Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

2 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Τι είναι το Διαδίκτυο; Οι υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν (με καλώδια ή ασύρματα) ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους Δίκτυο υπολογιστών είναι ένα σύνολο υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους και επικοινωνούν, έτσι ώστε: Ανταλλάσουν πληροφορίες και αρχεία Μοιράζονται κοινές συσκευές «Τρέχουν» κοινές εφαρμογές (προγράμματα) Πού βλέπουμε δίκτυο υπολογιστών στο σχολείο; Στο εργαστήριο πληροφορικής!

3 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Τι είναι το Διαδίκτυο; Για να συνδεθούν δύο υπολογιστές που βρίσκονται μακριά (π.χ. σε διαφορετικές πόλεις) χρησιμοποιούμε τις τηλεφωνικές γραμμές και modem σε κάθε υπολογιστή. Έτσι, σχηματίζουμε δίκτυα υπολογιστών που καλύπτουν όλη τη χώρα. Τέτοια είναι π.χ. τα δίκτυα των τραπεζών και των οργανισμών όπως τα υπουργεία, η εφορία, μεγάλες επιχειρήσεις κτλ.

4 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Τι είναι το Διαδίκτυο; Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών, στο οποίο συνδέονται υπολογιστές και μικρότερα δίκτυα. Για την επικοινωνία των υπολογιστών χρησιμοποιούνται οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές (καλώδια, κεραίες, δορυφόροι).

5 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Τι χρειάζεται για να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας στο Διαδίκτυο; Μία εταιρεία ή οργανισμός («πάροχος») που μας παρέχει σύνδεση και υπηρεσίες Διαδικτύου. Τηλεφωνική γραμμή για να συνδεθούμε στον «πάροχο» Μία συσκευή (modem ή router) για μετατροπή των σημάτων του υπολογιστή σε τηλεφωνικά

6 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Τι μπορούμε να κάνουμε στο Διαδίκτυο; Τι οφέλη και ευκολίες (υπηρεσίες) μας παρέχει; ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) Συνομιλία (με κείμενο) (chat) Άμεσα μηνύματα (instant messages) Μεταφορά αρχείων Ομάδες ειδήσεων (newsgroups) Τηλεδιάσκεψη Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web)

7 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι μία από τις υπηρεσίες του Διαδικτύου! Το Διαδίκτυο δεν ήταν παλιά όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Υπήρχαν οι υπηρεσίες e-mail, chat, μεταφορά αρχείων με FTP, ομάδες ειδήσεων αλλά δεν υπήρχαν ιστοσελίδες. Όλα προβάλλονταν στις παλιές οθόνες που είχαν μόνο γράμματα και αριθμούς. Το 1989 (μετά από είκοσι χρόνια) στο CERN ανέπτυξαν το σύστημα των ιστοσελίδων και του «υπερκειμένου», δηλαδή λέξεων που περιέχουν σύνδεσμο προς άλλη ιστοσελίδα. Έτσι, δημιουργήθηκε η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Διαδικτύου, ο Παγκόσμιος Ιστός (Web), που συνδύασε τις προηγούμενες υπηρεσίες μέσα στις ιστοσελίδες.

8 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Το Διαδίκτυο: Το παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών (η υποδομή) Ο Ιστός: Το «πλέγμα» των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σε διάφορους υπολογιστές (web servers) του Διαδικτύου Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι μία από τις υπηρεσίες του Διαδικτύου!

9 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι μία από τις υπηρεσίες του Διαδικτύου! Τι μπορούμε να κάνουμε «Πλοηγώντας» στον Παγκόσμιο Ιστό: Πληκτρολογούμε μια διεύθυνση (όταν τη γνωρίζουμε) και συνδεόμαστε σε κάποιο μακρινό υπολογιστή, ο οποίος μας στέλνει την ιστοσελίδα Αναζητούμε πληροφορίες: χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά σε «Μηχανές Αναζήτησης», βρίσκουμε ιστοσελίδες που δεν ξέρουμε τη διεύθυνσή τους. Ενημερωνόμαστε για εξελίξεις σε θέματα που μας ενδιαφέρουν. Επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους (e-mail, chat, forum, κτλ) Συμμετέχουμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδυάζουν τα παραπάνω. Πραγματοποιούμε δικτυακές συναλλαγές, παραγγελίες, αγορές Αναζητούμε πολυμεσικό υλικό (εικόνες, ήχο και βίντεο) για εκπαίδευση ή ψυχαγωγία και διασκέδαση.

