Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)

2 Ύλη Η σειρά των μαθημάτων περιλαμβάνει την εξέταση της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής, της κοσμικής και της εκκλησιαστικής στην περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας (περ ). Συγκεκριμένα εξετάζονται: (1) Η οργάνωση του ιστού των πόλεων: τα τείχη, τα δημόσια οικοδομήματα και οι οδοί, τα παλάτια, οι επαύλεις και οι αγροικίες, τα υδραυλικά έργα. (2) Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική: η εμφάνιση της βασιλικής ως λατρευτικού κτιρίου, τα μέρη του χριστιανικού ναού, οι τρόποι δομής και η τυπολογία της ναοδομίας. (3) Η ένταξη των συγκροτημάτων των εκκλησιών μέσα στην πόλη. Η επικέντρωση στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, της Ρώμης, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ προσφέρει αξιόλογα παραδείγματα για μια συνολική θεώρηση των παραπάνω. Εξετάσεις : Γραπτές εξετάσεις, στο τέλος του εξαμήνου, με βάση: (1)Ένα από τα δύο παρακάτω βοηθήματα: Γ. Γούναρης, Εισαγωγή στην παλαιοχριστιανική Αρχαιολογία, Α. Αρχιτεκτονική, Θεσσαλονίκη 1999 R. Krautheimer, Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική (Eλληνική μετάφρ.), Αθήνα 1991, (2)Συμπληρωματικό φάκελο με δύο κείμενα και 40 πίνακες που περιέχουν εικόνες και φωτογραφίες Ενδεικτική επιπλέον βιβλιογραφία : Α. Ορλάνδος, Η ξυλόστεγος παλαιοχριστιανική βασιλική της Μεσογειακής λεκάνης, Ι-ΙΙ, Αθήναι 1952 Ν. Γκιολές, Παλαιοχριστιανική τέχνη: Ναοδομία (π ), Αθήνα 1998 (2η έκδ.) Χ. Μπούρας, Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα 2001, Εκπαιδευτικές εκδρομές: στη Νέα Αγχίαλο και στη Θεσσαλονίκη 1 ο μάθημα Εισαγωγή. Βιβλιογραφία, ύλη, εξετάσεις

3 2 ο μάθημα Τα υλικά και οι τρόποι δομής κατά την Ύστερη Αρχαιότητα

4 3 ο μάθημα Οι πόλεις κατά την Ύστερη Αρχαιότητα: θέματα πολεοδομίας

5 4 ο μάθημα Η οικία στην Ύστερη Αρχαιότητα: θέματα οικιστικής, νομοθεσίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης

6 5 ο μάθημα Ο χριστιανικός ναός: καταβολές, ορολογία και τυπολογία

7 6 ο μάθημα Κωνσταντινούπολη: η γέννηση μιας πρωτεύουσας

8 7 ο μάθημα: Σάββατο 1 η Νοεμβρίου Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νέα Αγχίαλο

9 8 ο μάθημα Roma Aeterna : από την αιώνια στην καθαγιασμένη πόλη

10 9 ο μάθημα Αντιόχεια. Η χαμένη αρχαία πόλη

11 10 ο μάθημα Ιεροσόλυμα και Άγιοι Τόποι: το λίκνο του Χριστιανισμού

12 11 ο μάθημα Η χρυσή εποχή του Ιουστινιανού

13 12 ο και 13 ο μάθημα Γενικές επαναλήψεις

14 Σαββατοκύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη


Κατέβασμα ppt "Ι.Δ. Βαραλής AΡ 1201 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική: Η πόλη και ο χριστιανικός ναός κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4 ος – 6 ος αι.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google