Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεισμός Γεωργία Αρμπούζη Τάξη Β1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεισμός Γεωργία Αρμπούζη Τάξη Β1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεισμός Γεωργία Αρμπούζη Τάξη Β1

2 ΣΕΙΣΜΟΣ Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση μηχανικής ενέργειας από το εσωτερικό της γης με συνέπεια τη δημιουργία σεισμικών κυμάτων. Τα κύματα αυτά μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού και προκαλούν ταλαντώσεις και αναταράξεις του εδάφους. Άλλη μια συνέπεια των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πετρωμάτων κατά την εκδήλωσή τους, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και η μετακίνηση μεγάλη. Ο σεισμός μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας (όπως για παράδειγμα μιας έκρηξης ή μιας υπόγειας πυρηνικής δοκιμής). Γενικά, η λέξη "σεισμός" περιγράφει κάθε σεισμικό γεγονός -φυσικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας– που παράγει σεισμικά κύματα τα οποία διαδίδονται στο εσωτερικό της γης. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Την πραγματική αιτία των σεισμών διαπίστωσε ο Βρετανός Τζον Μίτσελ (John Michell), ο οποίος θεωρείται και πατέρας της επιστήμης μελέτης των σεισμών, της Σεισμολογίας.

3 Παγκόσμιος Χάρτης Σεισμικής Δραστηριότητας 1973-2006

4 ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ. Γίγαντας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, γιός του Ταρτάρου και της Γης. Στη γιγαντομαχία ήταν αντίπαλος της Αθηνάς, που τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Σύμφωνα με τους αρχαίους μυθιστοριογράφους, ο καταπλακωμένος γίγαντας προσπαθεί κατά καιρούς να ξεφύγει από το βάρος, με αποτέλεσμα να σειέται το έδαφος και να εκρήγνυται ο κρατήρας της Αίτνας. Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο που περιγράφεται ως "ξύπνημα του Εγκέλαδου". Όταν ο θαμμένος κάτω από τη Γη Εγκέλαδος θυμάται τον άδικο χαμό του, σαν Γίγαντας που είναι, εκδηλώνει το θυμό του με ηφαιστειογενείς εκρήξεις και σεισμική δραστηριότητα. Εξ όλων των παραπάνω συνάγεται σαφώς το συμπέρασμα ότι ο Εγκέλαδος ήταν κατά τους αρχαίους Έλληνες η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα, αλλά και αρχική αντίληψη της έννοιας του Σεισμού και ιδιαίτερα εκείνου του Ηφαιστειακού εκ του οποίου τόσο έντονα είχε δεινοπαθήσει ο ελλαδικός χώρος. Συνέπεια αυτής της αντίληψης είναι ότι τέκνα του Εγκέλαδου ήταν οι Γοργόνες, η Σφίγξ, η Λερναία Ύδρα, ο Γηρυόνης, ο Κέρβερος και άλλα μυθικά «τέρατα» (γεωλογικά φαινόμενα) που απέκτησε από την Έχιδνα και είχαν ταλαιπωρήσει τους πρωτοέλληνες.

5 Ετυμολογικά ο Εγκέλαδος μάλλον αποτελεί σύντμηση (έγκειμαι + λας), που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης. Λαογραφία: Ακόμη και σήμερα στη νέα ελληνική γλώσσα, η λέξη Εγκέλαδος χρησιμοποιείται ποιητικά για να περιγράψει το σεισμό. Οι σεισμοί στην Αρχαιότητα περιείχαν και μια θεϊκή ανάλυση. Θεωρούνταν σημάδια του θεού, κακοί οιωνοί. Οι καταστροφές από τους σεισμούς συνδέονται  και μία μυθολογία αλλά κρύβουν και πολλές ιστορικές αλήθειες. Οι σεισμοί αρχίζουν από το 425 πχ και έκαναν την Εύβοια να διαχωριστεί από την ηπειρωτική Ελλάδα και να γίνει νησί. Το 17 μ.Χ. η Έφεσος, το 63μχ η Πομπηία, και το 476μχ η ρώμη πλήττεται από σεισμούς. Αλλά και η Κωνσταντινούπολη το 557 μ.Χ. και το 936 μ.Χ. έγιναν θέατρα μεγάλων σεισμικών δονήσεων.

6 ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
Κάτι μεταξύ φυσικού φαινομένου και θεϊκού σημαδιού, οι σεισμοί ερμηνεύτηκαν πολύ συχνά από τους Βυζαντινούς ως αναμενόμενη θεϊκή απάντηση στα ανθρώπινα ανομήματα. Τις φορές που προξενούσε σοβαρές καταστροφές, ο σεισμός γινόταν αντιληπτός ως τιμωρία, όταν ήταν ελαφρότερος εκλαμβανόταν ως απλή προειδοποίηση. Στο κλίμα αυτό, δεν υπήρξε σπάνια και η εκμετάλλευση των μεταφυσικών φόβων που προκαλούσαν οι σεισμοί από αυτοκράτορες ή ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες, όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα των χρονογράφων της εποχής.

