Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 2 ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 2 ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 2 ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2 Τι είναι ο ρατσισμός Ο ρατσισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική, με συγκεκριμένες πεποιθήσεις), τυγχάνει αρνητικής αντιμετώπισης από μία άλλη ομοειδή ομάδα και μπορεί να διακριθεί σε πολλά είδη. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού , και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από το αγγλικό race = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός Τα είδη του ρατσισμού διακρίνονται σε : Φυλετικό ρατσισμό Εθνικό ρατσισμό Θρησκευτικό ρατσισμό Και σε κοινωνικό ρατσισμό

3 Αίτια του ρατσισμού Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν είναι καινούργιο αλλά ανάγεται στην αρχαιότητα ακόμη. Εμφανίστηκε και εδραιώθηκε, ως η τάση των κοινωνικών ομάδων να διατηρήσουν την εσωτερική τους ενότητα, για να αντιμετωπίσουν τους εξωτερικούς εχθρούς. Σ' αυτή τους την προσπάθεια, καλλιεργούν συνειδητά τις φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες τους ιδιαιτερότητες, ώστε να αυτοπροσδιορίζονται και να διακρίνονται από τους άλλους.

4 -Οικονομικοί λόγοι (για παράδειγμα: εκμετάλλευση μαύρων, σήμερα Αλβανών, που αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια.) -Έλλειψη παιδείας. Τα άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία, γίνονται εύκολα θύματα προπαγάνδας. Δεν μπορούν να κρίνουν. Οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων ομάδων. -Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μιας κοινωνίας. (η βία, η εγκληματικότητα, η ανεργία δημιουργούν ένταση η οποία εκτονώνεται πάνω στους ξένους που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα.) -Επιθυμία ατόμων και λαών για απόκτηση δύναμης και εξουσίας. Συμφέροντα οικονομικά, εδαφικά, κοινωνικά

5 Ρατσισμός κατά των γυναικών
ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Μια από τις πιο σημαντικές μορφές ρατσισμού Ονομάζεται το σύνολο των διακρίσεων σε βάρος μιας ομάδας με βάση τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, όπως: χρώμα δέρματος, θρησκευτικές πρακτικές Μετανάστριες Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους , αν και όταν βρουν δουλειά, καθώς φοβούνται μην τις καταδώσουν οι εργοδότες τους στην αστυνομία , δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε καν την ελευθερία κίνησης να ψάξουν για κάτι καλύτερο. Είναι υποχρεωμένες να υποστούν τα πάντα για να μπορέσουν να ζήσουν.

6 Ο Ρατσισμός απέναντι στις Χωρισμένες Μητέρες <<Στην δουλειά, όχι μόνο δεν υπάρχει κατανόηση καθώς μεγαλώνω μόνη μου το παιδί μου, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη πίεση καθώς θα πρέπει να αποδείξω ότι δεν διαφέρω σε τίποτε από τις άλλες, μπορώ να δουλεύω με τους ίδιους εξοντωτικούς ρυθμούς όπως μια ελεύθερη γυναίκα, πράγμα αδύνατο για μια μόνη και εργαζόμενη μητέρα>> μια εργαζόμενη μητέρα Στο σχολείο, το παιδί αντιμετωπίζεται πολύ σκληρά, και οι δασκάλες δεν έχουν καμιά κατανόηση να καταλάβουν ότι το παιδί των χωρισμένων γονιών αντιμετωπίζει προβλήματα και ψυχολογικά και γενικότερα, καθώς βιώνει μια κατάσταση δύσκολη για την ευαίσθητη ψυχούλα του και χρειάζεται λίγο παραπάνω κατανόηση και ίσως λίγο παραπάνω βοήθεια μιας και ο μόνος άνθρωπος που βοηθάει το παιδί είναι μόνο η μαμά

7 Το πέρασμα από την εποχή της πατριαρχικής κοινωνίας σε αυτή της ισοτιμίας των ρόλων των δύο φύλων έχει υπάρξει ζητούμενο από την απαρχή  των φεμινιστικών αγώνων. Μία από τις βασικότερες μορφές προσβολής της οντότητας και της προσωπικότητας των γυναικών υπήρξε η βία εναντίον τους τόσο εντός όσο και εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, η βία εναντίον των γυναικών αποτελεί την κυρίαρχη και δραματική έκφανση της διάκρισης λόγω κοινωνικού φύλου εναντίον των γυναικών.

