Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας
Από τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας στα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια Διαθεματική ομαδική εργασία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ Γυμνασίου Α2 4ο Γυμνάσιο Χαριλάου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σεργάκη Κατερίνα

2 Τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο
Τάσος Μαλακόζης Μανωλοπούλου Σοφία Μανωλοπούλου Τάνια - Μάτα Βιονύς

3 Όπως και σήμερα το πρώτο παιχνίδι του βρέφους ήταν το σείστρο ή πλαταγή, η γνωστή μας κουδουνίστρα.
Οι διαχρονικές κούκλες, οι πλαγγόνες πολλές φορές είχαν κινητά άκρα και τότε ονομάζονταν νευρόσπαστα. Στο βυζάντιο ονομάζονταν νέννος ή νιννί. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν γυμνές, για να μπορούν τα κορίτσια να τις ντύνουν.

4 Τα αγόρια έπαιζαν με ομοιώματα αμαξιών ή πολεμικών αρμάτων, τα αθύρματα.

5 Η αμαξίς ήταν παιχνίδι –αντικείμενο, που διατηρήθηκε με την ίδια ονομασία και στο Βυζάντιο. Σήμερα το γνωρίζουμε ως αμαξάκι ή καροτσάκι. Επρόκειτο για παιχνίδι μικρών παιδιών, κυρίως αγοριών 6-8 χρονών το πολύ.

6 Διασώζεται μέχρι σήμερα με την ονομασία τραμπάλα.
Πανάρχαιο παιχνίδι που στην αρχαία Ελλάδα το συναντούμε με την ονομασία αιώρα ή σειρά, στο Βυζάντιο ως αιώρα κρεμάστρα, ενώ σήμερα είναι γνωστό ως κούνια. Η αιώρα η βραχιόνιος είναι και γυμναστικό όργανο. Το παιχνίδι γνώρισε μεγάλη διάδοση τόσο στον ελληνικό κόσμο όσο και στον ρωμαϊκό, παιζόταν δε και στο Βυζάντιο με την ίδια ονομασία. Διασώζεται μέχρι σήμερα με την ονομασία τραμπάλα.

7 Η διελκυστίνδα, το σημερινό τράβηγμα του σχοινιού.
Το γνωστό μας σχοινάκι που παίζεται από ένα ή περισσότερα άτομα.

8 Ο στρόμβος (σβούρα) Κρικηλασία (τροχός ή τσέρκι)

9 Τα γιο-γιο των προγόνων μας ήταν ξύλινα ή μεταλλικά, υπάρχουν όμως στα μουσεία μας και πήλινα που είχαν προσφερθεί σαν αφιερώματα. Σήμερα φαίνεται πως είναι από τα πιο διάσημα παγκοσμίως παιχνίδια, ενώ στην Ελλάδα παίζεται ελάχιστα παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα που το εφηύρε.

10 Η σφαίρα ( μπάλα) φτιαγμένη από δέρμα ή κομμάτια ύφασμα, ραμμένα και παραγεμισμένα με αλογότριχες, άχυρο ή μαλλί, παιζόταν από μικρούς και μεγάλους. Αναφέρεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου, όταν περιγράφεται η συνάντηση του Οδυσσέα και της Ναυσικάς, κόρης του Αλκίνοου , βασιλιά των Φαιάκων. Στα πιο δημοφιλή παιχνίδια με μπάλα περιλαμβάνονταν η απόρραξις και η ανακρουσία, όπου χτυπούσαν την μπάλα συνεχόμενα με δύναμη στο έδαφος ή στον τοίχο ώσπου να χάσουν.

11 Σε ένα μελανόμορφο αμφορέα του 5ου π. Χ. αι
Σε ένα μελανόμορφο αμφορέα του 5ου π.Χ. αι. αναπαριστώνται τρία ζεύγη παικτών-σε κάθε ζεύγος ο ένας κρατά στους ώμους του τον άλλο. Οι τρείς παίκτες που κάθονται στους ώμους των άλλων τριών φαίνεται σαν κάτι να ζητούν με τεντωμένα χέρια από έναν μεγαλύτερο, που στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι ετοιμάζεται να πετάξει μια μπάλα προς το μέρος τους. Ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο ζεύγος των παικτών υπάρχει γραμμένη η λέξη «κέλευσον», απευθυνόμενη σαφέστατα προς τον γενειοφόρο άνδρα με τη σφαίρα.

