Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενέργεια είναι η ικανότητα-δυνατότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Παραγωγή έργου σημαίνει αυτόματα και κατανάλωση ενέργειας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενέργεια είναι η ικανότητα-δυνατότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Παραγωγή έργου σημαίνει αυτόματα και κατανάλωση ενέργειας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ενέργεια είναι η ικανότητα-δυνατότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Παραγωγή έργου σημαίνει αυτόματα και κατανάλωση ενέργειας.

3  θερμική (θερμότητα),  φωτεινή (ακτινοβολία),  κινητική,  δυναμική,  ηλεκτρική,  χημική,  πυρηνική ενέργεια. Ως γνωστόν η ενέργεια δεν προέρχεται από το πουθενά ούτε και εξαφανίζεται. Απλά συνεχώς μετατρέπεται από τη μια μορφή στην άλλη.

4 Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανανεώνονται συνεχώς και με φυσικό τρόπο και τις οποίες μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε χωρίς το φόβο της εξάντλησής τους. Είναι : ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια), ο άνεμος (αιολική ενέργεια), η βιομάζα (φυτά, απορρίμματα, αγροτικά παραπροϊόντα), το κινούμενο νερό (υδραυλική ενέργεια) και η γεωθερμία (γεωθερμική ενέργεια)

5 Οι μη-ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των οποίων τα αποθέματα εξαντλούνται με τη χρήση και δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι : τα ορυκτά καύσιμα ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και άνθρακας ) που αποτελούν, μαζί με τα προϊόντα τους (π.χ. βενζίνη, υγραέριο κλπ.), από το τέλος του 19 ου αιώνα και όλο τον 20 ο αιώνα την κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπου και δυστυχώς την ποιο ρυπογόνα.

6  Η ηλιακή ενέργεια προέρχεται από την ενέργεια του ήλιου. Όμως, η ενέργεια του ήλιου δεν είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες και διαχέεται σε μεγάλη έκταση.

7  Η αιολική ενέργεια προέρχεται από τη μετατροπή της ενέργειας του ανέμου (κινητική ενέργεια) σε ηλεκτρική.  Η αιολική ενέργεια, όπως και η ηλιακή, είναι αναπτυσσόμενη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

8  Η βιομάζα περιλαμβάνει τα υπολείμματα ξυλείας, τα αστικά στερεά απορρίμματα (σκουπίδια) και τα γεωργικά απορρίμματα ή παραπροϊόντα, όπως πυρηνόξυλο, κλαδιά ελιάς και αμπελιού, κλαδιά άλλων δέντρων, καυσόξυλα, άχυρα, υπολείμματα θερμοκηπίων, ακόμα και ολόκληρα φυτά από τις λεγόμενες ενεργειακές καλλιέργειες.

9  Η υδραυλική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.  Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία η ροή του νερού χρησιμοποιείται για την περιστροφή ενός στροβίλου συνδεδεμένου με μια γεννήτρια.

10 Επειδή έτσι….  Μειώνω την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων που είναι μη ανανεώσιμα και τείνουν να εξαντληθούν.  Βοηθώ στην προσπάθεια της χώρας μου να μειώσει τις εισαγωγές καυσίμων.  Μειώνω τη ρύπανση του περιβάλλοντος.  Προστατεύω τη δική μου υγεία και την υγεία των ανθρώπων που αγαπώ.  Πληρώνω λιγότερα χρήματα για την ενέργεια που χρησιμοποιώ.  Δίνω το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

11

12 Επειδή...  Δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια  Δεν γνωρίζουν πού να εξοικονομήσουν  Δεν γνωρίζουν πώς να εξοικονομήσουν  Δεν ενθαρρύνονται να εξοικονομήσουν

13  Όταν ο φωτισμός του γραφείου παραμένει ανοικτός όλο το βράδυ χρησιμοποιείται τόση ενέργεια μέσα σε ένα έτος όση για να ζεστάνει ένα σπίτι για σχεδόν τρεις μήνες.  Όταν μια φωτοτυπική μηχανή παραμένει σε κατάσταση αναμονής όλο το βράδυ σπαταλιέται τόση ενέργεια όση χρειάζεται για να φτιάξεις 30 φλιτζάνια τσάι.  Όταν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής παραμένει αναμμένος όλο το βράδυ για ένα χρόνο, δημιουργούνται αρκετές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ώστε να γεμίσει ένα διώροφο λεωφορείο.

14  Όταν η πόρτα ενός ψυγείου παραμένει ανοιχτή για 30 λεπτά την ημέρα, σπαταλιέται αρκετή ενέργεια σε ένα χρόνο ώστε να φωτίσει ένα φάρο για σχεδόν τέσσερις μέρες.  Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό και το υπόλοιπο 90% της ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα και χάνεται.

15 Παρακάτω προτείνονται μερικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό σχετικό με την ενέργεια καθώς επίσης και ιστοσελίδες με παιγνίδια, υπολογιστικά εργαλεία κλπ. Καλή πλοήγηση!  Υπηρεσία Ενέργειας, Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Υπηρεσία Ενέργειας, Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού  Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου  Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου  Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου  Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ  Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος  WWF Ελλάδος WWF Ελλάδος  Greenpeace Ελλάδος Greenpeace Ελλάδος  Ιστοσελίδα για το Energy Star Ιστοσελίδα για το Energy Star  Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ

16  European Renewable Energy Council European Renewable Energy Council  European Commission Directorate-General for Energy and Transport European Commission Directorate-General for Energy and Transport  United Nations Framework Convention on Climate Change United Nations Framework Convention on Climate Change  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Οικολογική Οδήγηση, ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Οικολογική Οδήγηση, ΚΑΠΕ  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλιματικές Αλλαγές Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλιματικές Αλλαγές  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπολογιστής Άνθρακα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπολογιστής Άνθρακα  Ευρωπαϊκή Ένωση- Πολιτική για την Ενέργεια Ευρωπαϊκή Ένωση- Πολιτική για την Ενέργεια  Εργαστήριο Ενέργειας για παιδιά, ΚΑΠΕ Εργαστήριο Ενέργειας για παιδιά, ΚΑΠΕ  Ενέργεια για παιδιά, ΚΑΠΕ Ενέργεια για παιδιά, ΚΑΠΕ  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ενέργεια για παιδιά Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ενέργεια για παιδιά  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενέργεια και Περιβάλλον Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενέργεια και Περιβάλλον  Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Εκπαίδευση για την Αειφορία Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Εκπαίδευση για την Αειφορία  Ενέργεια του μέλλοντος για μαθητές της Ευρώπης Ενέργεια του μέλλοντος για μαθητές της Ευρώπης  Ηλεκτρονικό παιχνίδι για την ενέργεια Ηλεκτρονικό παιχνίδι για την ενέργεια  Εnergy for kids, US Energy Information Administration Εnergy for kids, US Energy Information Administration  World Future Council- Kids Call, Games, Downloads etc World Future Council- Kids Call, Games, Downloads etc  Young Reporters for the Environment Young Reporters for the Environment

17


Κατέβασμα ppt "Ενέργεια είναι η ικανότητα-δυνατότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Παραγωγή έργου σημαίνει αυτόματα και κατανάλωση ενέργειας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google