Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο Σωτήρης Ι. – Μάριος Ε. Ελληνογαλλικό Κολλέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» 2012 – 2013 Ερευνητική Εργασία 2 ου Τετραμήνου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο Σωτήρης Ι. – Μάριος Ε. Ελληνογαλλικό Κολλέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» 2012 – 2013 Ερευνητική Εργασία 2 ου Τετραμήνου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο Σωτήρης Ι. – Μάριος Ε. Ελληνογαλλικό Κολλέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» 2012 – 2013 Ερευνητική Εργασία 2 ου Τετραμήνου

2 Εισαγωγή  Σκοπός της Εργασίας Η παρουσίαση της χρήσης της λογοκρισίας του Διαδικτύου ως μέσο καταπίεσης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών από καταπιεστικά, δικτατορικά καθεστώτα αλλά και από χώρες που καταλογίζονται ως «δημοκρατικές» ανά τον πλανήτη. Η ανάδειξη του έργου της οργάνωσης « Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα » αναφορικά με το ζήτημα μέσω της αναφοράς της για το έτος 2012.

3 Η Παγκόσμια Ημέρα Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ορίστηκε η 12η Μαρτίου το 2009. Η πρωτοβουλία ήταν των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Στόχος: Η υπενθύμιση ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

4 Έδρα: Γαλλία Ίδρυση: 1985 Ορισμένες από τις δράσεις της:  Υπεράσπιση και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε φυλακισμένους δημοσιογράφους.  Αποκάλυψη και καταγγελία των βασανιστηρίων που υφίστανται από αυταρχικά καθεστώτα.  Αγώνας ενάντια στη λογοκρισία και την υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου.  Παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε δημοσιογράφους με οικονομικές δυσκολίες, εξόριστους ή ανταποκριτές σε εμπόλεμες ζώνες. Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ( Reporters Sans Frontières – Ακρωνύμιο: RSF ) Μη Κυβερνητική Οργάνωση ( ΜΚΟ ) με διεθνή δράση

5 Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου Πρωτοβουλία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ετήσια Δημοσίευση μίας αναφοράς αξιολόγησης των χωρών ανάλογα με το βαθμό ελευθερίας που απολαμβάνουν τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι και οι ενεργοί πολίτες. Η οργάνωση αποστέλλει ερωτηματολόγια στους ανταποκριτές της σε διάφορες χώρες, σε συγγενικές ΜΚΟ και σε προσκείμενους δημοσιογράφους και ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συλλέγονται πληροφορίες για την ελευθερία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, για την κάθε είδους λογοκρισία, την παραβίαση ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τις τρομοκρατικές ενέργειες και την άσκηση κρατικής βίας εις βάρος του Τύπου.

6 Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου ( Press Freedom Index ) για το έτος 2013 ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑΣοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑΔύσκολες συνθήκες ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΠΕΖ ΧΡΩΜΑΑξιοπρόσεκτα προβλήματα ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑΙκανοποιητική κατάσταση ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑΚαλή κατάσταση ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΓΚΡΙΖΟ ΧΡΩΜΑΔεν υπάρχουν στοιχεία / βαθμολογία

7 Η Λογοκρισία του Διαδικτύου Λογοκρισία του Διαδικτύου (Internet Censorship) : έλεγχος και αποκλεισμός από πληροφορίες που αναρτώνται στο ίντερνετ. Διεξάγεται από κυβερνήσεις κρατών είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς. Πρακτικές: Μπλοκάρισμα ιστοσελίδων ειδησεογραφικών πρακτορείων, απαγόρευση δημόσιων συζητήσεων πολιτών σε φόρουμ και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Netizen: όρος που περιγράφει άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται σε έντονο βαθμό στο διαδίκτυο (συμμετοχή σε online συζητήσεις, διατύπωση γνώμης για πολιτικά και κοινωνικά θέματα και συμμετοχή σε διαδικτυακό ακτιβισμό).

8 Ο βαθμός της λογοκρισίας στο ίντερνετ διαφοροποιείται ανάλογα με τη χώρα, την κυβέρνηση και το είδος πολιτεύματος. Αξιοποίησή της ως αντίδραση ή εν αναμονή σημαντικών πολιτικών γεγονότων (εκλογές, διαδηλώσεις, εξεγέρσεις...). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αποκλεισμός από το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Επιμέρους περιπτώσεις: προστασία πνευματικών δικαιωμάτων (copyright), διαγραφή κειμένων, εικόνων και βίντεο με δυσφημιστικό περιεχόμενο και αποκλεισμός ιστοσελίδων που περιέχουν άσεμνο, «βλαβερό» για τα χρηστά ήθη ή ρατσιστικό περιεχόμενο.

