Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

  ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒIBΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ    ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ¨ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ¨ Θέμα «ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» 

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "  ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒIBΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ    ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ¨ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ¨ Θέμα «ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1   ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒIBΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ    ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ¨ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ¨ Θέμα «ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ»  Φοιτήτριες Αντιγόνη Γαλλή Β Νικολάου Νικολέττα Β   ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

2 Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ και προήλθε από την ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων. Η βιβλιοθήκη έγινε το πρώτο φημισμένο πανεπιστήμιο στον κόσμο και είναι ένας θρύλος λόγω της μεγάλης συλλογής που διαθέτει. Ήταν καλά οργανωμένη αλλά ένα από τα προβλήματα της ήταν ο κατάλογος της,δηλαδή η δυνατότητα να γνωρίζουν τα υπάρχοντα της βιβλιοθήκης με βάση ένα θεματικό κατάλογο. Η βιβλιοθήκη καταστράφηκε από τη φωτιά που προκάλεσε η ναυμαχία του Ιούλιου Καίσαρα.

3 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
Είναι η μεγαλύτερη και πιο πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη στον κόσμο και διαθέτει παραπάνω από 115 εκατομμύρια τίτλους από κάθε μέσο αποθήκευσης. Είναι σημείο αναφοράς για τους βιβλιοθηκονόμους και καταλογογράφους όλου του κόσμου. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι (internet, web, telnet ) για την αναζήτηση τίτλων, βιβλίων και μουσικών κομματιών.

4 Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Στεγάζεται στο νέο της κτίριο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφτούν μέσω του διαδικτύου. Η βιβλιοθήκη διαθέτει το PORTICO ( The British Library’ s Online Information Secur, η πλήρης ονομασία), ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα. Επίσης η βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό παλαιών έργων εκτός από τον κατάλογο της.

5 Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Διαθέτει πλούσιο υλικό κι εκτός από τον κατάλογο με το υλικό της βιβλιοθήκης υπάρχουν και άλλες βάσεις δεδομένων. Διαθέτει μια άκρως ενδιαφέρουσα εφαρμογή, τον Άτλα Van Deer Hagen στον οποίο συμπληρώνει σε μια φόρμα ο χρήστης το όνομα της περιοχής που θέλει και εμφανίζονται στην οθόνη τα τμήματα από τον χάρτη της περιοχής αυτής.

6 Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Στεγάζεται σήμερα σε καινούργιο κτιριακό συγκρότημα , ενώ για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα της το Δεκέμβριο του 1996. Η συλλογή και η αποθήκευση του υλικού ξεκίνησε το 1537 και παρόλο που πέρασαν πολλές κυβερνήσεις και πόλεμοι η συλλογή αυτή συνεχίζεται έως σήμερα.

7 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Με την επίδραση της πληροφορικής και των υπολογιστών η παραδοσιακή βιβλιοθήκη έχει αλλάξει.Δημιουργήθηκαν διάφορα προγράμματα που διευκολύνουν τον χρήστη στην αναζήτηση των πληροφοριών που χρειάζεται. Η μοντέρνα βιβλιοθήκη πρέπει να δώσει περισσότερο βάρος στη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση του υλικού , με το λειτουργικό σύστημα της βιβλιοθήκης. Έχουν δοθεί λειτουργικές λύσεις για την ψηφιοποίηση του βιβλίου που είναι μια σοβαρή και χρονοβόρα διαδικασία.

8 MEDIATHEQUE Οι βιβλιοθήκες που εκτός από βιβλία διαθέτουν και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Αυτή η μορφή βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε για να τονίσει ότι περιεχόμενο δεν είναι μόνο το κείμενο και το βιβλίο αλλά και τα διάφορα μέσα (media). Oι ψηφιοποιημένες πληροφορίες είναι αποθηκευμένες σε ψηφιακά μέσα όπως οι σκληροί δίσκοι, cd, laser disk.

9 Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
Oι σύγχρονες βιβλιοθήκες τώρα πια παρουσιάζονται στο internet κι ο κατάλογος τους έίναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο. Μέσα από τις ιστοσελίδες ο χρήστης επιτυγχάνει γρήγορη κι εύκολη αναζήτηση πληροφοριών.

