Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ρολόι Λουδάρου Δήμητρα Μεθενίτης Αρτέμης Γ’ τάξη Δημοτικού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ρολόι Λουδάρου Δήμητρα Μεθενίτης Αρτέμης Γ’ τάξη Δημοτικού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ρολόι Λουδάρου Δήμητρα Μεθενίτης Αρτέμης Γ’ τάξη Δημοτικού
Σχ. Έτος

2 Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι όργανο μέτρησης του χρόνου
Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι όργανο μέτρησης του χρόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων μικρότερων της ημέρας, σε αντίθεση π.χ. με τα ημερολόγια.

3 Ρολόγια που χρησιμοποιούνται για τεχνικούς σκοπούς και παρουσιάζουν μεγάλη ακρίβεια στη μέτρηση σύντομων χρονικών διαστημάτων, αποκαλούνται συνήθως χρονόμετρα. (Ένα χρονόμετρο είναι επίσης σχεδιασμένο ώστε να διευκολύνει το μηδενισμό και την επανεκκίνησή του, ενώ τα ρολόγια, αν και προφανώς μπορούν να ρυθμιστούν, χρησιμοποιούνται συνήθως για να μετρούν το χρόνο χωρίς σταματημό).

4 Η ανάγκη μέτρησης του χρόνου οδήγησε τον άνθρωπο, από τα πολύ παλιά χρόνια, στην κατασκευή μηχανών κατάλληλων για την ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας του.

5 Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος αναζητούσε μέσω της παρατήρησης του ουρανού και των πλανητών όπως η γη και η σελήνη να εξηγήσει τα καιρικά φαινόμενα και τις εποχές του χρόνου. Με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και των δραστηριοτήτων του άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μέτρηση του χρόνου… μία ανάγκη που μέσα από μία πορεία χιλιάδων ετών μας οδηγεί στα σύγχρονα ρολόγια.

6 Για το ποιος υπήρξε ο πρώτος και απόλυτος εφευρέτης του ρολογιού δεν είναι σήμερα πλέον ξεκάθαρο καθώς το ρολόι πέρασε από αμέτρητες μορφές εξέλιξης που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

7 Η ιστορία του ρολογιού είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.Τα πρώτα ρολόγια ήταν οι κλεψύδρες και τα ηλιακά. Πριν την εμφάνιση των ρολογιών χειρός, δαπέδου και τοίχου, οι άνθρωποι μετρούσαν τον χρόνο με μηχανισμούς που η ακρίβεια τους ήταν μειωμένη. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν οβελίσκους όπου η σκιά τους έδειχνε κατά προσέγιση την περίοδο της ημέρας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν κλεψύδρες νερού όπου η προβολή της περιόδου ήταν πιο ακριβής . Αργότερα οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν έναν πιο ακριβή μηχανισμό με καμπάνες για τη σήμανση της ώρας, για να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ώρες που έπρεπε να προσεύχονται.

8 Τον 13ο αιώνα αναπτύχθηκαν τα πρώτα μηχανικά ρολόγια δαπέδου στην Ευρώπη αλλά η ακρίβεια τους ήταν περιορισμένη. Τον 16ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν τα ρολόγια τσέπης, αλλά ήταν πολύ μεγάλα και φοριόταν με αλυσίδα στο λαιμό. Η ανάπτυξη των ρολογιών αυτών έγινε τον επόμενο αιώνα (17ο) όπου διαδόθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τους προνομιούχους, αλλά από πολλούς πολίτες που μπορούσαν να τα αγοράσουν.