12 Το κερητίζειν , αρχαίο χόκει.
Σε ένα άλλο παιχνίδι τα αγόρια πετώντας τη μπάλα με τα χέρια προσπαθούσαν να την περάσουν στο στόμιο ενός αγγείου, κάτι σαν το σημερινό μπάσκετ. Στην ουράνια σφραίρα κάποιος πετούσε τη μπάλα όσο πιο ψηλά μπορούσε και οι άλλοι προσπαθούσαν να την πιάσουν πριν πέσει στο έδαφος. Το κερητίζειν , αρχαίο χόκει.

13 'Αλλα ομαδικά παιχνίδια ήταν η αποδιδρασκίνδα (κρυφτό), η ακινητίνδα (τα αγάλματα), ο κολλαβισμός (που έμοιαζε με το μπιζ), το εις ώμιλλεν (αμάδες), η μυίνδα ή χαλκή μυία (τυφλόμυγα) και τα γνωστά μας πεντέλιθα (πεντόβολα).

14 Πολύ αγαπημένα ήταν τα κότσια , οι αστράγαλοι που τα έπαιρναν από τα πίσω πόδια αρνιών ή κατσικιών.
Οι παίκτες έριχναν τα κότσια με τη σειρά και προσπαθούσαν να σταθούν οι αστράγαλοι με κάποια συγκεκριμένη πλευρά προς τα πάνω, καθώς η κάθε πλευρά είχε την ιδιαίτερη σημασία της και έδινε διαφορετικούς βαθμούς στον παίκτη.

15 Οι ενήλικες έπαιζαν τον ασκωλιασμό
Οι ενήλικες έπαιζαν τον ασκωλιασμό. Έβαζαν στη μέση ενός αλωνιού ένα φουσκωμένο ασκί, αλειμμένο απ' έξω με λάδι, για να γλιστρά. Όσοι έπαιρναν μέρος στο παιχνίδι, έπρεπε να πάρουν φόρα ν' ανέβουν στο ασκί, να ισορροπήσουν και να χορέψουν με το ένα πόδι πάνω σ' αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς όμως έχαναν την ισορροπία τους και έπεφταν, ενώ οι άλλοι γύρω - γύρω ξεκαρδίζονταν στα γέλια. Εκείνος που το κατάφερνε έπαιρνε για δώρο το ασκί γεμάτο κρασί. Υπάρχουν και σήμερα παιχνίδια που μοιάζουν με τον ασκωλιασμό, σαν το «κουτσό».

16 Έπαιζαν επίσης τον κότταβο σε γιορτές και συμπόσια
Έπαιζαν επίσης τον κότταβο σε γιορτές και συμπόσια. Ο παίκτης έπρεπε να εκσφενδονίσει τις τελευταίες σταγόνες κρασιού από την κούπα του σε καθορισμένο στόχο, συνήθως δίσκο ή αγγείο.

17 Επιτραπέζιο παιχνίδι επιδεξιότητας και ευστροφίας ήταν οι πεσσοί που παίζονταν με πιόνια πάνω σε πίνακα και ήταν οι πρόγονοι της ντάμας και του σκακιού.

18 Το παιχνίδι «στομάχιον»  ήταν επινόηση του Αρχιμήδη και θεωρείται ο πρόγονος του κινεζικού παιχνιδιού που σήμερα είναι γνωστό ως «Τάγκραμ». Άλλα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν το τριοδίν (ο πρόγονος της πασίγνωστης σήμερα τρίλιζας )και οι εννεάδες (παραλλαγή του τριοδίν).

19 Παιχνίδια του 19ου και 20ου αιώνα
Μανωλάκης Αντώνης - Μαυροχωρίδου Αναστασία - Μελίδης Παύλος - Πασχαλίδου Μαρία

20 Ξύλινο καράβι για τα κάλαντα, κατασκευασμένο και ζωγραφισμένο από το Λαμιώτη πανηγυρά, Γιώργο Γαρλιάφα. Το κουτί χρησίμευε για να τοποθετούν μέσα το καράβι οι καλαντιστές, σε περίπτωση βροχής. 1950.

