Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαδίκτυο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαδίκτυο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαδίκτυο

2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή TCP/IP Domain Name System

3 Εισαγωγή Το διαδίκτυο (Internet), αποτελεί το δίκτυο των δικτύων που συνδέει άλλα μικρότερα δίκτυα ευρείας περιοχής, τοπικά δίκτυα αλλά και μεμονωμένους υπολογιστές μεταξύ τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το διαδίκτυο εξασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα της γεωγραφικής εγκατάστασης που τους χωρίζει Επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών Αποτελεί τον ενιαίο ηλεκτρονικό χώρο για τις εμπορικές συναλλαγές, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση. Η τεράστια γκάμα υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων που επικοινωνούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο στηρίζεται στο διεθνές αποδεκτό πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP.

4 Ένα ή και περισσότερα από τα επιμέρους δίκτυα ενός διαδικτύου σηκώνει το βάρος της διασύνδεσής των δικτύων και ονομάζεται ραχοκοκκαλιά (backbone) του διαδικτύου.

5 Ιστορική αναδρομή Εποχή Ψυχρού πόλεμου: Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ … 1957: Ο πρώτος δορυφόρος από ΕΣΣΔ. Οι αμερικανοί ιδρύουν την ARPA με κύριο στόχο την πρωτοκαθεδρία τους στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών. 1969: Σύνδεση 4 Η/Υ Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, o Paul Baran & το Πεντάγωνο προσανατολίζονταν σε έρευνα υψηλής τεχνολογίας, πάνω στα αποκαλούμενα packet-switched networks (δίκτυα μεταγωγής δεδομένων).

6 Ιστορική αναδρομή Σε αυτή τη τεχνική, τα δεδομένα που μεταφέρονταν από έναν κόμβο σε άλλον κατακερματίζονταν σε “πακέτα” δεδομένων και μετά συναρμολογούνταν στον προορισμό τους. Από την έρευνα αυτή σύντομα προέκυψε το πρώτο λειτουργικό δίκτυο, το περίφημο DARPAnet, όπου DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) Το δίκτυο έπρεπε να ήταν ανθεκτικό σε τοπικές καταστροφές ή δυσλειτουργίες μερικών Η/Υ, να είναι εύκολα επεκτάσιμο, υψηλής ταχύτητας και χαμηλού κόστους Το DARPAnet χωρίστηκε στο ΜILNET (καθαρά στρατιωτικό μέρος του δικτύου) και στο ARPANET (είχε κυρίως ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσανατολισμό).

7 Ιστορική αναδρομή Tο 1979, ξεκίνησε η ένωση μερικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων όπου η ραχοκοκκαλιά του ήταν το δίκτυο ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork). Αυτή η πρώτη φάση του Internet τελείωσε το 1983. Αν και το Internet ξεκίνησε καθαρά ως ακαδημαϊκό και ερευνητικό διαδίκτυο, σήμερα χρησιμοποιείται και για εμπορικές εφαρμογές. Μάλιστα, από το τέλος του 1994 η χρήση του Internet για εμπορικές εφαρμογές ξεπέρασε την αντίστοιχη χρήση του για ακαδημαϊκές και ερευνητικές εφαρμογές.

8 TCP/IP: Το πρωτόκολλο επικοινωνίας του διαδικτύου
Το TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) εμπεριέχει το σύνολο των κανόνων που διέπουν το επικοινωνιακό καθεστώς του διαδικτύου. Η αποστολή των μηνυμάτων μεταξύ Η/Υ γίνεται σε ενότητες (πακέτα), προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη επικοινωνία. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του το πρωτόκολλο αποτελείται από δύο μέρη: Το TCP το οποίο ελέγχει την αποστολή, την παραλαβή και την ανασυγκρότηση των πακέτων. Το IP το οποίο καθορίζει τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα πακέτα προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