9 Γύρω στα 1700, η βασίλισσα της Αγγλίας Anne, θέλοντας να επεκτείνει την δυναμική του ισχυρού της ναυτικού, πρόσφερε λίρες Αγγλίας σε όποιον θα ανακάλυπτε έναν τρόπο ώστε να υπολογίζεται με τη μέγιστη ακρίβεια το γεωγραφικό μήκος. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ωρολογοποιός John Harrison, ανακάλυψε ότι για τον ακριβή προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους απαιτείται η ακριβής μέτρηση του χρόνου. Έτσι εφηύρε το Ναυτικό Χρονομέτρη Harrison (Harrison Marine Chronometer) ο οποίος μετρούσε τον χρόνο με μεγάλη ακρίβεια και μετά από δοκιμές από γνωστούς θαλασσοπόρους όπως ο Captain Cook, κέρδισε το βραβείο της βασίλισσας και την πρωτοκαθεδρία στην κατασκευή του πρώτου ρολογιού ακριβείας.

10 Τον επόμενο αιώνα με την πρόοδο της τεχνολογίας άρχισαν να πρωτοεμφανίζονται τα πρώτα ρολόγια χειρός, τα οποία φοριόταν μόνο από γυναίκες, ενώ οι άντρες χρησιμοποιούσαν μόνο ρολόγια τσέπης. Αυτή η κατάσταση ανατράπηκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο όπου κατανοήθηκε η μεγάλη ανάγκη για τη συνέπεια στην ώρα και έτσι το ωρολόι χειρός φορέθηκε και από τους άντρες.

11 Η πολυπλοκότητα της κατασκευής τους και η προσεγμένη αισθητική τους δικαιολογεί την αντίληψη πολλών ότι πρόκειται για έργα τέχνης. Συνεπώς πολλά ρολόγια θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα και οι τιμές τους στις δημοπρασίες φτάνουν σε αστρονομικά ποσά.

12 Ιδιαίτερα περιζήτητα είναι τα Patek Philippe (ένα πολύπλοκο Patek Philippe μπορεί να υπερβεί και τα δολάρια σε δημοπρασία!), τα Rolex, τα Vacheron Constantine και πολλά άλλα ανάλογα με την ποιότητα και την σπανιότητά τους. Βέβαια και οι τιμές των καινούριων μηχανικών ρολογιών είναι σημαντικές π.χ. για ένα απλό Rolex χρειάζονται τουλάχιστον 2800 ευρώ, ενώ για ένα απλό Patek Philippe γύρω στα 9000 ευρώ! Σε πιο προσιτές τιμές προσφέρονται τα Omega, Longines, Raymond Weil κ.α. Υπάρχουν βέβαια και φτηνότερες επιλογές με περισσότερο δημοφιλείς αυτές που προσφέρει η Ιαπωνία με τα Seiko και τα Citizen.

13 Τα μηχανικά ρολόγια διακρίνονται στα απλά με ή χωρίς ημερομηνία και στα πολύπλοκα με πολλές πρόσθετες λειτουργίες. Π.χ. ένα ρολόι μπορεί να διαθέτει πλήρη ημερομηνία (ημέρα, μήνα , έτος, ακόμη και φάσεις της σελήνης), χρονογράφο, ξυπνητήρι κ.α.

14 Για να λειτουργήσουν θα πρέπει να κουρδιστούν
Για να λειτουργήσουν θα πρέπει να κουρδιστούν. Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι συνήθως 38 ώρες αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ανάλογα με το μοντέλο. Βέβαια υπάρχουν και αυτόματα ρολόγια τα οποία κουρδίζονται με τις κινήσεις του καρπού. Τα πρώτα αυτόματα ρολόγια εμφανίστηκαν την δεκαετία του '30 με εφευρέτη, κατά πολλούς, τον βρετανό John Harwood.

15 Στην εποχή μας κυριαρχούν τα quartz ρολόγια τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ακρίβεια και πολύ χαμηλό κόστος. Τα μηχανικά ρολόγια προτιμούνται περισσότερο σαν hobby παρά λόγω της ανάγκης για ακριβή μέτρηση. του χρόνου!


Κατέβασμα ppt "Το ρολόι Λουδάρου Δήμητρα Μεθενίτης Αρτέμης Γ’ τάξη Δημοτικού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google