21 Αγγλική κούκλα με κεφάλι από πεπιεσμένο χαρτί και δερμάτινο σώμα
Αγγλική κούκλα με κεφάλι από πεπιεσμένο χαρτί και δερμάτινο σώμα. Είναι ντυμένη με γυναικεία αρχοντική φορεσιά της Παλαιάς Αθήνας. Αθήνα 1800. Κούκλα με κεφάλι και κορμό από πεπιεσμένο χαρτί και άκρα από γύψο. Φορά αστική νυφική φορεσιά και κεφαλόδεσμο με ανθάκια λεμονιάς. Σύρος, 19ος αι.

22 Μηχανική κούκλα-κολυμβήτρια Miss Kellermann, nageant le trudgeon
Μηχανική κούκλα-κολυμβήτρια Miss Kellermann, nageant le trudgeon. Παιχνίδι εμπνευσμένο από την Αυστραλέζα κολυμβήτρια Maud Kellermann, που σε ηλικία 30 ετών ήρθε πρώτη σε αγώνες κολύμβησης στο Παρίσι, καταφέρνοντας να κολυμπήσει 12 χλμ. ακολουθώντας ένα νέο είδος κολύμβησης, το trudgeon. Γαλλία, γύρω στο 1905.

23 Τσίγκινο καΐκι, κόκκινο και άσπρο, με πανιά. 1930-1940
Κούκλα με κεφάλι και κορμό από πεπιεσμένο χαρτί και άκρα από γύψο. Είναι ντυμένη με αστική νυφική φορεσιά. Σύρος, 19ος αι. Ξύλινη κούκλα με ζωγραφισμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, από την περιοχή Grodener-Tal της Αυστρίας. Είναι ντυμένη με στοιχεία ελληνικής γυναικείας φορεσιάς. Αυστρία, 1815.

24 Ξύλινο κυλινδρικό «Πανόραμα». Μακεδονία,
Γαϊδουράκι, γουμάρα, από κλαριά. Ανακατασκευή από τον Κωνσταντίνο Γιάννου. Νάουσα, 1993.

25 Ξύλινο μπακάλικο. Κατά το 19ο και 20ο αι
Ξύλινο μπακάλικο. Κατά το 19ο και 20ο αι. τα μπακάλικα ήταν τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Συνήθως τα αγόρια έπαιζαν τους εμπόρους και τα κορίτσια τους αγοραστές. Γερμανία, Κούκλα μόδας του γάλλου κατασκευαστή Francois Gaultier, με κεφάλι και μπούστο από πορσελάνη, bisque, και σώμα από δέρμα. Είναι ντυμένη με πράσινη μεταξωτή ρόμπα, διακοσμημένη με χρυσό σιρίτι

26 Ξύλινο κουνιστό άλογο. Πιθανότατα από τη Μάνη (Πελοπόνησσος)
Ξύλινο κουνιστό άλογο. Πιθανότατα από τη Μάνη (Πελοπόνησσος). Κατασκευή από ξυλουργό της περιοχής. Τέλος 19ου αι. Κούκλα με κεφάλι και κορμό από πεπιεσμένο χαρτί και άκρα από γύψο. Φορά τη στολή της νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού. Σύρος, 19ος αι.

27 "Jeu de l’oie. Renouvele des Grecs"
"Jeu de l’oie. Renouvele des Grecs". Επιτραπέζιο παιχνίδι κυκλικής πορείας με πιόνια και ζάρια. Paris. Γαλλία, 1891.

28 Χάρτινες κούκλες που παίζονταν πίσω απο πανί.
Στήνονταν όλοι πίσω από μία γραμμή και πετούσαν τους βόλους και όποιος πετύχαινε το στόχο κέρδιζε.

29 Αυτοκινητάκια Κοτοαυτοκίνητο

30 Ανέβαινες πάνω στο ξύλινο αλογάκι και κουνιόσουν μπρός-πίσω.
Αρκουδάκι που μπορούσες να παίξεις μαζί του, αλλά και μια καλή συντροφιά.

