ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο (29/03/2013): ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.
Advertisements

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Διαφάνεια 1 Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
Νίκη Κάτσαρη Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
12. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
«Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ανεπιθύμητες επιδράσεις της χρήσης ουσιών, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα και της ρευστότητας των συναισθημάτων.
Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
Εισαγωγη στην κοινωνιολογια
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Αντιλήψεις Γονέων για τη Σχολική Φοίτηση των Διδύμων
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συμπεριφορά Καταναλωτή & Στρατηγική ΜΚΤ (Adapted from: Hawkins & Mothersbaugh, 2013, Μπαλτας & Παπασταθοπούλου, 2003, Σιωμκος, 2011)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 4 Ο (08/03/2013): ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο (19/04/2013): ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Θεσμός είναι ένα πλέγμα/σύνολο οργανωμένων και σταθερών σχεσεων που έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει μία ή.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο (17/05/2013): Ο ΓΑΜΟΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Ιουνίου 2016 Ηλίας Τσουτσοπλίδης Σύμβουλος.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε!!! άτομα το χρόνο μένουν ανίκανα για εργασία λόγω τροχαίων.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο μας
Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
Γεροντολογική Νοσηλευτική
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ελληνική οικογένεια σήμερα
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 1. ΕΝΝΟΙΑ & ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ.
Η περίπτωση της Γερμανίας
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Πιέρ Μπουρντιέ Ο Πιέρ Μπουρντιέ ( 1 Αυγούστου  Ιανουαρίου 2002) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
Σιασιαμούτης Κωνσταντίνος
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο (29/03/2013): ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Συμβατικά οικογενειακά σχήματα διευρυμένη ή εκταταμένη οικογένεια Η οικογένεια είναι η παλαιότερη και βασικότερη κοινωνική μονάδα, η οποία με την πάροδο των ετών, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αποκτήσει πολλές μορφές, ενώ η δομή της έχει σημαντικά παραλλαχθεί. Εναλλακτικά οικογενειακά σχήματα πυρηνική οικογένεια ως προς τη μορφή ως προς τη δομή ως προς τη μορφή και τη δομή

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Η διευρυμένη οικογένεια Είναι κυρίαρχη στους περισσότερους πολιτισμούς των παρελθόντων ετών, αλλά και τους γηγενείς πληθυσμούς της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας μέχρι και σήμερα. Εξυπηρετούσε οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς, αλλά συνδέονταν και με την ασφάλεια, την προστασία και τη φροντίδα των μελών της. Συμβατικά οικογενειακά σχήματα Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο εμφανίζεται ή καλύτερα επανεμφανίζεται σε κοινωνίες όπου η κρατική πρόνοια και μέριμνα δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες των μελών της.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Τα θετικά της οργάνωσης της ιδιωτικής ζωής σε ένα διευρυμένο οικογενειακό σχήμα: Τα αρνητικά: Οι γονείς ανταπεξέρχονται καλύτερα στις οικονομικές υποχρεώσεις Η φροντίδα του νοικοκυριού μοιράζεται Η ανατροφή των παιδιών δεν βαραίνει μόνο τους γονείς Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται πιο νωρίς και πιο γρήγορα Δυσχεραίνεται ο γονεϊκός έλεγχος Μειώνεται η γονεϊκή επιρροή Χαλαρώνουν οι συναισθηματικοί δεσμοί γονέων-παιδιού

