Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ρυθμός ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 – 2013 ΤΜΗΜΑ : ΑΠ4 ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ρυθμός ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 – 2013 ΤΜΗΜΑ : ΑΠ4 ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ρυθμός ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 – 2013 ΤΜΗΜΑ : ΑΠ4 ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ :
1. ΠΛΟΥΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2. ΤΑΠΑΣΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 3. ΣΑΜΟΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ 4. ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 5. ΚΟΥΜΟΥΣΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

2 Τι είναι ρυθμός; Ρυθμός είναι οι διαδοχές των διαρκειών των ήχων και παύσεων μέσα στον χρόνο, σε συνδυασμό με κάποια στοιχειά έμφασης και κάποια στοιχεία χαλάρωσης. Στην μουσική, η αίσθηση του ρυθμού δημιουργείται τόσο από την διάδοχη σε ίσα χρονικά διαστήματα τονισμένων και ατόνιστων ήχων, ανεξάρτητα από την διάρκεια τους, όσο και από μια διαδοχή ήχων διαφορετικής διάρκειας που παρουσιάζονται σε μια σειρά που επαναλαμβάνεται.

3 Το σημείο όπου βρίσκεται κάθε φορά ο ισχυρότερος τονισμός μέσα σ’ ένα μέτρο λέγεται ισχυρό μέρος του μέτρου. Το σημείο όπου βρίσκεται κάθε φορά ο ασθενέστερος τονισμός μέσα σ’ ένα μέτρο λέγεται ασθενές μέρος του μέτρου. Αυτή η διαδοχή των δυο ήχων κατά την οποία ο ισχυρός χρόνος εναλλάσσεται με τον ασθενή ονομάζεται διμερές και το υποδηλώνει ο αριθμητής του κλάσματος του μέτρου (2) .

4 Τα μέτρα κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες:
στα απλά, και στα σύνθετα. Τα απλά μέτρα είναι: α) διμερή β) τριμερή τα διμερή έχουν αριθμητή 2, ενώ τα τριμερή 3. Σε μέτρα που έχουν τρεις χρόνους το καθένα, όπως είναι το μέτρο ¾, είναι γραμμένοι πολλοί χοροί που λέγονται βαλς.

5 Μέτρο 7/8 Το μέτρο 7/8 είναι σύνθετο μεικτό μέτρο. Σύνθετα μεικτά μέτρα είναι εκείνα που ο αριθμητής τους είναι άθροισμα των αριθμών 2 και 3 ή είναι άθροισμα πολλαπλασίων αυτών. Η διαδοχή των απλών διμερών και τριμερών μέτρων μέσα σε ένα μεικτό μέτρο μπορεί να είναι σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς Βασική μονάδα μέτρησης στα μεικτά μέτρα είναι κατά κανόνα το όγδοο.

6 Το μέτρο 7/8 προκύπτει από την ένωση 2 απλών μέτρων ενός μέτρου 3/8 και ενός μέτρου 2/4 το μέτρο αυτό το μετράμε με τρεις κινήσεις, με την διαφορά ότι η πρώτη είναι πιο μεγάλη, καθώς αντιπροσωπεύει το μέτρο των 3/8. οι άλλες δυο κινήσεις είναι ίδιες μεταξύ τους και μικρότερες της πρώτης, γιατί η κάθε μια περιέχει ένα τέταρτο ή δυο όγδοα.

7 ΤΟ ΣΥΡΤΑΚΙ!

8 Το συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός
. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek) από αργές και γρήγορες κινήσεις του χασάπικου

9 Το συρτάκι χορεύεται με σχηματισμό γραμμών ή κύκλων από τους χορευτές, οι οποίοι κρατιούνται με τα χέρια από τους ώμους των διπλανών τους. Ο σχηματισμός γραμμών είναι πιο συνηθισμένος. Το μέτρο είναι 4/4, αυξάνεται σταδιακά και φτάνει στα 2/4 στο γρηγορότερο μέρος. Συνεπώς, ο χορός αρχίζει με πιο αργές, ομαλότερες κινήσεις οι οποίες βαθμιαία γίνονται γρηγορότερες, ζωηρές, συμπεριλαμβάνοντας συχνά και μικρά πηδήματα.

10 Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη
Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές "σέρνουν" τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιό αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του).

11 ΤΕΛΟΣ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ!


Κατέβασμα ppt "Ο ρυθμός ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 – 2013 ΤΜΗΜΑ : ΑΠ4 ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google