9 Στο χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα μίας έρευνας της OpenNet Initiative αναφορικά με το μέγεθος της λογοκρισίας του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις για το 2012: ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑΑπόλυτη λογοκρισία ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑΣημαντικός βαθμός λογοκρισίας ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΠΕΖ ΧΡΩΜΑΕπιλεκτική λογοκρισία ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑΥπό επιτήρηση ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑΕλάχιστη ή καθόλου λογοκρισία ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΓΚΡΙΖΟ ΧΡΩΜΑ Μη κατηγοριοποιημένη – Έλλειψη στοιχείων

10 INTERNET ENEMIES REPORT 2012 Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Πλήρης αναφορά σχετικά με τη στάση κυβερνήσεων απέναντι στην ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο για το έτος 2012. Στην αναφορά καταδεικνύονται τα δυσανάλογα μέτρα δημοκρατικών και δικτατορικών κυβερνήσεων για την επιτήρηση του Διαδικτύου, οι συλλήψεις «netizen» και δημοσιογράφων, το «φακέλωμα» πολιτών μέσω της παρακολούθησης της online δραστηριότητάς τους αλλά αναδεικνύεται και ο αγώνας ακτιβιστών για προάσπιση της ελευθερίας έκφρασης στο ίντερνετ.

11 Η Λογοκρισία του Ίντερνετ στην Αραβική Άνοιξη

12 Αραβική Άνοιξη Ένα από τα πλέον σημαντικά κοινωνικά-πολιτικά γεγονότα που ανέκυψαν το 2010-2011. Επαναστατικό κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Εξεγέρσεις σε Τυνησία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και Υεμένη, εμφύλια σύρραξη σε Λιβύη και Συρία. Μεγάλες διαδηλώσεις σε Αλγερία, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Μαρόκο, Ομάν. Οργανωμένες διαμαρτυρίες στο Τζιμπουτί, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαυριτανία, Σαουδική Αραβία και Σουδάν.

13 Κοινό γνώρισμα: η αντίσταση με απεργίες, πορείες. Η χρήση ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων όπως Facebook, Twitter και YouTube, για την οργάνωση, την επικοινωνία, και την ενημέρωση περί των προσπαθειών των κρατών για καταπίεση και λογοκρισία. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις χώρες του Αραβικού κόσμου όπου ξέσπασαν διαδηλώσεις και εξεγέρσεις και σε πόσο βαθμό επηρεάστηκαν από τη λογοκρισία του διαδικτύου.

14 Αίγυπτος

15 Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταχώρησαν την χώρα ως «υπό επιτήρηση» (under surveillance) το 2011 και το 2012. Το Διαδίκτυο στην Αίγυπτο δεν λογοκρινόταν άμεσα υπό τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, Οι παρακολουθήσεις και οι συλλήψεις blogger που θεωρούνταν επικίνδυνοι για την κυβέρνηση ήταν συνήθεις. Εν όψει της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Μουμπάρακ (τέλη Ιανουαρίου 2011), οι αρχές φιλτράρισαν αρχικά όλες τις φωτογραφίες σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Αργότερα, απέκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να εμποδίσουν τη διάδοση της εξέγερσης. Όσοι blogger επιχείρησαν να καταγγείλουν τις βιαιοπραγίες της στρατιωτικής αστυνομίας, καταδιώχθηκαν και φυλακίστηκαν για πολλούς μήνες.

16 Ο Αποκλεισμός του Ίντερνετ κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής εξέγερσης 25 Ιανουαρίου 2011: Έναρξη διαδηλώσεων κατά του Χόσνι Μουμπάρακ. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση μπλοκάρισε το Twitter και το Facebook την ίδια ημέρα, καθώς και στις 26 Ιανουαρίου. Στις 27 Ιανουαρίου, ποικίλες αναφορές ισχυρίζονταν πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα ήταν αδύνατη. Στις 28 Ιανουαρίου, το 93% των δικτύων της χώρας δεν ήταν προσβάσιμο. Η Google και το Twitter συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό μίας υπηρεσίας του Twitter, η οποία θα επέτρεπε στους Αιγυπτίους διαδηλωτές να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Στις 2 Φεβρουαρίου, έγινε επαναφορά της συνδεσιμότητας σε τέσσερα μεγάλα δίκτυα της χώρας και οι συλληφθέντες blogger και λοιποί διαδικτυακοί ακτιβιστές αφέθησαν ελεύθεροι.