10 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ποιες βασικές κινήσεις θα κάνουμε για την ασφάλεια του υπολογιστή μας; ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Antivirus. Προσταία από ιούς, worm, trojan Ενεργοποίηση τείχους προστασίας (Firewall). Κλείδωμα του ασύρματου οικιακού δικτύου (Wifi) με κωδικό (και όχι συνεχώς ενεργοποιημένο). Για προχωρημένους: Φραγή σύνδεσης όλων των υπολογιστών-κινητών εκτός από το δικό μας (mac filtering).

11 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ποιες καλές συνήθειες έχουμε όταν χρησιμοποιούμε την υπηρεσία e-mail ή όταν πλοηγούμαστε στον Παγκόσμιο Ιστό (Web); ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικογενειακή υπόθεση. Χρήση Η/Υ από παιδιά ελεγχόμενη. Συζήτηση γονείς-παιδιά. Συμφωνία για κανόνες και χρόνο χρήσης. Προσοχή κατά την πλοήγηση στον Ιστό (σε ιστοσελίδες). Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα "φυλλομετρητή" για αναδυόμενα παράθυρα (Κλείσιμο με [Χ] αν εμφανιστούν), δεν ακολουθούμε συνδέσμους από περιέργεια. Όταν ένα μήνυμα περιέχει σύνδεσμο, καλό είναι να κάνουμε «αντιγραφή» και «επικόλληση» στη γραμμή διευθύνσεων του «Φυλλομετρητή» (Browser) αντί να κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο. Επισημαίνουμε ιστοσελίδες με προσβλητικό, υβριστικό ή ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο. Συζητάμε με τους γονείς. Χρησιμοποιούμε την εμπειρία μας για να αξιολογούμε την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας (προσοχή σε αβάσιμες και παραπλανητικές πληροφορίες) http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/parent.htm

12 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ποιες καλές συνήθειες έχουμε όταν επικοινωνούμε άμεσα ή συμμετέχουμε σε συζητήσεις και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων (χωρίς την άδειά μας), «Ψάρεμα» προσωπικών δεδομένων (FISHING) Αποπλάνηση-Παραπλάνηση (GROOMING), Περιεχόμενο ακατάλληλο για παιδιά, Παρενόχληση, ενοχλητικά- προσβλητικά-υβριστικά σχόλια- απειλές-περιθωριοποίηση- Κυβερνοεκφοβισμός (CYBERBULLING) Απάτες, Εθισμός ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ; Σε συζητήσεις δεν προδίδουμε προσωπικά δεδομένα (πραγματικό όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνα, mail). όταν δημιουργείς λογαριασμό σε ένα σύστημα (π.χ. Facebook), μπορείς να τον διαγράψεις εύκολα όποτε θέλεις; Διαβάζουμε τους όρους παροχής υπηρεσιών του συστήματος και τη δήλωση απορρήτου. Δεν ξεχνάμε να αποσυνδεθούμε από το λογαριασμό μας όταν τελειώσουμε. Δεν αφήνουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) να αποθηκεύσει τον κωδικό πρόσβασης. http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/annin_uudet_kaverit.html

13 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ποιες καλές συνήθειες έχουμε όταν επικοινωνούμε άμεσα ή συμμετέχουμε σε συζητήσεις και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Οι νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο. Σεβόμαστε την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων. Σεβόμαστε την ιδιωτική ζωή των άλλων. Ισχύουν οι κανόνες ευγένειας στην επικοινωνία. "Πλάκα έχει όταν θα γελάσουμε όλοι, όχι όταν κάποιος γίνεται στόχος και μπορεί να ενοχληθεί, να στεναχωρεθεί ή να προσβληθεί". Δεν είμαστε εύπιστοι όταν μια διαφήμιση ισχυρίζεται ότι κερδίσαμε κάτι. ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ: http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/ryhma_rooma.html

14 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Πού μπορούμε να απευθυνθούμε όταν αισθανόμαστε κίνδυνο; Πρώτα απ’ όλα συζητάμε με γονείς και εκπαιδευτικούς Γραμμή καταγγελιών safeline.gr Σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 (9:00-15:00) και στο email:help@saferinternet.gr

15 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Παραπομπές 1.Υλικό για γονείς http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/parent.htm 2. Quiz saferinternet http://saferinternet.gr/games/quiz1_GenikesGnoseis.html 3. Οι νέοι φίλοι της Άννας http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/annin_uudet_kaverit.html 4. Το σύστημα pegi(υποβάλουμε τίτλους παιχνιδιών) http://www.pegi.info/gr/ http://www.pegionline.eu/el/

16 Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ιστοσελίδες...


Κατέβασμα ppt "Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google