31 Στρατιωτάκια

32 Κούκλα από πηλό που μπορούσες να τη ντύσεις.
Play mobil

33 κουτσό κρυφτό σχοινάκι Τικ-τακ σβούρα

34 Τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια

35 Τα καλύτερα παιχνίδια του 20ου αιώνα
Λαδοπούλου Αλεξάνδρα Μιτσανλή Βιολάντα Παπαδημητρίου Ελισάβετ

36 Σε οποιαδήποτε δεκαετία των τελευταίων εκατό χρόνων κι αν μεγαλώσατε, αποκλείεται να μην έχετε «συναντηθεί» με τους πλαστικούς / λούτρινους / χνουδωτούς ήρωες που ακολουθούν. Εμείς πλοηγηθήκαμε στο διαδίκτυο και επιλέξαμε τα αγαπημένα μας. Μπορεί πολλά από τα παιχνίδια που ακολουθούν να δημιουργήθηκαν πολύ πριν γεννηθούμε, αλλά συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην παιδική μας καθημερινότητα για γενιές και γενιές. Είστε έτοιμοι για μία βόλτα με την –παιδική- μηχανή του χρόνου;

37 Εκτός συναγωνισμού πάντα:
Κούκλες, πλαγγόνες,  κουτσούνες, μαριονέττες. Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν μέσα στα παιδικά όνειρα και συνοδεύουν τους ανθρώπους ως τα γηρατειά. Οι κούκλες είναι αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής, σημαντικές στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

38 Αλλά και με ένα σημαντικό ρόλο στην λατρεία και στην ανακούφιση ψυχικών τραυμάτων, ως όχημα τρυφερότητας και ως σιωπηλοί ακροατές του ανθρώπινου πόνου. Εντυπωσιακό είναι  πώς από τα παιχνίδια που και σήμερα είναι τα πλέον αγαπητά στα παιδιά, η μπάλα, η κούκλα, και η κούνια (αιώρα) υπήρχαν σχεδόν παντού, σε όλους τους λαούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

39 Yo-yo Από τα παλιότερα παιδικά «gadgets» του κόσμου, το yo-yo ξεκίνησε να παριστάνει το ασανσέρ από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, έπρεπε να περιμένει ως τα '20s για να πάρει την σημερινή του μορφή και να βρεθεί σε κάθε σπίτι που φιλοξενεί μπόμπιρες. Το πρώτο εργοστάσιο yo-yo ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το ’28 και ξεκίνησε με πωλήσεις κομματιών ημερησίως – και συνεχίζει.

40 Viewmaster   Ποιος δεν έχει «κρυφοκοιτάξει» σαν παιδί από ήρωες του Disney μέχρι ιστορικά μνημεία μέσα από τα «μαγικά» μάτια του viewmaster; Το 1938, πολύ πριν το Avatar και τις 3D τηλεοράσεις του 21ου αιώνα, αξιοποιείται από έναν δαιμόνιο φωτογράφο η αυτόματη λήψη από δύο φωτογραφικές μηχανές, από την οποία προκύπτει το «στερεοσκοπικό» αποτέλεσμα του viewmaster. Στροφή προς το φως, τα παιδικά μάτια στο μαγικό κουτάκι, και η προσωπική προβολή slides ξεκινάει.

41 Το χρωματιστό-ελατήριο-που-κατεβαίνει-την-σκάλα
Το χρωματιστό-ελατήριο-που-κατεβαίνει-την-σκάλα. Αυτό είναι το επίσημο ελληνικό όνομα του slinger – τουλάχιστον για όλους όσους παίξαμε έστω και λίγο μ’ αυτό. Μπορεί να μην κρατάει το ενδιαφέρον για πολύ, αλλά στα παιδικά μάτια που το βλέπουν για πρώτη φορά να κάνει γκελ στην κατηφόρα, φαντάζει σαν το πιο ικανό και ευέλικτο ον στο δωμάτιό του. Slinger  

42 Ο θαυματουργός κύλινδρος, που για να τον ανανεώσουμε κλέβαμε απορρυπαντικό πιάτων από την κουζίνα και διασκεδάζαμε απλώς γεμίζοντας το δωμάτιο με μπουρμπουλήθρες, προσπαθώντας να τις κάνουμε όσο πιο μεγάλες μπορούμε, είναι ένα gadget που σίγουρα έχει περάσει από τα χέρια κάθε παιδιού. Αφενός γιατί είναι πολύ φθηνό, και αφετέρου γιατί, για να εντυπωσιαστεί η παιδική αθωότητα δεν χρειάζονται πολλά: Αρκούν μερικές φουσκάλες που αιωρούνται στον αέρα. Σήμερα, η βελτιωμένη εκδοχή έφερε στο προσκήνιο τα "bubble guns", ηλεκτρικά "όπλα" που παράγουν απίστευτες ποσότητες μπουρμπουλήθρας. Μπουρμπουλήθρες  