17 Η επανάσταση τερματίστηκε στις 24 Ιουνίου του 2012. Μετά από Μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ανάληψη της διακυβέρνησης από συμβούλιο στρατιωτικών, αναστολή λειτουργίας του Συντάγματος και χρησιμοποίησης του στρατού εναντίον πολιτών, καταδίκη του Μουμπάρακ σε ισόβια φυλάκιση και προεδρικές εκλογές, αναδείχθηκε πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι. Η πολιτική Μόρσι θεωρείται αμφιλεγόμενη. Όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και του Διαδικτύου, ο Μόρσι επικρίθηκε για τη λογοκρισία δημοσιευμάτων που άσκησαν κριτική στην πολιτική του κόμματός του. Κρατικοί εισαγγελείς άσκησαν αγωγή σε δύο δημοσιογράφους τον Αύγουστο του 2012. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατακρίνουν το Μόρσι για τις ενέργειές του εις βάρος των ΜΜΕ.

18 Συρία

19 Γνωστή για την εφαρμογή λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Μετά το ξέσπασμα των ταραχών του Μαρτίου 2011, οι οποίες μετεξελίχθηκαν σε ευρείας κλίμακας εμφύλιο πόλεμο, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερα μέτρα κατά της ελευθερίας έκφρασης στο ίντερνετ. Το Μάιο 2011, παρατηρήθηκε ότι το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών παγίδευσε το Facebook, καθώς κωδικοί και προσωπικά μηνύματα κλέφτηκαν και διαβάστηκαν. Για τους Σύριους χρήστες, είχε κατασκευαστεί μία πλαστή σελίδα εγγραφής στο Facebook «phishing», δηλαδή παραπλανητική σελίδα που «κλέβει» προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να «φακελωθούν» οι χρήστες. «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός» ( Syrian Electronic Army ): online κοινότητα οπαδών του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Χάκερ που επιτίθενται σε ιστοσελίδες οργανισμών που είναι αντίθετοι στο καθεστώς.

20 Στις 3 Ιουνίου του 2011, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως όλη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη Συρία σταμάτησε. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστείας (4 Μαρτίου 2012): 10.207 νεκροί, 65.000 αγνοούμενοι, 212.000 συλληφθέντες. Ακτιβιστές καταγράφουν την ένοπλη βία μέσω κινητών ή βιντεοκάμερας. Έπειτα, διακινούν το υλικό, ώστε να διοχετευτεί στο σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού και στο ίντερνετ. Όσοι κατοικούν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και την Τουρκία, εκμεταλλεύονται το δίκτυο των χωρών αυτών και αναρτούν τα βίντεο παρακάμπτοντας το φιλτράρισμα του συριακού δικτύου. 7 δημοσιογράφοι και bloggers από τη Συρία είχαν δολοφονηθεί έως το Φεβρουάριο του 2012 από υποστηρικτές του καθεστώτος. Πολλοί άλλοι έχουν συλληφθεί ή απαχθεί και έχουν βασανιστεί όσο κρατούνταν. Μόνο στις 16 Φεβρουαρίου 2011 συνελήφθησαν 16 άτομα.

21 Σαουδική Αραβία

22 Η λογοκρισία του Διαδικτύου στην Αραβία είναι διαδεδομένη. Η Επιτροπή Επικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής ( Communications & Information Technology Commission) της χώρας λογοκρίνει σελίδες που θεωρούνται βλαβερές, «κατεβάζοντάς» τες. Στις αρχές 2011, διαδηλωτές ξεσήκωσαν μέσω Facebook και Twitter για την οργάνωση «Μέρας Οργής». Υποστηρικτές του κινήματος συνελήφθησαν από την κυβέρνηση. Στις 2 Μαρτίου, netizens υποστήριξαν πως ένας από τους βασικούς οργανωτές της «Μέρας Οργής», ο Faisal Ahmed Abdul-Ahadwas, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το καθεστώς έχει εφαρμόσει έντονη λογοκρισία και επιτήρηση σε ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν για να προωθήσουν τα αιτήματα των Αράβων διαδηλωτών για περισσότερα δικαιώματα. Από το 2010 ως τον Οκτώβριο του 2011, συνελήφθησαν εννιά blogger και δημοσιογράφοι. Ο δημοσιογράφος Hamza Kashgari κινδυνεύει με την ποινή της θανατικής καταδίκης εξαιτίας τριών tweets.

