Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη
Ενότητα 7η : Σύγχρονες αλλαγές στο πεδίο της οικογένειας Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

2 Σκοποί ενότητας Αλλαγές στο πεδίο της οικογένειας και στις σχέσεις των μελών της Νέες ανάγκες για τους γονείς Νέες ανάγκες για τα παιδιά

3 Περιεχόμενα ενότητας Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο Συνέπειες στα παιδιά σε διάφορα επίπεδα Αλλαγές στο καθεστώς στη θέση της γυναίκας

4 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Από την διευρυμένη οικογένεια στη μονογονεϊκή

5 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Μετάβαση σε νέα μορφή οικογένειας. Μορφές οικογένειας 1. Διευρυμένη οικογένεια 2. Πυρηνική οικογένεια (γονείς + παιδιά) 3. Μονογονεϊκή (Ένας γονέας είτε ανύμφευτος είτε διαζύγιο)

6 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Οι παραδοσιακές κοινωνίες (αγροτικές, νομαδικές κλπ) διέπονται από τη διευρυμένη μορφή οικογένειας. Πέρα από τους γονείς και τα παιδιά συμμετέχουν οι παππούδες, γιαγιάδες και ενδεχόμενα και άλλοι συγγενείς. Αυτό δίνει αυτάρκεια στην οικογένεια ιδιαίτερα όσον αφορά τη «φύλαξη» των παιδιών. Το παιδί μπορεί να μείνει σπίτι ή στον οικογενειακό χώρο υπό την επίβλεψη μεγαλύτερου.

7 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Με την βιομηχανική επανάσταση και το μετασχηματισμό των αγροτικών κοινωνιών σε βιομηχανικές άλλαξε η δομή της οικογένειας. Μεγάλο μέρος των γονέων εργάστηκαν στις βιομηχανίες, έφυγαν δηλαδή από το σπίτι, που σημαίνει ότι μετακόμισαν ή ζούσαν στις πόλεις. Έτσι, αποδυναμώθηκε η διευρυμένη οικογένεια και κυριάρχησε η πυρηνική (γονείς +παιδιά) Ελλείψει γονέων στο σπίτι τα παιδιά έχουν ανάγκη από οργανωμένους θεσμούς φύλαξης και ανατροφής

8 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Μετά τη δεκαετία του 1980 για λόγους σχετικούς με την εργασία και κυρίως τις αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό και τα παιδιά αυξάνονται τα διαζύγιο και μειώνεται ο αριθμός των γάμων. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι κάνουν παιδιά χωρίς να παντρευτούν. Έτσι, έχουμε όλο και περισσότερα παιδιά που ζουν με ένα γονέα, που ζουν σε μονογονεϊκή οικογένεια. Άρα νέα ανάγκη θεσμών για τα μικρά παιδιά.

9 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά, κοντά στο μισό του μέσου όρου, αλλά οι δείκτες είναι ανοδικοί. Το 1978 τα διαζύγια ανά 100 γάμους ανερχόταν σε 5,96. το ,39 και το 1996 τα 19,18 για να πέσουν το 1998 στα 14,08 και να πλησιάσουν το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα 23.

10 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Αρχές δεκαετίας 1980 το ποσοστό των μονών γονέων στο σύνολο των νοικοκυριών στις 12 τότε χώρες της ΕΟΚ κυμαινόταν από 4% (Γαλλία) ως 9% (Ιρλανδία). Το 1991 στις ΗΠΑ τα μισά παιδιά (50,8%) ζούσαν σε πυρηνική οικογένεια. Τα άλλα μισά σε μονογονεϊκές ή σε άλλης μορφής οικογένεια (ανύπαντροι, ξαναπαντρεμένοι...). Αναζήτηση πιο πρόσφατων στοιχείων

11 Αλλαγές στις μορφές της οικογένειας και στο εργασιακό επίπεδο
Τα ποσοστά στις μέρες μας υψηλότερα. Το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 2005 το 13%. Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε το 24%,. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των παιδιών εκτός γάμου αυξάνει διαρκώς. Το 1999, 55 στα 100 παιδιά στη Σουηδία, 45 στη Δανία και 41 στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου.

