Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μάρτης 2012 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΣ Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι γύρω στο τέλος του 6ου αιώνα μ.Χ. κάτι φοβερό συνέβη σε μια περιοχή νότια από το Άργος, στην Πελοπόννησο. Μια ομάδα περίπου 33 ανθρώπων που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε ένα σπήλαιο. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά, έφηβοι και νέες γυναίκες. Χρειάστηκε να κατέβουν από ένα στενό και απότομο βάραθρο 14 μέτρων για να φτάσουν στο μεγάλο σκοτεινό σπήλαιο που πίστευαν ότι θα τους σώσει. Ήρθαν οργανωμένοι, κουβάλησαν διάφορα αντικείμενα για να ζήσουν εκεί, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Καθώς οι αρχαιολόγοι βρήκαν τους σκελετούς τους δίπλα στα αντικείμενα που μετέφεραν, συμπέραναν ότι για κάποιον λόγο τελικά δεν κατάφεραν να βγουν από το σπήλαιο. Μήπως αποκλείστηκαν εκεί και πέθαναν όταν τελείωσαν οι προμήθειες. Τι φως άραγε ρίχνει στην υπόθεση το γεγονός ότι κοντά στην είσοδο του σπηλαίου βρέθηκε μια αιχμή δόρατος;

3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το ΣΠΗΛΑΙΟ και τη ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

4 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ Τα σπήλαια έχουν πολλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε απαραίτητα για την επιβίωση στο σπήλαιο θα ήταν ζεστά ρούχα.

5 ΠΥΛΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΟΡΕΙΣ
Για τη διαμονή στο σπήλαιο απαραίτητα ήταν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Γι’ αυτό σίγουρα αυτοί οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτό είχαν μαζί τους αγγεία και άλλα σκεύη, ώστε να μεταφέρουν τις προμήθειες.

6 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Για να καταφύγει κάποιος σε σπήλαιο εκείνη την εποχή πιθανότατα δέχονταν κάποια διάφορες επιδρομήές. Φοβούμενοι μήπως χάσουν τις περιουσίες τους, θα πήραν παίρνοντας μαζί τους τα χρήματά τους, που “εξασφάλιζαν” το μέλλον τους.

7 ΛΥΧΝΑΡΙΑ Οι σπηλιές συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στο φως του ήλιου. Για να βλέπουν στο πυκνό σκοτάδι του σπηλαίου, θα έπρεπε να είχαν πάρει μαζί τους διάφορα λυχνάρια.

8 ΣΤΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΤΑ Την εποχή του Μεσαίωνα βυζαντίου οι άνθρωποι ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και σε περιόδους κρίσης και πολέμου απόθεταν όλες τις ελπίδες τους στο θεό. Έτσι θα είχαν μαζί τους διάφορα φυλακτά (σταυρούς) και το ευαγγέλιο για τις καθημερινές τους προσευχές .

9 ΑΙΤΙΑ Την εποχή εκείνη (6ος – 7ος αιώνας) πολλά βάρβαρα και σλάβικα φύλα κατέβηκαν από τα βόρεια. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του Βυζαντίου και ζούσαν κυρίως με λεηλασίες και επιδρομές. Οπότε σε μια από τις επιδρομές τους οδηγήθηκαν οδήγησε σε εκείνη την περιοχή .Ο άμαχος πληθυσμός κρύφτηκε για να αποφύγει την καταστροφή, οι αδίστακτοι επιδρομείς όμως ανακάλυψαν την κρυψώνα τους και φρόντισαν να μην καταφέρουν να ξαναβγούν από εκεί .

10 ΠΗΓΕΣ:

11 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google