7 ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
Στη μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμοί. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράξενο που οι σεισμοί στη χώρα μας γίνονται με μεγάλη συχνότητα και ένταση και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. 373 π.Χ, Ο πιο αρχαίος σεισμός αναφέρεται σε αρχαία κείμενα(Παυσανία, Στράβωνα) στην Ελίκη και Βούρα της Αχαΐας. Ο σεισμός αυτός θεωρείται και υπεύθυνος για την πλήρη εξαφάνιση της πόλης Ελίκης, που βρισκόταν ανατολικά του Αιγίου. Ναυτικοί της εποχής αφηγούνταν διασχίζοντας τον Κορινθιακό κόλπο ότι έβλεπαν στο βυθό για καιρό το άγαλμα του Ποσειδώνα. Μαζί με την Ελίκη, χάθηκε και η Βούρα, που βρισκόταν σε λόφο, και πιθανόν να άνοιξε χάσμα (πιθανόν μεταξύ ποταμών Βουραϊκού & Μπουφούσια) και να την κάλυψε. Η Ελίκη ακόμα δεν έχει υπολογιστεί που βρισκόταν ακριβώς, ακόμα και σήμερα. Ο σεισμός εκτιμάται ότι ήταν 7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ 1881 Χίος : Θεωρείται ο φονικότερος σεισμός της Ελλάδας, όχι λόγω του μεγέθους (6.4 της κλίμακας Ρίχτερ), αλλά λόγω της κακής και πυκνής δόμησης. Ο αριθμός των νεκρών 1894 Λοκρίδα : Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, στις 5 περίπου το απόγευμα έγινε στο Μαρτίνο σφοδρός σεισμός 6.7. Στη Λάρυμνα ανέβλυσε νερό, σχεδόν 2 μέτρων. Και από το βουνό στο χωρίο Καστρί ξεπήδησε πύρινη στήλη. Μία εβδομάδα(Μ.Παρασκευή) όμως αργότερα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στις 19.21' γίνεται σφοδρότατος σεισμός 7.0 της κλίμακας Ρίχτερ. Δημιουργήθηκε ρήγμα 50 χλμ και οι σύγχρονοι πίστευαν ότι είναι ζήτημα ημερών να αποκολληθεί η ανατολική, προς αυτό, στεριά μέχρι τον Ευβοϊκό. Ολόκληρη η Λοκρίδα έπαθε καθίζηση. Στο χωριό Κυπαρίσσι δημιουργήθηκε και τσουνάμι ύψους 3 μέτρων.

8

9

10 Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 12 Αυγούστου 1953
ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΕΚΔΟΣΙΣ ΩΡΑ 8 Μ.Μ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ. ΠΥΡΚΑΪΑΙ ΕΞΕΡΡΑΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΠΕΛΩΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ. ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΑΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΤΡΑΙ, 12 Αυγούστου. (Του απεσταλμένου μας). – Προς τας ενταύθα Ναυτικάς Αρχάς μετεδόθη εκ Ζακύνθου επισημον ραδιογράφημα, το οποίον αναφέρει, ότι οι νέοι σφοδρότατοι σεισμοί, οι οποίοι κατέστρεψαν σήμερον την πρωϊνήν ολοσχερώς το Αργοστόλιον και το Ληξούριον της Κεφαλληνίας, κατέστρεψαν επίσης εκ θεμελίων και την Ζάκυνθον. Είς έξη σημεία της πόλεως της Ζακύνθου εξερράγησαν πυρκαϊαί. Καθίσταται αδύνατος η εξακρίβωσις του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών, ο οποίος πάντως πιστεύεται ότι είναι σημαντικός. Αι πυρκαϊαί απειλούν την πόλιν με πλήρη αποτάφρωσιν και ζητούνται επειγόντως πυροσβεστικά μέσα. Κατά τη γνώμην των αρμοδίων και ειδικών, συνέπεια του γεγονότος ότι αι σεισμικαί δονήσεις συνεχίζονται, δεν απομένει παρά μια μόνον λύσις προς την αποτροπήν μεγαλυτέρων συμφορών του πληθυσμού: Η λύσις αυτή είναι η εκκένωσις των πόλεων. Ήδη η πρωτεύουσα της Ιθάκης εζήτησεν επισήμως την εκκένωσίν της. ΠΑΤΡΑΙ, 12 Αυγούστου. (Του απεσταλμένου μας). – Κατά νεωτέρας πληροφορίας από το Βαθύ της Ιθάκης, τα θαλάσσια ύδατα εκάλυψαν την επιφάνειαν της πόλεως, εισχωρήσαντα εντός είς βάθος 35 μέτρων.

