Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2 ΔΕΝΤΡΑ ΣΥΚΙΑ ΕΛΙΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ ΡΟΔΙΑ

3 ΣΥΚΙΑ

4 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η συκιά (επιστ. Συκή η καρική και Συκή η κοινή, Ficus carica) είναι που ανήκει στο γένος Συκή και στην οικογένεια Μορεοειδή. Είναι πολύ κοινό στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Μεσογεικές χώρες. Η καλλιέργειά της εισήχθη και στην Αμερική τον 18ο-19ο αιώνα. Είναι η συκέη ή συκή των αρχαίων. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα μέχρι 1700μ. Οι της τρώγονται νωποί ή ξεροί.

5

6 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Οι καρποί της συκιάς, τα σύκα, χρησιμοποιούνται σαν μαλακτικό και καθαρτικό. Θεραπεύουν κρυολογήματα, φαρυγγίτιδες, την πνευμονία, το βήχα, τον κοκκίτη και τη βρογχίτιδες. Ακόμα θεωρούνται ευεργετικά για την ουλίτιδα, την κυστίτιδα, τη στοματίτιδα, και τον πονόλαιμο. Τα φύλλα της συκιάς, σταματούν την αιμοραγία της μύτης, καταπολεμούν το άσθμα. Τέλος με εξωτερική χρήση, τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.

7 ΕΛΙΑ

8 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η ελια είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκού χρώματος, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό. Η ελιά είναι καρποφόρο δέντρο της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά κατά την μυθολογία υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

9

10 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ελια καλλιεργειται κυριως για τον πολυτιμο καρπο της , ο οποιος ειτε συγκομιζεται ωριμος και χρησιμοποιειται, μετα απο ειδικη επεξεργασια σε ελαιοτριβειο , για εξαγωγη ελαιολαδου, ειτε συγκομιζεται , πριν ωριμασει , πρασινος η μαυρος και καταναλισκεται σαν επιτραπεζιος καρπος , μετα απο ειδικη επεξεργασια για αφαιρεση των πικρων ουσιων του και για κονσερβοποιηση. ΟΙ επιτραπεζιες ελιες θεωρουνται καλη και υγεινη τροφη για τον ανθρωπο και χρησιμοποιουνται σαν συμπληρωμα σε σαλατες η τρωγονται μονες τους . Το ελαιολαδο θεωρειται σαν το πιο ευγενες και πιο ωφελιμο απο τα φυτικα λαδια . Περιχει σε σωστη αναλογια λιπαρες ουσιες με μεγαλη θερμιδικη αξια, βιταμινες, και αλλες ουσιες χρησιμες για τη διατροφη του ανθρωπου.


Κατέβασμα ppt "ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google