43 Έχουν γίνει αμφιλεγόμενο θέμα, για την κληροδότηση πολεμοχαρών ενστίκτων στα αγοράκια, αλλά παρ’ όλα αυτά, κάθε «γαλάζιο» δωμάτιο έκρυβε σε ένα σακουλάκι τον δικό του μονόχρωμο στρατό με τους χακί φαντάρους καρφωμένους στην βάση τους. Αργότερα, κάθε εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο, έφερνε στο προσκήνιο και έναν καινούριο «ήρωα δωματίου». Από τους πιο δημοφιλείς, ο GI Joe εμφανίστηκε κατά τον ψυχρό πόλεμο και η HASBRO μετέφερε τις μάχες από τα πραγματικά πεδία σε αυτά των αγορίστικων δωματίων, που έπρεπε οπωσδήποτε να διαθέτουν ένα από τα action figures που κυκλοφορούν. Στρατιωτάκια  

44 Ευχούλης   Ένας Δανός έφτιαξε αυτό το ομολογουμένως άσχημο κουκλάκι για την κόρη του το Για έναν περίεργο λόγο, οι φίλες της ζήλεψαν πολύ και ζήτησαν να φτιάξει κι άλλα. Και έφτιαξε - εκατομμύρια. Οι ευχούληδες –αγγλιστί «troll dolls»- αναβίωσαν για τα καλά στα ‘90s και τα χρωματιστά funky μαλλιά τους και η περίεργα χαριτωμένη φιγούρα τους έντυσε πολλά μαθητικά μολύβια.

45 Ο εφευρέτης παιχνιδιών George Lerner βρήκε στα 50s έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει τα λαχανικά δημοφιλή στα παιδιά: τα μετέτρεψε σε παιχνίδια. Σύντομα, οι μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών διαπίστωσαν πως η υπόθεση έχει… φαί και έβγαλαν στην αγορά τις δημοφιλείς βαβουροπατάτες με τα αποσυναρμολογούμενα μέλη, που έγιναν σταρ και βρήκαν μια θέση ακόμη και στον κινηματογράφο, μέσα από το Toy Story. Βαβουροπατάτες  

46 Χούλα Χουπ  Από τα πιο… fitness παιχνίδια που λανσαρίστηκαν κατά την δεκαετία του ’50, τα χούλα χουπ έβαλαν πολλά παιδιά στην διαδικασία να κουνήσουν την μέση τους και αργότερα πολλούς ενήλικες να τα χρησιμοποιήσουν στα γυμναστήρια. Λίγο φανταχτερό πλαστικό σε κυκλικό σχήμα και ένα εύηχο, αστείο όνομα ήταν αρκετά για να κατακτήσουν την αγορά – μόνο τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας τους πουλήθηκαν 25 εκατομμύρια χούλα χουπ.

47 Τα λόγια είναι περιττά για τα αγαπημένα τουβλάκια και για τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια των δύο εταιριών που μπήκαν σε κάθε σπίτι. Αν μοιράζαμε όλα τα τουβλάκια Lego στον πληθυσμό της Γης, ο καθένας μας θα έπαιρνε από 62 τουβλάκια. Τόσες είναι περίπου και οι διαφορετικές σειρές Playmobil που έχουν δημιουργηθεί, σκορπίζοντας παντού ανθρωπάκια χωρίς μύτη. Μάθετε περισσότερα για τα αγαπημένα σας παιχνίδια σε παλιότερο αφιέρωμά του in2life στα δύο «μεγάλα όπλα» της παιδικής βιομηχανίας. Lego  και Playmobil  

