Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Διαδίκτυο. 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή TCP/IP Domain Name System.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Διαδίκτυο. 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή TCP/IP Domain Name System."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Διαδίκτυο

2 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή TCP/IP Domain Name System

3 3 Εισαγωγή  Το διαδίκτυο (Internet), αποτελεί το δίκτυο των δικτύων που συνδέει άλλα μικρότερα δίκτυα ευρείας περιοχής, τοπικά δίκτυα αλλά και μεμονωμένους υπολογιστές μεταξύ τους, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Το διαδίκτυο εξασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα της γεωγραφικής εγκατάστασης που τους χωρίζει  Επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών  Αποτελεί τον ενιαίο ηλεκτρονικό χώρο για τις εμπορικές συναλλαγές, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση.  Η τεράστια γκάμα υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων που επικοινωνούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο στηρίζεται στο διεθνές αποδεκτό πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP.

4 4 Ένα ή και περισσότερα από τα επιμέρους δίκτυα ενός διαδικτύου σηκώνει το βάρος της διασύνδεσής των δικτύων και ονομάζεται ραχοκοκκαλιά (backbone) του διαδικτύου.

5 5 Ιστορική αναδρομή  Εποχή Ψυχρού πόλεμου: Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ …  1957: Ο πρώτος δορυφόρος από ΕΣΣΔ. Οι αμερικανοί ιδρύουν την ARPA με κύριο στόχο την πρωτοκαθεδρία τους στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών.  1969: Σύνδεση 4 Η/Υ  Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, o Paul Baran & το Πεντάγωνο προσανατολίζονταν σε έρευνα υψηλής τεχνολογίας, πάνω στα αποκαλούμενα packet-switched networks (δίκτυα μεταγωγής δεδομένων).

6 6  Σε αυτή τη τεχνική, τα δεδομένα που μεταφέρονταν από έναν κόμβο σε άλλον κατακερματίζονταν σε “πακέτα” δεδομένων και μετά συναρμολογούνταν στον προορισμό τους.  Από την έρευνα αυτή σύντομα προέκυψε το πρώτο λειτουργικό δίκτυο, το περίφημο DARPAnet, όπου DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency)  Το δίκτυο έπρεπε να ήταν ανθεκτικό σε τοπικές καταστροφές ή δυσλειτουργίες μερικών Η/Υ, να είναι εύκολα επεκτάσιμο, υψηλής ταχύτητας και χαμηλού κόστους  Το DARPAnet χωρίστηκε στο ΜILNET (καθαρά στρατιωτικό μέρος του δικτύου) και στο ARPANET (είχε κυρίως ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσανατολισμό). Ιστορική αναδρομή

7 7  Tο 1979, ξεκίνησε η ένωση μερικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων όπου η ραχοκοκκαλιά του ήταν το δίκτυο ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork). Αυτή η πρώτη φάση του Internet τελείωσε το 1983.  Αν και το Internet ξεκίνησε καθαρά ως ακαδημαϊκό και ερευνητικό διαδίκτυο, σήμερα χρησιμοποιείται και για εμπορικές εφαρμογές.  Μάλιστα, από το τέλος του 1994 η χρήση του Internet για εμπορικές εφαρμογές ξεπέρασε την αντίστοιχη χρήση του για ακαδημαϊκές και ερευνητικές εφαρμογές. Ιστορική αναδρομή

8 8 TCP/IP: Το πρωτόκολλο επικοινωνίας του διαδικτύου  Το TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) εμπεριέχει το σύνολο των κανόνων που διέπουν το επικοινωνιακό καθεστώς του διαδικτύου.  Η αποστολή των μηνυμάτων μεταξύ Η/Υ γίνεται σε ενότητες (πακέτα), προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη επικοινωνία.  Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του το πρωτόκολλο αποτελείται από δύο μέρη:  Το TCP το οποίο ελέγχει την αποστολή, την παραλαβή και την ανασυγκρότηση των πακέτων.  Το IP το οποίο καθορίζει τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα πακέτα προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