8 Παρότι όμως είναι από την απαρχή των κοινωνικών αγώνων ήταν αυτονόητη η εναντίωση των φεμινιστριών στην μορφή αυτή κοινωνικής διάκρισης, οι κοινωνίες συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας της Ελληνικής έχουν αποφύγει να ονομάσουν καν το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Έτσι το ήδη αναγνωρισμένο στα διεθνή όργανα σαν μείζον κοινωνικό πρόβλημα αυτό της βίας κατά των γυναικών παραμένει σήμερα μία αθέατη κοινωνική παράμετρος στην Ελληνική πραγματικότητα.

9 Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάτε τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.

10 Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διατυπωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους

11 Το μεγαλύτερο κομμάτι ενεργής καταπίεσης ωστόσο υφίστανται οι οικονομικές μετανάστριες και οι πολιτικές πρόσφυγες που συναντούν τα τείχη της Ευρώπης – φρούριο και στη συνέχεια εκτίθενται στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία, στις ρατσιστικές και φυλετικές επιθέσεις. Παράλληλα είναι σε πλήρη άνθιση η σεξουαλική εκμετάλλευση και το εμπόριο εργασίας των γυναικών. 

12 Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ  ΒΙΑ Μορφές οικογενειακής βίας που ασκείται κυρίως από τους συζύγους / συντρόφους αλλά και τον πατέρα ή άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι η λεκτική – ψυχολογική βία, ο περιορισμός κοινωνικών επαφών, η οικονομική αποστέρηση, η ελαφριά ή βαριά σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

13 Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΘΙ (Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας) για την Ελλάδα οι μορφές κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους / συντρόφους είναι : σωματική βία 3,6% , σεξουαλική βία 3,5% , λεκτική – ψυχολογική βία 56%. Οι γυναίκες εκμυστηρεύονται το πρόβλημα σε συγγενείς (35,9%), σε μέλη της οικογένειας (60,9%), σε φίλους (46,9%). Σε συμβουλευτικά κέντρα απευθύνεται το 1,6%, σε δικηγόρο το 9,4 % και σε γιατρό το 3,1%. Στις περιπτώσεις των γυναικών που φεύγουν από το σπίτι η πλειοψηφία τους επιστρέφει λόγω προσωπικών ή κοινωνικών παραγόντων όπως η αρνητική εικόνα εαυτού, η έλλειψη οικονομικών πόρων, η δυσχέρεια εύρεσης εργασίας, η δυσκολία ανατροφής των παιδιών και η πίεση από τρίτους. Η μόνη περίπτωση για το θύμα να εγκαταλείψει μόνιμα τον δράστη είναι η κακοποίηση να γενικευτεί και εναντίον των παιδιών της οικογένειας. Η ασκούμενη βία κατά των γυναικών, αν και παρουσιάζει ορισμένες διαφοροποιήσεις είναι, πάντως, διάταξη.

14 Η πάταξη του φαινόμενου της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι δυνατή με τις υπάρχουσες ποινικές διατάξεις. Στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα δεν υπάρχει καν ο όρος «βία κατά των γυναικών».

15 «TRAFFICING»ΑΙΤΙΑ , ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που χτυπά και ξαναχτυπά σε όλες τις ιστορικές περιόδους την ανθρωπότητα. Η καταναγκαστική πορνεία είναι η σωματική και ψυχική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση εξαναγκαζόμενων γυναικών και παιδιών,  ένα σύγχρονο δουλεμπόριο. Ο καταναγκασμός, με οποιαδήποτε μορφή, μετατρέπει τη σεξουαλική εκμετάλλευση, που αποτελεί, ούτως ή άλλως, άσκηση βίας και προσβολή της ανθρώπινης και γενετήσιας αξιοπρέπειας των γυναικών, σε πρόβλημα παραβίασης μιας σειράς θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από διεθνείς και εθνικές συμβάσεις.     

16 Στις σημερινές συνθήκες τις φτώχειας και των πολέμων η καταναγκαστική πορνεία ανθεί. Αλλά η σύγχρονη ανάπτυξη της πορνείας και της εμπορίας γυναικών είναι, επίσης, παράγωγο μιας σειράς ιδεολογικών όρων, οι οποίοι επέβαλαν και κατέστησαν κοινωνικά αποδεκτή την εμπορευματοποίηση των πάντων και την υποταγή τους στους κανόνες της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ανθρώπινου σώματος και των σεξουαλικών απολαύσεων.      

