Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3

2 ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να εξηγούμε τα διάφορα φαινόμενα του στατικού ηλεκτρισμού. 4.Πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί και οι αστραπές. Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:

3 Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός Η συγκέντρωση αρνητικού ή θετικού φορτίου σ’ ένα σώμα ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός. Αν σε ξηρό καιρό, μετά από περπάτημα σε χαλί έλθετε σε επαφή με μια μεταλλική επιφάνεια, θα νοιώσετε μια ηλεκτρική εκκένωση. Ηλεκτρικό φορτίο μεταφέρεται από το δάκτυλο στο χερούλι της πόρτας. Γιατί;

4 Στατικός ηλεκτρισμός σε μια χτενιά Αν τρίψουμε μια χτενιά μ’ ένα μάλλινο ύφασμα και την πλησιάσουμε σε μικρά κομματάκια από χαρτί, θα τα δούμε να έλκονται από τη χτενιά.

5 Παραδείγματα στατικού ηλεκτρισμού Σίγουρα έχετε νοιώσει τις τρίχες του χεριού σας να σηκώνονται όταν το πλησιάζετε κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης ενώ λειτουργεί. Ένας σπινθήρας από στατικό ηλεκτρισμό μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή σας. Γιατί νομίζετε;

6 Στατικός ηλεκτρισμός στη φύση Όταν τα στατικά ηλεκτρικά φορτία που δημιουργούνται μέσα στα σύννεφα βρουν δίοδο προς τη γη, σχηματίζεται ο κεραυνός. Ηλεκτρικές εκκενώσεις μπορεί να γίνουν και μεταξύ δύο σύννεφων. Τότε έχουμε την αστραπή. Μέση τάση σε ηλεκτρική εκκένωση: 15 000 000 V. _ + +++ + __ _ _

7 Το πείραμα του Franklin με το χαρταετό πλησίασε αυτό το χέρι του, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και ένοιωσε ένα σοκ. Ο ηλεκτρισμός πέρασε από τα σύννεφα στο κλειδί μέσω του νήματος. Έτσι ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ του σύννεφου και του εδάφους. Στο πείραμα αυτό ο Φραγκλίνος έδεσε ένα κλειδί στο μεταξένιο νήμα ενός χαρταετού, τον οποίο πέταξε στη διάρκεια μιας καταιγίδας. Σύντομα διαπίστωσε ότι το μεταλλικό κλειδί είχε φορτιστεί ηλεκτρικά, μια και όταν (λιθογραφία)

8 Φόρτιση σε οχήματα Ξέρετε για ποιο λόγο τα οχήματα και ειδικά τα βυτιοφόρα, έχουν ένα λάστιχο ή μια αλυσίδα να κρέμεται από το σασί και να αγγίζει το έδαφος; Τα αυτοκίνητα καθώς κινούνται σε ξηρό αέρα φορτίζονται. Το φορτίο αυτό είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Η αλυσίδα ή το λάστιχο μεταφέρουν το φορτίο στη γη.

9 Πειράματα με μπαλόνια Φουσκώστε ένα μπαλόνι σε μάλλινο ύφασμα και πλησιάστε το σε μια πολύ λεπτή ροή νερού. Θα δείτε το νερό να κινείται μαζί με το μπαλόνι. Προσπαθήστε να εξηγήσετε το φαινόμενο.

10 Κι’ άλλα πειράματα με μπαλόνια Φουσκώστε ένα μπαλόνι μέσα σ’ ένα μάλλινο τρικό και κρατείστε το κόντρα στον τοίχο. Φουσκώστε δύο μπαλόνια με τον ίδιο τρόπο και αφού τα δέσετε με κλωστή κρατείστε τα μαζί. Τι παρατηρείτε; Ανόμοια φορτία έλκονται Όμοια φορτία απωθούνται

11 Στατικός ηλεκτρισμός και στο άνθρωπο Καθώς το κορίτσι αγγίζει τη φορτισμένη γεννήτρια Βαν ντε Γκραφ, οι τρίχες των μαλλιών της σηκώνονται. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε, αφού λάβετε υπόψη ότι όμοια φορτία απωθούνται.

12 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Παραδείγματα Τι είναι ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Να εξηγούμε τα φαινόμενα Κεραυνοί αστραπές

13


Κατέβασμα ppt "ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google