Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η επέκταση στην «Άγρια Δύση». Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η επέκταση στην «Άγρια Δύση». Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η επέκταση στην «Άγρια Δύση»

2 Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την οικονομική ανεξαρτησία του νέου κράτους Ο 19ος αι. αντιπροσωπεύει την περίοδο της εδαφικής επέκτασης Παράλληλα με την επέκταση θα ενταθούν όπως θα δούμε και οι αντινομίες που χαρακτηρίζουν την αμερικανική πολιτεία οδηγώντας στον Εμφύλιο Πόλεμο

3 Βορράς-Νότος Οι νότιες πολιτείες αναπτύσσονται αγροτικά. Η εισαγωγή νέων ποικιλιών βάμβακος αυξάνουν την παραγωγή Η εφεύρεση το 1793 από τον Eli Whitney της εκκοκκιστικής μηχανής που διαχωρίζει τον σπόρο από το βαμβάκι επιταχύνει την παραγωγή Στον Βορρά αναπτύσσονται μεγάλες βιομηχανίες που αυξάνουν την ανάγκη για πρώτες ύλες.

4 Διαχωρισμός εργατικού δυναμικού Δούλοι: 1808 απαγορεύεται το εμπόριο δούλων 1787 καταργείται η δουλεία στις βορειοδυτικές πολιτείες. Σταδιακά ακολουθούν οι περισσότερες πολιτείες του Βορρά 1818, όταν το Ιλλινόις εντάσσεται στην Ένωση, 10 πολιτείες επιτρέπουν τη δουλεία και σε 11 έχει καταργηθεί. Η είσοδος της Αλαμπάμα στην ένωση ανατρέπει αυτή την ισορροπία Το 1819 το Μισούρι αιτείται την ένταξη του. Έχει 10.000 δούλους. Ξεσπά διαμάχη και ο συμβιβασμός έρχεται με την είσοδο επίσης του Μέιν.

5 Λατινική Αμερική Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα κατά τον 19ο αιώνα. Δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας στην Ευρώπη Στον αντίποδα εκφράζεται από τους Αμερικανούς το δόγμα Μονρόε από τον τότε πρόεδρο James Monroe (βλ. σ. 115)

6 Η Δύση Από την Νέα Αγγλία μετακινούνται άποικοι και μετανάστες προς το εσωτερικό. Μέχρι το 1800 το σύνορο έχει μετακινηθεί προς τον ποταμό Μισσισσιππι και Οχάιο Από το 1816 έως το 1821 6 πολιτείες δημιουργούνται ανατολικά του Μισισιπι: Ιντιάνα, Ιλλινόις, Μέιν, Μισισίπι, Αλαμπάμα, Μισούρι. Το πρώτο σύνορο είχε επαφή και εξάρτηση με την Ευρώπη, το δεύτερο (Βιρτζίνια, Καρολάινα) με τις ακτές, το τρίτο έβλεπε μόνο προς τη Δύση

7 Άνθρωποι της Δύσης Αρχικά αγρότες και κυνηγοί Μετά επαγγελματίες και κληρικοί Επενδυτές αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γης και μεταπωλούν αργότερα Η γη είναι φτηνή. 1,25 $ το μισό εκτάριο (5 στρέμματα) και μετά το 1862 δωρεάν αν την εκμεταλλεύεσαι.

8 Far West Οι αγρότες δεν περνούν το σύνορο του Μισισίπι μέχρι περίπου το 1840. Μέχρι τότε η περιοχή ανήκει κυρίως σε κυνηγούς που ασχολούνται με τη γούνα και το εμπόριό της. Οι πραγματευτές είναι εκείνοι που βρίσκουν τα μονοπάτια διαμέσου των Ρόκι Μάουνταινς και της Σίερα. Η διάνοιξη των μονοπατιών και των περασμάτων επιτρέπει τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών μετά το 1840.

9 Πληθυσμός 1812-1852: Αύξηση από 7,25 εκ. σε 23 εκ. Αύξηση γης: 4,4 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 7,8 (σημερινή έκταση 6,9)

10 Άδεια γη Για τους αποίκους η γη ήταν άδεια.

11 Αυτόχθονες Πληθυσμοί 1812 ο πρόεδρος Αντριου Τζάκσον εξοντώνει σε πόλεμο τους Creek στην Αλαμπάμα και τους αναγκάζει να παραχωρήσουν τα 2/3 της γης τους στις ΗΠΑ 1820 ο Μονρόε εκδιώκει τις τελευταίες φυλές και από τις Νοτιοανατολικές πολιτείες και τις επανεγκαθιστά δυτικά του Μισισίπι. Το 1830 το Κονγκρέσο αποφασίζει την Απομάκρυνση των Αυτοχθόνων πέρα από τον Μισισίπι Το 1834 δημιουργείται μια ειδική περιοχή όπου συγκεντρώνονται όλοι οι Αυτόχθονες στη σημερινή Οκλαχόμα. Το 1829 οι Τσερόκι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους στη Β. Καρολίνα και να μετεγκατασταθούν στην Οκλαχόμα το 1838. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από τις κακουχίες. Trail of Tears.

12


Κατέβασμα ppt "Η επέκταση στην «Άγρια Δύση». Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google