Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Domain Name System DNS. Αντιστοίχηση διευθύνσεων ΙΡ με συμβολικά ονόματα Π.χ. Στο εργαστήριο Η/Υ1 o user10 είναι ο user10.osk.local Σε περίπτωση που ένας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Domain Name System DNS. Αντιστοίχηση διευθύνσεων ΙΡ με συμβολικά ονόματα Π.χ. Στο εργαστήριο Η/Υ1 o user10 είναι ο user10.osk.local Σε περίπτωση που ένας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Domain Name System DNS

2 Αντιστοίχηση διευθύνσεων ΙΡ με συμβολικά ονόματα Π.χ. Στο εργαστήριο Η/Υ1 o user10 είναι ο user10.osk.local Σε περίπτωση που ένας υπολογιστής τοποθετηθεί σε διαφορετικό δίκτυο ή σε άλλο υποδίκτυο ενός δικτύου, τι συμβαίνει με την ΙΡ διεύθυνσή του; Σε περίπτωση που ένας υπολογιστής τοποθετηθεί σε διαφορετικό δίκτυο ή σε άλλο υποδίκτυο ενός δικτύου, είναι ανάγκη να αλλάξει το συμβολικό του όνομα;

3 DNS Η μετατροπή από το συμβολικό όνομα στην πραγματική ΙΡ διεύθυνση της συσκευής προορισμού, πραγματοποιείται από τον υπολογιστή του αποστολέα. Κάθε φορά που ένα μήνυμα πρέπει να σταλεί σε κάποιον υπολογιστή, το λογισμικό του ΙΡ πρωτοκόλλου του αποστολέα ανατρέχει στο αρχείο διευθύνσεων και αναζητά τη διεύθυνση προορισμού, χρησιμοποιώντας ως κλειδί αναζήτησης το όνομα του υπολογιστή προορισμού.

4 Πίνακας αντιστοίχησης ονομάτων - ΙΡ

5 Αρχείο πίνακα αντιστοίχησης ονομάτων - ΙΡ Η μέθοδος αυτή με το αρχείο αντιστοίχησης διευθύνσεων – ονομάτων δουλεύει καλά όταν το δίκτυο είναι μικρό. Τα βασικά προβλήματα για να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα μεγάλο δίκτυο είναι:  Κάθε υπολογιστής του δικτύου πρέπει να έχει ένα αντίγραφο αυτού του αρχείου.  Το αρχείο πρέπει να διατηρείται ενημερωμένο κάθε φορά που γίνεται κάποια αλλαγή στο δίκτυο.  Αν το πλήθος των υπολογιστών είναι μεγάλο, η αναζήτηση σε ένα απλό αρχείο κειμένου (ASCII) θα είναι πολύ αργή.

6 Domain Name System Το DNS είναι ένας μηχανισμός απεικόνισης διευθύνσεων σε ονόματα και το αντίστροφο Το DNS περιέχει ένα χώρο ονομάτων ιεραρχικά οργανωμένο και η λειτουργία του στηρίζεται σε μία κατανεμημένη βάση δεδομένων

7 Ιεραρχική μορφή DNS Η ιεραρχική δομή του χώρου ονομάτων είναι αυτή, που εξασφαλίζει και την επεκτασιμότητά του

8 Οργάνωση Δικτύου σε ζώνες

9

10 Χώρος ονομάτων του DNS -.arpa: Ειδικοί οργανισμοί διαδικτύου -.com: Εταιρίες -.edu: Εκπαιδευτικά ιδρύματα -.gov: Κυβερνητικοί οργανισμοί -.mil: Στρατιωτικοί οργανισμοί -.net: Κέντρα διοίκησης δικτύου -.org: Οτιδήποτε δεν μπορεί να καταταγεί σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες (τυπικά μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί)

11 Επίπεδα περιοχών dns

12 http://www.ntua.gr/ (EMΠ) http://www.ntua.gr/  http://www.arch.ntua.gr/ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) http://www.arch.ntua.gr/  http://www.ece.ntua.gr/ (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) http://www.ece.ntua.gr/  http://www.mech.ntua.gr/ (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) http://www.mech.ntua.gr/ http://www.fluid.mech.ntua.gr/ (Τομέας Ρευστών) http://www.fluid.mech.ntua.gr/ http://nuclear.ntua.gr/ (Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας) http://nuclear.ntua.gr/ http://mkae.mech.ntua.gr/ (Μηχανικών Κατασκευών και Ελέγχου) http://mkae.mech.ntua.gr/

13 Nslookup


Κατέβασμα ppt "Domain Name System DNS. Αντιστοίχηση διευθύνσεων ΙΡ με συμβολικά ονόματα Π.χ. Στο εργαστήριο Η/Υ1 o user10 είναι ο user10.osk.local Σε περίπτωση που ένας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google