11 Πηγή: Μηνιαίο Δελτίο Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καταστροφικός σεισμός στο κεντρικό Αιγαίο που έπληξε την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Πάρο, τη Νάξο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο και τους Λειψούς. Συνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν, 1482 υπέστησαν σημαντικές βλάβες και 1750 ελαφρές βλάβες. 53 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές βλάβες που σημειώθηκαν στα πυκνοκατοικημένα χωριά Ημεροβίγλι, Φοιρά και Οία οφείλονται στον τρόπο οικοδόμησης των οικιών και στην ύπαρξη στοών, τόξων κλπ, κακής ποιότητας κατασκευής με μεγάλα ανοίγματα και χωρίς στηρίξεις θεμελίωσης σε περιοχές με απότομο ανάγλυφο. Το σεισμό ακολούθησε σεισμικό θαλάσσιο κύμα (tsunami) με σημείο εκκίνησης την τάφρο στις νοτιοανατολικές ακτές της Αμοργού και με ύψος 25μ. στην Αμοργό, 20μ. στην Αστυπάλαια, 10μ. στη Φολέγανδρο, 5μ. στους Λειψούς μέχρι και τη Χίο και Ρόδο (0,15μ). Πηγή: Ι.Α. Αντωνόπουλος  ... Κατά αξιόπιστες πληροφορίες του μηχανικού του Δήμου της Καλύμνου 13 λεπτά μετά το σεισμό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισμένες περιοχές έφθασε τα 200μ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε στο Καντούκι το πρώτο κύμα κινούμενο με αστραπιαία ταχύτητα από Α προς Δ και ακολούθως τα άλλα δύο που κατέκλυσαν το πεδινό μέρος της νήσου σε βάθος 200μ. Το κύμα έφθασε σε ύψος 3,60μ. Σε μερικά σημεία η στάθμη της θάλασσας κατήλθε κατά 2,5μ περίπου και σε άλλα ανήλθε κατά 5,5μ περίπου.... Εις τον οικισμό Ποθαία η θάλασσα αρχικά υποχώρησε και εν συνεχεία επανήλθε με υπερυψωμένη στάθμη και κατέκλυσε τα παραλιακά οικήματα προξενώντας σοβαρές ζημιές. Σημειώθηκαν τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις της θάλασσας, εκ των οποίων η τρίτη ήταν μεγαλύτερη. Κατά την υποχώρηση τα ύδατα παρέσυραν ζώα, δένδρα, σκεύη και κουφώματα οικιών σε απόσταση μ. Σε μερικά σημεία παρατηρήθηκε πρόσχωση της παραλίας, στα περισσότερα όμως απογύμνωση του εδάφους. ... Η ορμή των υδάτων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τεχνητοί ογκόλιθοι προοριζόμενοι για την επισκευή του λιμένος ευρισκόμενοι 100μ. περίπου εντός της ξηράς, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα μεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν. Τρία άτομα πνίγηκαν και μια μεγάλη έκταση καλλιεργίσιμης γής αχρηστεύθηκε από την κατάκλυση της θάλασσας.... Στην Ασυπάλαια (Λειβάδι) η στάθμη της θάλασσας με τη λήξη του σεισμού κατήλθε περί τα 5μ. και τα ύδατα απεσύρθησαν αρχικά σε απόσταση 100μ. και ακολούθως επροχώρησαν σε βάθος 400μ. από την ακτή και μέχρι ύψος 4μ. Βυθίστηκαν 12 αλιευτικά σκάφη, κατεκλύσθησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παρασύρθηκαν περιουσίες και τραυματίστηκαν δύο άτομα.

12 ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε τη Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας (IΧ) κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρης, Αρτεμησία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης-Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. KOZANH - ΓΡΕΒΕΝΑ Ισχυρός σεισμός (Μ=6,6) έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. Πολλά χωριά του νομού Γρεβενών καταστράφηκαν: Κνίδη (ΙΧ+), Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.. Στο νομό Κοζάνης σοβαρές βλάβες παρατηρήθηκαν στα χωριά Χρώμιο, Δαφνερό (ΙΧ), Ρύμνιο (VIΙI) κ.α.. 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν κτίρια στο νομό Γρεβενών και 7693 στο νομό Κοζάνης κατέρρευσαν ή έπαθαν διάφορες βλάβες από το σεισμό. Ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε 4 min πριν τον κύριο σεισμό (Μ=4,5) ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) στις 17 Ιουλίου.

