Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΧΙΛΗ ΗΛΙΑΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤ2 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΧΙΛΗ ΗΛΙΑΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤ2 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΧΙΛΗ ΗΛΙΑΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤ2 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Ζωή και ενέργεια είναι δυο έννοιες άρρηκτα δεμένες. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να επιζήσουν απαιτούν ενέργεια, αλλά και οι φυσικές όπως και οι ανθρωπογενείς διαδικασίες απαιτούν ενέργεια. Οτιδήποτε κινείται ή προκαλεί κίνηση διαθέτει ενέργεια

3 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα), λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού. Όταν γίνεται χρήση του ηλεκτρισμού η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλη μορφή ενέργειας π.χ. σε κινητική ενέργεια όταν λειτουργεί ένας κινητήρας ή σε φως όταν ανάβει ένας λαμπτήρας.

4 ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Είναι η ενέργεια της κίνησης. Όσο ταχύτερα κινείται ένα σώμα, τόσο μεγαλύτερη κινητική ενέργεια έχει. Με δεδομένη ταχύτητα, η κινητική ενέργεια είναι ανάλογη της μάζας του σώματος.. Η κινητική ενέργεια στην κλασική Φυσική Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να κρίνει εάν ένα σώμα έχει κινητική ενέργεια. Αρκεί να έχει την πληροφορία ότι το σώμα κινείται ως προς κάποιο Σύστημα Αναφοράς. Η τιμή της είναι ίση με την ενέργεια που χρειάστηκε να μεταβιβαστεί στο σώμα ώστε από την κατάσταση μηδενικής ταχύτητας να βρεθεί στην «τωρινή» κατάσταση κίνησης. Η κινητική ενέργεια είναι φυσικό μέγεθος, παριστάνεται με το γράμμα Κ και έχει για μονάδα μέτρησης το ένα τζάουλ.

5 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Ως δυναμική ενέργεια ορίζεται η ενέργεια που κατέχει ένα σώμα, ή σύστημα, λόγω της θέσεως (σε σχέση με κάποια άλλη), ή της κατάστασής του. Είναι δηλαδή η δυνατότητα ενός σώματος, ή συστήματος να παράγει έργο επειδή βρίσκεται μέσα σε κάποιο πεδίο δυνάμεων. Συγκεκριμένα, η δυναμική ενέργεια διακρίνεται σε "ενέργεια θέσεως" (π.χ. ένα σώμα σε πεδίο βαρύτητας που έχει τη δυνατότητα να κινηθεί σε χαμηλότερη θέση παράγοντας έργο).

6 ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ως χημική ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο της δυναμικής ενέργειας που απαιτήθηκε για τη συγκρότηση μορίων χημικών ουσιών από διάφορα άτομα, κάτω από την αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Η χημική ενέργεια αποδίδεται συνήθως ως θερμική ενέργεια ή ηλεκτρική ενέργεια, όταν τα μόρια διασπώνται και πάλι σε άτομα ή μετασχηματίζεται στους οργανισμούς σε θερμική και κινητική ενέργεια, με βιολογικούς μηχανισμούς, και ονομάζεται έτσι ζωική ενέργεια.

7 Η συνολική ενέργεια των σωματιδίων που συγκροτούν τα υλικά σώματα, καθώς αυτά κινούνται στο εσωτερικό τους. Με τον όρο θερμότητα εννοούμε ειδικά την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε ένα άλλο χαμηλότερης θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του.

8 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!! Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια. Ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν.

9 Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 70 χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς τα αποθέματα καυσίμων στη φύση έχουν αρχίσει και εξαντλούνται! Αυτό είναι και το κίνητρο των επιστημόνων για να σκεφτούν λίγο "έξω από τα κουτί" και να ανακαλύψουν καινοτόμες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ξεφεύγουν από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και επιλέγουν το έξυπνο "ενεργειακό" μέλλον που δείχνει προς το διάστημα, τους ωκεανούς, τα ηφαίστεια, τα ηλεκτρικά χέλια κ.α....

10 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, ο οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χρήσης τους.