23 Λιβύη

24 Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 η κυβέρνηση Μουαμάρ Καντάφι διακόπτει την πρόσβαση στο Internet και τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις στην ανατολική Λιβύη ως απάντηση στις βίαιες διαδηλώσεις. Οι ειδήσεις μπόρεσαν να διαρρεύσουν μέσω σπάνιων δορυφορικών συνδέσεων Διαδικτύου. Την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011, η Λιβύη βίωσε μια πλήρη διακοπή στο Διαδίκτυο. Η χώρα εξαφανίστηκε από το Διαδίκτυο για 6,8 ώρες μέχρι η υπηρεσία να αποκατασταθεί μερικώς το Σάββατο το πρωί. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο αντίκτυπος ενός κλεισίματος του Internet στη Λιβύη ήταν λιγότερο σοβαρός από ό, τι σε χώρες όπως η Αίγυπτος, καθώς σχετικά λίγοι Λίβυοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τη στιγμή εκείνη μόνο το 6 τοις εκατό των Λίβυων είχε σπιτική ή δημόσια πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

25 Μπαχρέιν Το 2012, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα προσέθεσαν το Μπαχρέιν στη λίστα των «εχθρών του Ίντερνετ». Κατά το ξέσπασμα της εξέγερσης (14 Φεβρουαρίου 2011), η κυ- βέρνηση αύξησε τα μέτρα λο- γοκρισίας, μείωσε τις ταχύτη- τες του δικτύου και μπλόκαρε βίντεο των διαδηλώσεων στο YouTube και το Facebook. Ένα χρόνο μετά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, η κυβέρνηση μπλόκαρε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μείωσε ξανά τις ταχύτητες του δικτύου. Όλοι οι ακτιβιστές που διηύθυναν την ιστοσελίδα «Witnessbahrain.org» συνελήφθησαν. Στις 2 Απριλίου 2011, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ο blogger Zakariya Rashid Hassan al-Ashiri. Μέσα σε επτά μέρες από την κράτησή του. Οι αρχές υποστήριξαν πως ο blogger πέθανε εξαιτίας αναιμίας. Ωστόσο, ανακαλύφθηκαν φωτογραφίες που έδειχναν χτυπήματα σε ολόκληρο το σώμα του. Από το Σεπτέμβριο του 2011, φυλακίστηκαν 14 bloggers, διαχειριστές forum και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μία δίκη-παρωδία επίσης καταδικάστηκαν με βαρύτατες ποινές φυλάκισης, ισόβια κυρίως, άλλοι 21 ακτιβιστές.

26 Βόρεια Κορέα

27 Χαρακτηρίστηκε ως «Εχθρός του Ίντερνετ» από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα το 2011. Η Βόρεια Κορέα είναι αποκομμένη από το διαδίκτυο. Το 4% του συνολικού πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο υφίσταται μεγάλη λογοκρισία. Πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι επιτρεπτή μονό με ειδική άδεια και χρησιμοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση για λόγους προπαγάνδας. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες παρέχονται μόνο μέσω εσωτερικού δικτύου γνωστού ως Kwangmyong. Φτιαγμένο αποκλειστικά για ενδοχώρια χρήση, το Kwangmyong δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο στο Ίντερνετ. Αποτελεί θετικό σημάδι η σταδιακή εξάπλωση χρήσης κινητών τηλεφώνων και η δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω αυτών. Όσοι κατοικούν κοντά στα κινεζικά σύνορα, μπορούν να παράνομα να συνδέονται στο κινεζικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, απειλούμενοι με πρόστιμο 1.100 δολλαρίων.

28 Ιράν

29 Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα συγκατάλεξαν το Ιράν ανάμεσα στους εχθρούς του Ίντερνετ για το 2011. Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να επεκτείνει και να ισχυροποιεί το φιλτράρισμα ιστοσελίδων. Στοχοποιείται περιεχόμενο επικίνδυνο για την κυβέρνηση και τη θρησκεία, ιστοσελίδες πορνογραφίας, πολιτικά blogs, ιστοσελίδες σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και ιστοσελίδες περιοδικών. Οι bloggers στο Ιράν που δραστηριοποιούνται online φυλακίζονται. Μεταξύ της 12ης Μαΐου του 2006 και του Ιανουαρίου του 2009, η Ιρανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ανάρτησης video, όπως το YouTube. Ο κύριος μηχανισμός της λογοκρισίας του διαδικτύου του Ιράν είναι το SmartFilter, το οποίο επινοήθηκε από την εταιρεία Secure Computing. Ωστόσο, η Secure Computing αρνείται την πώληση software στο Ιράν και υποστηρίζει πως η χώρα χρησιμοποιεί παράνομα το πρόγραμμα χωρίς άδεια.

