Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Η βάση δεδομένων ηλεκτρονικών περιοδικών Muse - Περιγραφή του Project MUSE ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Ηλεκτρονική Δημοσίευση» Ζ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Β2001057.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Η βάση δεδομένων ηλεκτρονικών περιοδικών Muse - Περιγραφή του Project MUSE ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Ηλεκτρονική Δημοσίευση» Ζ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Β2001057."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Η βάση δεδομένων ηλεκτρονικών περιοδικών Muse - Περιγραφή του Project MUSE ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Ηλεκτρονική Δημοσίευση» Ζ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Β2001057 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ-Β2001034 ΠΑΠΑΜΙΧΕΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-Β2001058

2 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το Project Muse είναι μια on line συλλογή με πάνω από 250 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών που αφορούν στις τέχνες, τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.   Θεματικές περιοχές: λογοτεχνία, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, εκπαίδευση, φιλοσοφία, θρησκεία κ.α.

3 3  Εισήχθη το 1995 από το John Hopkins University Press σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Milton S.Eisenhower στο πανεπιστήμιο John Hopkins.  Στόχος: προσφορά πλήρες κειμένου επιστημονικών περιοδικών μέσω του web  Συνεργασία με εκδότες με μη κερδοσκοπικούς σκοπούς,

4 4 Κύρια Χαρακτηριστικά Στην αναζήτηση χρησιμοποιεί λέξεις κλειδιά, φράσεις, τελεστές Boolean(OR, NOT, AND, κλπ), και πεδία όπως ο εκδότης, ο τίτλος, επικεφαλίδες της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου κ.α. Στην αναζήτηση χρησιμοποιεί λέξεις κλειδιά, φράσεις, τελεστές Boolean(OR, NOT, AND, κλπ), και πεδία όπως ο εκδότης, ο τίτλος, επικεφαλίδες της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου κ.α. Έλεγχος στην αποδοχή των αποτελεσμάτων με περιορισμούς στην αναζήτηση (συγκεκριμένη ημερομηνία, τον τίτλο, τη σχετικότητα και τη ακρίβεια της σειράς εμφάνισης) Έλεγχος στην αποδοχή των αποτελεσμάτων με περιορισμούς στην αναζήτηση (συγκεκριμένη ημερομηνία, τον τίτλο, τη σχετικότητα και τη ακρίβεια της σειράς εμφάνισης) Άρθρα πλήρους κειμένου σχεδιασμένα ώστε να διαβάζονται εύκολα στην οθόνη Άρθρα πλήρους κειμένου σχεδιασμένα ώστε να διαβάζονται εύκολα στην οθόνη Εικόνες και φωτογραφίες που μπορούν να αλλάζουν εύκολα οι διαστάσεις τους. Εικόνες και φωτογραφίες που μπορούν να αλλάζουν εύκολα οι διαστάσεις τους. Δύο επίπεδα αναζήτησης «basic» ή «advanced» Δύο επίπεδα αναζήτησης «basic» ή «advanced»

5 5 Συνδέσεις υπερκειμένου για αποδοτική πλοήγηση μεταξύ των βιβλιογραφιών άρθρων, παραπομπές, υποσημειώσεις, βιογραφίες και εικόνες. Συνδέσεις υπερκειμένου για αποδοτική πλοήγηση μεταξύ των βιβλιογραφιών άρθρων, παραπομπές, υποσημειώσεις, βιογραφίες και εικόνες. Αριθμοί σελίδων από την τυπωμένη έκδοση, ενσωματωμένοι στο ηλεκτρονικό κείμενο για εύκολες αναφορές και παραπομπές. Αριθμοί σελίδων από την τυπωμένη έκδοση, ενσωματωμένοι στο ηλεκτρονικό κείμενο για εύκολες αναφορές και παραπομπές. Κάθε τίτλος άρθρου ακολουθείται από τις σχετικές θεματικές επικεφαλίδες του Κογκρέσου Κάθε τίτλος άρθρου ακολουθείται από τις σχετικές θεματικές επικεφαλίδες του Κογκρέσου Απεριόριστο downloading και εκτυπώσεις. Απεριόριστο downloading και εκτυπώσεις. Διαθέσιμη ηλεκτρονική έκδοση νωρίτερα από την έντυπη έκδοση. Λίστες με περιλήψεις, και βιβλιογραφικά δεδομένα Διαθέσιμη ηλεκτρονική έκδοση νωρίτερα από την έντυπη έκδοση. Λίστες με περιλήψεις, και βιβλιογραφικά δεδομένα Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη 24 ώρες τη μέρα και 365 μέρες το χρόνο. Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη 24 ώρες τη μέρα και 365 μέρες το χρόνο.