17 Η εμπορία του γυναικείου και παιδικού σώματος με σκοπό το κέρδος είναι η τρίτη, μετά την εμπορία ναρκωτικών και όπλων, επικερδέστερη επιχείρηση παγκοσμίως τα δε έσοδα της «βιομηχανίας του σεξ» έχει κέρδη που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα οικονομικά συμφέροντα, επομένως, είναι τεράστια πανίσχυρη διασυνδετική επιχείρηση, από την οποία κερδίζουν τουλάχιστον συμπολίτες μας     

18 Η νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα έχει αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα αφού οι στατιστικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας καταγράφουν ετησίως μόνο μερικές εκατοντάδες περιπτώσεων συλλήψεων όταν τα θύματα αγγίζουν τις δεκάδες χιλιάδες

19 Την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων στο φαινόμενο
Να θεσπιστεί μόνιμος και εξειδικευμένος κρατικός φορέας ως κέντρο υποδοχής των θυμάτων Να ολοκληρωθεί η νομική προστασία των θυμάτων και να παρέχεται ειδική άδεια παραμονής στα θύματα με σκοπό την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας Αγώνα για να στιγματιστεί ακόμα από την εποχή της εκπαίδευσης ο ρατσισμός και η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος

20 ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΙΑ Ένα σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας που κυρίως επηρεάζει τις γυναίκες αλλά δεν είναι και λίγοι οι άντρες οι οποίοι υπόκεινται σε αυτό . Γυναίκες υπόκεινται σε σεξουαλική πράξη με ή χωρίς την θέλησή τους με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά . Συνήθως γυναίκες αλλοδαπές στην χώρα την οποία μεταναστεύουν κατά 40% γίνονται ιερόδουλες λόγο χρηματικής ανάγκης και πολλοί ντόπιοι τις εκμεταλλεύονται . Μεγάλη υποτίμηση για τη γυναίκα ή γενικότερα για έναν άνθρωπο να πουλάει ό,τι πολυτιμότερο έχει … το σώμα τους για μερικά χρήματα .

21 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυτό το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές προκαταλήψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών (φυλετικός ρατσισμός ) . Πολλές φορές σε διαφόρων τύπων εργασίας γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο μισθό ενώ δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους άνδρες . Δεν είναι λίγες οι φορές στις μέρες μας όπου τα αφεντικά ή διευθυντές απειλούν τις γυναίκες με απόλυση αν δεν τους ικανοποιήσουν σε σεξουαλικές πράξεις .

22 Αυτό έχει ως συνέπεια να μην λαμβάνουν οι γυναίκες προαγωγές και αυξήσεις ακόμα και αν το αξίζουν .
Πλέον όμως αυτά διώκονται ποινικά από το νόμο και σε όλους τους τύπους εργασίας υπάρχει ισότητα των δύο φύλων .

23 ΓΝΩΜΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΑ 2 ΦΥΛΑ
Πολλές μορφωμένες γυναίκες με γνώσεις παραπάνω του λυκείου, διαφόρων ηλικιών είπαν πως δεν έχουν πέσει θύμα κάποιου είδους ρατσισμού. Θεωρούν πως τα 2 φύλα πρέπει να είναι ισότιμα. Γυναίκες με γνώσεις μέχρι ή πιο κάτω του Λυκείου είπαν πως έχουν πέσει θύμα κάποιου είδους ρατσισμού. Θέλουν εξίσου την ισότητα τω 2 φύλων. .

24 Άντρες μορφωμένοι με γνώσεις πέραν του λυκείου δεν έχουν πέσει θύμα κάποιου είδους ρατσισμού. Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως ο άντρας πρέπει να κανονίζει τα σημαντικά θέματα και κάποιοι άλλοι έχουν μεικτή γνώμη. Κατά μέσο όρο δηλαδή από τα ημερολόγια και τις απόψεις των ανθρώπων βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις γνώμες που διατυπώθηκαν.

25 ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;
Ο ρατσισμός όπως είδαμε είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις μέρες μας που προκαλείται κυρίως από τους <<ΙΣΧΥΡΟΥΣ>> στους πιο αδύναμους πχ από τους μορφωμένους στους αμόρφωτους, από τους πλούσιους στους φτωχούς. Είναι ένα πρόβλημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας και πρέπει να ελαττωθεί. Δεν πρέπει να γίνεται ούτε κατάχρηση εξουσίας ούτε παραποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι οι άνθρωποι είτε άνδρας είτε γυναίκα έχουν ίσα δικαιώματα στην κοινωνία και στον νόμο.

26 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!! Α’1 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΕΛΗΣ ΤΑΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α΄1 ΛΥΚΕΙΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 2 ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google