13 Ο σεισμός του Αιγίου 15 Ιουνίου 1995 Αίγιο 03.16.
Τα αφηνιασμένα κύματα του εγκέλαδου χτυπούν με έναν επιφανειακό σεισμό 6, 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περιοχή του Αιγίου. Η καταστροφή γενικευμένη, ένα εφιαλτικό σκηνικό εξελίσσεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή από κατεστραμμένα οικοδομήματα και εγκλωβισμένους μέσα σε αυτά συνανθρ ώπους μας. Οι πυροσβέστες τόσο της Π.Υ. Αιγίου όσο και της Π.Υ. Πατρών σπεύδουν, δίνοντας μάχη με την γιγάντια καταστροφή. Το Πυροσβεστικό Σώμα θέτει τις δυνάμεις του άμεσα σε επιφυλακή και μέσα σε λίγο χρόνο η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και δυνάμεις από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, το ΑΠΣ και τη Σχολή Δοκίμων Ανθυποπυραγών σπεύδουν στον τόπο της καταστροφής. Το κέντρο των διασωστικών επιχειρήσεων αποτελούν μια πολυκατοικία στο κέντρο του Αιγίου και το ξενοδοχείο Ελίκη, στη συνοικία «Βαλιμίτικα». Στην πολυκατοικία που σωριάστηκε, τα συνεργεία δίνουν μια τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες καταπλακωμένους. Από αυτή την επιχείρηση εκτυλίχθηκε μια ιστορία διάσωσης που έκανε το γύρο του κόσμου και έδωσε μια άλλη διάσταση στην αξία του πυροσβεστικού- διασωστικού έργου. Ήταν η ιστορία του μικρού Ανδρέα Μπόγδανου, που η συνολική διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού του διάρκεσε 21 ώρες. Στο ξενοδοχείο Ελίκη στήθηκε παρόμοια επιχείρηση. Το ενδιάμεσο συγκρότημα που είχε ισοπεδωθεί έκρυβε στα σωθικά του ανθρώπινες ψυχές που ανέμεναν το χέρι των πυροσβεστών, για να κερδίσουν την ζωή. Η μάχη και εδώ άνιση, ενάντια στα μετασεισμικά Ρίχτερ, τους τόνους άμορφης μάζας και τον αδυσώπητο χρόνο. Εδώ, τα πυροσβεστικά συνεργεία βάζουν άλλο ένα στοίχημα ζωής. Είναι ο απεγκλωβισμός νεαρής Βελγίδας, που χρειάστηκε πολλές ώρες πραγματικών «χειρουργικών» επεμβάσεων για να βρεθεί εκτός των τόνων των ερειπίων από τα οποία ήταν καταπλακωμένη.

14 Αθήνα 7/9/1999 Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 στις 14:57, τοπική ώρα, σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Richter εκδηλώθηκε 18km Β.Δ. της Αθήνας. Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 800 περίπου άτομα τραυματίστηκαν ενώ οικογένειες έμειναν άστεγες. Αμέσως μετά το σεισμό υπήρξε άμεση κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της ΕΜΑΚ. Την ισχυρή σεισμική κίνηση κατέγραψαν 17 επιταχυνσιογράφοι στο νομό Αττικής από τα μόνιμα δίκτυα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του ΙΤΣΑΚ και της ΔΕΗ. Δυστυχώς όμως, παρότι πολλά όργανα κατέγραψαν την ισχυρή σεισμική κίνηση, κανένα δεν ήταν εγκατεστημένο στην πλειόσειστη περιοχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων των 300 συνεργείων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κτήρια (ποσοστό 48%) χαρακτηρίστηκαν κατοικήσιμα, (ποσοστό 39%) επισκευάσιμα και μη κατοικήσιμα, ενώ (ποσοστό 13%) κατεδαφιστέα. Τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων ξεκίνησαν από τα πρώτα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό. Οι περίπου άστεγοι παραπονέθηκαν ότι τα αντίσκηνα που μοιράστηκαν δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σεισμοπλήκτων.Αντίθετα η κυβέρνηση επισήμανε ότι τα αντίσκηνα που διέθεσαν για τους σεισμόπληκτους υπερκάλυπταν τις ανάγκες τους. Επιστρατεύτηκαν κλίνες ξενοδοχείων της Αττικής , όμως καταλήφθηκαν μόνο οι 130, λόγω του ότι οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι φρουρούσαν τις περιουσίες τους , αφού παρουσιάστηκαν και τα πρώτα κρούσματα ληστειών. Από την μοιραία εκείνη μέρα ως σήμερα , η Πάρνηθα εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό ρήγμα , που κατά καιρούς δίνει σεισμούς μικρότερων μεγεθών.

15 ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

16 Σε περίπτωση Σεισμού Μην Πανικοβάλλεσαι


Κατέβασμα ppt "Σεισμός Γεωργία Αρμπούζη Τάξη Β1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google