (τουλάχιστον να μπορώ – να προλάβω…)  Στάδιο IV: Κατάθλιψη  Στάδιο V: Ήρεμη αποδοχή της αλήθειας (ας γίνει ότι είναι να γίνει) Kubler Ross, 1969

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Ποιότητα Ζωής: είναι η αντίληψη του ατόμου που αφορά την κατάσταση της ζωής του στα πολιτισμικά πλαίσια και στα πλαίσια του συστήματος αξιών εντός των οποίων ζει και σε σχέση με τις επιδιώξεις, της προσδοκίες, τα πρότυπα, υα ενδιαφέροντα και τους στόχους που το άτομο αυτό θέτει Αναφέρεται Σε όλα τα στάδια της νόσου (διαγνωστικές δοκιμασίες, θεραπευτικούς χειρισμούς) στη περίοδο ύφεσης, και τελικό στάδιο Σε όλα τα ερευνητικά πρωτόκολλα

Κοινωνικά προβλήματα Ρόλος στην οικογένεια Φροντίδα παιδιών, συχνά με αυξημένα προβλήματα Συγγενικές και κοινωνικές πιέσεις και διχογνωμίες Αποδοχή εντάσεων και επιθετικότητας (ασθενής, παιδιά) Μοίρασμα του χρόνου σε περισσότερες ασχολίες, ίσως και σε περισσότερους χώρους Παραμέληση άλλων μελών της οικογένειας Παραμέληση επαγγελματικής απασχόλησης Διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών

Οικονομικά προβλήματα Από την απουσία του ασθενούς από την εργασία του Από την παραμέληση της εργασίας των συγγενών Από ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες Από δαπάνες νοσηλείας (αποκλειστικές, ποσοστά συμμετοχής, OTCs), εξετάσεων, εξαρτημάτων κλπ. Από δαπάνες μετακίνησης (συνοδεία ασθενούς, παραμονή στον τόπο νοσηλείας κ.α.)

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Συμμετοχή στην ενημέρωση ή την ευθύνη για την απόκρυψη της διάγνωσης. Μεταμφίεση της λύπης, της αγωνίας και των άλλων συναισθημάτων τους σε ευχάριστη συμπεριφορά, ώστε να μην καταλάβουν την αλήθεια οι ασθενείς τους. Δοσοληψίες με ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό Παραμέληση εργασίας και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η νόσος. Παραμέληση άλλων μελών της οικογένειας ή ευέξαπτη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα πίεσης χρόνου και συναισθημάτων. Παραμέληση εαυτού και προβολή στον εαυτό τους φόβων για τη νόσο, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω κοινού τρόπου ζωής.

Ψυχολογία συγγενών Μητέρα / Πατέρας των οποίων το παιδί έχει καρκίνο. Έντονα είναι τα αισθήματα ενοχής: Αμαρτίες, που έγιναν ή δεν έγιναν Για «άρρωστο» γενετικό υλικό, για κακή Κληρονομικότητα Γα σφάλματα διατροφής - ανάπτυξης Για τη συμπεριφορά που είχε επιδειχτεί πριν την ασθένεια Για τη μη έγκαιρη επισήμανση των συμπτωμάτων κλπ Ανυπόστατες αιτιάσεις – προσπάθεια απενοχοποίησης μέσω επιστημονικών εξηγήσεων

Ψυχολογία οικογένειας Τα προβλήματα που εκθέσαμε δεν αφορούν μόνο τον ή τη σύζυγο. Επηρεάζουν την κοινή ζωή, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διαταραχή των ρόλων και να φθάσουν κάποτε σε διάλυση της οικογένειας - συχνά η αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ψυχοθεραπεία: Ατομική ή ομαδική. Επί μακρόν. Δραματοθεραπεία: Μέσα από κλίμα ασφάλειας και την προστατευτική απόσταση του θεραπευτικού παιχνιδιού επιδιώκεται η αποενοχοποίηση και η επίτευξη επικοινωνίας.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Δυνατότητα απορρόφησης των οδυνηρών συναισθημάτων και τόνωση του ηθικού Μείωση του άγχους Μεγαλύτερη ικανοποίηση (συγκριτικά προς μάρτυρες) από την εφαρμοζόμενη θεραπεία και αύξηση της εμπιστοσύνης προς τους θεράποντες Δυνατότητα συζήτησης οδυνηρών θεμάτων, όπως ο θάνατος Μείωση της κατάθλιψης Προσφορά νοήματος και ενδιαφέροντος για τη ζωή