48 Ή αλλιώς, μπουγέλο. Οι παιδικές «χειροβομβίδες» εφευρέθηκαν στα τέλη του ’40 από έναν Άγγλο, η αρχική ιδέα του οποίου ήταν να κατασκευάσει αδιάβροχες κάλτσες από λατέξ για τους στρατιώτες του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Αντί να καταφέρει ένα πλήγμα στην μάστιγα της γάγγραινας, αποφάσισε πως ήταν πιο εφικτό να δώσει χαρά στους απανταχού πιτσιρικάδες, οι οποίοι βρήκαν ένα από τα αγαπημένα τους εφόδια για φάρσες. Μπαλόνια νερού  

49 Ξέρατε ότι το φρίσμπι πήρε το όνομά του από έναν… φούρνο; Το μικρό αρτοποιείο Frisbie στις ΗΠΑ πουλούσε τις λαχταριστές πίτες του σε ωραία πιατάκια, τα οποία οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν ως παιχνίδια που ίπτανται, επηρεασμένοι από την τρέλα με τα UFO που κατέκλυσε την Αμερική την εποχή των '50s. Τα πιάτα για την πίτα έγιναν πλαστικά αντικείμενα και από τις γειτονιές της Αμερικής ταξίδεψαν σε όλες τις παραλίες, κάνοντας τα παιδιά να βουτούν στην άμμο για να τα πιάσουν και τους γύρω να λοξοκοιτούν με νεύρα. Φρίσμπι  

50 Ο τρισδιάστατος κύβος-χρωματικός γρίφος έχει απασχολήσει κάθε άνθρωπο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ένας Ούγγρος εφευρέτης τον δημιούργησε την δεκαετία του ’70 και έκτοτε έχει γίνει σύμβολο των «ξύπνιων» μυαλών και γίνονται ακόμη και σήμερα μέχρι και πρωταθλήματα επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ. Ο κύβος  του Ρούμπικ  

51 Μπαίνουμε στην μαγική δεκαετία του ’80, η οποία συνέδεσε άρρηκτα τα παιχνίδια της με τηλεοπτικές σειρές. Μία από αυτές, το «Μικρό μου πόνυ», συγκίνησε κάθε κοριτσάκι που μεγάλωσε εκείνη την δεκαετία και τα αντίστοιχα χρωματιστά αλογάκια με τα χαριτωμένα ονόματα, τις καρδούλες και το glitter πάνω τους έγιναν αχώριστοι φίλοι τους, ενώ το τραγουδάκι που τα συνόδευε ακούγεται με νοσταλγία ακόμη και σήμερα. Μικρό μου πόνυ  

52 Τα «glow friends» δεν είναι παρά σκουληκάκια –ή άλλα χαριτωμένα ζωάκια- που με την αγκαλιά και το ζούληγμα… λάμπουν. Τα φωσφορίζοντα πρόσωπα των Φωτεινούληδων έχουν κάνει πολλά παιδικά πρόσωπα να χαμογελάσουν και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πάνθεον των «συνοδών ύπνου» που μεσουράνησαν τον 20ο αιώνα. Φωτεινούλης 

53 Poly Pocket   Ολόκληρος μικρόκοσμος, κλεισμένος σε ένα κουτάκι που χωράει σε μια κοριτσίστικη τσέπη. Αυτή ήταν η «επανάσταση» που έφεραν τα σετ της Poly Pocket, αφήνοντας τα μικρά κορίτσια να σκαρώνουν τις δικές τους ιστορίες πάνω από τα μικροσκοπικά σπιτάκια και τις μαμάδες ήσυχες, χωρίς να ανησυχούν για μεγάλα παιχνίδια πεταμένα εδώ κι εκεί στο δωμάτιο.

54 O διαστημικός cowboy του ToyStory έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια για αγόρια, αφού εκπροσωπούσε το όνειρό τους να γίνουν… αστροναύτες όταν μεγαλώσουν. O Buzz, που πήρε το όνομά του από πραγματικό αστροναύτη, ο οποίος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Σελήνη, εντυπωσίασε με την φουτουριστική στολή του και την αγάπη του για την τεχνολογία, ενώ τον επιβράβευσε ακόμη και η ίδια η NASA, εντάσσοντάς τον σε αποστολή του Discovery στο διάστημα. Buzz Lightyear

55 Transformers Εξωγήινες μηχανές που μπορούν να μετατραπούν σε γήινα οχήματα. Η ιδέα όχι μόνο έπιασε, αλλά έκανε εκατομμύρια αγόρια να βγάζουν ήχους κινητήρα από το στόμα τους παίζοντας και το Hollywood να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στις φαντασμαγορικές ταινίες, που γίνονται blockbusters ακόμη και στον 21ο αιώνα.

