Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση.

2 Χαρακτηριστικά του Πάντα
Η αρκούδα Πάντα ζει στα δάση της Κίνας. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Ailuropoda melanoleuca. Συνήθως το βάρος τους είναι 86 με 125 κιλά ενώ το ύψος 1,20 μ. με 1,90 μ.. Κατά τη διάρκεια της μέρας αναζητεί την τροφή του και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φύλλων και τρυφερών βλαστών μπαμπού.  Ο μοναδικός τους εχθρός είναι ο άνθρωπος, αφού δεν απειλούνται από κάποιο αρπακτικό. Παρ' όλα αυτά κινδυνεύει να εξαφανιστεί καθώς έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός τους, τα τελευταία χρόνια.

3 Η γούνα του Πάντα Τα σχήματα πάνω στο δέρμα τους χρησιμεύουν για να αναγνωρίζονται εύκολα μεταξύ τους μέσα στα πυκνά δάση. Οι αρκούδες πάντα είναι ιδιόμορφα ζώα. Καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις προκειμένου να βρουν την τροφή τους. Είναι διακριτά στο περιβάλλον όπου ζουν, γι’ αυτό κρατούν σε απόσταση τα ζώα που κινούνται γύρω τους. Το κυριότερο όμως είναι ότι χάρη στα μοτίβα της γούνας τους εντοπίζουν εύκολα το σύντροφό τους όταν θέλουν να ζευγαρώσουν.

4 Το όνομα και η συμπεριφορά του Πάντα
To γιγαντιαίο Πάντα είναι είδος αρκούδας, αλλά αυτό το μάθαμε σχετικά πρόσφατα. Το λένε "γιγαντιαίο", για να το ξεχωρίζουμε από ένα άλλο είδος, πιο μικρό και κόκκινο. To Πάντα είναι μοναχικό ζώο, αλλά όχι επιθετικό. Αρκεί να σέβεσαι την επικράτειά του, που την ορίζει γρατζουνίζοντας τα δέντρα και τρίβοντας τον πισινό του στη γη, για να αφήσει την οσμή του.

5 Το ζευγάρωμα και η σχέση με τα μικρά
Από το Μάρτιο ως το Μάιο τα αρσενικά συναντούν τα θηλυκά για ζευγάρωμα. Το θηλυκό είναι γόνιμο για 2 έως 4 μέρες. Δεν έχει ένα ταίρι, αλλά ζευγαρώνει με πολλά αρσενικά κι ύστερα τα ζευγάρια χωρίζονται. Η μόνη πραγματική σχέση είναι της μητέρας με το μικρό της τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του.

6 Η τροφή του Πάντα Τo Πάντα ήταν κάποτε σαρκοφάγο ζώο. Συνέβη όμως κάτι παράξενο: εδώ και περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια έγινε φυτοφάγο! Η βασική τροφή του είναι τα καλάμια μπαμπού. Τρώει κυρίως τα φύλλα του. Την άνοιξη, όμως, απολαμβάνει και τα νεαρά καλάμια, που είναι τρυφερά και γεμάτα με γλυκό χυμό.

7 Το μπαμπού Ο κύκλος ζωής των μπαμπού διαρκεί από 30 ως 120 χρόνια. Στο τέλος του κύκλου, το μπαμπού ανθίζει και ύστερα μαραίνεται. Χρειάζονται 5 χρόνια για να ξαναφυτρώσει. Κάποτε το Πάντα μπορούσε να περπατήσει πιο πέρα, και να βρει άλλο δάσος με μπαμπού. Σήμερα η επικράτεια του είναι περιορισμένη. Έτσι χωρίς μπαμπού, εκατοντάδες Πάντα πεθαίνουν από την πείνα.

8 Οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα Πάντα
Οι λαθροκυνηγοί το θεωρούν πολύτιμο, γιατί το δέρμα του πωλείται ακριβά στις αγορές της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν. Τιμωρούνται με 20 χρόνια φυλακή. Δεν αποθαρρύνονται όμως, αφού για κάθε δέρμα μπορεί να κερδίσουν ως και ευρώ. Το θηλυκό γεννά ένα μικρό κάθε δυο χρόνια περίπου. Το μωρό έχει ύψος 15 εκατ. και βάρος 100 γραμμάρια, δηλαδή ζυγίζει φορές λιγότερο από τη μητέρα του! Κι επειδή η περιοχή τους είναι μικρή, συχνά ζευγαρώνουν με συγγενείς τους, οπότε σιγά - σιγά το είδος τους θα εκφυλιστεί.

9 Η σωτηρία των Πάντα Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τα Γιγαντιαία Πάντα είναι απλά να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τους βιότοπούς τους και να τα αφήσουμε ήσυχα.

10 Ένα μικρό βίντεο για τα Πάντα


Κατέβασμα ppt "Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google