Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ Α.Μ.:5013 Α ΕΤΟΣ

2 Τι είναι οικογένεια; Οικογένεια είναι μια ομάδα ατόμων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος, γάμου ή υιοθεσίας, οι οποίοι συνιστούν μια οικονομική ομάδα και όπου τα ενήλικα μέλη της έχουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών.

3 Τι εννοούμε με τη φράση «σκοτεινή πλευρά» της οικογένειας;
Οι οικογενειακές σχέσεις –μεταξύ συζύγων, αδερφών , παιδιών και γονέων ή μεταξύ μακρινών συγγενών, μπορεί να είναι από πολύ καλές μέχρι ικανοποιητικές. Μπορεί όμως να είναι γεμάτες από εντάσεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε συναισθήματα όπως ενοχή, απόγνωση και καταπίεση. Έτσι διαψεύδονται οι ρόδινες και χαρούμενες οικογενειακές στιγμές που προβάλλονται στα ΜΜΕ.

4 Αίτια οικογενειακών προβλημάτων
Η μη εκπαίδευση των γονέων Η παραμέληση του οίκου λόγω πολλών ωρών εργασίας Η κακή κατανομή των ευθυνών Η δυσκολία αναγνώρισης των προβλημάτων

5 Προβλήματα οικογένειας

6 Βία Μπορούμε να ορίσουμε τη βία στην οικογένεια, ως την φυσική κακομεταχείριση που ασκείται από ένα μέλος της οικογένειας εναντίον ενός ή περισσότερων άλλων. Γιατί όμως παρατηρείται τόσο συχνά οικογενειακή βία;

7 Σεξουαλική παρενόχληση
Αποπλάνηση παιδιών υπάρχει όταν ένα άλλο πρόσωπο που είναι σεξουαλικά ώριμο, εκθέτει ένα παιδί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που το άλλο πρόσωπο μπορεί να προσδοκά ότι θα του προσφέρει σεξουαλική διέγερση. Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται σε συνουσία, επαφές, έκθεση σεξουαλικών οργάνων, επίδειξη πορνογραφικού υλικού ή κουβέντες για διάφορα πράγματα με ερωτικό τρόπο.

8 Δυσκολία στην επικοινωνία
Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας οξύνει και συντηρεί τα υπόλοιπα προβλήματα. Από την κακή επικοινωνία απορρέει η ανεπαρκής συναισθηματική υποστήριξη, η οποία αποτελεί πρόβλημα για την καλή ανάπτυξη των παιδιών.

9 Υπερπροστασία Η υπερβολή ακόμα και στην προστασία προκαλεί προβλήματα τόσο στα παιδιά όσο και τους γονείς. Η ασφυκτική παρουσία των γονέων ή και άλλων μελών της οικογένειας, όπως ο παππούς και η γιαγιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

10 Το χάσμα των γενεών Είναι η απόσταση που χαρακτηρίζει δύο γενιές σε κάθε εποχή, ως προς τις πεποιθήσεις, τις ιδέες, τις αντιλήψεις, τρόπους, τις σκέψεις και τη στάση ζωής γενικότερα.

11 Μη αποδοχή της διαφορετικότητας και σεβασμός στα μέλη της οικογένειας
Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αποδοχή των διαφορών και σεβασμός στη μοναδικότητα του κάθε μέλους, ακόμα και των μικρών παιδιών, και κυριαρχεί η ανταγωνιστικότητα και ο ατομικισμός τα μέλη στερούνται αγάπη και τρυφερότητα και έχει αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στα παιδιά.

12 Συνέπειες οικογενειακών προβλημάτων
Οι επιπτώσεις των οικογενειακών προβλημάτων συνοψίζονται στο χωρισμό του ζευγαριού, στα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια από τα μέλη της οικογένειας και στη δυστυχία που επισκιάζει την οικογενειακή ζωή.

13 ΧΩΡΑ 1981 1993 Ηνωμένο Βασίλειο 2,8 3,1 Δανία 2,5 Φινλανδία 2,0 Σουηδία 2,4 Βέλγιο 1,6 2,1 Αυστρία 1,8 Ολλανδία Γαλλία 1,9 Γερμανία Λουξεμβούργο 1,4 Πορτογαλία 0,7 1,2 Ελλάδα Ισπανία 0,3 Ιταλία 0,2 0,4 Ε.Κ. μέσος όρος 1,5 Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχει αύξηση των διαζυγίων, όπως θα διαπιστώσουμε στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος μας δείχνει τα διαζύγια ανά 1000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα,1981 και 1993.

14 Τρόποι αντιμετώπισης οικογενειακών προβλημάτων
Να τα αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε Καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Εκπαίδευση των γονιών για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι στα παιδιά τους Να ακούν οι γονείς τα παιδιά καθώς και να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα τους Διάλογος και κατανόηση Να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια για βελτίωση όσο μικρή κι αν φαίνεται Να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τις δυσκολίες που τους παρουσιάζονται με τις δικές τους δυνάμεις

15 Σύμφωνα με τον Ξηροτύρη η σωστή οικογένεια είναι αυτή που γνωρίζει τις μεγάλες και βασικές αρχές που στηρίζουν μια πολιτεία: τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη, την αγάπη, τη μετριοπάθεια, το κύρος του πατέρα και το σεβασμό στη μάνα, την ομόνοια και τα καλά της, τον αλτρουισμό, την άδολη και ειλικρινή στον πόνο και στη χαρά των άλλων.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google