30 Τον Οκτώβριο 2006, η Ιρανική κυβέρνηση διέταξε όλους τους παροχείς υπηρεσιών δικτύου (ISP) να περιορίσουν τις ταχύτητες λήψης αρχείων σε 128kbit/s για όλους τους οικιακούς χρήστες και τα ίντερνετ καφέ. Μπλοκάρισμα σε πορνογραφία, σελίδες ανανεωτικών πολιτικών σχηματισμών, ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμβουλές σε χρήστες για το πώς να αποκρύψουν την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο. Το Ιράν κατηγορείται πως είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό μπλοκαρισμένων ιστοσελίδων, με πρώτη την Κίνα. Μετά τις εκλογές του 2009, αυξήθηκε η παρακολούθηση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Τον Απρίλιο 2011 ανακοινώθηκε η συγκρότηση ενός εθνικού ίντερνετ. Η σύσταση αυτού του δικτύου, θα απέτρεπε «ανεπιθύμητες» πληροφορίες από δίκτυα έξω του Ιράν να διεισδύσουν. Το Μάιο 2012, λόγω διαφωνιών με την Google, η κυβέρνηση μπλόκαρε τη σελίδα της Google και την υπηρεσία Gmail. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το εθνικό δίκτυο του Ιράν θα είναι έτοιμο το Μάρτιο του 2013. Μέσα στο 2012, τέσσερεις netizens καταδικάστηκαν σε θάνατο λόγω «δράσης κατά της κυβέρνησης» και «προσβολής του Ισλάμ». 29 συλλήψεις blogger και ακτιβιστών του Διαδικτύου σημειώθηκαν. Οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι βασανίζονται και στερούνται ανθρωπιστικής βοήθειας.

31 Κίνα

32 Τουλάχιστον 18.000 ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί για τους χρήστες της χώρας (Wikipedia, Google, YouTube, Flickr, BBC…) Όροι αναζήτησης (όπως "δημοκρατία", "ανθρώπινα δικαιωματα", "δικτατορία" και "δεσποτισμός") έχουν επίσης μπλοκαριστεί. Τα ίντερνετ καφέ στην Κίνα πρέπει να διαθέτουν ειδικό λογισμικό που ελέγχει ποιες ιστοσελίδες μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες. Από φόβο πιθανής εξέγερσης εμπνευσμένης από την Αραβική Άνοιξηκαι το «Occupy Wall Street», καθεστώς έχει φιλτράρει κάθε αναφορά σε αυτά στο διαδίκτυο. 78 bloggers και «netizens» έχουν ως τώρα φυλακιστεί για την online δραστηριότητά τους. Τα blog ανεξάρτητων πολιτών ανθίστανται και έχουν πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα ανέρχονται στα 513 εκατομμύρια (το 38.3% του συνολικού πληθυσμού). Οι blogger ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια.

33 Τουρκία

34 Το 2011 ονομάστηκε «χώρα υπό επιτήρηση» ( under surveillance ) από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προβεί στο φιλτράρισμα πολλών ιστοσελίδων με «άσεμνο» ή «ακατάλληλο». Ως τον Ιούνιο του 2010, πάνω από 8000 ιστοσελίδες είχαν κλείσει. Οι περισσότερες αφορούσαν πορνογραφικό και mp3 sharing περιεχόμενο. Μπλοκαρίστηκαν: Megaupload, Rapishare, Myspace, υπηρεσίες της Google, η πλατφόρμα Blogger (με 600.000 ενεργούς blogger) και ιστοσελίδες προσκείμενες στο κίνημα των Κούρδων. Μάρτιος 2007-Νοέμβριος 2010: Μπλοκάρισμα του YouTube με απόφαση ανώτερων δικαστηρίων εξαιτίας «προσβολής του Κεμάλ Ατατούρκ». Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρόεδρος Abdullah Gül προέβησαν σε ενέργειες προς επαναφορά του site. Τους ασκείται πίεση από ακτιβιστές για ελάφρυνση του φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο. Έντονες διαμαρτυρίες είχαν εκδηλωθεί λόγω αποκλεισμού της πλατφόρμας Blogger.

