Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ Το Σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται στη θέση <<Πετρωτό>>, έξι χλμ. νοτιοανατολικά της ομώνυμης κοινότητας και 50 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών. Καταλαμβάνει συνολική έκταση εξωτερικής επιφάνειας τ.μ και μήκος εσωτερικά μέτρων. Σε μικρή απόσταση κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του Αγγίτη, δημιουργώντας ένα φυσικό σύμπλεγμα ιδιαιτέρου κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τελευταίος βράχος που έπεσε στο σπήλαιο είναι ετών, ενώ ο διάκοσμος του έχει ηλικία ένα εκατομμύριο έτη. Έως σήμερα, η εξερεύνηση του σπηλαίου είναι συνεχής και φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα-όπως η ανακάλυψη ενός τρίποδου σταλαγμίτη, μοναδικού στον κόσμο. Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται ο προθάλαμος του, μια αίθουσα ύψους 8 μέτρων από την οποία ξεκινούν στοές με μεγάλο ύψος και πλούσια διακόσμιση από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο θάλαμος υποδοχής αποτελεί μία εντυπωσιακή εισαγωγή στο σπήλαιο , τόσο λόγω των μεγάλων του διαστάσεων όσο και χάρη στην εξαιρετική του διακόσμιση. Το θάλαμο υποδοχής ακολουθούν άλλες αίθουσες , ύψους 8 ή 10 μέτρων , ενώ υπάρχουν και αμέτρητοι <<όροφοι>> , οι οποίοι δεν έχουν εξερευνηθεί εκτενώς και δεν είναι επισκέψιμοι.

2 Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός και διακρίνεται για την ποικιλία του σπήλαιο από θέσεων. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες διαφέρουν τόσο σε μορφή όσο και σε ηλικία , με τους παλαιότερους εξ'αυτών να φράσουν τις σήραγγες , και τους νεότερους να βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού. Μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι κόκκινοι σταλακτίτες οι οποίοι φτάνουν σε ύψος 35 μέτρων. Ο υπόλοιπος λιθοματικός διάκοσμος διακρίνεται σε. ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ: Είναι λιθόδεις σχηματισμοί που δημιουργούνται στην οροφή ή τα τοιχώματα των σπηλαίων , έχουν σχήμα κωνοειδές ή στηλοειδές, ενώ όσοι εμφανίζονται στα τοιχώματα έχουν την μορφή παραπετασμάτων. Το μήκος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι πολλά μέτρα. ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ: Σχηματίζεται από τις σταγόνες του νερού που περιέχουν όξινο ανθρακικό ασβέστιο και πέφτοντας στο έδαφος κάτω από τον σταλακτίτη σχηματίζουν κατακόρυφη στήλη ασβεστολικής απόθεσης, που λέγεται σταλαγμίτης και με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατό να σχηματισθούν σταλακτιτικές κολώνες όταν ενωθεί ο σταλακτίτης με τον σταλαγμίτη. ΕΛΙΚΤΙΤΕΣ: Αποτελούν μορφή σταλακτιτών και αναπτύσσονται στα τοιχώματα και τα δάπεδα, καθώς και στις οροφές των σπηλαίων με τη μορφή ελικοειδώς διακλαδιζόμενων δομών. Τροφοδοτούνται από μικρά ανοίγματα στο πέτρωμα, αλλά με τόσο αργό ρυθμό ώστε οι σταγόνες εξατμίζονται στα άκρα της δομής και δεν πέφτουν στο δάπεδο.

3 ΑΣΠΙΔΕΣ Ή ΠΑΛΕΤΕΣ : Σχηματίζονται από διαφυγές νερού δια μέσου ρωγμών και πολλές φορές έχουν διάμετρο αρκετών μέτρων ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ, είναι ασβεστολιθικές συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών.Αξίζει να αναφερθούν και τα "ΓΚΟΥΡ", σπηλαιοαποθέσεις με ιδιαίτερη και εντυπωσιακή παρουσία. Τα Γκουρ είναι μικροφράγματα ανθρακικού ασβεστίου στο δάπεδο του σπηλαίου, η δημιουργία τους εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις της περιοχής του σπηλαίου. Πάνω σ' αυτά αναπτύσσεται μια σπάνια πανίδα. Τα "ΩΟΕΙΔΗ" και τα "ΟΓΚΟΕΙΔΗ" σκουρόχρωμα είναι άλλες μορφές σπηλαιοαποθέσεων, είναι σφαιρικής ή ελλειψοειδούς μορφής και απαντούν στο δάπεδο του σπηλαίου, μέσα σε φυσικές κοιλότητες.Τα "ΚΟΥΝΟΠΙΔΟΕΙΔΗ" είναι μια άλλη μορφή σπηλαιοαποθέσεων , τα συναντάμε πάνω σε σταλακτίτες ή σταλαγμίτες ή σε άλλες επιφάνειες. "ΕΚΚΕΝΤΡΙΤΕΣ" μεπολυποίκιλα σχήματα. Η μέση θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία κυμαίνεται στο %.

4

5 Σπήλαιο Αλιστράτης


Κατέβασμα ppt "ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google