Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»

2 ΘΕΜΑ: «Η Βιβλιοθήκη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.)»

3 Ιστορική αναδρομή Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1945 με την έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, τόσο από την άποψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και από την άποψη του προσωπικού και των υπηρεσιών που προσφέρει.

4 Συλλογές Οι συλλογές της βιβλιοθήκης καλύπτουν κυρίως θέματα των επιστημών που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο αυτό (π.χ. γεωργική οικονομία, πολιτική οικονομία, πληροφορική, χημεία κ.α.). Το υλικό αυτό της βιβλιοθήκης αποτελείται από βάσεις δεδομένων, βιβλία, διδακτορικές διατριβές του Γ.Π.Α., περιοδικά, πολυμέσα, στατιστικές εκδόσεις, πληροφοριακό υλικό κ.α. Στο χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων και στο Internet.

5 Υπηρεσίες Πρόσβαση στον αυτοματοποιημένο κατάλογο της βιβλιοθήκης Δανεισμός Παροχή άρθρων περιοδικών από άλλες βιβλιοθήκες Παραγγελίες Υλικού Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά Δυνατότητα χρήσης φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων Τερματικά αναζήτησης / Internet Χρήση ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού υλικού Υπηρεσία πληροφόρησης και κατεύθυνσης χρηστών Υπηρεσία εκπαίδευσης και υποστήριξης χρηστών

6 Ψηφιακό Υλικό βιβλιοθήκης

7 Ηλεκτρονικά περιοδικά Πολλοί από τους τίτλους που διαθέτει η βιβλιοθήκη (ελληνικοί ή ξενόγλωσσοι) διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή πλήρους κειμένου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα η βιβλιοθήκη έχει στον κατάλογό της 300 περίπου τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών. Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Γ.Π.Α. υπάρχει αλφαβητικός κατάλογος ξενόγλωσσων περιοδικών και οι εξής σύνδεσμοι:

8 Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών του Ε.Κ.Τ. Ο εν λόγω κατάλογος περιέχει πληροφορίες για συλλογές περιοδικών άλλων βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στη διαδικασία του διαδανεισμού.

9 SsetsBlackwell – SwetsWise Πρόκειται για προμηθευτή περιοδικών των περισσότερων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

10 Το Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-Link Ένας από τους στόχους του είναι η από κοινού συνδρομή των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης σύμφωνα με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Ιδρυμάτων-μελών του.

11 Βάσεις Δεδομένων

12 Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις βάσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση οι χρήστες:

13 Agricola Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλιογραφικές και άλλες πληροφορίες στον τομέα των γεωπονικών επιστημών.

14 Ingenta connect Μέσω αυτής τής βάσης, παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε συλλογές επιστημονικών άρθρων και εκδόσεων.

15 Στατιστικά Στοιχεία

16 FAO Statistical Databases Παρέχει πρόσβαση - μέσω κωδικού - σε πάνω από 1.000.000 αναγραφές οι οποίες καλύπτουν διεθνή στατιστικά στοιχεία στους κλάδους τής γεωργίας, αλιείας, δασοπονίας και διατροφής.

17 Βιβλιογραφία  Ιστοσελίδα τής βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://library.aua.gr)

18 Κουστούδα Αθανασία Β2003053 Νιάρου Μαρία Β2003001 Ρουμελιώτη Ιωάννα Β2003027 Κέρκυρα, Ιούνης 2006


Κατέβασμα ppt "Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Ομαδική Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ΄ Εξαμήνου: «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google