Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1. 2 Η εξέλιξη της μηχανής και η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1. 2 Η εξέλιξη της μηχανής και η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1

2 2 Η εξέλιξη της μηχανής και η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα

3 3

4 Ιστορία και εξέλιξη των Υπολογιστών

5 5 Οι πρώτοι υπολογιστές  Ο Άβακας  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

6 6 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων Αστρολάβος των Αντικυθήρων Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των Κυθήρων. Και χρονολογείτε μεταξύ 150 π.χ και του 100π.χ. Ο μηναχισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Τα αποτελέσματα της ερευνάς επιβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός φέρει 30 οδοντωτούς τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες.

7 7 Προσπάθειες ανακατασκευής Η πρώτη ανακατασκευή έγινε το 1999 από τον μαθηματικό Διονύσιο Κριαρή, και το 2002 μια ακόμη ανακατασκευή από τον Μαίκλ Ράιτ. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων Η λύση του γρίφου Χάρη στα υπερσύγχρονα μέσα ψηφιακής απεικόνισης που επιστρατεύθηκαν για την εξιχνίαση του μυστηρίου του, σήμερα ξέρουμε την αλήθεια: ο Μηχανισμός ήταν ένα αστρονομικό όργανο υψηλής ακριβείας και έχει ηλικία άνω των 2.100 ετών!

8 8 Η πιο σύγχρονη εποχή  Η Pascaline (1642 μ.Χ.) o Η αναλυτική μηχανή του Babbage (1846 μ.Χ.)

9 9 Η πιο σύγχρονη εποχή  Η Διατρητική μηχανή του Hollerith (1889 μ.Χ.)

10 10 Η Ηλεκτρονική εποχή 1 η Γενιά Υπολογιστών (1945-1956 μ.Χ.) Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC. Ο ENIAC ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Ακόμα και ο πιο ταπεινός σημερινός υπολογιστής είναι χιλιάδες φορές καλύτερος από τον ENIAC ως προς τις δυνατότητες. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης, δηλαδή μπορούσε να προγραμματιστεί για να λύσει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα. Η ταχύτητα του ήταν τεράστια σε σύγκριση με μηχανικά μέρη της εποχής

11 11 MARK I Μark I: σχεδιάστηκε το 1941 από τους μηχανικούς της εταιρείας ΙBM. Οι διαστάσεις του ήταν μήκος 15 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα. Περιελάμβανε 500 χιλιόμετρα καλώδια. 1η Γενιά Υπολογιστών (1945-1956 μ.Χ.)

12 12 UNIVAC I Το 1947 βραβεύεται η Eckert – Mauchly Computer Corporation για το συμβόλαιό της να κατασκευάσει τον BINAC για την εταιρεία αεροσκαφών Northrop,ενώ ξεκινά και την κατασκευή του πρώτου εμπορικού υπολογιστή UNIVAC I 1η Γενιά Υπολογιστών (1945-1956 μ.Χ.)

13 13 2 η Γενιά Υπολογιστών (1956-1963)  Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.  Τα τρανζίστορς χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται ακόμη) σε πάρα πολλές συσκευές. Επέτρεψαν τη δημιουργία ραδιόφωνων αρκετά μικρών ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα κουβαλούν μαζί τους (φορητά ραδιόφωνα), και πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, τα φορητά ραδιόφωνα αποκαλούνται “τρανζίστορ”.

14 14 3 η Γενιά (1964 – 1971 μ.Χ.) Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάσεις και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο.

15 15 4 η Γενιά (1971 – σήμερα) Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4 η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU, έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).

16 16 Υπολογιστές και Επαγγέλματα

17 17 ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Η εξέλιξη των υπολογιστών και η εισαγωγή τους στο χώρο της εργασίας δημιουργούν νέα επαγγέλματα, που απαιτούν γνώσεις και εκπαίδευση. Νέα επαγγέλματα : Σχεδιαστής δικτυακών τόπων Προγραμματιστής αυτόματων μηχανών παραγωγής Προγραμματιστής Τεχνικός υπολογιστών

18 18 Ανάπτυξη επαγγελμάτων με τη χρήση των υπολογιστών  Στην Εκπαίδευση Τηλε-εκπαίδευση Η παροχή της εκπαίδευσης μπορεί να γίνεται και από απόσταση μέσω του διαδικτύου  Στις Επιστήμες Οι υπολογιστές επιταχύνουν την επεξεργασία διαφόρων ερευνητικών δεδομένων, βελτιώνουν της μετρήσεις διαφόρων οργάνων. Π.χ. τεράστια τηλεσκόπια σε αστεροσκοπεία με ενσωματωμένους υπολογιστές.  Στην Ιατρική Τηλε-ιατρική Με τη χρήση υπολογιστών και μέσω διαδικτύου υπάρχει πλέον η δυνατότητα παρακολούθησης, διάγνωσης και παροχής ιατρικών συμβουλών.

19 19  Στη Δημόσια Διοίκηση Υπολογιστές χρησιμοποιούνται στις δημόσιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Μέσω διαδικτύου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν και να κάνουν συναλλαγές με τις Δημόσιες υπηρεσίες. Π.χ. : Μπορούμε από το σπίτι μας :  Να πληρώσουμε λογαριασμούς  Να καταθέσουμε κάποια αποδεικτικά έγγραφα  Να εκδώσουμε πιστοποιητικά  Στις Συγκοινωνίες Υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν την καθημερινή μας μετακίνηση. Αναζήτηση και έκδοση εισιτηρίων. Έλεγχος και ασφάλεια των ταξιδιών με πλοία, αεροπλάνα.

20 20 Διάφοροι επαγγελματίες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις Πληροφορικής χρησιμοποιούν υπολογιστές, ώστε να κάνουν πιο εύκολα τη δουλεία τους. Δικηγόροι Μηχανικοί αυτοκινήτων Έμποροι Αρχιτέκτονες

21 21 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  Η αυτοματοποίηση πολλών διεργασιών, όπως της αυτόματης διέλευσης από τα διόδια, καταργεί αρκετά επαγγέλματα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά.  Η χρήση των υπολογιστών σε ευρεία κλίμακα στη βιομηχανία, το εμπόριο, τη δημόσια διοίκηση είχε ως συνέπεια τη μαζική ή μείωση θέσεων εργασίας  Ο άνθρωπος απομακρύνεται από το συνάνθρωπο του στο χώρο της εργασίας. Η εργασία εξατομικεύεται και η χρήση του Η/Υ γίνεται μηχανιστική, με αποτέλεσμα να επέρχεται αλλοτρίωση και ο άνθρωπος να βιώνει ψυχολογικά προβλήματα

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33

34 34 Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές :  Αλή Αϊσέ  Χασεκή Σεβγκέν  Τσακήρ Χασάν Ιμέν  Ισμαήλ Σερκάν  Μουσταφά Μεχμέτ  Κεχαγιάς Μάριος  Παπαδόπουλος Αντώνης  Παπαδόπουλος Στέφανος  Μαγγασάροβ Μιχάλης  Κουτάβας Νίκος  Ντούρμπα Χασήμ Τεζτζάν  Πετράκης Γιώργος  Ταπατζάς Ιωάννης  Κυριακόπουλος Πάνος  Τσαγκαλίδης Κώστας  Σαταμέτου Φωτεινή  Αρχοντίδου Αλεξάνδρα  Σαλπιγγίδου Σπυριδούλα  Σκαρλατάκη Βαλέρια

35 35


Κατέβασμα ppt "1. 2 Η εξέλιξη της μηχανής και η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα η επίδραση στην επαγγελματική δραστηριότητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google