56 ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ

57 1.ΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ Το Nintendo DSi είναι φορητό σύστημα ψυχαγωγίας
Το Game Boy είναι μία φορητή παιχνιδομηχανή ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

58 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ LAPTOP

59 TA PS KAI TA PSP Το Playstation Portable είναι μια φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του Το PSP μπορεί να παίξει κάθε παιχνίδι οποιοδήποτε PlayStation game . Το PlayStation ειναι μια σειρά παιχνιδομηχανών

60 WII Nintendo Wii είναι η ονομασία της τελευταίας κονσόλας παιχνιδιών .

61 XBOX ΤΟ ΠΑΛΙΟ XBOX ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ XBOX
To Xbox 360 είναι η δεύτερη κονσόλα παιχνιδιών της Microsoft.

62 2.ΕΙΔΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

63 ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ .

64 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ Η΄ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΟΜΑΔΑ .

65 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ.

66 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΧΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΝΤΟΥΣ .

67 ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙΣ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ.

68 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ.

69 ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ AYTA ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ .

70 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΟΥ ΚΙ ΕΠΙΤΙΘΕΣΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ.

71 ΛΙΑΠΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ , ΝΤΟΥΠΤΣΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ,
ΠΑΡΑΣΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ , ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

72 Τρία αντιπροσωπευτικά της εποχής μας, ηλεκτρονικά παιχνίδια
Λιακόπουλος Δημήτρης Νέγκογλου Αλέξανδρος Ντάπε Ρονάλντο

73 Το league Of Legends είναι ένα καινούργιο παιχνίδι που παίζεται μέσω internet και μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε γιατί υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες. Το League of Legends βασίζεται στην στρατηγική. Οι παίκτες διαμορφώνονται σε 2 ομάδες, των τριών ή πέντε Πρωταθλητών σε κάθε ομάδα. Από τον Ιούνιο του 2011, υπάρχουν 79 διαφορετικοί πρωταθλητές οι οποίοι κυκλοφορησαν και ανανεώνονται συνεχώς. Κάθε ομάδα ξεκινά σε δύο αντίθετες πλευρές του χάρτη σε μια περιοχή που ονομάζεται "πηγή", κοντά σε αυτό που ονομάζεται "Nexus". Ένας αγώνας κερδίζεται όταν είτε το Nexus καταστραφεί είτε η αντίπαλη ομάδα παραδοθεί.

74 Το league of legends είναι ένα εξελισσόμενο παιχνίδι και θα χάσετε εάν δεν παίξετε.
Προσοχή όμως το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα εθιστικό γι’ αυτό δεν πρέπει να αφιερώνετε πάνω από μια ώρα σε αυτό.

75 Το need for speed “underground 2” είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με αυτοκίνητα και αρκετή ταχύτητα. Έχει πολλά αγωνιστικά αυτοκίνητα σε διάφορα χρώματα και με διάφορα εξαρτήματα (nitro, turbo, αεροτομές κλπ.).επίσης μπορείς και μόνος να φτιάξεις το δικό σου αυτοκίνητο. Ακόμα έχει πολλές, μεγάλες και δύσκολες πίστες στις οποίες αντιμετωπίζεις δύσκολους αντιπάλους με γρήγορα αμάξια.

76 Είναι πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με αρκετή ταχύτητα
Είναι πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με αρκετή ταχύτητα. Αυτό το παιχνίδι το συστήνουμε, γιατί απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι ένα παιχνίδι με πολύ δράση, ώστε δεν το βαριέσαι ποτέ.

77 Το Rise of Nations είναι ένα on line παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται σε 8 περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας. Φαντασία και Δράση.

78 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α2 4Ο Γυμνάσιο Χαριλάου
Πηγές: «Παίζοντας στο χρόνο» Αρχαία ελληνικά & βυζαντινά παιχνίδια, Χρήστος Δ. Λάζος, εκδόσεις Αίολος ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α2 4Ο Γυμνάσιο Χαριλάου


Κατέβασμα ppt "Από τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google