Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αειφορία-Περιβάλλον-Φιλοσοφία: Σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αειφορία-Περιβάλλον-Φιλοσοφία: Σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις.""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αειφορία-Περιβάλλον-Φιλοσοφία: Σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις."
ΠΠΣΠΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΟΥΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.

2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φιλοσοφία
Επιμέλεια: Ερατώ Λαζάρου Λάμπρος Γούσιας

3 Περιβάλλον & Θρησκεία

4 Ξεκινώντας... Κατά τη δεκαετία του 80 μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει μια ''οικολογικοποίηση''. Η περιβαλλοντική φιλοσοφία και η ''οικοθεολογία'' αποτέλεσαν τα θεμέλια μιας επαναστατικής επέκτασης στο νόημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η εκκλησία υπήρξε ο σπουδαιότερος προσδιοριστικός παράγοντας.

5 Ιουδαϊσμός & Χριστιανισμός
Επέβαλαν τη διχοτόμηση ανθρώπου-φύσης. Ο άνθρωπος είναι ο κύριος , όχι ένα μέλος του φυσικού κόσμου. Το μόνο πλάσμα που διαθέτει ψυχή και αναμένει τη σωτηρία. Η φύση έχει κάθε λόγο να φοβάται το ανθρώπινο είδος αφού σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη θεωρείται ότι κάθε άλλο πλάσμα δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση της ανθρώπινης ανάγκης.

6 Σιντοϊσμός & Ινδουϊσμός
Θεωρούν δεδομένη την έσχατη ενότητα όλων των συστατικών της φύσης. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι αρχαίες Ανατολικές ιδέες συγκρίνονται ξεκάθαρα με τις νέες υποθέσεις της Οικολογίας, καθώς και στα δύο συστήματα εμφανίζεται το βιολογικό και ηθικό χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της Φύσης : ''Δέκα χιλιάδες πράγματα είναι ένα με εμένα ''.

7 Κίνημα για την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Αυτό το κίνημα το υποστηρίζει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης σύμφωνα με τον οποίο η ισότητα χαρακτηρίζει τα πάντα . Η συμπεριφορά του Φραγκίσκου προς τη φύση αποτελεί την αφετηρία για την Περιβαλλοντική Ηθική. Τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια είναι μέλη της κοινότητας μου όπως ακριβώς και οι Αρχιεπίσκοποι. -Φραγκίσκος της Ασίζης

8 Πνευματική Δημοκρατία
Αποτελεί ένα από τα πλέον ριζοσπαστικά ηθικά συστήματα που υπήρξαν ποτέ. Όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι πνευματικά ισότιμα με το ανθρώπινο είδος και πρέπει να συνυπάρχουν. Ελπίζουν σ‘ ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα ασκούν τα δικαιώματά τους για την ικανοποίηση των βιολογικών τους αναγκών

9 Γενικά... Οι περιορισμοί που πηγάζουν από την ηθική είναι παρόντες σε κάθε όψη της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

10 WALDEN ΄Η Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
H.D.THOREAU Επιμέλεια: Ελένη Αγγέλου

11 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ γεννήθηκε το 1817 στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και πέθανε το 1862. Σπούδασε στο Harvard. Υπήρξε από τους σημαντικότερους νατουραλιστές φιλοσόφους. Θεωρείται ως ο πρωτεργάτης των σύγχρονων οικολογικών κινημάτων.

12 Το έργο του Μαζί με την ‘Πολιτική ανυπακοή’, ‘Η ζωή στο δάσος’ θεωρείται από τα κορυφαία έργα του φιλοσόφου. Το ύφος της γραφής του τοποθετεί τις λέξεις στην «σωστή» τους θέση με τρόπο φυσικό. Τα υφολογικά μοντέλα συνυπάρχουν με αποτέλεσμα το κείμενο να απευθύνεται σε πολλούς τύπους ανθρώπων ταυτόχρονα.

13

14 O Θορώ, είχε την τάση να χρησιμοποιεί αποφθεγματική γλώσσα, μια ικανότητα για την οποία δεν μπορούν να παινευτούν όλοι οι συγγραφείς. E.B. WHITE Πάντοτε είχε κάτι να πεί και συνήθως το έλεγε με τρόπο που έμενε για πάντα χαραγμένος στην μνήμη του αναγνώστη.

15 Η φυγή στο δάσος Πήγα στο δάσος επειδή επιθυμούσα να ζήσω συνειδητά , να αντιμετωπίσω μονάχα τα ουσιώδη της ζωής και να δω αν θα μπορούσα να μάθω όσα είχε να μου διδάξει, έτσι ώστε όταν ερχόταν η ώρα να πεθάνω , να μην ανακάλυπτα πως δεν είχα ζήσει.

16 Ο πολυτελής βίος Οι περισσότερες από τις πολυτέλειες και πολλές από τις λεγόμενες ανέσεις όχι μόνο δεν είναι αναντικατάστατες, αλλά αποτελούν και εμπόδια στην εξύψωση του ανθρώπου.

17 Απλούστευση της ζωής Η ζωή μας σπαταλάται σε λεπτομέρειες…
Η ζωή μας σπαταλάται σε λεπτομέρειες… Απλοποιήστε, απλοποιήστε, απλοποιήστε!

18 “Books are the treasured wealth of the world and the fit inheritance of generations and nations.”  Thoreau Η αξία των βιβλίων Τα βιβλία είναι ένας προσφιλής πλούτος ολόκληρου του κόσμου και το τελειότερο κληρονόμημα των γενεών και των εθνών.

19 Η απαίτηση για αλήθεια “Rather than love, than money, than fame, give me truth.”  Αντί για αγάπη, για χρήματα ή φήμη, δώστε μου την αλήθεια.

20 Τα πράγματα δεν αλλάζουν∙
Ο κόσμος που αλλάζει Τα πράγματα δεν αλλάζουν∙ Εμείς αλλάζουμε.

21 Κάστρα στο αέρα… Αν έχεις χτίσει κάστρα στον αέρα, ο κόπος σου δεν θα πάει χαμένος γιατί εκεί είναι που πρέπει να βρίσκονται. Τώρα τοποθέτησε τα θεμέλια κάτω από αυτά.

22 Η προσπέλαση των ονείρων
Τουλάχιστον ένα πράγμα έμαθα σίγουρα από το πείραμά μου: αν κάποιος προχωρά με σιγουριά προς την κατεύθυνση των ονείρων του και προσπαθεί να ζήσει την ζωή που έχει φανταστεί, θα συναντήσει απρόσμενα την επιτυχία, σε στιγμές που δεν θα το περιμένει.

23 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Αειφορία-Περιβάλλον-Φιλοσοφία: Σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις.""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google