9 Πως μπορεί να εντοπιστεί ένας Η/Υ στο διαδίκτυο;
Κάθε διασυνδεδεμένος υπολογιστής στο διαδίκτυο μπορεί να εντοπιστεί με βάση την μια και μοναδική διεύθυνση (IP address) από την οποία και χαρακτηρίζεται. Η κάθε IP address αποτελείται από 4 ακέραιους αριθμούς καθένας από τους οποίους έχει τιμή από Π.χ Για την διευκόλυνση μας κάθε υπολογιστής έχει ένα συμβολικό όνομα: Π.Χ ada.cs.ucy.ac.cy το οποίο είναι και μοναδικό. Κάθε τμήμα μιας ονομαστικής διεύθυνσης εκτός από το πρώτο αντιπροσωπεύει μια ομάδα διευθύνσεων,(domain). Έτσι η παραπάνω διεύθυνση ανήκει στον Η/Υ που έχει το όνομα ada, ανήκει στην ομάδα cs (computer science) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ucy)που είναι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας (ac) της κυπριακής δημοκρατίας (cy).

10 Πως μπορεί να εντοπιστεί ένας Η/Υ στο διαδίκτυο;
Το τελευταίο τμήμα της ονομαστικής διεύθυνσης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα Διακρίνονται σε: Κωδικούς τριών γραμμάτων .com: υποδηλώνει εταιρία - εμπορική επιχείρηση. .edu: υποδηλώνει πανεπιστήμιο κυρίως στις ΗΠΑ .org: υποδηλώνει μη κερδοσκοπικό οργανισμό. .gov : υποδηλώνει κυβερνητικό φορέα των ΗΠΑ .int : υποδηλώνει διεθνής οργανισμό .net : υποδηλώνει οργανισμό σχετικό με τα διαδίκτυο. .mil : υποδηλώνει στρατιωτικό φορέα των ΗΠΑ. Κωδικούς δύο γραμμάτων που υποδηλώνουν χώρα. (cy: Κύπρος, gr: Ελλάδα).

11 Με ποιο τρόπο μετατρέπεται η ονομαστική διεύθυνση σε αριθμητική;
Μέσω της υπηρεσίας Domain Name System (DNS) Σε κάθε τοπικό δίκτυο υπάρχει συνήθως ένας κόμβος ο οποίος εξασφαλίζει την επικοινωνία των υπόλοιπων κόμβων μέσω των ονομαστικών τους διευθύνσεων. Ο Κόμβος αυτός ονομάζεται εξυπηρετητής DNS (DNS server) Χρησιμοποιεί ένα πίνακα ο οποίος για κάθε ονομαστική διεύθυνση δείχνει την αντίστοιχη αριθμητική. Υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία η Network Information Center (NIC) η οποία καταχωρεί τους αριθμούς στο Internet, μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου

12 Πως μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο;
Η σύνδεση μας με το Διαδίκτυο, μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Απευθείας σύνδεση: μέσω LAN σε κάποιο Η/Υ που είναι συνδεδεμένος ήδη στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας κάποια εταιρία παροχής υπηρεσιών Internet (Internet providers). Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικού δικτύου (dial up connection) και modem. Χρησιμοποιώντας κάποιο δίκτυο παροχής υπηρεσιών που με την σειρά του είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.

13 Τι χρειάζομαι για να συνδεθώ στο διαδίκτυο από το σπίτι μου;
Έναν Η/Υ με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά. Κατάλληλα προγράμματα λογισμικού προκειμένου να γίνει χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου και της dial up σύνδεσης. Modem Τηλεφωνική γραμμή

14 Το Διαδίκτυο ως εργαλείο
Το παγκόσμιο διαδίκτυο παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων στους ενδιαφερόμενους χρήστες. Αναζήτηση πληροφοριών. (Ειδήσεις, νέα, πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς, σε βάσεις δεδομένων δημόσιας διοίκησης κλπ) Επικοινωνίας (ανταλλαγή μηνυμάτων, τηλεδιάσκεψη, τηλεφωνική συνομιλία, κλπ) Διενέργειας Συναλλαγών (Ηλεκτρονικό εμπόριο, ανταλλαγή αρχείων εγγράφων, τραπεζικές οικονομικές συναλλαγές κλπ) Δημιουργίας Διαδικτυακού Χώρου (προσωπικές σελίδες, εταιρικές τοποθεσίες κλπ) Διασκέδασης και Ψυχαγωγία (παιχνίδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ).


Κατέβασμα ppt "Διαδίκτυο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google