Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΝΤΟΣ. επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΝΤΟΣ. επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΝΤΟΣ

2 επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της βυζαντινής του δόξας και τις αγωνιστικές του παραδόσεις ο ελληνισμός του Πόντου. Οχυρωμένη από τη γεωγραφική της απομόνωση, η Ποντιακή ελληνική κοινωνία διατήρησε τη συνοχή και τη συνέχειά της, τη γλώσσα και τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της. Οι οικονομικές συγκυρίες, μάλιστα, του 19 ου αιώνα την οδήγησαν σε μεγάλη ανάπτυξη

3 επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία

4

5

6

7

8

9 Αξιοσημείωτη είναι η πολιτιστική και κυρίως η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ποντιακού ελληνισμού. Η εκπαίδευση εκεί ήταν πλατιά και προοδευτική. Γύρω στο 1860 οι Έλληνες του Πόντου διέθεταν πάνω από 100 σχολεία. Στις παραμονές της καταστροφής (1919), ο αριθμός των σχολείων είχε ανεβεί στα 1.401. Το πιο αξιόλογο από αυτά, το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, ιδρύθηκε το 1682 από το Σεβαστό Κυμινήτη. Από τότε και μέχρι το 1921 πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην παιδεία. Επίσης, οι Έλληνες του Πόντου διέθεταν τυπογραφεία, λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, θέατρα, ποικίλα ιδρύματα και οι κοινωνικές τους δραστηριότητες παρουσίαζαν ένα πρωτοποριακό στάδιο ανάπτυξης

10 επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία

11

12

13


Κατέβασμα ppt "ΠΟΝΤΟΣ. επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία Στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, ζούσε από αιώνες, με ζωντανές τις αναμνήσεις της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google