Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)

2 Ύλη Η σειρά των μαθημάτων περιλαμβάνει την εξέταση της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής, της κοσμικής και της εκκλησιαστικής στην περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας (περ. 280-610). Συγκεκριμένα εξετάζονται: (1) Η οργάνωση του ιστού των πόλεων: τα τείχη, τα δημόσια οικοδομήματα και οι οδοί, τα παλάτια, οι επαύλεις και οι αγροικίες, τα υδραυλικά έργα. (2) Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική: η εμφάνιση της βασιλικής ως λατρευτικού κτιρίου, τα μέρη του χριστιανικού ναού, οι τρόποι δομής και η τυπολογία της ναοδομίας. (3) Η ένταξη των συγκροτημάτων των εκκλησιών μέσα στην πόλη. Η επικέντρωση στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, της Ρώμης, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ προσφέρει αξιόλογα παραδείγματα για μια συνολική θεώρηση των παραπάνω. Εξετάσεις : Γραπτές εξετάσεις, στο τέλος του εξαμήνου, με βάση: (1)Ένα από τα δύο παρακάτω βοηθήματα: Γ. Γούναρης, Εισαγωγή στην παλαιοχριστιανική Αρχαιολογία, Α. Αρχιτεκτονική, Θεσσαλονίκη 1999 R. Krautheimer, Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική (Eλληνική μετάφρ.), Αθήνα 1991, 49-346 (2)Συμπληρωματικό φάκελο με δύο κείμενα και 40 πίνακες που περιέχουν εικόνες και φωτογραφίες Ενδεικτική επιπλέον βιβλιογραφία : Α. Ορλάνδος, Η ξυλόστεγος παλαιοχριστιανική βασιλική της Μεσογειακής λεκάνης, Ι-ΙΙ, Αθήναι 1952 Ν. Γκιολές, Παλαιοχριστιανική τέχνη: Ναοδομία (π. 200-600), Αθήνα 1998 (2η έκδ.) Χ. Μπούρας, Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα 2001, 17-44 Εκπαιδευτικές εκδρομές: στη Νέα Αγχίαλο και στη Θεσσαλονίκη 1 ο μάθημα Εισαγωγή. Βιβλιογραφία, ύλη, εξετάσεις

3 2 ο μάθημα Τα υλικά και οι τρόποι δομής κατά την Ύστερη Αρχαιότητα

4 3 ο μάθημα Οι πόλεις κατά την Ύστερη Αρχαιότητα: θέματα πολεοδομίας

5 4 ο μάθημα Η οικία στην Ύστερη Αρχαιότητα: θέματα οικιστικής, νομοθεσίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης

6 5 ο μάθημα Ο χριστιανικός ναός: καταβολές, ορολογία και τυπολογία

7 6 ο μάθημα Κωνσταντινούπολη: η γέννηση μιας πρωτεύουσας

8 7 ο μάθημα: Σάββατο 1 η Νοεμβρίου Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νέα Αγχίαλο

9 8 ο μάθημα Roma Aeterna : από την αιώνια στην καθαγιασμένη πόλη

10 9 ο μάθημα Αντιόχεια. Η χαμένη αρχαία πόλη

11 10 ο μάθημα Ιεροσόλυμα και Άγιοι Τόποι: το λίκνο του Χριστιανισμού

12 11 ο μάθημα Η χρυσή εποχή του Ιουστινιανού

13 12 ο και 13 ο μάθημα Γενικές επαναλήψεις

14 Σαββατοκύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη


Κατέβασμα ppt "Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google