11 Από το 1970 διερευνάται το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας... από το διαστημικό χώρο και τον ήλιο! Η ιδέα της τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών σε τροχιά γύρω από τη γη, ώστε να "τραβούν" την ενέργεια του ήλιου, φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο. Άλλωστε, εκεί δεν υπάρχει ούτε συννεφιά, ούτε νέφος. Ο John Mankins, πρώην μηχανικός της NASA έχει αρχίσει να καταστρώνει σχέδια για να στείλει την ηλεκτρική ενέργεια πίσω στη Γη μέσα από πομπούς μικροκυμάτων χαμηλής έντασης. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα μπορούσε να "στείλει" πάνω από 1.000- 2.000 MW ενέργειας προς τον πλανήτη μας... Ηλιακή ενέργεια από το διάστημα

12 Ένα ηλεκτρικό χέλι είναι ικανό να προκαλέσει μέχρι και 400 V. Μπορεί το χέλι να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσα στο βυθό, αλλά οι εφευρέτες έχουν βρει τρόπο για να την εκμεταλλευτούν. Ένα ενυδρείο στην Ιαπωνία έχει ήδη ανάψει ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από τη χρήση της ενέργειας ενός χελιού. Οπότε, ίσως στο μέλλον, κάθε σπίτι στο εξωτερικό να διαθέτει μια μικρή λίμνη με χέλια... εξαιτίας της ανάγκης μιας δυνατής ηλεκτρικής γεννήτριας! Ηλεκτρικά χέλια και Volts

13 Και όμως, ενέργεια μπορεί να παραχθεί και από τα καυτά πετρώματα που βρίσκονται κάτω και γύρω από τα ηφαίστεια. Ο τρόπος βρίσκεται στην έκχυση νερού μέσα στις ρωγμές του εδάφους. "Ο ατμός που θα προκληθεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα από υπόγειες τουρμπίνες", πιστεύουν μερικές εταιρείες που προχωρούν το πείραμα στο ηφαίστειο του Νιούμπερι στο Όρεγκον. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές θα ήταν ικανές να προκαλέσουν σεισμούς ή ακόμα και το "ξέσπασμα" του ηφαιστείου. Τα καυτά ηφαίστεια και ο ατμός.

14 Βρετανική έκθεση του 2006 έχει αποδείξει ότι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι γίδες αυξάνουν κατά 18% τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές των βοοειδών (π.χ. μέσα από το ρέψιμο) είναι πλούσιες σε μεθάνιο, ένα αέριο 21 φορές πιο δυνατό από το διοξείδιο του άνθρακα που "φυλακίζει" τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να συμπιέσουν το μεθάνιο και να προκαλέσουν φυσικό αέριο! Άλλωστε, κάθε αγελάδα απελευθερώνει περίπου 250 με 300 λίτρα μεθανίου την ημέρα, ενέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός ψυγείου για 24 ώρες!! Τα αέρια των αγελάδων και τα καύσιμα του μέλλοντος!

15 Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε τέτοιες τεχνολογίες, με τη Σκωτία να κρατά τα ηνία του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού θαλάσσιου κέντρου ενέργειας... στο νησί Orkney! Το κέντρο υπόσχεται να προσφέρει ενέργεια σε περισσότερα από 30.000 σπίτια χάρη στα ισχυρά κύματα του Ατλαντικού και της Βόρειας Θάλασσας. Τα "ατού" της ενέργειας των κυμάτων είναι παρόμοια με εκείνα του ανέμου, με τη διαφορά ότι θεωρούνται πιο προβλέψιμα, με τα ρεύματα στην περιοχή να ανεβάζουν την ταχύτητα των κυμάτων στα έξι μέτρα το δευτερόλεπτο. Προς το παρόν, πάντως, "αρχηγοί" σε τέτοιες τεχνικές θεωρούνται: το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία και η Γαλλία Ενέργεια μέσα από τα κύματα της θάλασσας

16 Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο Daresbury στο Ηνωμένο Βασίλειο! Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι εάν επιταχύνουν την κίνηση των σωματιδίων με τη βοήθεια του θορίου, μιας φυσικής ραδιενεργούς ουσίας, θα προκαλέσουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Η Mail on Sunday εκτιμά ότι μόνο ένας τόνος θορίου είναι ικανός να παράξει τόση ενέργεια, όση οι 200 τόνοι ουρανίου ή οι 3,5 εκατ. τόνοι άνθρακα. Ωστόσο, οι οικολόγοι αντιδρούν έντονα παγκοσμίως Η επιτάχυνση των σωματιδίων δίνει τη λύση

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ!!


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΧΙΛΗ ΗΛΙΑΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤ2 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google