6 6  Target groups: Η ακαδημαϊκή κοινότητα Η ακαδημαϊκή κοινότητα Οι εταιρείες Οι εταιρείες Ο δημόσιος τομέας Ο δημόσιος τομέας Τα σχολεία Τα σχολεία Οι επιστήμονες Οι επιστήμονες

7 7 Εγγραφές στο Πρόγραμμα Οι εγγραφές προσφέρονται μόνο για ιδρύματα (σαν μονάδες ή κοινοπραξίες). Οι εγγραφές προσφέρονται μόνο για ιδρύματα (σαν μονάδες ή κοινοπραξίες). on-line υποβολή ειδικής φόρμας ή υπογραφή ειδικών εγγράφων. on-line υποβολή ειδικής φόρμας ή υπογραφή ειδικών εγγράφων. Εγγραφή  χορηγεί απεριόριστη πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των περιοδικών που περιλαμβάνονται στο πακέτο. Εγγραφή  χορηγεί απεριόριστη πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των περιοδικών που περιλαμβάνονται στο πακέτο. Χρήση: προσωπικό, φοιτητές, μαθητές, τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, εξ’ αποστάσεως φοιτητές, συνεργάτες, άλλους εξουσιοδοτημένους χρήστες εφόσον έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του εγγεγραμμένου μέλους. Χρήση: προσωπικό, φοιτητές, μαθητές, τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, εξ’ αποστάσεως φοιτητές, συνεργάτες, άλλους εξουσιοδοτημένους χρήστες εφόσον έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του εγγεγραμμένου μέλους.

8 8 Διαδανεισμός: hard copy, fax ή ψηφιακή μορφή σύμφωνα με το πλαίσιο οδηγιών Contu. Διαδανεισμός: hard copy, fax ή ψηφιακή μορφή σύμφωνα με το πλαίσιο οδηγιών Contu. Ένα ίδρυμα μπορεί να εγγραφεί σε επιλεγμένα περιοδικά ή να διαλέξει από διάφορα πακέτα βάσεων δεδομένων, που προσφέρονται σε ειδικές τιμές. Ένα ίδρυμα μπορεί να εγγραφεί σε επιλεγμένα περιοδικά ή να διαλέξει από διάφορα πακέτα βάσεων δεδομένων, που προσφέρονται σε ειδικές τιμές. Η τιμολόγηση εξαρτάται από τη συλλογή (ες) στην οποία μια βιβλιοθήκη εγγράφεται, με εκπτώσεις που προσφέρονται για ορισμένους τύπους βιβλιοθηκών και για τις κοινοπραξίες. Η τιμολόγηση εξαρτάται από τη συλλογή (ες) στην οποία μια βιβλιοθήκη εγγράφεται, με εκπτώσεις που προσφέρονται για ορισμένους τύπους βιβλιοθηκών και για τις κοινοπραξίες. Οι εγγραφές πρέπει να προπληρώνονται. Οι νέοι όροι δίνονται μετά τον Ιανουάριο και ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου οπότε και λήγουν. Οι εγγραφές πρέπει να προπληρώνονται. Οι νέοι όροι δίνονται μετά τον Ιανουάριο και ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου οπότε και λήγουν.

9 9Πρόσβαση Επιτρέπει την είσοδο αναγνωρίζοντας τις εξουσιοδοτημένες Internet Protocol (IP) διευθύνσεις. Επιτρέπει την είσοδο αναγνωρίζοντας τις εξουσιοδοτημένες Internet Protocol (IP) διευθύνσεις. Παρέχεται URL ως μια εναλλακτική μέθοδος για πρόσβαση από μεγάλες αποστάσεις. Παρέχεται URL ως μια εναλλακτική μέθοδος για πρόσβαση από μεγάλες αποστάσεις. Η πρόσβαση δεν απαιτεί password Η πρόσβαση δεν απαιτεί password Προϋπόθεση: πληρωμή συνδρομής, δήλωση υλικού που απαιτούν πρόσβαση στη αρχική συμφωνία. Προϋπόθεση: πληρωμή συνδρομής, δήλωση υλικού που απαιτούν πρόσβαση στη αρχική συμφωνία. ‘Δοκιμαστική Πρόσβαση’: στο ενδιαφερόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση για μία δοκιμαστική περίοδο στις συλλογές ή στα πακέτα που βρίσκονται στους καταλόγους. ‘Δοκιμαστική Πρόσβαση’: στο ενδιαφερόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση για μία δοκιμαστική περίοδο στις συλλογές ή στα πακέτα που βρίσκονται στους καταλόγους.