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Πώς αντιλαμβάνεστε τη φράση: η διευρυμένη οικογένεια διέπεται από μια συνεχή ρευστότητα; Ρευστότητα αναφορικά με τα μέλη που μετέχουν σ’αυτή Ρευστότητα αναφορικά με το σχηματισμό της Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τη διευρυμένη οικογένεια; Μεγαλώνει η ανάγκη στήριξης και βοήθειας του νέου ζευγαριού και σε ορισμένες περιπτώσεις η διευρυμένη οικογένεια είναι η μόνη λύση προκειμένου για τη σύναψη ενός γάμου.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Η πυρηνική οικογένεια Εμφανίζεται ήδη από την αρχαιότητα και στις δυτικές κοινωνίες επικρατεί για περισσότερους από τρεις αιώνες. Σε αντίθεση με τη διευρυμένη οικογένεια, η πυρηνική δεν ενισχύει τις συγγενικές σχέσεις και τους δεσμούς αίματος αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο συζυγικό δεσμό. Στο κέντρο της τοποθετείται το άτομο και οι προσωπικές ελευθερίες του και όχι η οικογενειακή παράδοση και οι κοινωνικοί περιορισμοί. Τόσο η δομή, όσο και η μορφή της πυρηνικής οικογένειας δημιουργούν ένα πλαίσιο ευέλικτο που μεγιστοποιεί τις αξίες της ισότητας και του ατομισμού.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Η πυρηνική οικογένεια χαρακτηρίζεται από μία αντίφαση: Προσωπικές ελευθερίες και αυτονομία Ενώ λοιπόν τα άτομα (οι γονείς) αποδεσμεύονται από τους περιορισμούς και τις εξαρτήσεις των συγγενικών σχέσεων, δεσμεύονται συγχρόνως τόσο απέναντι στα παιδιά τους, όσο και μεταξύ τους. Η αυτονομία και η ευελιξία που απολαμβάνει το άτομο που ζει μέσα σε μια πυρηνική οικογένεια, σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες ευθύνες συχνά οδηγούν στη λύση των οικογενειών, δηλαδή στο διαζύγιο. Μεγαλύτερες ευθύνες Πώς συνδέεται η αύξηση δημιουργίας πυρηνικών οικογενειών με την αύξηση των διαζυγίων;

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Διαφοροποιημένα ως προς τη μορφή σχήματα Άτεκνο ζευγάρι Άρνηση της γονεϊκότητας Μη συμβατικά οικογενειακά σχήματα Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι περιστασιακές ή μόνιμες. Αδυναμία σχηματισμού μιας συμβατικής οικογένειας Το άτεκνο ζευγάρι μπορεί να οργανώσει την ιδιωτική του ζωή είτε μιμούμενο την πυρηνική εσωστρεφή και σχετικά απομονωμένη οικογένεια, είτε να ενταχθεί σε μία οικογένεια με εκτεταμένη μορφή.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Μονογονεϊκή οικογένεια Αν και θεωρείται πρόσφατος σχηματισμός, στην πραγματικότητα αποτελεί πολύ παλιό και συνηθισμένο οικογενειακό σχήμα που είναι κατά κύριο λόγο γυναικεία υπόθεση. Μπορεί να προκύψει μέσα από τρεις καταστάσεις: τη χηρεία το διαζύγιο την αγαμία Σε παλαιότερα χρόνια οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν λιγότερες γιατί αυξάνονταν οι οικογένειες από δεύτερο γάμο. Σήμερα το αυξημένο ποσοστό οφείλεται στην εδραίωση του πυρηνικού οικογενειακού σχήματος και στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία των γυναικών.

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Η μονογονεϊκή οικογένεια αντιμετωπίζεται τόσο από την κοινωνία όσο και από τους επιστήμονες ως μια εκτροπή, ως μια κατάσταση παθολογική που αφορά άτομα που είναι ή που θα εξελιχθούν σε προβληματικά. Η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιλογής και επομένως άρνησης της συμβατικής συζυγικής οικογένειας μεταβάλει την ανησυχία. Εκείνο που απασχολεί είναι οι επιπτώσεις του σχήματος αυτού στη συζυγική οικογένεια και μέσω αυτής στο κοινωνικό σύνολο. Με εξαίρεση την περίπτωση της χηρείας, γιατί ο όρος «μονογονεϊκή οικογένεια» δεν θεωρείται σαφής;

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Σημαντικότερα προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών: Ψυχολογικά Πρακτικά Οικονομικά Θετικά στοιχεία μονογονεϊκών οικογενειών: Αποφυγή συζυγικών συγκρούσεων Στενότερη συναισθηματική σχέση γονέα-παιδιού Δυνατότητα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης της προσωπικότητας του γονέα Που έγκειται η ρευστότητα αυτού του σχήματος;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1.Μουσούρου, Λ Κοινωνιολογία της σύγχρονης οικογένειας. Αθήνα: Gutenberg 2.Νόβα-Καλτσούνη, Χ. (επ.), 2004, Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας, Αθήνα: Τυπωθήτω-Δαρδάνος 3.Sayres, W Τι είναι τελικά η οικογένεια; In: Χ. Νόβα- Καλτσούνη (επ.), Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας, Αθήνα: Τυπωθήτω-Δαρδάνος, σσ Sullerot, E Le statut matrimonial : les conséquences juridiques, fiscales et sociales. Rapport du Conseil Economique et Social