9 9  Κάθε διασυνδεδεμένος υπολογιστής στο διαδίκτυο μπορεί να εντοπιστεί με βάση την μια και μοναδική διεύθυνση (IP address) από την οποία και χαρακτηρίζεται.  Η κάθε IP address αποτελείται από 4 ακέραιους αριθμούς καθένας από τους οποίους έχει τιμή από 0-255. Π.χ 194.112.36.65  Για την διευκόλυνση μας κάθε υπολογιστής έχει ένα συμβολικό όνομα: Π.Χ ada.cs.ucy.ac.cy το οποίο είναι και μοναδικό.  Κάθε τμήμα μιας ονομαστικής διεύθυνσης εκτός από το πρώτο αντιπροσωπεύει μια ομάδα διευθύνσεων,(domain).  Έτσι η παραπάνω διεύθυνση ανήκει στον Η/Υ που έχει το όνομα ada, ανήκει στην ομάδα cs (computer science) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ucy)που είναι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας (ac) της κυπριακής δημοκρατίας (cy). Πως μπορεί να εντοπιστεί ένας Η/Υ στο διαδίκτυο;

10 10 Πως μπορεί να εντοπιστεί ένας Η/Υ στο διαδίκτυο;  Το τελευταίο τμήμα της ονομαστικής διεύθυνσης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα Διακρίνονται σε:  Κωδικούς τριών γραμμάτων .com: υποδηλώνει εταιρία - εμπορική επιχείρηση. .edu: υποδηλώνει πανεπιστήμιο κυρίως στις ΗΠΑ .org: υποδηλώνει μη κερδοσκοπικό οργανισμό. .gov : υποδηλώνει κυβερνητικό φορέα των ΗΠΑ .int : υποδηλώνει διεθνής οργανισμό .net : υποδηλώνει οργανισμό σχετικό με τα διαδίκτυο. .mil : υποδηλώνει στρατιωτικό φορέα των ΗΠΑ.  Κωδικούς δύο γραμμάτων που υποδηλώνουν χώρα. (cy: Κύπρος, gr: Ελλάδα).

11 11  Μέσω της υπηρεσίας Domain Name System (DNS)  Σε κάθε τοπικό δίκτυο υπάρχει συνήθως ένας κόμβος ο οποίος εξασφαλίζει την επικοινωνία των υπόλοιπων κόμβων μέσω των ονομαστικών τους διευθύνσεων.  Ο Κόμβος αυτός ονομάζεται εξυπηρετητής DNS (DNS server)  Χρησιμοποιεί ένα πίνακα ο οποίος για κάθε ονομαστική διεύθυνση δείχνει την αντίστοιχη αριθμητική.  Υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία η Network Information Center (NIC) η οποία καταχωρεί τους αριθμούς στο Internet, μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου Με ποιο τρόπο μετατρέπεται η ονομαστική διεύθυνση σε αριθμητική;

12 12 Πως μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο ;  Η σύνδεση μας με το Διαδίκτυο, μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:  Απευθείας σύνδεση: μέσω LAN σε κάποιο Η/Υ που είναι συνδεδεμένος ήδη στο διαδίκτυο.  Χρησιμοποιώντας κάποια εταιρία παροχής υπηρεσιών Internet (Internet providers).  Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικού δικτύου (dial up connection) και modem.  Χρησιμοποιώντας κάποιο δίκτυο παροχής υπηρεσιών που με την σειρά του είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.

13 13 Τι χρειάζομαι για να συνδεθώ στο διαδίκτυο από το σπίτι μου;  Έναν Η/Υ με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά.  Κατάλληλα προγράμματα λογισμικού προκειμένου να γίνει χρήση  των υπηρεσιών του διαδικτύου  και της dial up σύνδεσης.  Modem  Τηλεφωνική γραμμή

14 14 Το Διαδίκτυο ως εργαλείο  Το παγκόσμιο διαδίκτυο παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων στους ενδιαφερόμενους χρήστες.  Αναζήτηση πληροφοριών. (Ειδήσεις, νέα, πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς, σε βάσεις δεδομένων δημόσιας διοίκησης κλπ)  Επικοινωνίας (ανταλλαγή μηνυμάτων, τηλεδιάσκεψη, τηλεφωνική συνομιλία, κλπ)  Διενέργειας Συναλλαγών (Ηλεκτρονικό εμπόριο, ανταλλαγή αρχείων εγγράφων, τραπεζικές οικονομικές συναλλαγές κλπ)  Δημιουργίας Διαδικτυακού Χώρου (προσωπικές σελίδες, εταιρικές τοποθεσίες κλπ)  Διασκέδασης και Ψυχαγωγία (παιχνίδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ).


Κατέβασμα ppt "1 Διαδίκτυο. 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή TCP/IP Domain Name System."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google