12 Συνέπειες στα παιδιά σε διάφορα επίπεδα
Σύγχρονες μελέτες για τις επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά

13 Συνέπειες στα παιδιά σε διάφορα επίπεδα
Σε ανασκόπηση των ερευνών για τις συνέπειες του διαζυγίου στα παιδιά η Χ. Χατζηχρήστου διακρίνει τρεις κατηγορίες παιδιών: παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 χρόνων), παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 χρόνων), παιδιά εφηβικής ηλικίας (12-17 χρόνων). Όσον αφορά ειδικότερα τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας σημειώνει: «Τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών έχουν δείξει ότι

14 Συνέπειες στα παιδιά σε διάφορα επίπεδα
ο φόβος, η θλίψη, το άγχος, ο θυμός, η επιθετικότητα, οι παλινδρομήσεις, οι διαταραχές ύπνου, οι διαταραχές στο φαγητό, η σύγχυση, οι ενοχές, οι αυτοκατηγορίες, η συναισθηματική εξάρτηση και οι αυξημένες αυτοερωτικές δραστηριότητες αποτελούν αναμενόμενες αντιδράσεις στην κρίση χωρισμού των γονέων κατά την αρχική περίοδο του θρήνου των παιδιών της νηπιακής ηλικίας (…)

15 Συνέπειες στα παιδιά σε διάφορα επίπεδα
Από τα ίδια αποτελέσματα προκύπτει ότι τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα εξαιτίας της γνωστικής τους αδυναμίας να κατανοήσουν το χωρισμό των γονέων τους, καθώς επίσης ότι η βελτίωση της προσαρμογής των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο συνδέεται άμεσα με την επικοινωνία και την ποιότητα της σχέσης του γονέα που έχει την επιμέλεια και του παιδιού»

16 Αλλαγές στο καθεστώς στη θέση της γυναίκας
Αλλαγή στη θέση της γυναίκας

17 Αλλαγές στο καθεστώς στη θέση της γυναίκας
Ένταξη στην αγορά εργασίας (άρα περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι) Πάει περισσότερα χρόνια στο σχολείο (όπως και ο πατέρας) γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες εργασιακές απαιτήσεις, σε μικρότερη διαθεσιμότητα για το γάμο και την οικογένεια. Άρα μεγαλύτερη δυσκολία ενασχόλησης με τα παιδιά Όλα αυτά γενούν την ανάγκη νέων θεσμών για τη φύλαξη και την ανατροφή των μικρών παιδιών και έχουν συνέπειες στις σχέσεις των γονέων με τους εκπαιδευτι-κούς.

18 Σύγχρονες αλλαγές στο πεδίο της οικογένειας
Τέλος Ενότητας Σύγχρονες αλλαγές στο πεδίο της οικογένειας

19 Βιβλιογραφία Aθανασιάδου, Χ., Πετροπούλου, Σ., Μιμίκου, Γ., (2001), «Οι συνθήκες της γυναικείας απασχόλησης στην Ελλάδα: », ΚΕΘΙ, Αθήνα, αναρτημένο στο Αναστασίου, Α., Καλκαβούρα, Δ., Μάνθου, Β., Τόπα, Μ. (200;;), «Στάσεις του πληθυσμού του νομού Μαγνησίας σχετικά με τις γυναίκες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών», αναρτημένο στο Champoredon, J. C., Prévot, J. (1997), «Αλλαγές στον κοινωνικό ορισμό της πρώιμης παιδικής ηλικίας και οι νέες μορφές συμβολικής βίας» στο Δ. Μακρυνιώτη (επιμέλεια), παιδική ηλικία, Νήσος, Αθήνα. Σ Κογκίδου, Δ. (1995), Μονογονεϊκές οικογένειες. Πραγματικότητα – Προοπτικές -Κοινωνική πολιτική, Νέα Σύνορα – Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα.

20 Βιβλιογραφία Postman, N, (1997), «Η εξαφάνιση της παιδικής ηλικίας», στο Δ. Μακρυνιώτη (επιμέλεια), Παιδική Ηλικία, Νήσος, Αθήνα, σ Τσαούση – Χατζή, Α. (2006), «Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μετά το διαζύγιο: Οι αθέλητες συνέπειες της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου», στο UNESCO, Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, υπό την προεδρία του Jacques Delors, (1999), Εκπαίδευση, ο Θησαυρός που κρύβει μέσα της, Gutenberg, Αθήνα. Χατζηχρήστου, Χ. (2004), «Ο χωρισμός των γονέων και η προσαρμογή των παιδιών» στο Σ. Τάνταρος (επιμ.) Ανθρώπινη ανάπτυξη & οικογένεια, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, σ

21 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

22 Σημειώματα

23 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Κυπριανός Παντελής. «Θεσμοί Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ευρώπη». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

24 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

25 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.


Κατέβασμα ppt "Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google