Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Γεννήθηκε στην Πίζα της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Γεννήθηκε στην Πίζα της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και από νωρίς έδειξε σημεία μιας αξιοσημείωτης ιδιοφυΐας.

2 Όταν ο Γαλιλαίος ήταν δέκα χρονών, η οικογένεια του μετακόμισε από την Πίζα στη Φλωρεντία. Τον έστειλαν να σπουδάσει σε ένα τοπικό μοναστήρι. Μετά ο πατέρας του Γαλιλαίου αποφάσισε ότι ο γιος του έπρεπε να γίνει γιατρός, κι έτσι ο Γαλιλαίος πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή απ’ όπου αργότερα μεταπήδησε στα μαθηματικά. Το 1585 όταν του σώθηκαν τα χρήματα ο Γαλιλαίος έφυγε από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, χωρίς να πάρει πτυχίο, και γύρισε στη Φλωρεντία. Ένας πλούσιος οικογενειακός φίλος φρόντισε να βρει ο Γαλιλαίος δουλειά κάνοντας διαλέξεις περί Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και αργότερα, ως επίσημος μαθηματικός στον Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης.

3 Η προσωπικότητα του Συνήθως τσακωνόταν για επιστημονικά θέματα, όπως ας πούμε πώς έπρεπε να ασχολείσαι με την επιστήμη, πώς κινούνται τα αντικείμενα και τι βλακεία που ήταν να φοράς τήβεννο όπως όλοι οι φοιτητές τότε. Του άρεσε να καλοπερνάει κι έβγαινε συχνά για να πιει και να γλεντήσει.

4 Λίγα χρόνια μετά όταν ο Γαλιλαίος έγινε 35 χρόνων, απέκτησε μόνιμη συμβία τη Μαρία Γκάμπα και απέκτησαν τρία παιδιά. Οι δυο τους δεν είχαν πρόβλημα που δεν ήταν παντρεμένοι όμως οι δυο κόρες τους είχαν άλλη γνώμη. Ο Γαλιλαίος έστειλε τις κόρες του σε μοναστήρι. Κατά βάθος ήταν θρησκευόμενος, απλώς πίστευε ότι στα θέματα της επιστήμης η Βίβλος έλεγε ανοησίες.

5 Επιστημονικό Έργο του Γαλιλαίου
ο χρόνος της ταλάντωσης του απλού εκκρεμούς σχετίζεται με το μήκος του και δεν εξαρτιέται από το βάρος του. γενικά τα αντικείμενα πέφτουν με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

6 Έφτιαξε ένα όργανο με το οποίο έκανες λογαριασμούς για να στοχεύσεις με κανόνι, υπολόγιζες τετραγωνικές ρίζες, έβρισκες πόσο μπαρούτι χρειαζόταν για διαφορετικές μπάλες κανονιού, δηλαδή έκανε σχεδόν τα πάντα. Το ονόμασε στρατιωτικό διαβήτη και οι στρατιωτικοί που είχαν τότε αρκετά χρήματα ξετρελάθηκαν.

7 Ο Γαλιλαίος έγινε διάσημος ως τύπος που ανακάλυψε ένα νέο σύμπαν
Ο Γαλιλαίος έγινε διάσημος ως τύπος που ανακάλυψε ένα νέο σύμπαν. Κατασκεύασε το πρώτο τηλεσκόπιο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1609 έστρεψε στο νυχτερινό ουρανό το χειροποίητο τηλεσκόπιο του. Το 17ο αιώνα ο Γαλιλαίος ανακάλυψε: τέσσερις δορυφόρους του Δία, τις ηλιακές κηλίδες και κατέγραψε πρώτος τις κινήσεις τους, το νόμο της πτώσεως των σωμάτων, εφηύρε το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη και υποστήριξε τις θεωρίες του Κοπέρνικου για το Ηλιακό σύστημα.

8 Ο Γαλιλαίος αποδοκιμάστηκε ως εχθρός της θρησκείας
Ο Γαλιλαίος αποδοκιμάστηκε ως εχθρός της θρησκείας. Ο Γαλιλαίος όμως δεν ασκούσε κριτική στην Βίβλο αλλά στον Αριστοτέλη. Το 1615 ο Γαλιλαίος αποφάσισε να το τραβήξει στα άκρα, φτάνοντας ως τον Πάπα, στη Ρώμη. Ο Γαλιλαίος δέχτηκε αυστηρή επίπληξη. Πήρε όμως την άδεια να γράψει ένα βιβλίο που θα εξηγούσε τη γεωκεντρική και ηλιοκεντρική θεωρία. Τα μέλη της Ιεράς Εξέτασης, που ήταν ένα τρομερό δικαστήριο του Πάπα, απαγόρεψαν αμέσως το βιβλίο και τον κάλεσαν στη Ρώμη για να δικαστεί. Ο Γαλιλαίος έκανε αυτό το μακρύ ταξίδι το 1633, σε ηλικία 69 ετών.

9 Τον καταδίκασαν ισόβια στη φυλακή
Τον καταδίκασαν ισόβια στη φυλακή. Με την επιρροή των φίλων του, του επιτράπηκε να εκτίσει την ποινή του κλεισμένος ισόβια στο σπίτι του, κοντά στο μοναστήρι όπου ήταν οι κόρες του, έξω από τη Φλωρεντία. Το 1638 γράφει το τελευταίο του βιβλίο με δύο νέες επιστημονικές εκπλήξεις, το οποίο ονομάστηκε <<Δυο Επιστήμες>>.

10 Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που μέτρησε το χώρο και το χρόνο δίνοντάς τους τη θέση που τους αρμόζει στη φυσική : ορισμός ταχύτητας και επιτάχυνσης και νόμοι της επιταχυνόμενης κίνησης . Τη χρονιά που πέθανε ο Γαλιλαίος γεννήθηκε ο Νεύτωνας......

11 ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΓΑΛΙΛΕΪ
Έφερε ριζικές αλλαγές στους τομείς: αστρονομία και φυσική Κορυφαίες ανακαλύψεις: αρχές της κινηματικής αρχές της ταλάντωσης νόμοι της ελεύθερης πτώσης δορυφόροι του Δία δομή του ηλιακού συστήματος

12 ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ :
να τα τσούζει πότε πότε

13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ Τσουγκράνη Ειρήνη Φερμάνη Μαρία Πεταλάς Λευτέρης

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός. Γεννήθηκε στην Πίζα της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google