Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου. Τι είναι το Διαδίκτυο Ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα αγγλικά συναντάται με τον όρο Internet, ο οποίος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου. Τι είναι το Διαδίκτυο Ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα αγγλικά συναντάται με τον όρο Internet, ο οποίος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου

2 Τι είναι το Διαδίκτυο Ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα αγγλικά συναντάται με τον όρο Internet, ο οποίος γεννήθηκε από τη συνένωση των λέξεων International Network (Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών). Αναφέρεται και ως κυβερνοχώρος (cyberspace) Το Διαδίκτυο επιτρέπει την πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα και υπολογιστές, προσφέροντας εύκολη και γρήγορη επικοινωνία σε ένα μεγάλο πλήθος χρηστών σ' όλο τον κόσμο. Η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών γινέται χρησιμοποιώντας ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας το TCP/IP

3 Ιστορική αναδρομή Γεννιέται το 1969 με πόρους του προγράμματος ARPA του Υπουργείου Άμυνας Ονομάζεται ARPANET και χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς 1973 : γεννιέται μια νέα τεχνική, το Internet Protocol (IP) (Πρωτόκολλο Διαδικτύωσης), 1983 : Υιοθετείται το TCP/IP & γίνεται διαχωρισμός σε ARPANET, MILNET 1990 : INTERNET

4 Υπηρεσίες Διαδικτύου Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail) Παγκόσμιος ιστός WWW (World Wide Web) Κοινωνική δικτύωση Λίστες συζητήσεων(USENET, newsgroups, και chat- rooms ) Απομακρυσμένη σύνδεση (Telnet) Μεταφορά αρχείων Ftp (File Transfer Protocol) Ηλεκτρονικό εμπόριο Συνομιλία με ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο (voice & video conference)

5 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Υπηρεσία του Διαδικτύου, η οποία επιτρέπει αποστολή και λήψη μηνυμάτων με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί έναν ταχύτατο, φθηνό και αποδοτικό τρόπο επικοινωνίας Χρησιμοποιεί το Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) Ξεκίνησε το 1971 από τον Ray Tomlinson O ίδιος καθιέρωσε την μορφή της διεύθυνσης του mail καθώς και το συμβολο @ Η διεύθυνση του κάθε χρήστη έχει την παρακάτω μορφή Όνομα_χρήστη@τοποθεσία

6 Η Ιστορία του Συμβόλου @ Οι γλωσσολόγοι διαφωνούν για το πότε εμφανίσθηκε για πρώτη φορά. Μερικοί ισχυρίζονται ότι χρονολογείται από τον 6 ο και το 7 ο αιώνα από τη λατινική λέξη ad, που σήμαινε προς (at, to ή toward). Οι Λατίνοι συγγραφείς σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν το γράψιμο που απαιτείτο, δημιούργησαν το σύμπλεγμα των γραμμάτων "d" και "a". Άλλοι γλωσσολόγοι ισχυρίζονται ότι εμφανίσθηκε κάπου στον 18 ο αιώνα σαν ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε στο εμπόριο για να δείξει την τιμή ανά μονάδα. (το κάθε ένα) Το 2000 ο Giorgio Stabile,ανακάλυψε μερικά πρωτότυπα κείμενα του 14 ου αιώνα που περιείχαν το σύμβολο @ για να δείχνουν μια μέτρηση ποσότητας, τον αμφορέα.

7 Παγκόσμιος ιστός WWW (World Wide Web) ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ) είναι ένα μέρος του Διαδικτύου. Eίναι το μέσο για την εύκολη ανάκτηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών που διατίθενται μέσω του Διαδικτύου Χρησιμοποιεί ένα από τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου, το Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Δημιουργήθηκε το 1991 ενώ είχε δοκιμαστεί στο CERN το 1989

8 Διαφορά μεταξύ Web και Διαδικτύου Internet και το Web είναι ξεχωριστά αλλά συσχετισμένα πράγματα. Το Internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο από δίκτυα, μια δικτυακή υποδομή (networking infrastructure). Το World Wide Web, ή απλά Web, είναι ένας τρόπος πρόσβασης σε πληροφορίες μέσω του Internet. Είναι ένα μοντέλο διαμοιρασμού πληροφοριών που είναι κτισμένο στην κορυφή του Internet.

9 Κοινωνική Δικτύωση Αναφέρεται σε ψηφιακούς χώρους διαπροσωπικών επαφών Στοχεύει στη δημιουργία on-line κοινοτήτων από ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες Προσφέρει πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας στους εγγεγραμμένους χρήστες. Συνήθως οι σελίδες κοινωνικής Δικτύωσης προϋποθέτουν τη δημιουργία προσωπικών προφίλ των χρηστών.