10 ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΑ
Ένα πρόβλημα που απασχολεί την πληροφορική και τη βιβλιοθηκονομία, είναι η υποστήριξη του πολυτονικού αλφαβήτου. Η λύση υπάρχει με την υποστήριξη προγραμμάτων με προδιαγραφές UNICODE (διευρυμένο αλφάβητο και η δυνατότητα υποστήριξης πολλών γλωσσών ταυτόχρονα).

11 ΑLEPH ALEPH 500: προϊόν εταιρείας κατασκευής εφαρμογών για βιβλιοθήκες αποτελεί λογισμικό για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων και ψηφιακών βιβλιοθηκών.Στηρίζεται σε πίνακες και παραμέτρους. PAC: διαθέτει μενού επιλογών με αντίστοιχα πεδία διευκολύνοντας την αναζήτηση πληροφοριών. Υπάρχει ενσωματωμένη γλώσσα εντολών (CCL- common command Language)

12 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΙ
Βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα:δημιουργία κατάλόγου καταχωρίζοντας το υλικό της βιβλιοθήκης σε μια βάση δεδομένων από τους βιβλιοθηκονόμους. Στόχος καταλογογράφησης: η δημιουργία καταλόγου. Η ανεύρεση βιβλίου και υλικού γίνεται με το πρόγραμμα PAC (public access catalog).

13 AMERITECH Διαθέτει εφαρμογές για την οργάνωση της βιβλιοθήκης,είναι το Connectlib, το Dynix και το Horizon. Η βιβλιογραφική βάση δεδομένων αποτελεί τη βάση του συστήματος Horizon που είναι βασισμένη στη μοντέρνα αρχιτεκτονική,στο σχεσιακό μοντέλο και στη γλώσσα SQL. Διαθέτει εξωτερικό πρόγραμμα Report Smith με το οποίο δημιουργούμε εκτυπώσεις οποιωνδήποτε διαστάσεων βασισμένες σε ανοικτές βάσεις δεδομένων όπως το Horizon.

14 GEAC Αυτή η βάση δεδομένων αποτελεί τον κορμό του συστήματος.
Είναι εταιρεία εφαρμογών αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών όπως το Plus,το Vubis και το Advance που βασίζεται στο Unix μια διασκευασμένη βάση δεδομένων με κλειστή αρχιτεκτονική. Αυτή η βάση δεδομένων αποτελεί τον κορμό του συστήματος. Η εφαρμογή υποστηρίζει τα πιο γνωστά πρωτόκολλα επικοινωνιών και διαθέτει τρία πρόσθετα πακέτα, το Geoweb, το Geocat και το Geopac.

15 VTLS Εταιρεία με βιβλιοθηκονομικά προγράμματα για την οργάνωση μικρών, μεσαίων και μεγάλου μεγέθους βιβλιοθηκών. VIRTUA:τελευταία εφαρμογή της VTLS που στηρίζεται στη μοντέρνα αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή. Υποστηρίζει την αποθήκευση και εμφάνιση πολυμέσων με τη χρήση του πεδίου 865 της μορφής MARC.

16 Μίγμα μουσικής βιβλιοθήκης και ινστιτούτου οπτικοακουστικών μέσων.
IRCAM Μίγμα μουσικής βιβλιοθήκης και ινστιτούτου οπτικοακουστικών μέσων. Είναι μια μοντέρνα Mediatheque με εικόνες κείμενα και πολυμέσα

17 ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίστηκε πρόσφατα και παρέχει προστασία κυρίως στους δημιουργούς των λεγόμενων έργων του πνεύματος. Αυτό έγινε επειδή παλαιότερα γινόταν αλόγιστη αντιγραφή βιβλίων και σήμερα ξεκίνησε η πειρατεία του λογισμικού.

18 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Oι παραπάνω βιβλιοθήκες στις οποίες αναφερθήκαμε είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές μοντέρνες βιβλιοθήκες του κόσμου.Όταν μια βιβλιοθήκη γίνει ψηφιακή δεν αποτελεί πλέον μεμονωμένη πηγή πληροφόρησης αλλά αποτελεί κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο.Ο ψηφιακός κόσμος φέρνει πιο κοντά διαδικασίες και έννοιες που παραδοσιακά ήταν διαφορετικές.

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.rom.gr/rom12/bibliothikesd.htm


Κατέβασμα ppt "  ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒIBΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ    ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ¨ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ¨ Θέμα «ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google