10 10 Μια εγγεγραμμένη βιβλιοθήκη μπορεί να κάνει download και να αρχειοθετήσει το υλικό όπως αυτή θέλει με τον όρο ότι η πρόσβαση στο server θα περιορίζεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή το ίδρυμα, και στα εξουσιοδοτημένα μέλη. Μια εγγεγραμμένη βιβλιοθήκη μπορεί να κάνει download και να αρχειοθετήσει το υλικό όπως αυτή θέλει με τον όρο ότι η πρόσβαση στο server θα περιορίζεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή το ίδρυμα, και στα εξουσιοδοτημένα μέλη. Μετά την λήξη της ετήσιας συνδρομής το Project Muse θα παράσχει, μετά από αίτημα, ένα (μη-επεξεργάσιμο) DVD- ROM ή άλλο μέσο αποθήκευσης πληροφοριών, με αρχείο που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που έχουν δημοσιευτεί on-line κατά την διάρκεια της δωδεκάμηνης εγγραφής Μετά την λήξη της ετήσιας συνδρομής το Project Muse θα παράσχει, μετά από αίτημα, ένα (μη-επεξεργάσιμο) DVD- ROM ή άλλο μέσο αποθήκευσης πληροφοριών, με αρχείο που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που έχουν δημοσιευτεί on-line κατά την διάρκεια της δωδεκάμηνης εγγραφής Επιπλέον το Project Muse έχει δεσμευτεί στο να παρέχει εις το διηνεκές διατήρηση και συντήρηση όλων των ηλεκτρονικών φακέλων των βάσεων δεδομένων του. Επιπλέον το Project Muse έχει δεσμευτεί στο να παρέχει εις το διηνεκές διατήρηση και συντήρηση όλων των ηλεκτρονικών φακέλων των βάσεων δεδομένων του. Αρχειοθέτηση & Συντήρηση

11 11 Πολιτική και Περιεχόμενο Όλο το περιεχόμενο από την έντυπη μορφή συμπεριλαμβάνεται στην on line έκδοση, με εξαίρεση τις διαφημίσεις. Όλο το περιεχόμενο από την έντυπη μορφή συμπεριλαμβάνεται στην on line έκδοση, με εξαίρεση τις διαφημίσεις. Περιστασιακά ηχητικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να προσφερθεί στην on line έκδοση σαν συμπληρωματικό υλικό στο άρθρο. Περιστασιακά ηχητικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να προσφερθεί στην on line έκδοση σαν συμπληρωματικό υλικό στο άρθρο. Όλα τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο Muse είναι επιστημονικοί και έγκυροι τίτλοι. Όλα τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο Muse είναι επιστημονικοί και έγκυροι τίτλοι. Κριτήρια επιλογής α) μοναδικότητα, β) μη- κερδοσκοπικό εκδότης ή πανεπιστημιακή κοινότητα, γ) σχέση με τους τίτλους των υπαρχόντων συλλογών, δ) ‘φήμη’. Κριτήρια επιλογής α) μοναδικότητα, β) μη- κερδοσκοπικό εκδότης ή πανεπιστημιακή κοινότητα, γ) σχέση με τους τίτλους των υπαρχόντων συλλογών, δ) ‘φήμη’.

12 12 JSTOR Back Issues Το Project Muse συνεργάζεται με το Project JSTOR Το Project Muse συνεργάζεται με το Project JSTOR Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που είναι κοινοί και στο Muse και στο JSTOR Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που είναι κοινοί και στο Muse και στο JSTOR Αυτό το Project βοηθάει τους χρήστες στην αναζήτηση και στο ξεφύλλισμα όλου του ψηφιακού υλικού (περιοδικά) μέσω της χρηστικότητας ενός συμβατικού περιβάλλοντος. Αυτό το Project βοηθάει τους χρήστες στην αναζήτηση και στο ξεφύλλισμα όλου του ψηφιακού υλικού (περιοδικά) μέσω της χρηστικότητας ενός συμβατικού περιβάλλοντος. ‘ Section 508’ Προσπάθεια να βελτιώσει την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Προσπάθεια να βελτιώσει την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Bobby Worldwide (TM), λογισμικό εργαλείο, σχεδιασμένο να βοηθάει στην αναγνώριση και να προτείνει λύσεις σε εμπόδια κατά την προσβασιμότητα. Bobby Worldwide (TM), λογισμικό εργαλείο, σχεδιασμένο να βοηθάει στην αναγνώριση και να προτείνει λύσεις σε εμπόδια κατά την προσβασιμότητα. Κλειδιά πρόσβασης, link στο site και καθιστούν εύκολη την πλοήγηση στο site χωρίς τη χρήση του ποντικιού. Κλειδιά πρόσβασης, link στο site και καθιστούν εύκολη την πλοήγηση στο site χωρίς τη χρήση του ποντικιού.