10 Facebook Το facebook σήμερα είναι η πιο διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Yπολογίζεται ότι έχει 400 εκατομ. ενεργούς χρήστες, που το κατατάσσουν ως το δημοφιλέστερο web site του πλανήτη To ίδρυσε ο Mark Zuckerberg, φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, το Φεβρουάριο του 2004 Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από το βιβλίο- επετηρίδα των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων των αμερικάνικων κολεγίων γνωστό ως «facebook», που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους.

11 Διαδίκτυο και εκπαίδευση νέες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών εύκολη και άμεση αναζήτηση και πρόσβαση πληροφοριών τα μέσα για τη δημοσίευση και δημοσιοποίηση εργασιών και εγγράφων με συνεχώς αυξανόμενο αναγνωστικό κοινό

12 Οι μαθητές μπορούν : να γίνουν πιο ανεξάρτητοι, ικανοί να αναζητήσουν και να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει, να οργανώσουν τα ευρήματά τους, να τα αναλύσουν και να εξάγουν συμπεράσματα. Η περιήγηση στο δίκτυο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για περισσότερη συνεργασία, επικοινωνία και φυσικά παραγωγή και διανομή της πνευματικής τους δραστηριότητας. Το διαδίκτυο είναι από τη φύση του θετικά διακείμενο σε συνεργατικές μορφές μάθησης καθώς και σε μάθηση βασισμένη σε ερευνητικές εργασίες (project). Ευνοεί μάλιστα συνεργασίες μεταξύ ατόμων και ομάδων που βρίσκονται μακριά, αφού καταργεί τις αποστάσεις.

13 Στους εκπαιδευτικούς : προσφέρονται πληθώρα πηγών για να εμπλουτίσουν τόσο τις προσωπικές του γνώσεις όσο και τις καθημερινές του διδακτικές ανάγκες. Ολόκληρα δίκτυα επικοινωνίας εκπαιδευτικών στον κόσμο βρίσκονται πλέον στη διάθεσή τους. Υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες με υλικό για κάθε θέμα από τις φυσικές ως τις κοινωνικές επιστήμες..

14 Πλεονεκτήματα του Διαδικτύου Επικοινωνία Ενημέρωση & Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Υπηρεσίες Εμπόριο

15 Μειονεκτήματα & Κίνδυνοι Απειλή ιών Viruses Worms Trojan Horses Spamming Μηνύματα απατηλού περιεχομένου (hoaxes). Crackers και hackers Κλοπή προσωπικών στοιχείων Pharming & Phishing Ακατάλληλες ιστοσελίδες με ανάρμοστο περιεχόμενο (πχ ρατσιστικό ή παραπλανητικό περιεχόμενο) Επαφές με αγνώστους & κίνδυνοι στα chat rooms

16 Κίνδυνοι … συνέχεια Πορνογραφία Grooming Cyberbullying Εθισμός

17 Αποτελέσματα Έρευνας Στατιστικά στοιχεία ερωτουμένων Στην έρευνα συμμετείχαν 157 άτομα

18 ‘Αποτελέσματα Έρευνας 64 στους 73 άντρες έχουν Η/Υ (87%) 51 από αυτούς έχουν το Η/Υ στο υπνοδωμάτιο (79%) 78 στις 84 γυναίκες έχουν Η/Υ (92%) 45 από αυτές έχουν το Η/Υ στο υπνοδωμάτιο (57%)

19 Στατιστικά χρήσης Internet Πρόσβαση στο διαδίκτυο

20 Στατιστικά Χρήση Διαδικτύου

21 Στατιστικά Χρήση Διαδικτύου για ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22 Στατιστικά χρήσης Internet Χρήση Διαδικτύου για ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

23 Στατιστικά χρήσης Internet Χρήση Διαδικτύου για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

24 Στατιστικά χρήσης Internet Χρήση Διαδικτύου για ΑΓΟΡΕΣ

25 Στατιστικά Επαρκής ενημέρωση για κινδύνους

26 Στατιστικα Γνωρίζουν τους κινδύνους?

27 Στατιστικα Έχουν δώσει προσωπικά στοιχεία?

28 Στατιστικα Έχουν υποστεί κλοπή /παραποίηση ?

29 Στατιστικα Γνωρίζουν που να απευθυνθούν?

30 Στατιστικα Μπορεί το internet να προκαλέσει ΕΘΙΣΜΟ?

31 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Α΄ Λυκείου. Τι είναι το Διαδίκτυο Ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα αγγλικά συναντάται με τον όρο Internet, ο οποίος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google