Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΙΝΕΛΑΙΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΙΝΕΛΑΙΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΙΝΕΛΑΙΟ

2 Παραλαμβάνεται από την πλήρη επεξεργασία του σπόρου του φυτού Linus usitatissimum. Αποτελεί πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος και λιγνανών. Το α-λινολενικό οξύ ανήκει στα απαραίτητα για τον οργανισμό ω-3 λιπαρά οξέα που πρέπει να χορηγούνται μέσω της δίαιτας. Μπορεί να μετατραπεί σε άλλα ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου όπως το εικοσαπεντανοϊκό ( EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βρίσκονται στα ιχθυέλαια .

3 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Είναι διαθέσιμο σε υγρή μορφή
Η δόση δεν είναι προκαθορισμένη Οι παρασκευαστές προτείνουν την πρόσληψη μιας κουταλιάς της σούπας λινελαίου ημερησίως

4 ΔΡΑΣΗ Τα ω-3 λιπαρά οξέα (όπως και τα ω-6) αποτελούν πρόδρομες ενώσεις για προσταγλαδίνες, θρομβοξάνες και λευκοτριένια, που είναι λιγότερο φλεγμονώδη και αθηρογόνα σε σχέση με αυτά που προέρχονται από τα ω-6 λιπαρά Έχει βρεθεί ότι υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα για τη χρήση των ενζυμικών συστημάτων που παράγουν αυτές τις ενώσεις Η ιδανική αναλογία ανάμεσα στα ω-3 και στα ω-6 λιπαρά οξέα θεωρείται ότι είναι 1:4 (οι αλλαγές στον τρόπο παρασκευής των τροφίμων και η αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων οδήγησε σε να αύξηση του ποσοστού των ω-6 λιπαρών οξέων σε βάρος των ω-3 με αποτέλεσμα ο λόγος των ω-3 προς τα ω-6 να κυμαίνεται μεταξύ 1: 10 και 1: 30)

5 ΔΡΑΣΗ Το λινέλαιο, το οποίο περιέχει 3 φορές περισσότερα ω-3 σε σχέση με τα ω-6, μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ισορροπίας Οι λιγνάνες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνων. Πέπτονται στο παχύ έντερο και μετατρέπονται σε ενώσεις που θεωρούνται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο (εντεροδιολολιγνάνες και εντερολακτονολιγνάνες)

6 ΧΡΗΣΕΙΣ Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και για άλλες διαταραχές του κάτω πεπτικού συστήματος όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η εκκολπωματίτιδα Μπορεί να φανεί χρήσιμο ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων σε καταστάσεις όπου εμφανίζεται χρήσιμο το ιχθυέλαιο (καρδιαγγειακά και φλεγμονώδεις νόσοι) Εντούτοις τα τωρινά δεδομένα είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί με τη μορφή συμπληρωμάτων για τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου ή την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων

7 Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να εγγυώνται την ασφαλή χορήγηση λινελαίου σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

8 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Δεν αναφέρονται τοξικότητα και σοβαρές παρενέργειες, αλλά δεν υπάρχουν και έρευνες που να εκτιμούν τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χορήγησης λινελαίου. Το λινέλαιο περιέχει κυανογόνες γλυκοσίδες, που είναι φυσικές τοξικές ενώσεις. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των συστατικών παραμένουν άγνωστες, όμως υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της συγκέντρωσης θειοκυανικών στο αίμα. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Δεν έχει αναφερθεί καμιά.


Κατέβασμα ppt "ΛΙΝΕΛΑΙΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google