13 13 Συλλογές περιοδικών Οι προϋπάρχουσες συλλογές : Πλήρης Συλλογή (Full Collection) Πλήρης Συλλογή (Full Collection) Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Arts & Humanities) Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Arts & Humanities) Κοινωνικές Επιστήμες (Social Sciences) Κοινωνικές Επιστήμες (Social Sciences) Οι νέες συλλογές: Βασική Ερευνητική Συλλογή (Basic Research Collection) Βασική Ερευνητική Συλλογή (Basic Research Collection) Βασική Προπτυχιακή Συλλογή (Basic Undergraduate Collection) Βασική Προπτυχιακή Συλλογή (Basic Undergraduate Collection) Επέκταση συλλογών με προσθήκη νέων τίτλων με κριτήριο την ποιότητα. Επέκταση συλλογών με προσθήκη νέων τίτλων με κριτήριο την ποιότητα. Αλλαγές στο περιεχόμενο των συλλογών (νέοι τίτλοι, αφαίρεση τίτλων). Αλλαγές στο περιεχόμενο των συλλογών (νέοι τίτλοι, αφαίρεση τίτλων).

14 14 Νέο Μοντέλο Τιμολόγησης Αιτίες: 1. Ανησυχίες για τις αυξήσεις των τιμών. 2. Πολλές βιβλιοθήκες στάθηκε αδύνατο να συμμετέχουν στο αρχικό πρότυπο τιμολόγησης.  Οι τιμές για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ θα βασιστούν στο νέο μοντέλο πού ενσωματώνει ακαδημαϊκές βαθμίδες βασισμένες στην ταξινόμηση Carnegie και στα ‘quartiles’ μέσα σε καθεμία βαθμίδα, που βασίζονται στη χρήση και όχι στον όγκο..  Το νέο μοντέλο τιμολόγησης δεν ισχύει εκτός των ΗΠΑ ή στα μη ακαδημαϊκά ιδρύματα.  Προοπτικές εξέλιξης.  Ευέλικτα σχέδια για κοινοπραξίες τουλάχιστον πέντε βιβλιοθηκών.

15 15 Παρεχόμενο υλικό στους εγγεγραμμένους 1) PDF εκπαιδευτικοί οδηγοί (θεματικοί οδηγοί, οδηγοί αναζήτησης), 2) ενημερωτικά φυλλάδια ε νημέρωση χρηστών μέσω διαδικτύου (e-mail) ε νημέρωση χρηστών μέσω διαδικτύου (e-mail) δημοσίευση σε εφημερίδες ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για ευρεία ενημέρωση, δημοσίευση σε εφημερίδες ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για ευρεία ενημέρωση, 3) ένα εγχειρίδιο - οδηγό για να ενθαρρυνθεί η χρήση του Muse από τα πανεπιστήμια. Άλλο υλικό: αφίσες, ημερολόγια, κάρτες, ετικέτες και αντίγραφα ενημερωτικών δελτίων. Τεχνική υποστήριξη Για να επιταχυνθεί η αρχική πρόσβαση και η γρήγορη εξυπηρέτηση, το Project Muse παρέχει στην αρχή προσωπική βοήθεια με τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη. Για να επιταχυνθεί η αρχική πρόσβαση και η γρήγορη εξυπηρέτηση, το Project Muse παρέχει στην αρχή προσωπική βοήθεια με τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη.

16 16 Τέλος παρουσίασης


Κατέβασμα ppt "1 Η βάση δεδομένων ηλεκτρονικών περιοδικών Muse - Περιγραφή του Project MUSE ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Ηλεκτρονική Δημοσίευση» Ζ’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ-Β2001057."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google