35 Βιβλιογραφία 1.http://yperpatris.pblogs.gr/2011/02/12-martioy-pagkosmia-hmera-kata-ths-logokrisias-sto-diadiktyo.htmlhttp://yperpatris.pblogs.gr/2011/02/12-martioy-pagkosmia-hmera-kata-ths-logokrisias-sto-diadiktyo.html 2.http://www.apocalypsejohn.com/2013/02/pagkosmia-imera-kata-tis-logokrisias-sto-diadiktyo.htmlhttp://www.apocalypsejohn.com/2013/02/pagkosmia-imera-kata-tis-logokrisias-sto-diadiktyo.html 3.http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=202879.0http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=202879.0 4.http://routing.explode.gr/node/38http://routing.explode.gr/node/38 5.http://el.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_Systemhttp://el.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System 6.www.webvistas.org/topic/555-τι-είναι-proxy-server/+τι+ειναι+το+proxy&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=grwww.webvistas.org/topic/555-τι-είναι-proxy-server/+τι+ειναι+το+proxy&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr 7.http://march12.rsf.org/i/Report_EnemiesoftheInternet_2012.pdfhttp://march12.rsf.org/i/Report_EnemiesoftheInternet_2012.pdf 8.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_the_Arab_Springhttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_the_Arab_Spring 9.http://online.wsj.com/article/SB124562668777335653.htmlhttp://online.wsj.com/article/SB124562668777335653.html 10.http://www.washingtonpost.com/world/national-security/iran-preparing-internal-version-of- internet/2012/09/19/79458194-01c3-11e2-b260-32f4a8db9b7e_story_1.htmlhttp://www.washingtonpost.com/world/national-security/iran-preparing-internal-version-of- internet/2012/09/19/79458194-01c3-11e2-b260-32f4a8db9b7e_story_1.html 11.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Iranhttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Iran 12.http://el.wikipedia.org/wiki/Λογοκρισία_στη_Λαϊκή_Δημοκρατία_της_Κίναςhttp://el.wikipedia.org/wiki/Λογοκρισία_στη_Λαϊκή_Δημοκρατία_της_Κίνας 13.http://latimesblogs.latimes.com/world_now/2012/08/egypt-mohamed-morsi-censorship-media.htmlhttp://latimesblogs.latimes.com/world_now/2012/08/egypt-mohamed-morsi-censorship-media.html 14.http://rt.com/news/press-crackdown-egypt-mursi-996/http://rt.com/news/press-crackdown-egypt-mursi-996/ 15.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Egypt#Censorshiphttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Egypt#Censorship 16.http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Egyptian_revolutionhttp://en.wikipedia.org/wiki/2011_Egyptian_revolution 17.http://el.wikipedia.org/wiki/Μοχάμεντ_Μόρσιhttp://el.wikipedia.org/wiki/Μοχάμεντ_Μόρσι 18.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_North_Koreahttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_North_Korea 19.http://en.wikipedia.org/wiki/Kwangmyong_(network)http://en.wikipedia.org/wiki/Kwangmyong_(network) 20.http://en.wikipedia.org/wiki/Committee_to_Protect_Journalistshttp://en.wikipedia.org/wiki/Committee_to_Protect_Journalists 21.http://cpj.org/reports/2012/10/turkeys-press-freedom-crisis-sidebar-online-censors-sharpen-tactics.phphttp://cpj.org/reports/2012/10/turkeys-press-freedom-crisis-sidebar-online-censors-sharpen-tactics.php 22.http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=blogspot-is-banned-2011-03-02http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=blogspot-is-banned-2011-03-02 23.http://www.guardian.co.uk/world/2007/mar/07/turkeyhttp://www.guardian.co.uk/world/2007/mar/07/turkey 24.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Turkeyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_Turkey 25.http://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_of_YouTube#Turkeyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_of_YouTube#Turkey 26.http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_by_countryhttp://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_by_country 27.http://en.rsf.org/fighting-cyber-censorship-12-09-2012,43366.htmlhttp://en.rsf.org/fighting-cyber-censorship-12-09-2012,43366.html 28.http://en.wikipedia.org/wiki/Reporters_Without_Bordershttp://en.wikipedia.org/wiki/Reporters_Without_Borders 29.http://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Indexhttp://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index


Κατέβασμα ppt "Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο Σωτήρης Ι. – Μάριος Ε. Ελληνογαλλικό Κολλέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» 2012 – 2013 Ερευνητική Εργασία 2 ου Τετραμήνου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google